ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با موزه ملی ایران

  یکشنبه، 12 تیر 1401   زمان مطالعه 10 دقیقه
آشنایی با موزه ملی ایران
موزهٔ ملی ایران مجموعه‌ای از گنجینهٔ آثار تاریخی و پیش از تاریخی ایران در شهر تهران قرار دارد. این موزه شامل دو ساختمان مجزا به نام‌های موزهٔ ایران باستان مربوط به آثار دوران پارینه سنگی قدیم تا دوره پیش از اسلام با تاریخ گشایش ۱۳۱۶ و موزهٔ دوران اسلامی مربوط به آثار باستان‌شناسی و هنر دوران اسلامی ایران با تاریخ گشایش ۱۳۷۵ است.

همه ما کم و بیش از سلسله های تاریخی و ترتیب به قدرت رسیدنشان چیزهایی می دانیم؛ اما کمتر کسی است که بداند تاریخ ایران به این سلسله ها ختم نمی شود و قدمت این سرزمین کهن به دورانی پیش از اختراع خط می رسد. با این که بخشی از تاریخ و گذشته این سرزمین را در کتاب های درسی خوانده ایم، اما از بخش اعظم تاریخ ایران بی اطلاعیم یا برای آگاهی، دسترسی به منابع کافی نداریم. اینجا است که موزه ها به داد افراد علاقه مند به تاریخ رسیده و آثار تاریخی به جامانده از دوره های مختلف را به نمایش می گذارند. البته در هر شهر و روستای گردشگری موزه ای قرار دارد که به معرفی و نمایش آثار تاریخی می پردازد. اما این موزه ها تنها به آثار استخراج شده از آن منطقه اختصاص یافته اند و برای اطلاعاتی بیشتر از تاریخ ایران به موزه جامع تر، موزه ملی ایران مراجعه می شود که با گردآوری آثار از مناطق مختلف ایران به خوبی دوره های تاریخی مختلف را به نمایش گذاشته است.

 موزه ملی ایران

تاریخچه و معرفی موزه ملی ایران

در سال ۱۲۹۵ بود که مرتضی قلی خان ممتاز الملک یکی از اتاق های مدرسه دارالفنون تهران را به فضایی به نام موزه تبدیل کرد و بیش از ۲۷۰ شی تاریخی را در آن گردآوری کرد. پس از مدتی که حفاری های باستان شناسی آغاز شد (۱۳۰۶)، جای خالی فضایی تحت عنوان موزه به شدت احساس می شد و در نتیجه دستور ساخت موزه صادر شد. ابتدا این دستور در سال ۱۳۰۸ به آندره گدار فرانسوی ابلاغ شد تا نقشه ای شایسته برای موزه ایران طراحی کند. این معمار فرانسوی با مطالعه سبک معماری ایرانی و با الهام از ایوان طاق کسری طرحی مطابق معماری و تاریخ ایران طراحی کرد. این طرح در سال ۱۳۱۴ به معماران ایرانی حاج عباس قلی معمار باشی و استاد مراد تبریزی داده شد تا عملیات ساخت و ساز را آغاز کند و در نهایت پس از دو سال فعالیت، موزه ملی ایران مورد بهره برداری قرار گرفت.

موزه ملی ایران

بخش های موزه ملی ایران

موزه ملی ایران (موزه ایران باستان) قدیمی ترین، مهم ترین، بزرگ ترین و از غنی ترین موزه های ایران است. این موزه به دو بخش ایران باستان و دوران اسلامی تقسیم می شود. در بخش ایران باستان اشیای تاریخی از دوران پارینه سنگی تا دوران ساسانی به نمایش گذاشته شده است. در بخش اسلامی هم آثار دوران پس از اسلام به نمایش در آمده است. موزه ملی ایران به عنوان اولین موزه رسمی کشور و موزه مادر، با زیربنای بیش از ۲۰ هزار متر مربع و مساحت ۱۸ هزار متر مربع، شامل دو بخش موزه ایران باستان و موزه باستان شناسی و هنر اسلامی است. بیش از ۳۰۰ هزار شی از ادوار مختلف فرهنگی ایران یعنی از دوران پیش از تاریخ تا دوران اسلامی در این موزه نگهداری و به نمایش گذاشته شده است.

