آشنایی با توکن های غیر قابل تعویض یا NFT

  یکشنبه، 17 اسفند 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
آشنایی با توکن های غیر قابل تعویض یا NFT
توکن‌های غیر قابل تعویض کارکردهای بی‌شماری دارند. توکنیزه کردن به معنای جایگزینی اطلاعات، دارایی‌ها، حقوق، کارت‌های پرداخت ارزشمند و/ یا حساس با قالبی دیجیتال و با حساسیت کمتر است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، توکن های غیر قابل تعویض یا NFT ، توکن هایی هستند که هر یک از آن ها مشخصاتی خاص داشته و با دیگر توکن ها قابل تعویض نیستند. از این توکن ها برای نمایندگی دارایی ها و مشخصاتی مانند هویت و حقوق معنوی و حتی حقوق معنوی استفاده می شود. آخرین بروزرسانی ۲۲ آذر ۱۳۹۸ 0 312 اشتراک توکن های غیر قابل تعویض یا NFT ، توکن هایی هستند که هر یک از آن ها مشخصاتی خاص داشته و با دیگر توکن ها قابل تعویض نیستند.

از این توکن ها برای نمایندگی دارایی ها و مشخصاتی مانند هویت و حقوق معنوی و حتی حقوق معنوی استفاده می شود. با توجه به ماهیت این توکن ها، به نظر نمی رسد که آن ها تحت قوانین مربوط به اوراق بهادار قرار گیرند. اما با این وجود باید با قوانین مربوط به پولشویی مطابقت داشته باشند. سال ۲۰۱۷ سال توکن های کاربردی و توکن های بهادار بود. اما سال گذشته توکن های غیر قابل تعویض یا به اختصار NFT خودنمایی کردند.

مطالب زیادی در مورد ماهیت آن ها ،نحوه استفاده از آن ها، تعویض ناپذیر بودن آن ها و کارکردهای آن ها در دنیای واقعی گفته شده است، اما در مورد جای گیری آن ها در چارچوب قانونی زیاد صحبت نشده است. تعریف توکن غیر قابل تعویض (NFT) زمانی که در مورد توکن های غیر قابل تعویض صحبت می کنیم، ابتدا باید بدانیم که توکن های قابل تعویض چه هستند.

توکن های قابل تعویض (FT) توکن هایی با این ماهیت هستند که یک قسمت یا کمیت از آن ها را می توان با یک مقدار یا کمیت مشابه جایگزین کرد، یعنی می توان آن ها را به راحتی در ازای یک کالا یا دارایی دیگر مبادله کرد. به عنوان مثال، اگر کسی ۱ ETH قرض بگیرد (اتر یک رمز ارز است که برای کار با بلاک چین اتریوم مورد نیاز است)، احتمالا آن ۱ ETH را صرف کرده و ۱ ETH دیگر به همان ارزش را باز می گرداند. وام گیرنده همچنین می تواند به عنوان مثال دو بار ۰٫۵ ETH بدهد، یعنی توکن های تبدیل پذیر قابل تقسیم هستند. از سوی دیگر، توکن های غیر قابل تعویض اقلامی منحصر به فرد هستند که نمی توان آن ها را با همان مقدار از همان اقلام جایگزین کرد، چرا که منحصر به فرد و احتمالا نادر (کمیاب) بوده و هر یک ویژگی و خصوصیات متفاوتی دارند.

یک مثال از این مورد می تواند چیزی مانند تصویر مونا لیزا باشد که نمی تواند با کالای مشابه جایگزین شود. اگر کسی این تصویر را قرض کند، باید دقیقا همان را بازگرداند. همچنین می توانید NFT را به عنوان شکل مجازی تاماگوچی معروف تجسم کنید. هر تاماگوچی متفاوت است و شخصیت، کارکردها و خواص خود را دارد. یکی از تفاوت های عمده بین توکن های قابل تعویض و غیر قابل تعویض، این است که FTها قابل تقسیم و NFTها غیر قابل تقسیم هستند. می توان FT را قرض داد، بازگرداند و قسمت قسمت منتقل کرد، در حالیکه NFT را نمی توان تقسیم کرد. به همین دلیل NFTها از یکدیگر تمییز داده می شوند.

