یادبود جمهوریت که توسط پیکرتراش مشهور ایتالیایی، پیئترو کانونیکا ساخته شده و در سال ۱۹۲۸ میلادی رونمایی شد نیز در میدان تقسیم و در ابتدای خیابان استقلال واقع شده است. یادبود جمهوریت، ادای احترامی است به تشکیل جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ میلادی که در نتیجهٔ جنگ استقلال به دست آمد این بنا از آن زمان به بعد محلی برای اجتماعات مردمی در استانبول به شمار می آید و جشن ها و اعتراضات زیادی تا به حال در این میدان برگزار شده است. این بنا همچنین محل دور زدن ترامواهایی است که از قدیم در این خیابان مسافران را جابه جا می کرده اند و اکنون تبدیل به تنها وسیله حمل و نقل در طول خیابان استقلال شده اند که عمدتاً توسط توریست ها و گردشگران مورد استفاده قرار می گیرند. این ترامواها یکی از قدیمی ترین ترامواهای دنیا حساب می شوند
تاریخچه میدان تکسیم استانبول
در اواخر دوران حکومت عثمانی در منطقه ی بی اوغلو یک قبرستان متعلق به ارمنی ها قرار داشته که به دستور سلطان محمود اول، قسمتی از آن قبرستان را محلی برای تقسیم کردن آب هایی بود که از شمال شهر استانبول به این سمت هدایت می شد بسازند. آب انبار بزرگ و سنگی در ضلع غربی میدان واقع شده است که نام خود از آن گرفته است. تکسیم به معنای توزیع یا تقسیم است. بعدها به همین خاطر اسم این محل را میدان تقسیم گذاشتند؛ البته امروزه دیگر این میدان محل انشعاب آب های شهر نیست. میدان تکسیم استانبول از زمان شکل گیری جمهوری ترکیه به وجود آمده است. این میدان تاریخی از آب انبار تا فضای تجمع مردم را به خود دیده است. به مدت 13 سال توجهی به این میدان نشد اما بعد از آن مقامات جمهوری ترکیه متوجه شدند که این میدان جنبه اقتصادی دارد و پروژه عظیمی روی آن پیاده کردند. سپس «هنری پروست» که کارشناس فرانسوی بود را به ترکیه دعوت کردند و از او تقاضای همکاری کردند. امروزه این میدان به علاوه اینکه محلی برای گشت و گذار و شکم گردی است، از آن برای تجمع انسانی و اعتراضات خود نیز استفاده می کنند. در کنار تظاهرات مراسم های مهم و ملی را هم در این میدان جشن می گیرند. در سال ۱۹۷۷ میلادی اول ماه مه، تعدادی از افرادی که مسلح و ناشناس بودند، به فعالان کارگری تیراندازی کردند. حین این حمله ناجوانمردانه چندین نفر کشته شدند. میدان تکسیم بعد از این اتفاق به نمادی ایدئولوژیک تبدیل شد.
میدان تکسیم قلب استانبول
به نظر می رسد جاهای دیدنی ترکیه، این کشور توریستی تمامی ندارد! الی گشت امروز قصد دارد شما را به دل میدان شلوغ و زیبای تکسیم در استانبول ببرد و با جذابیت های این میدان دوست داشتنی که یکی از جاذبه های توریستی در شهر استانبول است، آشنا کند.
اگر تا حالا به استانبول رفته باشید، حتما نام میدان تکسیم به گوشتان خورده است. تکسیم در بخش اروپایی این شهر و در منطقه بی اوغلو (Beyoglu) که یک منطقه ی قدیمی با بافت قدیم است، قرار دارد. میدان تکسیم در انتهای شرقی خیابان استقلال واقع شده است. این میدان قدیمی در یکی از توریستی ترین مناطق شهر استانبول واقع شده که نگاه گردشگران را به خود خیره می کند. میدان تکسیم همیشه مرکز برگزاری جشن های شب سال نو بوده و مردم را گرد هم جمع می کند و فضایی گرم و دوستانه از این مردم خونگرم به نمایش می گذارد.
هرچند بیشتر بافت این محله، بافت قدیم به حساب می آید اما در کنار این بافت فرسوده، ساختمان های نوساز مدرن و لوکس، مکان های تفریحی قابل توجه، این خیابان را به یک فضایی شلوغ، سرزنده و مملو از کافه و رستوران ها تبدیل کرده است که توجه توریست ها را به خود جلب می کند.
معماری میدان تکسیم
تنوع معماری در این منطقه نسبت به دیگر محله ها، از تنوع بیشتری برخوردار است. در کنار بناهای تاریخی قرن ۱۹ و مساجد کوچک، ساختمان های بلند مدرن تا آسمان قد علم کرده اند. وجود انواع رستوران، مراکز خرید و هتل ها در اطراف این منطقه، به خصوص در خیابان پیاده رو استقلال، به تنوع معماری آن افزوده و این میدان را به یکی از پرجنب و جوش ترین مناطق استانبول تبدیل کرده است.
اگر در این میدان پرهیاهو قدم بزنید، علاوه بر تماشای کبوترها و شور و شوق مردمی که در کافه ها بگو بخند می کنند؛ با گل فروشی های محلی، هنرنمایی نوازندگان خیابانی، چر خ های فروش نان سیمیت، بلال و شاه بلوط بو داده روبه رو خواهید شد که شما را سرگرم کرده و لذت این پیاده روی را برایتان چندین برابر می کند.