موزه ایران باستان

ساخت موزه ایران باستان از سال ۱۳۱۲ به مدت چهار سال و در طی چهار مرحله آغاز شد. آندره گدار مکان ساختمان موزه را در جهت شمالی- جنوبی به فاصله کمی از خیابان سی تیر یا قوام السلطنه در نظر گرفت. این موزه که با آجرهای قرمز رنگ تزیین شده؛ به شکل یک معکب مستطیل افقی خوابیده روی سطح زمین است که از سه بخش جدا از هم که در حجم به هم پیوسته اند تشکیل شده است.طرح و پلان موزه ایران باستان، از کاخ ساسانی کسری الهام گرفته است گدار در طراحی وردی موزه ایران باستان از کاخ ساسانی تیسفون و طاق معروف کسری الهام گرفته حتی نحوه چیدمان آجرها در سطوح داخلی ایوان و بدنه های اطراف آن از معماری ایرانی وام گرفته شده است. این ورودی شامل ایوانی با طاق هلالی شکل است. یکی از ویژگی های منحصربه فرد ایوان موزه ایران باستان حذف تزیینات متعارفی است که در ایوان به کار می رود. و آنچه که زینت بخش آن است سایه روشن ها، پس نشستگی ها و جلو آمدگی های آجری است.

موزه ایران باستان

در دو طرف ورودی هم دو ساختمان دو طبقه قرار دارد که برای کتابخانه، سالن های نمایشگاهی و کنفرانس است. بر بالای سر در نیز کتیبه ای از سنگ مرمر وجود دارد که در آن شعری از ملک الشعرای بهار و به خط ثلث امیرالکتاب ملک الکلامی نوشته شده است. اشیای موزه ایران باستان از دوران پارینه سنگی تا زمان ساسانیان در دو بخش پیش از تاریخ و دوران تاریخی ایران و در دو طبقه در معرض نمایش قرار دارد.

بخش دوران پیش از تاریخ

برای دیدن این بخش باید به طبقه دوم بروید و توصیه می کنیم شروع بازدیدتان از این موزه، از این طبقه باشد چراکه در این بخش اشیایی را از از قدیم ترین دوران زندگی بشر یعنی دوران پارینه سنگی قدیم تا اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد یعنی از کهن ترین دوران تا پیش از ابداع نگارش خواهید دید. ابزار سنگی مربوط به دوران پارینه سنگی، سفال های مناطق و محوطه های مهم باستان شناسی، پیکرک های گلی انسانی و حیوانی و ماکت سفالی تپه سنگ چخماق از دیدنی های این دوران است.

آثار موزه ایران باستان

بخش تاریخ و تمدن

بعد از سیر و گردش در دوران پیش از تاریخ، با رفتن به طبقه اول وارد دنیای تاریخ و تمدن و در واقع دوران تاریخی می شوید. در این طبقه آثاری از اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد یعنی آغاز به کارگیری نگارش تا پایان دوره ساسانی به نمایش گذاشته شده اند. از اشیای شاخص این بخش می توان به کهن ترین انیمیشن جهان روی سفالی از شهر سوخته، مجسمه داریوش اول، مجسمه مفرغی مرد زاوی شمی و مرد نمکی معدن زنجان اشاره کرد.

موزه دوران اسلامی و بخش های مختلف

موزه دوران اسلامی در سال ۱۳۲۲ توسط اوژن آفتاندیلیان؛ همکار آندره گدار، به عنوان موزه مردم شناسی طراحی شده بود اما در ۱۳۳۲ این ساختمان با کاربرد اداری و نمایشگاه موقت و برگزاری همایش ها مورد بهره برداری قرار گرفت. بنابراین مجموعه آثار هنر اسلامی در طبقه دوم موزه ایران باستان به نمایش گذاشته شد که سال ها بعد با توجه به اهمیت این دوره، گسترش مجموعه ها و در راستای برطرف نمودن نیازهای آموزشی و پژوهشی تصمیم گرفته شد که موزه ای مستقل ایجاد شود. به همین منظور پس از تغییرات، تجهیز بنا و انتقال آثار، موزه دوران اسلامی در دوم آبان ماه ۱۳۷۵ گشایش یافت.

طرح موزه دوران اسلامی از کاخ ساسانی بیشاپور الهام گرفته و به صورت چلیپایی هشت ضلعی ساخته شده است

موزه باستان‌شناسی و هنر اسلامی

مجددا در دهه ۸۰ به منظور اصلاح و تکمیل تأسیسات، گسترش برخی فضاها و بازنگری در چگونگی نمایش آثار، این موزه تعطیل و در سال ۱۳۹۴ افتتاح شد. طرح و پلان موزه دوران اسلامی از پلان کاخ ساسانی در بیشاپور گرفته شده که به صورت چلیپایی هشت ضلعی است. این موزه با مساحت چهار هزار متر مربع در سه طبقه، در کنار موزه ایران باستان قرار دارد.

