به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،«سای» (Sai) که قبلا نامش «Dai» بود، یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز با ارزش ثابت است و قیمت آن همواره برابر با یک دلار آمریکاست که روی بلاک چین اتریوم و در اکوسیستمی به نام میکردائو ساخته می شود.
ارز دیجیتال سای
قیمت یک ارز دیجیتال می تواند در یک روز و یا حتی در چند ساعت، نوسانات نامتعارفی را تجربه کند. این نوسانات حتی برای کوین هایی با حجم بازار بسیار بالا مانند بیت کوین نیز اتفاق می افتد. با اینکه این پدیده فرصت مناسبی در اختیار معامله گران قرار می دهد که با نوسان گیری از بازار به سودهای بالایی برسند، اما این نوسانات، مانع از پذیرش ارزهای دیجیتال به صورت گسترده، و مقبولیت آن ها به عنوان ارزهایی قابل اعتماد خواهد شد.
همچنین برای معامله گرانی که هر روز درگیر معامله و ترید ارزهای دیجیتال هستند، نوسانات شدید ارزش می تواند به قیمت ضررهای سنگین تمام شود. به همین دلیل ارزهای دیجیتالی تحت عنوان استیبل کوین (StableCoin) وارد بازی شدند. این ارزها که به آن ها «ارزهای دیجیتال باثبات» هم گفته می شود، ارزشی ثابت دارند و از معامله گران در مقابل نوسانات محافظت می کنند.
قیمت یک استیبل کوین به یک دارایی پایدار مانند دلار آمریکا وابسته است تا نوسانات غیرمتعارفی را که در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد، کاهش دهد.
ارز دیجیتال تتر (Tether) با نماد USDT مشهورترین استیبل کوین بازار است که پشتوانه دلار دارد. نحوه کار تتر و بیشتر استیبل کوین های فعلی به این صورت است که به اندازه ی میزان واحدهای تولیدشده، در حساب های بانکی ارز ملی واقعی نگهداری می شود.
مثلا اگر ۱ میلیارد واحد USDT صادر شود، باید ۱ میلیارد دلار پول واقعی در حساب های بانکی ذخیره شود. اما تفاوت این ارز دیجیتال با استیبل کوین هایی مثل تتر چیست که آن را از بقیه متمایز می کند؟
برخلاف سایر ارزهای دیجیتال باثبات که قیمتشان با پشتوانه فیات سپرده گذاری شده در بانک ثابت می ماند، قیمت سای با وثیقه گذاری یک ارز دیجیتال مانند اتریوم در یک قرارداد هوشمند (Smart Contract) به نام صندوق سپرده گذاری ثابت می ماند.
سای بر خلاف سایر ارزهای باثبات، غیرمتمرکز است و برای استفاده از آن نیاز نیست به هیچ نهاد ثالثی اعتماد کرد. به عبارت دیگر استیبل کوین ها به دو دسته متمرکز و توزیع شده تقسیم می شوند.
استیبل کوین متمرکز
استیبل کوین های متمرکز معمولاً توسط یک ارز فیات یا یک کالا پشتیبانی می شوند. همانطور که گفتیم تتر مثالی از استیبل کوین های پشتیبانی شده با فیات (دلار) است و «پترو» نیز یک ارز دیجیتالِ باثبات پشتیبانی شده با کالا (نفت) است که توسط دولت ونزوئلا و برای مقابله با ابَرتورم جاری در این کشور ایجاد شده است.
مشکلی که جامعه ارزهای دیجیتال با استیبل کوین های متمرکز دارد این است که برای استفاده از این کوین ها باید به یک نهاد ثالث و متمرکز اعتماد شود، و این دقیقاً در تضاد با ماهیت ارزهای دیجیتال است.
استیبل کوین غیرمتمرکز
استیبل کوین های توزیع شده یا غیرمتمرکز توسط سایر ارزهای دیجیتال پشتیبانی می شوند و این باعث می شود امن تر، شفاف تر و سریع تر باشند و نیاز به اعتماد به یک ارز فیات یا نهاد ثالث در آن ها وجود نداشته باشد.
