تنگه واشی در 17 کیلومتری شهر فیروز کوه قرار دارد. در حرکت از سمت تهران به دماوند 17 کیلومتر بعد از فیروزکوه ، خروجی به سمت چپ هست که به سوی تنگه واشی حرکت می کند.جاده تنگه واشی در جاده فیروزکوه و 2 کیلومتر قبل از آن قرار دارد.برای رفتن به جاده فیروزکوه باید از اتوبان شهید بابایی به سمت رودهن و دماوند و جاده فیروزکوه بروید. در حقیقت اگر از تهران به سمت فیروزکوه در حال حرکت هستید این جاده قبل از شهرستان فیروزکوه و در سمت چپ شما قرار می گیرد.
برای رفتن به تنگه ساواشی در کیلومتری 2 جاده فیروزکوه ـ تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی حدود 9 کیلومتر، روستای جلیزجند نمایان می گردد. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شده است. بعد از عبور از روستا و طی حدود 4 کیلومتر در جاده ای که میان دشت و در کنار جوی های پر از آب زلال، احداث شده، محل پیاده روی تنگه ساوشی شروع می شود.
چرا تنگه واشی؟
- جایی خنک در نزدیکی تهران است که می توان از گرمای تابستان به آن پناه برد.
- پیاده روی درون رودخانه ای کم عمق را در طول مسیر تجربه می کنید.
- فرصت آب بازی، پیاده روی و طبیعت گردی در یک روز را خواهید داشت.
- یکی از سه کتیبه به جا مانده از دوره قاجار را در بخشی از مسیر خواهید دید.
- آبشاری تماشایی در پایان مسیر انتظار شما را می کشد.
سفر به تنگه واشی و دیدنی های آن
زمانی که از روستای جلیزجند می گذرید، در حین مسیر طبیعت سرسبز و محیط اطراف، شما را بسیار به خود مبهوت می کنند. به طوری که دوست دارید همان لحظه از اتومبیل پیاده شوید و با طبیعت عکس بگیرید.گندم و انواع باغ های میوه، زمین های کشاورزی، نمای صخره های غول پیکر از دور، همه و همه از زیبایی های مسیر تنگه واشی فیروزکوه است.بد نیست بدانید که واشی به معنی چمن و سرسبزی است. به همین جهت نام این تنگه را واشی گذاشته اند. در این تنگه، انواع گیاهان دارویی کمیاب پیدا می شود که برای درمان بسیاری از بیماری ها به کار می رود.
زمانی که به ورودی تنگه رسیدید؛ باید از اتومبیل خود پیاده شوید و پیاده ادامه مسیر را بروید. پیشنهاد می کنیم از همان ابتدا کفش های پلاستیکی مخصوص آب را از محلی های روستا خریداری کنید، تا در رودخانه و آبشارهای واشی مشکلی برایتان پیش نیاید. در ادامه دیدنی های مسیر واشی را معرفی می کنیم.
- تنگه اول: ابتدا وارد تنگه اول واشی می شوید و باید پاهایتان را در آب قرار دهید. زمانی که پاهایتان را در داخل آب قرار می دهید، ممکن است از سردی اذیت شوید؛ اما بعد از مدتی به سردی آب عادت می کنید. حس کردن و لمس کردن قلوه سنگ ها در آب، آنقدر لذت بخش است که تجربه دلنشینی را برایتان می سازد. میزان آب تنگه در فصل تابستان، تقریبا تا زانوهایتان می آید، اما حجم آب با توجه به فصل های دیگر متفاوت است.
- کتیبه واشی: بعد از این که 150 متر از تنگه اول عبور کردید کتیبه ای تاریخی، مربوط به دوره فتحعلی شاه قاجار توجه شما را به سمت خود جلب می کند. شاید باورتان نشود، اما این کتیبه دیدنی و جذاب، حدود 185 سال عمر دارد و به دستور فتحعلی شاه قاجار روی دیوار حکاکی شده است. زمانی که از نزدیک کتیبه را مشاهده می کنید، به قدیمی بودن آن پی می برید و نام نقاش و معماران این کتیبه را هم می توانید ببینید.
- دشت ساواشی: اگر تنگه اول را با موفقیت پشت سر بگذارید و سردی آب شما را خسته نکند؛ به دشت ساواشی برای استراحت می رسید. در این دشت می توانید کنار درخت های سرسبز، زیر آفتابی گرم استراحت کنید و خستگی خود را رفع کنید. اگر از سختی مسیر خسته نشده باشید، می توانید ادامه مسیر را بروید تا به تنگه سا برسید.
