پارک چیتگر، یکی از بوستان های جنگلی تهران است که در دوره پهلوی دوم و در سال ۱۳۴۲ احداث شده است. پارک جنگلی چیتگر با امتداد شرقی-غربی در ارتفاع ۱۲۲۵ متری از سطح دریا قرار دارد و از پستی و بلندی و تپه ماهور تشکیل شده است. این بوستان حدود ۸۷۴ هکتار وسعت دارد و به دلیل عبور مسیل چیتگر از میان آن، به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شده است که بخش شرقی ۲۵۳ هکتار و بخش غربی ۶۵۸ هتکار وسعت دارد.
حدود ۱۴ كیلومتر جاده آسفالته از میان پارک جنگلی چیتگر می گذرد که یک کیلومتر آن را بلوار تشکیل می دهد. همچنین تقریبا ۵۰ كیلومتر جاده خاكی در این پارک وجود دارد. همچنین تونل شهدای غزه نیز از زیر پارک جنگلی چیتگر عبور می کند. اين تونل كه به صورت يک تونل دوقلو طراحی و اجرا شده، امكان توسعه بزرگراه شهيد حكيم را بدون قطع حتی یک اصله درخت از بوستان چیتگر، فراهم كرده است.
تاریخچه پارک جنگلی چیتگر
از اهداف ساخت پارک چیتگر افزایش اکسیژن هوای تهران است در دهه ۴۰ سازمان جنگل ها و مراتع کشور تصمیم به احداث و جنگل کاری در سه منطقه تهران گرفت. بنابراین در شمال، بوستان جنگلی لویزان و در شرق، بوستان جنگلی سرخه حصار و در غرب، بوستان جنگلی چیتگر احداث شدند. احداث پارک جنگلی چیتگر، که بالا بردن مقدار اکسیژن هوای تهران یکی از اهداف ساخت آن بوده است، از سال ۱۳۴۲ شروع و جنگل کاری آن تا سال ۱۳۴۸ به طول انجامید.
بعد از انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۱، اداره بوستان چیتگر به شرکتی وابسته به بنیاد شهید به نام شرکت شاهد واگذار شد. در سال ۱۳۶۷ به دلیل ضعف در مدیریت، سازمان پارک ها و فضای سبز شهر تهران و سپس در سال ۶۸ شهرداری منطقه پنچ مدیریت پارک چیتگر را به عهده گرفتند. با شکل گیری شهرداری منطقه ۲۳ در اواخر دهه ۷۰، پارک جنگلی چیتگر تحت نظارت این حوزه قرار گرفت و از آن زمان تاکنون توسط این سازمان اداره شده است.
پوشش گیاهی و جانوری پارک جنگلی چیتگر
درختان سوزنی برگ بیشترین پوشش پارک چیتگر را تشکیل می دهند پارک جنگلی چیتگر پوشش گیاهی متنوعی چون کاج تهران، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون، پلت، سرو خمره ای، سرو نقره ای، افرای سیاه و ارغوان دارد. درختان سوزنی برگ پوشش غالب این بوستان را تشکیل می دهند که ۵۳ درصد از درختان و ۴۸ درصد از مساحت چیتگر را در ۳۹۰ هکتار به خود اختصاص داده اند. درختان پهن برگ نیز ۴۷ درصد درختان چیتگر را شامل می شوند.
پوشش جانوری پارک پردیسان گونه های مختلف جانوری را شامل می شود. در این پارک انواع پرندگان مانند طوطی، مرغ مینا، کلاغ، گنجشک و حیواناتی چون سنجاب و روباه زندگی می کنند.
چرا پارک جنگلی چیتگر؟
- پارک جنگلی چیتگر یکی از مهم ترین قطب های گردشگری غرب تهران است.
- اولین پیست دوچرخه سواری ویژه زنان در بوستان ریحانه این پارک تاسیس شده است.
- یکی از پارک های بزرگ شهر تهران محسوب می شود.
- دارای امکانات تفریحی مناسبی برای بازدیدکنندگان است.
