بنای قاجاری زیبا و پر از رمز و راز و رنگ و زندگی که در مجموعه 110 هکتاری سعدآباد با وسعتی در حدود 600 متر مربع قرار گرفته برای مدتی محل اسکان رضا شاه بود و هم اکنون به عنوان موزه ای دیدگان هر بیننده ای را در این باغ می نوازد. اسطوره ای با چهره ای پر از مهربانی که با دستان توانمند خود این چنین چرخش ها و پیچش های نرم و لطیفی را خلق کرده و با دیدن آثارش انسان وادار به تفکر در زیبایی های آفرینش خداوندگار می شود. محمود فرشچیان در سال 1308 در شهر اصفهان به دنیا آمد که از همان زمان کودکی استعداد خوبی در طراحی و نقاشی داشت و این ویژگی عاملی بود تا ایشان به تحصیل در این حوزه بپردازند و فرهنگ اصیل ایرانی را در آثار خود به جهانیان معرفی نمایند. استاد محمود فرشچیان در آثارش بر مبنای سبک نقاشی های مینیاتوری ایرانی پیش می رود اما سبک و سیاق هنری و شخصی وی به وضوح در آثارش نمایان است و همین مسئله باعث شد تا آثار استاد فرشچیان از شیوۀ منحصر به فردی در طراحی برخوردار باشد.
زندگینامه مختصر استاد فرشچیان
استاد محمود فرشچیان در سال ۱۳۰۸ شمسی در شهر اصفهان دیده به جهان گشود. پدر استاد، حاج غلامرضا فرشچیان، از تاجران و بازرگانان فرش اصفهان بودند. و ایشان از همان دوران کوردکی خود نزد استاد حاج میرزا آقا امامی به یادگیری هنر پرداختند و بعد از آن به هنرستان هنرهای زیبای اصفهان رفتند از شاگردان استاد بزرگ کمال الملک بودند. سپس ایشان به اروپا سفر کردند و چندین سال به مطالعه و بررسی آثار هنرمندان غربی پرداختند. بعد از بازگشت به ایران، استاد در اداره کل هنرهای زیبای تهران مشغول به کار شدند و سپس به مدیریت اداره ملی و همچنین استادی در دانشکده هنرهای زیبایی دانشگاه تهران انتخاب شدند.
آثار استاد فرشچیان
در واقع موزه فرشچیان زیربنایی حدود ۶۰۰ مترمربع دارد و دارای چند قسمت می باشد. در ورودی این موزه مجسمه ای است نیم تنه از استاد فرشچیان و به خوبی چهره استاد را نشان می دهد و کلا این موزه دارای سه مجموعه می باشد. مجموعه ۱ این موزه سیزده اثر از کارهای مهم و ارزشمند استاد فرشچیان را در خود جای داده است. و یکی از آثار جدید استاد، سیمرغ و محیط زیست می باشد که به این گالری اضافه شده است. مجموعه ۲ این موزه دارای ده اثر و مجموعه ۳ دارای ۱۴ اثر ارزشمند از استاد فرشچیان می باشد. دراین موزه زیبا اضافه بر به نمایش گذاشتن اثارمهم و ارزشمند استاد فرشچیان، کارگاه ها و برنامه های فرهنگی وهنری مختلفی نیز برگزار خواهد شد.
همچنین در این موزه بیش از پنجاه اثرماندگار و ارزشمند از استاد به نمایش گذاشته شده است. که شامل: شرارت، گرداب، وساطت، خوبی و بدی ، شکوفایی ،همهمه ،دختر ترسا، حافظ ، ابرهای متراکم و همچنین پرتره استاد فرشچیان می توان اشاره کرد. و در واقع دراین موزه بیش ازپنجاه اثرارزشمنذ قرار دارد و مشاهده هرکدام از این آثار زیبایی را برایتان به ارمغان می اورد.
