آشنایی با خانه صادق هدایت در تهران

  دوشنبه، 11 مهر 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
آشنایی با خانه صادق هدایت در تهران
از جمله معروف ترین عمارت های تاریخی تهران که افراد زیادی تمایل به بازدید از آن دارند، خانه مرحوم صادق هدایت است. این خانه نیز یکی از خانه های قدیمی و قجری تهران محسوب می‌شود که این نویسنده دوران کودکی و البته نوجوانی خود را در آن گذرانده. صاحب خانه اصلی، پدر صادق هدایت یعنی آقای هدایت قلی خان اعتضاد الملک بوده است.

خانه صادق هدایت، خانه هدایت قلی خان اعتضادالملک (پدر صادق هدایت)، خانه موزه صادق هدایت (مرکز ادبی صادق هدایت)، که نشد! مهد کودک صادقیه! کتابخانه بیمارستان، نه کتابخانه صادق هدایت کتاب نویس! محل دپوی ضایعات و … همه اینها قسمتی از سرگذشت خانه صادق هدایت است! صادق هدایتی که در ۱۹ فروردین سال ۱۳۳۰ مطابق با جشن فروردینگان، جشنی که زرتشتیان در آن روز برای روان درگذشتگان جشن می گیرند خودکشی کرد!

خانه صادق هدایت یکی از خانه های قاجاری تهران است که این نویسنده، کودکی و نوجوانی اش را در آن گذراند. صاحب اصلی خانه، پدر صادق هدایت یعنی هدایت قلی خان اعتضادالملک بود. معماری زیبای خانه و کاشی کاری های گل وبوته روی دیوار حیاط، حس وحال گذشته را زنده می کند. باغچه کاری های چشم نوازش هم سبک سنتی خانه را نشان می دهد. در دوره پهلوی، فرح این خانه را خرید و قصد داشت تا مرکز ادبی هدایت را راه اندازی کند؛ اما مرمت خانه تا سال 1356 طول کشید. بعد از انقلاب مدتی، خانه هدایت مهدکودکی برای بچه ها بود. متأسفانه این کار آسیب هایی به بافت اصلی خانه هدایت رساند. امروزه خانه صادق هدایت را به کتابخانه تبدیل کرده اند. این خانه زیر نظر بیمارستان امیر اعلم است. این بیمارستان بیشتر اسناد بیمارها و مدارک ها را در خانه هدایت، نگهداری می کند. به همین خاطر امکان بازدید از آن وجود ندارد.

خانه صادق هدایت 

صادق هدایت کیست؟

صادق هدایت یکی از نویسندگان و مترجمان برجسته ایرانی و از پیشگامان داستان نویسی نوین در ایران است. «رمان بوف کور» هدایت، یکی از مشهورترین و درخشان ترین آثار ادبیات داستانی معاصر ایران است. صادق هدایت در سال 1903 در تهران متولد شد، پدرش هدایت قلی خان (وزیر علوم در دوره ناصرالدین شاه) و مادرش زیور الملوک بود. وی دو برادر و سه خواهر داشت و صادق کوچک ترین فرزند خانواده هدایت بود.

صادق در سال 1296 برای اولین بار در مدرسه سن لویی که یک مدرسه فرانسوی بود، با ادبیات جهان آشنا شد. او در این مدرسه به کشیش مدرسه درس فارسی می داد و کشیش مدرسه او را با ادبیات جهان آشنا می کرد. در همین مدرسه بود که هدایت به علوم خفیه و متافیزیک علاقه پیدا کرد و همین علاقه سبب شد تا بعدها نوشتارهایی در همین باب منتشر کند. در همین سال ها بود که صادق اولین مقاله خود را در روزنامه هفتگی به چاپ رساند و توانست جایزه سه ماه اشتراک رایگان این مجله را دریافت کند. این نوشتن ها ادامه داشت و در نهایت در سال 1303 موفق شد کتابی به نام انسان و حیوان منتشر کند.

صادق هدایت همچنین در جوانی به گیاه خواری روی آورد و کتابی در مورد فواید گیاهخواری نوشت. وی تا پایان عمر خویش گیاه خوار ماند. در سال 1309، هدایت به تهران بازگشت و علی رغم میل باطنی در بانک ملی مشغول به کار شد. اما مدتی بعد در اداره موسیقی کار خود را آغاز کرد. او همچنین با دوستان بزرگی همانند بزرگ علوی، مسعود فرزاد و مجتبی مینوی نشست و برخاست می کرد. صادق هدایت در نهایت در سال 1330 اقدام به خودکشی کرد و دار فانی را وداع گفت.

آثار هدایت را می توان به پنج بخش تقسیم بندی کرد: داستان، ترجمه، تحقیق، نمایشنامه و سفرنامه از آثار این بزرگوار هستند.