فرصت های مدرن تجارت

مفهوم کالاهای کلکسیونی و کمیاب چیز جدیدی نیست. بسیاری از شرکت ها آن را به کار تمام وقت خود تبدیل کرده و با موفقیت به بازار آمده اند. جمع آوری چیزی که یا بسیار محدود است یا جذابیت کافی برای کسب سریع سود دارد، از جذابیت خاصی برخوردار است. چه کارت های کلکسیونی ورزشی باشد یا آثار هنری فیزیکی یا هر چیز دیگری باشد، برای این نوع کالاها همیشه بازار هست.ورود این مفهوم به دوران مدرن باعث ظهور NFT شده است که گاه از آن به عنوان «هنر رمزنگاری شده» نیز یاد می شود. این روشی متفاوت برای تصاحب یک کالای کلکسیونی یا نادر است، اما روشی که مناقشه ناپذیر بودن این مالکیت را تضمین می کند. مالکیت کالاهای کلکسیونی دیجیتال رویکرد مدرن تری در کار با اقلام فیزیکی است که ممکن است گم شوند، به سرقت بروند، یا از آب و آتش سوزی آسیب ببینند.

مالکیت قابل تایید و غیر قابل مناقشه

بر خلاف کالاهای کلکسیونی فیزیکی و نادر که اغلب با اختلاف در مالکیت مواجه می شوند، NFTها از جنس دیگری هستند. از آنجایی که یک توکن تعویض ناپذیر حاوی اطلاعات خاصی در مورد صاحب آن و یک آدرس بلاک چین است، هیچ کس نمی تواند مدعی مالکیت چیزی باشد که صاحب آن نیست. این امکان به لطف استاندارد های توکن های ERC-721 و ERC-1155 در بلاک چین اتریوم فراهم شده است.

استفاده از این استانداردها، ارائه NFTها به خریداران را برای آفرینندگان آثار آسان و عدم امکان جعل را تضمین کرده است. هر NFT دارای خصوصیات متمایزی است که از ایجاد و گردش نسخه های جعلی جلوگیری می کند. هر NFT را می توان تا سازنده اصلی آن رهگیری کرد، که این امر سطح متفاوتی از کمیابی و منحصر به فرد بود را ممکن کرده است. با استفاده از این روش، دیگر نیازی به تایید شخص ثالث نیست.

افزون بر این، این استانداردها تضمین می کند که دو NFT هرگز با یکدیگر قابل تعویض نیستند. هر NFT ارزش و جذابیت خاص خود را دارد و هیچ راهی برای ایجاد چیزی برابر با آن وجود ندارد. امکان ندارد دو NFT عین هم را حتی در یک اکوسیستم بیابید.

نبود تعامل پذیری

صرف نظر از اینکه چگونه چند نوع NFT در یک بلاک چین عرضه می شود، اکوسیستم های متفاوت امکان تعامل با یکدیگر را ندارند. حتی رعایت همان استاندارد توکن نیز تفاوتی ایجاد نمی کند. نمی توان از کالاهای کلکسیونی یک بازی، پروژه یا گالری هنری در هیچ جای دیگری استفاده کرد. اگرچه این امر ممکن است از نگاه برخی باعث محدودیت هدف و ارزش اقلام کلکسیونی باشد، اما موجب ایجاد «کمیابی» بیشتر نیز می شود.

تقسیم یا تخریبی در کار نیست

چیزی که NFTها را از انواع دیگر کالاهای کلکسیونی متفاوت می کند، این است که هرگز نمی توان آنها را نابود کرد. همه داده های توکن تعویض ناپذیر برای همیشه در بلاک چین باقی می مانند. از همه مهمتر، شخصی که NFT را خریداری می کند، برای همیشه مالکیت کامل خرید خود را حفظ خواهد کرد، مگر اینکه تصمیم بگیرد آن را به شخص دیگری بفروشد. همچنین کاربر تنها کسی است که می تواند بر آن NFT اعمال مالکیت کند.