مجسمه یادبود جمهوریت چه پیامی دارد؟
اولین چیزی که در میدان تکسیم به چشمتان می خورد، یادبود جمهوریت (Cumhuriyet Anıtı) است. این یادبود برای گرامیداشت پیروزی ترکیه در جنگ استقلال است.در نگاه اول، فقط یک مجسمه است. اما مفهوم خاصی در طرف دیگر آن نهفته است. در یک وجه از این یادبود، هنوز جنگ ادامه دارد و مصطفی کمال آتاتورک را می بینید که با لباس نظامی و در شکل یک فرمانده جنگ ایستاده است.
اما در آن طرف مجسمه، دیگر جنگ تمام شده و استقلال به دست آمده. دیگر نیازی هم به فرمانده جنگی نیست ولی کشوری که به جمهوری ترکیه تبدیل شده به یک رهبر نیاز دارد. آتاتورک هم لباس نظامی اش را درآورده و در کنار همراهان خود، به استقبال جموری رفته.
ساخت این مجمسه را دست هر کسی که نمی شد سپرد چون قرار بود که آتاتورک برای اولین بار، بی خیال فروتنی همیشگی اش بشود و بگذارد که مردم هم از جمالات او بهره بگیرند (تا آن زمان، آتاتورک اجازه نداده بود که کسی از او مجسمه بسازد). مقامات هم برای جبران لطف آتاتورک، سر به مهد معماری باروک، یعنی ایتالیا، گذاشتند و پیئترو کانونیکا را کشان کشان به جمهوری آوردند تا دو سال و نیم بعدیِ عمرش را روی این مجسمه ۱۱ متری بگذراند.
میدان تکسیم کجاست؟
همانطور که می دانید، کشور ترکیه به دو بخش اروپایی و آسیایی تقسیم شده است؛ شهر استانبول که ۳۹ منطقه دارد، هم به همین ترتیب ۲۵ منطقه ی داخل آن جزو مناطق اروپایی و ۱۴ منطقه ی دیگر آن جزو مناطق آسیایی محسوب می شود. میدان تکسیم در محله «بی اوغلو» که یکی از مناطق اروپایی شهر استانبول به شمار می آید، قرار دارد. دسترسی از هر منطقه ی استانبول به این میدان بسیار راحت می باشد؛ زیرا میدان در مرکز استانبول قرار گرفته است.
دسترسی به میدان تکسیم استانبول با وسایل نقلیه عمومی
مترو یکی از بهترین وسایل نقلیه عمومی میدان تکسیم می باشد که دسترسی از همه ی مناطق به این میدان را آسان کرده است. مترو راحت ترین گزینه برای جابه جایی در شهر استابول می باشد. از آنجایی که ورود وسایل نقلیه عمومی به میدان ممنوع می باشد، خط مترو در فاصله ۵۴ متری از دور میدان قرار گرفته است. همچنین یکی از خطوط پرتردد استانبول که خط M2 نام دارد، از میدان تکسیم عبور می کند. اگر از فرودگاه آتاتورک قصد دارید به میدان تقسیم استانبول بروید باید به ایستگاه فرودگاه آتاتورک (Ataturk Havalimanı) بروید و با متروی خط قرمز «M1A» بعد از گذشت 17 ایستگاه خود را به ایستگاه ینی کاپی (Yenikapı) برسانید. بعد از آن باید با خط متروی «M2»، بعد از گذر از 4 ایستگاه، خود را به ایستگاه میدان تکسیم استانبول برسانید.
اتوبوس وسیله نقلیه عمومی دیگری است که مناسب گردشگرانی می باشد که آن را برای تردد در شهر شلوغ استانبول ترجیح می دهند. 150 متر بالاتر از ضلع شمالی میدان تکسیم استانبول، ایستگاه اتوبوس قرار دارد و می توانید از آن ها برای جابه جایی در سطح شهر استفاده کنید. جالب است بدانید که اتوبوس های لاکچری و پیشرفته ای به نام «HAVAIST»، در استانبول وجود دارد که مسافران را بین فرودگاه آتاتورک و میدان تکسیم جابه جا می کنند.
تراموا و قطار کابلی مناسب افرادی است که از محله سلطان احمد می خواهند روانه میدان تکسیم شوند. در این محله تاریخی باید به ایستگاه سلطان احمد بروید و سوار تراموا شوید و بعد از اینکه از ایستگاه دانشگاه معمار سینان پیاده شدید، یک کیلومتر به سمت شمال غربی راه بروید. به علاوه اینکه می توانید با تراموایی که سوار هستید در ایستگاه کاباتاش پیاده شوید و با قطار کابلی از ایستگاه فونیکولار «F1»به میدان تقسیم استانبول بروید. با این قطار حدودا 3 دقیقه راه دارید.
تاکسی گزینه دیگری است که پیش روی شما قرار دارد. تاکسی ها نیز مانند خطوط اتوبوس بالاتر از ضلع شمالی این میدان قرار دارند. از تاکسی های خط شیشلی-امینونو (Sisli - Eminonu) و تکسیم-آکسرای (Taksim - Aksaray) که 130 کیلومتر با میدان فاصله دارند می توانید در سطح شهر رفت و آمد داشته باشید.