- تنگه سا: این تنگه حجم آب کمتری دارد و مسیر آن از تنگه اول راحت تر است. چشمه های آب، گیاهان روی دیواره ها نمای جذابی به این تنگه داده اند، به طوریکه دوست دارید ساعت ها به آن ها خیره شوید. اگر از این تنگه هم با موفقیت عبور کنید و در حین مسیر خسته نشوید. در انتهای این تنگه به آبشار تنگه واشی، جذاب ترین آبشار می رسید.
- آبشار واشی: زمانی که صدای خروشان آب را در نزدیکی آبشار می شنوید، آرامشی وصف نشدنی دست پیدا می کنید. سفر در فصل تابستان به این تنگه، این تمایل را در شما ایجاد می کند که به زیر آبشار بروید و آبتنی حسابی داشته باشید. کنار آبشار می توانید بنشینید و خستگی خود را رفع کنید. اگر اهل کوهنوردی هستید، پیشنهاد می کنیم مسیر آبشار را ادامه دهید، تا به طبیعت زیبا و بهشت واشی برسید و در آنجا کمپ کنید.
تنگه واشی در زمستان
تنگه واشی در منطقه ای کوهستانی قرار دارد. در بیشتر زمان های سال، این منطقه بسیار سرد است و تردد در آن صورت نمی گیرد. ضمن این که برای رسیدن به آبشار باید زمان زیادی در آب باشید و تحمل سرمای آب در بیشتر ایام سال ممکن نیست. حتی در شروع بهار نیز، این منطقه هم چنان سرمای زمستانی دارد و بادهای سرد کوهستانی تردد در آن را دشوار می کنند.
تنگه واشی در تابستان
تنگه واشی مستعد رگبار و بارش های ناگهانی شدید است و به دلیل باریکی قسمت هایی از مسیر تنگه، در زمان بارش این مسیر سیلابی می شودبهترین زمان سفر به تنگه واشی در گرم ترین زمان های سال یعنی فصل تابستان است. برای این منظور بهتر است از اواخر خرداد تا اواسط شهریورماه برای این سفر برنامه ریزی کنید. با این وجود اگر قصد تردد به این تنگه در ماه های خرداد یا شهریور را دارید، بهتر است قبل از حرکت، وضعیت جوی منطقه و دمای تنگه را استعلام کنید. این منطقه مستعد رگبار و بارش های ناگهانی شدید است و به دلیل باریکی قسمت هایی از مسیر تنگه، در زمان بارش این مسیر سیلابی می شود و خطرات جدی دارد. تیر و مرداد بهترین زمان ها برای سفر به تنگه واشی هستند.
نکته قابل توجه در سفر یک روزه به این تنگه برنامه ریزی دقیق زمانی است. با توجه به فاصله ۱۷۰ کیلومتری تهران تا فیروزکوه، به خاطر داشته باشید که حتما برای شروع سفر صبح زود را انتخاب کنید تا زمان کافی برای بهره بردن از طبیعت زیبا و تردد تا آبشار را داشته باشید. اگر ساکن شهر فیروزکوه هستید، زمان بیشتری برای اتراق در این منطقه خواهید داشت.
جاذبه های طبیعی و تاریخی تنگه واشی
نقش برجسته تنگه واشی
در طول مسیر تنگه واشی، کتیبه تاریخی زیبایی خودنمایی می کند، که یادگار از دوران قاجار است. این کتیبه سنگی ابعادی در حدود ۶ در هفت متر دارد و یکی از سه کتیبه معروف فتحعلی شاه قاجار است. عمر این کتیبه تاریخی به حدود ۱۸۵ سال می رسد و تصویر شکارگاه با منظره اسب، نیزه ها، شکارها و پسران و نوادگان فتحعلی شاه در آن حکاکی شده اند. این شاه قاجار با الگوبرداری از نقش برجسته های شیراز، سه هنرمند معمار ،نقاش و سنگ تراش را به خلق این اثر مامور کرد. قرار گرفتن این کتیبه در دل کوه، آن را از آسیب های طبیعی حفظ کرده است اما متاسفانه در طول زمان گردشگران آسیب هایی به ایین کتیبه رسانده اند.
تنگه واشی کجاست؟
تنگه واشی در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری فیروزکوه قرار گرفته است. در کیلومتر دو جاده فیروزکوه به تهران، مسیر فرعی به سمت روستای «جلیزجند» وجود دارد. این روستا در ۱۰ کیلومتری این جاده فرعی، دروازه ورود به سمت تنگه واشی است. با گذشتن از روستا و دشت وسیع کشاورزی پس از آن و باغ های میوه، به رودخانه ای می رسید که در طول تنگه واشی جریان دارد و از آبشار ساواشی سرچشمه می گیرد. از این منطقه چشم انداز مناسبی به تنگه و مسیر وجود ندارد.
آدرس تنگه واشی: جاده تهران - فیروزکوه، کیلومتر ۱۷ جاده