طبقه همکف موزه دوران اسلامی به سالن اجتماعات و سالن نمایشگاه های موقت اختصاص دارد. آثار و اشیای موزه را در طبقه های اول و دوم می توانید ببینید که بر اساس زمان بندی تاریخی در هفت تالار و ۱۷۰ ویترین چیده شده است. عمده اشیای موجود در این موزه نیز مانند موزه ایران باستان، برگزیده ای از آثار حاصل از کاوش های علمی یا از مجموعه های معتبری چون آستان شیخ صفی الدین اردبیلی گردآوری شده اند.

طبقه دوم: از صدر اسلام تا دوره ایلخانی

بازدیدتان از موزه اسلامی از طبقه دوم شروع می شود. این طبقه شامل تالارهایی از صدر اسلام، عصر سلجوقیان و ایلخانیان است. قرآن های این دوره بر پوست آهو از صدر اسلام، سفالینه های نیشاپور و کاشان، دست بافته های کهن ری و اصفهان، شیشه های گرگان، گچبری ها و آجرکاری های دوره سلجوقیان، ظروف زرین فام و محراب های عظیم ایلخانیان، نسخ خطی چون کتاب مسالک و ممالک و پنج گنج نظامی از آثار شاخص این بخش است.

موزه باستان‌شناسی و هنر اسلامی

طبقه اول: از تیموریان تا قاجار

طبقه اول موزه هنرهای اسلامی شامل تالارهای قرآن، تیموری، صفویه، افشار، زند و قاجار است. کتاب آرایی و نگارگری دوره تیموریان، چینی های آبی و سفید، فرشینه های زربفت صفویان، نقاشی ها و لاکی های دوره زندیه و قاجار و نقاشی های قهوه خانه ای، خاتم کاری و آینه کاری روی چوب و فولادهای طلاکوب عهد قاجار در این طبقه به نمایش گذاشته شده اند.

موزه باستان‌شناسی و هنر اسلامی

تالار قرآن

فضای زیر گنبد مرکزی در طبقه اول موزه، با محوریت تالار قرآن چیدمان شده است. برخی از این قرآن ها که متعلق به سده های نخست اسلام هستند روی پوست آهو نوشته شده اند. یک نمونه جالب از آن ها رقم الحاقی علی بن ابیطالب (ع) دارد. قرآن های این تالار به خطوط مختلفی چون انواع کوفی، نسخ، ریحان، محقق، ثلث و غبار است.

در مرکز این تالار یک صفحه از قرآن بزرگ و نفیس به قلم بایسنقر میرزا به نمایش گذاشته شده که نادرشاه آن را از هرات به قوچان منتقل کرد و در جنگ هایش با هدف حفظ لشکریان در جلو لشکر حمل می شد. برخی از اوراق این قرآن در غائله نادر در اثر آتش سوزی سوخت و برخی اوراق آن در موزه های دیگر نگهداری می شود.

موزه باستان‌شناسی و هنر اسلامی

امکانات موزه ملی ایران

  • کتابخانه: کتابخانه موزه ملی ایران که هم زمان با تأسیس موزه ملی برپا شده یکی از کتابخانه های غنی و مهم در زمینه باستان شناسی و تاریخ است. در این کتابخانه کتاب های خطی و چاپ سنگی مانند مجمع الفصها، ناسخ التواريخ، چاپ سنگی قرآن مجيد و... كه متعلق به دوره قاجاريه است نگهداری می شود.
  • گالری: در فضای حیات موزه ملی ایران، گالری صنایع دستی وجود دارد که بعد از بازدید از موزه می توانید از آن دیدن و خرید کنید.
  • کافه رستوران: بعد از موزه گردی در اعماق تاریخ ایران نوشیدن یک فنجان چای یا قهوه می چسبد. پس می توانید لحظاتی را نیز در کافه رستوران موزه ملی ایران سپری کنید.

چطور خودمان را به موزه ملی ایران برسانیم؟

اگر تصمیم گرفته اید به موزه ایران باستان بروید پیشنهاد می کنیم قید ماشین شخصی را بزنید چون ساختمان موزه در طرح ترافیک قرار گرفته است. اما خیلی راحت با مترو و تاکسی و اتوبوس می توانید خودتان را به این موزه برسانید. موزه ملی ایران در نزدیکی خیابان سی تیر، شمال خیابان امام خمینی (سپه سابق) و در ضلع غربی ساختمان وزارت امور خارجه قرار دارد.