- گونه های متنوع گیاهی و جانوری این بوستان در نوع خود بسیار جالب و دیدنی اند.
- چشم اندازهای بسیار متنوعی را در این بوستان نظاره گر خواهید بود.
- به دلیل موقعیت این بوستان دسترسی به آن آسان است.
امکانات تفریحی و رفاهی پارک جنگلی چیتگر تهران
یکی از تفرجگاه های قدیمی غرب تهران پارک جنگلی چیتگر است که در سال 1342، دوره پهلوی دوم، ساخته شد. این پارک از شمال به زمین های چیتگر، از جنوب به آزادراه تهران-کرج از غرب به شهرک سروآزاد و پیکان شهر و از شرق به منطقهٔ خرگوش دره محدود می شود. امکانات مناسب بوستان چیتگر، آب وهوای مطبوعش، مسیر زیبای پیاده روی و دوچرخه سواری، پیست سوارکاری، محوطه اختصاصی بانوان و دیگر ویژگی ها، پارک چیتگر را به مقصدی پرطرفدار در شهر تهران تبدیل کرده است. کاشت انواع درختان سوزنی برگ و پهن برگ در این پارک موجب شده تا چیتگر نقش مهمی را در محیط زیست و اکوسیستم تهران ایفا کند. از همه این ها که بگذریم نزدیک بودن این بوستان به جاذبه های دیگر مانند باغ گیاه شناسی، بام لند و دریاچه چیتگر خود از نقاط قوت این پارک جنگلی محسوب می شوند. این پارک جنگلی دو فاز دارد یک (شرقی) و فاز دو (غربی) است. امروز همراه ما باشید تا با این بوستان جنگلی و امکانات و ویژگی های آن بیشتر آشنا شوید.
پیست دوچرخه سواری پارک چیتگر
یکی از تجربه های دل چسب و از تفریحات جذاب و معروف این بوستان دوچرخه سواری آن است. شما می توانید این ورزش مفرح را در میان جاده ای که از میان درختان می گذرد و با تنفس هوای سالم و عطری که از این درختان به مشام می رسد تجربه کنید. می توانید با دوچرخه شخصی وارد این مجموعه شوید و یا برای اجاره آن به فاز یک شرقی پارک، درست بعد از میدان سرو غرفه مرکزی دوچرخه مراجعه نمایید. این پارک پنج غرفه مجاز کرایه دوچرخه نیز دارد که دو غرفه در بالای پارک مخصوص اجاره دوچرخه بانوان است. برای کرایه دوچرخه باید مدارکی مانند گواهینامه، کارت ملی و یا کارت پایان خدمت به همراه داشته باشید.
- پیست دوچرخه سواری بانوان: با طول 1300 متر
- پیست دوچرخه سواری سرعت: با طول 1700 متر
- پیست دوچرخه سواری استقامت: با طول 5 کیلومتر
باشگاه های سوارکاری پارک چیتگر
بوستان چیتگر دارای پنج باشگاه اسب سواری است که علاقه مندان به آموزش و سوارکاری می توانند به آن ها مراجعه کنند.
- باشگاه سوارکاری بام: فاز غربی خیابان یکم
- باشگاه سوارکاری ابرش: اتوبان کرج، فاز غربی درب شماره سه خیابان بوستان
- باشگاه سوارکاری آریاسب: ورودی 2 و 3 چیتگر انتهای بلوار دستواره
- باشگاه سوارکاری چیتگر
- باشگاه سوارکاری میلاد: واقع در ضلع غربی بوستان جنگلی چیتگر
بوستان بانوان ریحانه پارک چیتگر
در ضلع شرقی پارک چیتگر فضایی محصور وجود دارد که مختص بانوان است. بوستان ریحانه با حدود 18 هکتار مساحت فضایی مناسب برای بانوان به شمار می رود تا با آسایش و راحتی کامل به تفریح بپردازند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید اولین پیست دوچرخه سواری ویژه زنان در این بوستان ایجاد شده است. این پارک در ورودی شماره یک بوستان چیتگر و میدان سرو قرار دارد که در شش ماه اول سال از ساعت 08:00 الی 20:00 و در شش ماه دوم سال از ساعت 08:00 الی 18:00 پذیرای بانوان گرامی است.