استیبل کوین های غیرمتمرکز از فناوری بلاک چین برای حفظ ثبات قیمت استفاده می کنند و این، تفاوت عمده یِ آن ها با استیبل کوین های متمرکز است. ثبات قیمت در این ارزها از طریق وثیقه گذاری و همچنین معرفی ابزارهای اضافی و مشوق ها تضمین می شود.
سای اولین ارز دیجیتال باثبات غیرمتمرکز است که با هدف حفظ ثبات قیمت، بدون نیاز به پشتوانه فیزیکی مانند فیات یا کالا به وجود آمد.
برای داشتنِ سای دو راه وجود دارد؛ خرید سای از صرافی های ارز دیجیتال و یا تولیدِ سای. روش اول بسیار آسان تر و بی دردسرتر است. اما چیزی که سای را از تمام ارزهای دیجیتال متمایز می کند، همان روش دوم و یا «تولیدِ سای» است.
سای چگونه کار می کند؟
سای یک استیبل کوین است که در یک قرارداد هوشمند اتریوم به نام میکردائو ایجاد شده و هم قیمت با دلار آمریکاست، به این معنی که قیمت آن برای همیشه تقریباً با یک دلار برابر خواهد بود.
میکردائو یک قرارداد هوشمند بر بستر شبکه اتریوم است. و توسط اتر، ارز دیجیتال شبکه اتریوم، و چند ارز دیجیتال دیگر پشتیبانی می شود. به همین دلیل کاملاً غیرمتمرکز است، چون ثبات آن توسط یک اکوسیستم غیرمتمرکز تامین می شود و به هیچ بانک، دولت و نهادِ ثالث متمرکزی وابسته نیست.
ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که سای چگونه با پشتوانه یک ارز دیجیتال دیگر، ثبات قیمت خود را حفظ می کند، در حالی که آن ارز دیجیتال، خود قیمتِ متغیری دارد. در این بخش به این سوال اساسی پاسخ داده خواهد شد.
Vault یا صندوق، مانند یک آدرس اتریوم عمل می کند. به عبارت دیگر شما برای ساخت سای فقط کافی است به سایت میکردائو مراجعه کنید و با اتصال کیف پول اتریوم خود به سیستم، برای آن اتر یا بت بفرستید تا بتوانید سای تولید کنید (در ادامه نحوه عملی تولید سای آموزش داده خواهد شد).
برای تولید مقدار مشخصی از سای، باید حداقل یک و نیم برابرِ همان مقدار، اتر یا بت در صندوق وثیقه گذاری شود. پس برای تولید هر واحد سای، باید ۵۰ درصد بیشتر از سایِ مورد نیاز، اتر یا بت وثیقه گذاری شود تا در صورت افت شدید قیمت این ارزها، پشتوانه یِ سای حفظ شود. البته کاربران معمولاً بیشتر از ۱.۵ برابر سایِ درخواستی، وثیقه گذاری می کنند.
مزایای سای
ارز دیجیتال سای هم نسبت به دلار و هم نسبت به ارزهای دیجیتال باثبات متمرکز مانند تتر، مزایایی دارد که به مرور چند مورد از آن ها می پردازیم.
بدون مرز
حدود ۱.۸ میلیارد نفر در دنیا به بانک دسترسی ندارند و این یعنی بیش از یک چهارم جمعیت دنیا. عدم دسترسی به بانک به معنای عدم دسترسی به خدمات مربوط به ارزهای فیات از جمله دلار است. با وجود ارزهای دیجیتال باثبات مانند سای، تمام مردم دنیا می توانند از خدمات مالی بهره بگیرند، بدون اینکه نیازی به بانک داشته باشند.
قابلیت برنامه ریزی
سای قابلیت برنامه ریزی دارد (Programmable). برای مثال اگر ارز دیجیتال دارید و باید هر ماه حقوق صدها نفر را پرداخت کنید، می توانید با استفاده از سای و با یک قرارداد هوشمند این کار را انجام دهید. قراردادهای هوشمند در هر زمانی از روز و هر روز هفته اجرا می شوند و محدودیت های مربوط به ساعت کاری بانک ها در آن ها وجود ندارد.