آثار ارزشمند استاد فرشچیان در بیشتر از ۱۰۰ نمایشگاه فردی و جمعی در ایران و سراسر جهان به نمایش گذاشته شده است و همینطور با استقبال بسیار زیادی هم روبه رو شده است. برگزاری انواع نمایشگاه ها ، معرف شهرت و محبوبیت ایشان در سراسر جهان است به طوریکه بیشتر کتابخانه ها و موزه ها و مجموعه داران شخصی و عاشقان و علاقه مندان به هنر به داشتن آثار استاد فرشچیان افتخار می کننند.
نمونه ای از آثار فاخر و زیبای استاد فرشچیان
- تابلوی ۵ روز آفرینش، در این تابلو همه ی آفریندگان و مخلوقات آسمانی و زمینی به حمد و ستایش پروردگار مشغول هستند.
- تابلوی ضامن آهو، طرحی از شمایل امام رضا می باشد
- تابلوی یتیم نوازی امام علی، نام اصلی این تابلو پناه می باشد. در این تابلو مهربانی و یتیم نوازی حضرت علی(ع) به تصویر کشیده شده است
- تابلوی عصرعاشورا، این تابلو تصویری بسیار زیبا و حیرت انگیز از عصرعاشورا می باشند، استاد فرشچیان این اثر خود را به موزه آستان قدس مشهد اهدا کردند.
- تابلوی آسمان چهارم و شام غریبان، این تابلو در روز یکشنبه پانزده شهریور ۱۳۹۴ در موزه فرشچیان واقع در سعدآباد رونمایی شد
- تابلوی مولانا و شمس ، این تابلو از یکی از شعار مولانا الهام گرفته است. رنگ های خاصی در این تابلو استفاده شده است تا ارتباط معنوی وعرفانی که بین شمس و مولوی وجود داشته است را نمایان سازد.
امکانات تفریحی اطراف موزه فرشچیان
بعد از اتمام بازدید از تابلوهای بسیار زیبای استاد فرشچیان پیشنهاد می کنیم که در فضای سرسبز کاخ سعدآباد مدت زمانی را به قدم زدن و گوش سپردن به آواز طبیعت بپردازید. عکاسی با لباس های سنتی، استفاده از کتابخانه جامع و کامل، کافه گردی و خوردن غذاهای بسیار خوشمزه در رستوران های داخل محوطه، سینما و ورزش در بخش ورزشی سعدآباد از جمله کارهایی هستند که بازدیدکنندگان می توانند در مجموعه سعدآباد انجام دهند و خاطره سعدآباد و موزه های زیبایش را برایتان ماندگار کند.
سبک و ویژگی آثار استاد فرشچیان
استاد فرشچیان صاحب سبک جدیدی در نگارگری ایرانی می باشند. طراحی، شناخت و بکارگیری صحیح رنگ ها، قدرت قلم ، صلابت و استواری خطوط قلم گیری، دلیل شهرت آثار شده است. از دید درون مایه، آثار استاد از باورهای مذهبی و ادبیات عرفانی نشات گرفته است. استاد به هنگام نقاشی اغلب به موسیقی گوش می دهند و این الهام گیری از موسیقی در آثار ایشان به خوبی نمایان است. در حال حاضر استاد فرشچیان یکی از نوابغ هنرنگارگری (مینیاتور) می باشند و ایشان در طراحی و شناخت و بکارگیری رنگ ها بسیار قدرتمند می باشند. نقاشی های استاد فرشچیان تلفیقی از اصالت و نوآوری می باشد .
ایشان با خطوط روان و ترکیب بندی های ظریف و مدور، راز و رمزها و اشارات درونی نهفته را در آثارشان خلق می کنند و درعین حال با نوآوری در انتخاب موضوع و پرداختن به اثر در گستره ای فراتر از قالب های معمول و مرسوم می رسند. رنگ های تابناک و درخشانی که در آثار ایشان به چشم می آیند، نشانه از ابتکار استاد می باشد.