تاریخچه غم انگیز خانه صادق هدایت

خانه صادق هدایت در واقع متعلق به هدایت قلی خان اعتضادالملک (پدر صادق هدایت) بوده است؛ خانه ای که صادق در آن به همراه دو برادر و سه خواهرش زندگی کرد. در سال 1353 بانو فرح پهلوی، این خانه را خرید تا آن را تبدیل به مرکز ادبی صادق هدایت کند و در همان سال کار مرمت آن آغاز شد. در همین راستا بانو فرح نامه ای به کلیه وراث خاندان هدایت فرستاد و از ایشان خواست تا اگر وسیله ای از صادق دارند به صورت امانی به این خانه تحویل بدهند تا در معرض دید عموم قرار بگیرد.

متاسفانه در سال 1357 و با شروع انقلاب اسلامی، کار تبدیل شدن این خانه به مرکز ادبی نیمه کاره رها شد و خانه صادق هدایت در اختیار دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان امیر اعلم قرار گرفت و در نهایت به مهد کودک صادقیه تبدیل شد و اما همچنان داستان این خانه مهجور ادامه دارد!

در سال 1378 زمانی که تصمیم گرفتند تا خانه هدایت را در فهرست آثار ملی ثبت کنند، تلاش ها برای خالی شدن مهد کودک آغاز شد و سرانجام مهد کودک تخلیه و تعطیل شد، اما متاسفانه این خانه حال و روز خوبی ندارد و در حال حاضر حیاط آن به محلی برای دپوی ضایعات بیمارستان امیر اعلم تبدیل شده است.

خانه صادق هدایت

معماری خانه صادق هدایت

خانه هدایت یکی از خانه های تاریخی به جای مانده از عهد قاجار است که از حیث معماری زیبا در خور تماشاست و معماری زیبای قاجاری در هر گوشه از آن به چشم می خورد. خانه هدایت در زمینی به مساحت 1400 متر بنا شده است، ورودی اصلی این بنا در ضلع جنوبی خانه و در خیابان تقوی قرار دارد. در حیاط از نوع دو لنگه است و از طریق سه پله آجری که از کف حدود 75 سانتی متر فاصله دارد، می توانید وارد حیاط بیرونی خانه بشوید. حیاطی در ابعاد 8 در 8 متر که به سبک باغ های ایرانی باغچه بندی شده است.

ساختمان اصلی خانه در دو طبقه بنا شده است. در مرکز حیاط یک حوض سنگی و در اطراف آن چهار باغچه کوچک وجود دارد که زیبایی این خانه را چندین برابر کرده اند. دیوارهای حیاط که در ساخت آن از کاشی های لعابدار 20*20 استفاده شده است، پر از نقش ونگار های زیبا و چشم نواز هستند. چند مرد با پوشش قاجار، گل وبوته، فرشته های عریان و نقش عمارت های مختلف بسیار ظریف و هنرمندانه بر روی این کاشی ها نقش بسته است. همچنین این خانه دارای یک زیرزمین است که یک طبقه روی آن ساخته شده است.