همینطور، تقسیم یک توکن تعویض ناپذیر به زیرمجموعه های کوچکتر امکان پذیر نیست. این ها مثل رمزارزهایی مانند بیت کوین یا لاین کوین نیستند، بلکه یک کالای کامل هستند که همیشه در کیف پول اتریوم شما باقی می مانند. می توان کلیت آن را به کاربر دیگری منتقل کرد، اما این به معنی تسلیم مالکیت آن NFT نیز هست.

ابزاری عالی برای هنرمندان

در اکوسیستم کنونی، کسب درآمد از آثار به روشی که قابل تایید و شفاف باشد، برای هنرمندان دشوار است. همیشه افرادی هستند که برای به دست آوردن پول، کارهای دیجیتالی شما را سرقت می کنند. این نگرانی ها با استفاده از مفهوم NFT به تاریخ می پیوندد. هر هنرمندی می تواند آثار هنری دیجیتالی را بدون اتکا به واسطه ها به مخاطبان جهانی بفروشد.

مهمترین مزیت NFT این است که هنرمندان می توانند سهم قابل توجهی از درآمد فروش های بعدی یک اثر را برای خود محفوظ بدارند. هنرمند می تواند به جای این که به واسطه ها سهم بدهد، نزدیک به صد در صد مبلغ فروش را بدست آورد و در هنگام برداشت وجه، هیچ هزینه شبکه یا کارمزد پلتفرمی پرداخت نکند.

علاوه بر این، راهکاری برای گنجاندن حق امتیاز در آثار هنری دیجیتالی یا کالاهای کلکسیونی وجود دارد که به سازنده امکان می دهد از فروش اثر به مالکان جدید یا استفاده مجدد از آن سهم بگیرد. البته هنوز موارد استفاده بسیاری وجود دارد که در انتظار بررسی توسعه دهندگان و هنرمندان است.

آیا تقاضا برای همیشه خواهد بود؟

در حال حاضر، بازار NFTها داغ است و آثار مختلف به قیمت هزاران دلار به فروش می رسد. پیش بینی اینکه این روند همچنان ادامه داشته باشد، غیرممکن است. مثل همه بازارها، همه چیز به عرضه و تقاضا برمی گردد. صنایع و مفاهیم جدید اغلب در بدو ایجاد مورد توجه قرار می گیرند، اما چشم انداز طولانی مدت ممکن است تفاوت چشمگیری داشته باشد.

از آنجا که NFTها به خودی خود کمیاب هستند، همه به تقاضای کلی برای این اقلام بستگی دارد. با توجه به اینکه موارد استفاده NFTها بسیار گسترده است و حوزه های مختلفی از جمله اقلام کلکسیونی، بازی ها، سرزمین مجازی، نمایشگاه های هنری و موارد دیگر را دربرمی گیرد، بعید است تقاضا به سرعت کاهش یابد. با این حال، اگر هنرمندان به جای تولید کیفیت برتر، آثار را به صورت انبوه تولید کنند، ممکن است این صنعت ماندگاری طولانی نداشته باشد.

آیا باید در NFT سرمایه گذاری کرد؟

همانطور که همیشه در سرمایه گذاری ها لازم است، انجام تحقیقات جامع ضروری است. در مورد NFTها و ظرفیت های سرمایه گذاری آن، هیچ کسی نمی تواند به جای شما تصمیم بگیرد. بستگی به این دارد که به توکن های تعویض ناپذیر به چشم سرمایه گذاری نگاه می کنید یا یک روش جمع آوری کلکسیون، چرا که هر کدام از اینها نیازمند روش و نگرشی متفاوت است.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
آخرین ویدیو ها