مهندسین طراح خودرو برای جلوگیری از افزایش دما و همچنین فرسوده شدن قطعات پیشرانه از روغن ها مخصوص استفاده می کنند که در دمای بالا خصایت روان کنندگی خود را از دست نمی دهند. اما برای به جریان درآوردن روغن موتور در پیشرانه نیاز است تا از قطعه ای به نام پمپ روغن یا اویل پمپ استفاده شود. روغنی که در داخل کارتر وجود دارد با فشار توسط یک پمپ به قطعات پیشرانه رسیده و از اصطکاک شدید بین این قطعات و در نتیجه افزایش دمای آنهاجلوگیری می کند.
روغن موتور در انواع مختلف و با کیفیتها متفاوت تولید میشود. اما مهمترین خصوصیت روغن موتور حفظ قابلیت روانکاری آن با بالارفتن دمای حاصل از اصطکاک و حرکت قطعات است. نکته مهم در انجام وظیفه روغن موتور، عملکرد روغن موتور است. پمپها روغن انواع مختلفی دارند که در ماشین آلات صنعتی به کار میروند. اما از این بین تنها سه نوع پمپ در خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرد. این انواع از لحاظ کارایی تقریبا برابر هستند و بسته به نوع خودرو و نیاز موتور یکی از آنها انتخاب میشود.
در این نوع پمپ دو عدد چرخ دنده به اسم دنده هرزگرد و دنده محرک که تعداد دنده و قطری برابر دارند درون پوسته قرار میگیرند. این نوع پمپ دارای دو محور هرزگرد و محور اصلی نیز است که از درون چرخدندهها عبور میکنند. محور اصلی که چرخ دنده محرک روی آن سوار میشود بلندتر است و از پوسته خارج میشود. این محور در اثر تحریک چرخدنده سر میللنگ و هوزینگ به حرکت در میآید. حرکت محور اصلی ضمن به حرکت در آوردن چرخدنده محرک، روغن را به وسیله لولههای ورودی از محفظه کارتل به درون پمپ میکشاند. درون پمپ، حرکت چرخدندهها روغن را به چرخش درآورده و در آن ایجاد فشار میکنند. سپس روغن با فشار از لولهها خروجی به سمت فیلتر روغن میرود.
در این نوع پمپ از دو روتر داخلی و خارجی که هم مرکز نیستند برای جریان در آوردن روغن موتور استفاده میشود. این نوع پمپ یک چرخدنده درون روتر داخلی دارد. محور اصلی این چرخدنده را به حرکت درآورده و روتر داخلی نیز با حرکت آن شروع به چرخش میکند. اما روتر خارجی ثابت باقی میماند. چرخش روغن در فضای بین این دو، ایجاد فشار در آن میکند و منجر به پمپ شدن روغن میشود.
به این پمپها پمپهای پیستونی نیز گفته میشود. در آنها چرخدندهها و روترها جای خود را به یک پلانجر و سوزن میدهند. این نوع پمپ روغن از انواع قدیمیتر است و امروزه استفاده از آن چندان رایج نیست. در پمپهای سوزنی یک سیلندر، پیستون و فنر ایجاد فشار لازم را در روغن موتور میکنند. به این ترتیب که فنر با تحریک هوزینگ رها شده و پیستون را در سیلندر به حرکت درآورده و منجر به پمپ شدن آن میشود. مجموعه سیلندر و پیستون در اینپمپها پلانجر خوانده میشود.به این ترتیب پمپ روغن با تأمین روغن مورد نیاز قطعات موتور، کلیه سیستم پیشرانه را در حال کار را روغن کاری می کند. این روغن در حین حرکت، گرمای اجزای موتور را نیز جذب می کند و علاوه بر ممانعت از اصطکاک، عمل خنک کاری موتور را نیز انجام میدهد.
وجود روغن باعث کاهش اصطکاک و تولید انرژی گرمایی مضاعف می گردد و این امر قطعات را خنک نگه می دارد. اگر بین قطعات روغن نباشد برخورد مداوم آنها به هم سبب سایش و از بین رفتن سطوح می گردد. بنابراین اویل پمپ از سایش بین سطوح با پر کردن فضای بین آن ها پیشگیری می کند.