امیدواریم هرچه زودتر خبرهای خوشی مبنی بر تبدیل این خانه به «خانه موزه هدایت» بشنویم. چرا که صادق هدایت یکی از مفاخر ارزشمند ایرانی است و مفاخر هر کشوری سرمایه های ارزشمند آن کشور به شمار می آیند. حال که دیگر هدایت نیست، شاید خانه آن نمادی باشد برای زنده نگه داشتن نام و یاد این نویسنده بزرگ! نویسنده ای که یک دنیا او را می شناسد و حیف است که ما خود این چنین وی را به فراموشی بسپاریم.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
برادر رهبر معظم انقلاب: من چون برای خانه‌ام فرش خریده بودم تا مدت‌ها خجالت می‌کشیدم آقا و برادرزاده‌هایم را دعوت کنم چون خانه رهبری گلیم و موکت است (624 نظر) تذکر جدی علی دایی به آقای کمدین: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (309 نظر) وقتی شهربانو منصوریان در جواب هادی ساعی مدرک قبولی برادرش در آزمون دکتری را رو میکند/ تو دیگه کوتاه بیا دختر +عکس (235 نظر) (فیلم) صحبت های شنیده نشده از شهربانو منصوریان در مورد زندگی گذشته اش / افتخار می‌کنم یه روز نون نداشتم بخورم، برای یه لقمه نون جنگیدم / تو مزرعه کار می‌کردم، خدمتکاری می‌کردم ... (170 نظر) هانیه‌سادات رئیسی: این 100 روزی که از شهادت پدرم گذشت برای ما 100 سال بود+ویدیو/ آه از ته دل دختر رئیس‌جمهور شهید با یاد کردن از پدرش (164 نظر) نگاهی به میز عزای شیک و بدون تجملات زهره حمیدی، بازیگر پیشکسوت سینمای ایران/ دیزاین زیبا با گَل، شمع، قرآن و حلوا+عکس (117 نظر) داریوش ارجمند: من تحت تأثیر دو «علی» هستم؛ علی خامنه‌ای و علی شریعتی (102 نظر) شعرخوانی زیبا و تحسین برانگیز رهبر معظم انقلاب: سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی️ عشق محمّد بس است و آل محمّد+ویدیو (92 نظر) شهربانو منصوریان: بحثمون بشه به همسرم حمله ای می کنم که حواسش باشه، پا میزنم و فرار میکنم چون اگه از نزدیک بزنم میزنه زمین منو کشتی گیره+ویدئو (91 نظر) آتشبازی جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان در استیج انتخابی مستر المپیا در هند +فیلم/ غول بابلسری مثل یک شیر داره لرز به تن رقبا می اندازه (87 نظر) رضا عطاران: بچه خیلی دوست دارم اما قبل از ازدواج با همسرم توافق کردیم بچه دار نشویم! (75 نظر) ویدا جوان: من از همسرم خواستگاری کردم و مراسممون توی باغچه کوچیک عمه همسرم بود و ما با آژانس اومدیم به مراسم عقدمون+ویدیو (68 نظر) خلاقیت زیبای یک جوان غیرایرانی برای نقاشی چهره نورانی رهبر معظم انقلاب روی دیوار حیاط/ من عاشق آن رهبر نورانی خویشم+عکس (57 نظر) سفر تابستانی بهروز تابانی شیرشاه ایرانی به گردنه حیران اردبیل با جمعی از خوبان +تصاویر/ رقیب تبریزی هادی چوپان راهی جاده های شمال شد (56 نظر) پریناز ایزدیار : خیلی دوست دارم ازدواج کنم و بچه دار بشم ، هر وقت ازدواج کنم برنامه ریزی میکنم به زندگی شخصیم برسم (55 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال روزانه امروز یکشنبه 11 شهریور ماه 1403
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 11 شهریور 1403
ابتذال فوتبال در ایران: کریس رونالدو از سانتیاگو برنابئو تا قلعه حسن خان/ کاسه بشقاب هفت دست شام و نهار هیچی
فال ابجد روزانه یکشنبه 11 شهریور 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 11 شهریور 1403
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 11 شهریور ماه 1403
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 11 شهریور 1403 + فیلم
گوسفند بربری گوسفند آفریقایی که بلندترین ریش جهان را دارد+عکس
سفری به دل تاریخ با معرفی غذاهای سنتی اصفهان+عکس
تبریک انتصاب خواجه نژاد به عنوان مشاور وزیر کشور
95 نفر از 100 نفر اول کنکور دانشگاه شریف را انتخاب می‌کنند/ چهار رشته پرمتقاضی این دانشگاه
بازدید معاون عمرانی استاندار خوزستان از طرح مهم و پروژه روکش آسفالت اتوبان پیامبر اعظم (ص)
افتتاح 120طرح عمرانی خدماتی در هفته دولت در بخش مرکزی شوشتر
راهنمای کامل خرید لوازم تحریر + بهترین نکات خرید، از جامدادی و دفتر تا تراش و پاک کن
زندگی متفاوت استاد طوسی نویسنده و اهل قلم مرندی، مستندساز را به وجد آورد+تصاویر
منتخب روز   
رهبر معظم انقلاب در مواجه با هنرمندی که موی بلند داشت: چقدر این مدل مو به شما میاد+ ویدیو/تحت تاثیر قرار گرفتن با جمله رهبر فرزانه فرود اضطراری در قزوین؛ از کار افتادن موتور هلی کوپتر هاشمی رفسنجانی که پسرش محسن هم همراه او بود هوش ادبی رهبر انقلاب گم شده سایه را به او بازگرداند / پیام ابتهاج به آیت الله خامنه‌ای: حیف است وقت ایشان که صرف این امور جزیی شود مهران رجبی، کمدین معروف: حضورم در بیمارستان موجب خنده رهبر معظم انقلاب شد قرائت فاتحه رهبر انقلاب و مسئولان کشور بر مزار پدرانشان؛ از مرحوم هاشمی رفسنجانی و شهید رئیسی تا حسن روحانی و خاتمی+عکس رو شدن مشکل الیکا عبدالرزاقی با وسایل همسرش امین زندگانی در برنامه دورهمی / مدیری میگه امین رو با همین میخ کج بپذیر😂 تصویری از غیرت مثال‌زدنی رهبر معظم انقلاب نسبت به زن ایرانی در میان جمعیت+ویدیو/ حایل کردن دستشان برای برخورد نکردن محافظشان با بانوی کرمانشاهی چقدر رهبر معظم انقلاب را می‌شناسیم؟+ویدیو/ دیدن و شنیدن این صحبت‌ها را از دست ندهید مزاح و شوخی رهبر معظم انقلاب با اعضای دولت مسعود پزشکیان حین سخنرانی+ویدیو پذیرایی ساده رهبر معظم انقلاب از مسعود پزشکیان و اعضای دولتش در بیت رهبری؛ شیرینی خشک با آب معدنی و لیوان یکبار مصرف+عکس/ اقدام هوشمندانه رهبری برای جلوگیری از اسراف غوغای حرکت پای پسر خردسال ووشوکار بر روی استیج یک آمفی تئاتر +فیلم/ اولش خجالت میکشید ولی ببین چه آتیش پاره ای زندگی کردن عجیب یک زن با اسکلت شوهرش / ماجرای عجیب زوجی که 5 فرزندشان را به پرورشگاه سپردند