  1. برای رسیدن به این محل می توانید از مترو استفاده کنید و در ایستگاه امام خمینی (ره) در تقاطع خط یک و دو مترو پیاده شوید و بعد از آن پنج دقیقه به سمت غرب پیاده روی کنید تا به خیابان سی تیر و موزه ملی ایران برسید. اگر هم ایستگاه حسن آباد پیاده شدید پنج دقیقه پیاده روی دارید ولی این بار به سمت شرق. جز این راه ها پایانه های تاکسی و اتوبوسی که مقصدشان پارک شهر باشد هم شما را به این محل می رسانند.
  2. برای بازدید از موزه ملی ایران ساعت بازدید در شش ماه اول سال از ۹ صبح تا ۷ عصر و در شش ماه دوم سال از ساعت ۹ تا ۵ عصر است.
  3. موزه فقط شش روز در سال و آن هم در تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر رحلت پیامبر اسلام و امام چهارم شیعیان، ۱۴ خرداد رحلت رهبر انقلاب و ۲۱ رمضان شهادت امام اول شیعیان و ۲۵ شوال شهادت امام ششم شیعیان تعطیل می شود.

مجسمه موزه ملی ایران


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (3 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) هنرنمایی خنده دار نعیمه نظام دوست و احسان علیخانی در ورژن کارتونی برنامه جوکر با میکس آهنگ عاشقانه/ صد بار هم ببینی کمه!😂 (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر)
تیتر امروز   
ترکیب بازیکنان شاد و پرانرژی تیم خیبر خرم آباد مقابل پرسپولیس
اولین ترکیب جدید و تهاجمی تیم آقا کریم، پرسپولیس، مقابل خیبر خرم آباد
از دستمزد تا فقر؛ کاهش قدرت خرید کارگران ایرانی در برابر دلار 80 هزار تومانی
نتانیاهو، رهبری در محاصره دادگاه‌ها؛ داستان فساد و جنایت یک نخست‌وزیر
ادعای تکان‌دهنده و جدید درباره ترور شهیدهنیه در تهران/ این ترور از طریق کارگذاشتن یک بمب داخل...
آیا هوش مصنوعی هم دچار آلزایمر می‌شود؟
جلسات 1+4 پزشکیان با مطرح‌ترین چهره‌های سیاسی اصلاح طلب؛ آیا این چهره‌ها به رئیس‌جمهور کمک خواهند کرد؟
عراقچی از علت حضورش در رستوران معمولی در سوریه و شاورما خوردنش پرده برداشت
کله‌پاچه میلیونی؛ صبحانه‌ای که از سفره‌ها پر کشید
آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد
ضرایب کنکور 1404؛ همه آنچه باید بدانید
با این 8 کانال یوتیوب، زبان انگلیسی را سریع‌تر از همیشه یاد بگیرید؛ از BBC تا Shaw English!
عملکرد مثلث هجومی پرسپولیس به انتخاب کریم باقری در بازی امروز چگونه خواهد بود؟!
اظهارات جنجالی نماینده دانشجویان خراسان شمالی مقابل رئیس‌جمهور؛ از درخواست اقدام قاطع علیه شرارت رژیم صهیونیستی تا تأکید بر چالش‌های دانشگاه و انتصاب مدیران مجرّب + ویدئو
ویدیو آموزشی / یادگیری آسان زبان انگلیسی با انیمیشن پرطرفدار و جذاب «Angrny Bird» همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
منتخب روز   
اولین مسافرت تکرار نشدنی منوچهر هادی با عشق زندگی اش+عکس/آقای بازیگر از عشق گفت... ویدئو/ پاسخ تندوتیز کمند امیر سلیمانی به خبرنگاری که او، سروش صحت و هوتن شکیبا را اقلیت خز سینما خواند! (ویدئو) مطمئنا با شنیدن این حقایق درباره زندگی شخصی احسان علیخانی، از تعجب شاخ درمیارین!/ یه چیزی شبیه ویروسم😱 (ویدئو) خلاقیت منحصربه‌فرد و دیدنی هنرمند ایرانی در ساخت مجسمه زن‌‌ و شوهر جوکری، سحر ولد بیگی و نیما فلاح/ حلقه‌های ازدواجشونو ببین آخه😍 (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد وحشیانه فیل و شیرها/ فقط چشمای نگران توله شیرها به خاطر مادرشون دیدنیه😍 نگاهی به عجیب و غریب‌ترین گریم صبا راد در ترکیه/ عمرا اگه بتونی بشناسیش! عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده هوتن شکیبا و عرفان برزین؛ حبیب و حمید سریال «لیسانسه‌ها» بعد از 8 سال در 40 سالگی و 17 سالگی رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر