به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،یکی از آپشن هایی که معمولا در خودروها موجود می باشد، ایموبلایزر می باشد که در واقع نوعی سیستم امنیتی محسوب شده و مانع از سرقت خودرو می گردد. این سیستم در حقیقت یک کد مخصوص را برای سوئیچ و محل قرار گرفتن آن تعریف می کند که به واسطه آن، کلیدهای دیگر، هر چند با شکل ظاهری یکسان، نخواهند توانست خودرو را روشن نمایند. سیستم ایموبلایزر دارای قسمت های متعددی می باشد و طرز کار خاصی دارد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت و این سیستم امنیتی خودرو را تشریح می کنیم.
ایموبلایزر چیست؟
ایموبلایزر (Immobilizer) یک سیستم امنیتی ضد سرقت است که امروزه روی اکثر خودروها نصب می شود. البته ضریب آن در خودروهای مختلف، متفاوت است و هر چه خودرو پیشرفته تر باشد ضریب امنیتی این سیستم بالاتر می رود. سیستم ایموبلایزر خودروها از دو بخش تشکیل می شود.
- بورد الکترونیکی: این قطعه مربوط به کنترل یا ریموت قفل هاست که دارای یک چیپ حافظه است و وظیفه آن باز و بسته کردن درهاست.
- آنتن ترانسپوندر: این قطعه زیر فرمان نصب می شود و وظیف آن ایجاد میدانی مغناطیسی است.
آنتن ترانسپوندر در واقع نوعی چیپ حافظه محسوب می شود و عملکرد آن به این صورت است که به محض ورود سوئیچ برای استارت زدن، چیپ حافظه سوئیچ را تحت میدان مغناطیسی خود قرار می دهد. با قرار گرفتن مغزی سوئیچ و آنتن در یک میدان مغناطیسی، اطلاعات به صورت کد رد و بدل شده و قفل ها باز می شوند؛ البته تمام این مراحل آنقدر سریع اتفاق می افتد که راننده کوچکترین مکثی را احساس نمی کند.
عملکرد ایموبلایزر چگونه است؟
این قفل به صورت نرم افزاری و در واقع با کمک کدها و ارقام روی سیستم کامپیوتر خودرو تعریف می شود. سیستم کامپیوتر خودرو یا همان ECU (Electronic control unit) تعداد زیادی سنسور دارد که یکی از وظایف این سنسورها بررسی عملکرد سیستم امنیتی و ضد سرقت خودروهاست.
به این ترتیب که تا زمان تایید درستی کدها توسط میدان مغناطیسی ایجاد شده از سوی آنتن ترانسپوندر و تطبیق آن با کد سوئیچ، استارت زدن بی نتیجه بوده و موتور خودرو روشن نمی شود.
در صفحه پشت فرمان خودروهای پیشرفته یک لامپ چشمک زن قرار دارد که پس از روشن شدن خودرو غیر فعال و خاموش می شود. شکل این لامپ اغلب شبیه به سوئیچ طراحی شده و به رنگ قرمز است.
در کارخانه، سیستم ایموبلایزر به چه صورت تعریف می شود؟
در مراحل ابتدایی تولید ماشین، کدهایی را برای کامپیوتر خودرو تعریف کرده و سپس همان کد را روی کلید ثبت می کنند. این کدها به اصطلاح «Access code» نامیده می شوند.
پیشتر این کدها را به همراه سوئیچ به مشتری تحویل می دادند اما در حال حاضر به دلیل مسائل امنیتی از این کار ممانعت می کنند. اگر چنانچه خودرو به سرقت برود طی یک پروسه اداری کوتاه، کدها به صاحب خودرو تحویل داده می شود.
نکته: اگر سوئیچ خودروی تان مفقود شد، با در دست داشتن کدهای قبلی می توانید توسط دستگاه دیاگی کلیدهای جدیدی برای خودروی تان تعریف کنید.