امکانات بوستان بانوان ریحانه
- پیست اسکی
- آمفی تئاتر روباز
- نمازخانه
- ست های ورزشی بانوان
- ست های بازی کودکان
- خانه عکس
- سکوهای نشیمن خانوادگی
- ایستگاه تندرستی
- سالن بیلیارد
- آلاچیق های سرپوشیده مجهز به باربیکیو و میز و صندلی
- آب نما
- نمازخانه صحرایی
- رختکن مجهز به کمد امانات و آیینه
- سیستم صوت و پیج
- آبخوری
- پیست دوچرخه سواری
- زمین بازی
- میز شطرنج
- سالن پینگ پنگ
- فوتبال دستی
- سالن بدن سازی
- سکوی ورزش صبحگاهی
میشه زار و باغ راز هستی چیتگر
در فاز غربی بوستان میشه زار قرار دارد که در آن جا می توانید حیواناتی مانند بز، الاغ، اسب، سنجاب، روباه، گوزن، آهو، گاو و انواع پرندگان را مشاهده کنید. این جانداران گونه های خاصی اند که تحت نظر دامپزشک قرار دارند و به دلیل آنکه پارک چیتگر دارای آب وهوایی مشابه زیستگاه اصلی آن ها است برای جلوگیری از خطر انقراض در این پارک نگهداری می شوند.
در سال 1398 در ضلع جنوب غربی دریاچه چیتگر باغ راز هستی ساخته شد. عمده پوشش گیاهی باغ راز هستی به گیاهان دارویی اختصاص دارد و در کنار آن مجموعه ای از گونه های مختلف شامل گیاهان غیرمثمر، گیاهان آبزی و مرکباتی همچون پرتقال، سیب، زیتون و نارنج دیده می شود. باغ راز هستی دارای دو ورودی اصلی و پنج ورودی فرعی است که ورودی های اصلی آن یکی در ضلع جنوب غربی دریاچه چیتگر و دیگری هم جوار پارک جنگلی چیتگر قرار دارد، بازدید از این باغ نیز رایگان است.
بخش های مختلف راز هستی
- کافی شاپ
- کافه دمنوش
- کلینیک دامپزشکی
- بخش های گیاهان دارویی
- برکه
- مجموعه باغ نوازش
- مجموعه نگهداری پرندگان زینتی طاووس و قرقاوول
- قسمت گوزن ها
- باغ پرتقال و درختان زیتون
از چه مسیرهایی می توانیم به پارک چیتگر برویم؟
اگر بخواهید با خودروی شخصی به پارک چیتگر بروید، توصیه می کنیم، وارد بزرگراه همت غرب شوید و سپس از آنجا به سمت خروجی بزرگراه شهید خرازی بروید. از این خروجی می توانید پارک چیتگر را ملاحظه کنید. باقی مسیر هم از طریق تابلوهای راهنمایی کاملا مشخص است. مسیر بعدی هم بزرگراه آزادگان شمال است. از این مسیر هم وقتی وارد خروجی بزرگراه شهید خرازی شوید، پارک چیتگر کاملا قابل رویت است و می توانید باقی مسیر را با استفاده از تابلوهای راهنمایی طی کنید.
در صورتی هم که قصد استفاده از وسایل نقلیه عمومی را داشتید، توصیه می کنیم به پایانه اتوبوس صادقیه رفته و از آنجا سوار اتوبوس شهرک دریا شده و خود را به بوستان چیتگر برسانید. در صورتی هم که حوالی خیابان شریعتی و میرداماد و تجریش بودید، می توانید به سه راه ضرابخانه، پایین خیابان میرداماد بروید و از آنجا سوار اتوبوس های BRT مترو چیتگر شده و بعدا با اتوبوس دیگری به پارک چیتگر بروید.