انتقالِ آسان
انتقال پول نقد مخصوصاً در مقیاس بین المللی بسیار سخت است. استفاده از سیستم هایی مثل سوئیفت نیز مستلزم صرف زمان زیاد و پرداخت کارمزدهای بالاست. در مقابل استفاده از سای آسان است، تراکنش های آن به سرعت انجام می شوند و نیاز به پرداخت کارمزدهای بالا نیست.
غیرمتمرکز
یکی از اصلی ترین دلایل به وجود آمدن ارزهای دیجیتال، و یکی از بزرگترین مزیت های آن نسبت به فیات، تمرکززدایی است. برای اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید مقاله یِ «ارزهای دیجیتال و تمرکززدایی» را مطالعه کنید.
سای در این زمینه علاوه بر ارزهای فیات، بر سایر ارزهای دیجیتال باثبات نیز برتری دارد. به عنوان نمونه، USDT به عنوان برترین ارز دیجیتال باثبات، توسط بنیاد تتر پشتیانی می شود. به ازای تولید هر تتر، یک دلار در بانک سرمایه گذاری می شود. این یک دلار پشتوانه ی تترِ تولید شده است. ما برای استفاده از تتر ناچاریم به بنیاد تتر به عنوان یک نهاد متمرکز و ادعاهای آن اعتماد کنیم. در حالی که از سابقه نچندان درخشان این بنیاد در جریان رسوایی صرافی بیتفینکس و شایعات مربوط به انتشار کوین های بدون پشتوانه توسط تتر آگاهیم.
سای به هیچ نهاد متمرکزی وابسته نیست. پشتوانه ی آن اتر یا بت است که خود، ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند. علاوه بر این سای توسط هیچ ارز فیاتی پشتیبانی نمی شود و به طور کامل از فناوری بلاک چین استفاده می کند.
شفاف و منبع باز
کدهای ارز دیجیتال سای منبع باز و برای همه در دسترس است. و این باعث افزایش شفافیت در سازوکار سای برای عموم مردم و کاربران می شود.
دارای پشتوانه
در قرارداد هوشمندی که سای را منتشر می کند، به ازای هر یک واحد مقداری وثیقه در صندوق سپرده گذاری می شود که ارزش آن حداقل یک و نیم دلار است.
کیف پول های سای
سای یک توکن بر بستر ERC-20 اتریوم است. بنابراین می توان از کیف پول هایی که از توکن های اتریوم پشتیبانی می کنند، برای ذخیره سازی سای استفاده کرد. در ادامه به معرفی چند کیف پول از پلتفرم های مختلف خواهیم پرداخت که از این توکن پشتیبانی می کنند.
کیف پول های سخت افزاری
هر سه کیف پول سخت افزاری معتبر موجود در بازار، یعنی لجر، ترزور و کیپ کی از ارز دیجیتال سای پشتیبانی می کنند. کیف پول های سخت افزاری از لحاظ امنیت بهترین گزینه های موجود در بازار ارزهای دیجیتال هستند.
کیف پول های تحت وب
کیف پول های مای کریپتو (MyCrypto)، متامسک (MetaMask) و مای اتروالت (MyEtherWallet) مناسب ترین گزینه ها برای ذخیره سازی این ارز دیجیتال در فضای وب هستند. مای اتروالت کیف پول رسمی برای ذخیره توکن های ERC-20 است و توصیه می شود از این کیف پول برای ذخیره سای استفاده شود.
کیف پول های موبایلی
در پلتفرم های موبایلی نیز کیف پول هایی مانند بی آردی (BRD)، اج (Edge)، آرگنت (Argent) و Ethos Universal Wallet از سای پشتیبانی می کنند.
کیف پول های دسکتاپ
در پلتفرم دسکتاپ (ویندوز، لینوکس و مک) می توانید از کیف پول های اتمیک و اکسودوس برای ذخیره سازی سای استفاده کنید.