شهر قزوین در کنار شهرهای کرمانشاه و یزد بزرگترین خوشنویسان را در خود پرورش داده و به عنوان یکی از مراکز اصلی هنر خوشنویسی در ایران و جهان اسلام شناخته میشود. در موزه خوشنویسی شهر قزوین بخشی از هنرنماییهای خوشنویسان خوشذوق قزوینی به نمایش گذاشته شده است. در این موزه میتوانید سابقه درخشان هنرمندانی همچون میرعماد حسنی قزوینی، درویش عبدالمجید طالقانی و میرزا غلامرضا عمادالکتاب را مشاهده کنید.
آدرس: قزوین، میدان آزادی، سبزه میدان
موزه شهر قزوین در شرق دولتخانه صفوی واقع شده است. این موزه یکی از مهمترین جاهای دیدنی قزوین است که همچون گنجینهای تمام عیار، آثار باستانی متعلق به دورههای مختلف تاریخ را درون خود نگهداری میکند. ظروف برنزی و سفالی از عمده آثار نگهداری شده در این موزه است. با قدمگذاشتن در این موزه، گویی در زمان سفر کرده و در دورههای مختلف تاریخی غرق میشوید.
آدرس: قزوین، خیابان هلال احمر، شرق دولتخانه صفوی
یکی از قدیمیترین موزههای قزوین که در اواخر دوران قاجار ساخته شده است، موزه خانه یزدیهای قزوین است. این خانه متعلق به حاج ابوالقاسم یزدی بوده و امروزه به عنوان یک بنای تاریخی ارزشمند در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. تا چند سال اخیر، این موزه مکانی برای به نمایشگذاشتن آثار تجسمی از جنگ ایران و عراق بود؛ اما طی چند سال گذشته پس از اینکه توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت شد، به موزه هنر و پایداری تغییر کاربری داد.
آدرس: قزوین، خیابان مولوی، کوی صالحیه
عمارت باشکوهی به نام باغ سپهدار، یکی از دیدنیترین جاهای شهر قزوین بوده که در باغی سرسبز قرار دارد. امروزه این باغ سرسبز، به موزه کشاورزی قزوین تبدیل شده است. اگر میخواهید با یک تیر دو نشان بزنید و ضمن بازدید از موزههای قزوین، از طبیعت تازه و با طراوت این شهر استفاده کنید، موزه باغستان قزوین را از دست ندهید.
آدرس: قزوین، خیابان نادری، چهارراه خیابان عمران
در دل یکی از کهنترین و بزرگترین گرمابههای شهر قزوین، یک موزه مردم شناسی راهاندازی شده که بازدید از آن خالی از لطف نیست. این حمام قدیمی برخلاف نامش مربوط به دوران قاجار نبوده و به سالها قبل از آن تعلق دارد. موزه مردم شناسی حمام قجر، جنب مسجد و بازارچه آقا کبیر قرار داشته و با بخشهای بسیار متنوع، توجه گردشگران و علاقهمندان به تاریخ را به خودش جلب کرده است. بنای این موزه در سال 1057 هجری قمری توسط امیرگونه خان که یکی از کارپردازان شاه عباس دوم صفوی بود، ساخته شد.
آدرس: قزوین، چهارراه نادری، خیابان عبید زاکانی
در مرکز شهر قزوین، عمارت چهل ستون با آن معماری زیبا و هوشمندانهاش خودنمایی میکند. این مجموعه که به عمارت کلاهفرنگی هم شهرت دارد، از مهمترین آثار به جامانده از دوران صفوی است. عمارت چهل ستون تنها اثر باقیمانده از مجموعه کاخهای سلطنتی شاه طهماسب است.
آدرس: قزوین، میدان آزادی، سبزه میدان
ساختمان عمارت شهرداری قزوین از قدیمیترین عمارتهای شهرداری در ایران است. این ساختمان که در خیابان شهرداری قزوین قرار دارد، مربوط به دوران قاجار بوده و امروزه به موزهای دیدنی برای توریستها و گردشگران این شهر تبدیل شده است.
آدرس: قزوین، خیابان شهرداری، بوستان مشاهیر
یکی از موزههای دیدنی شهر قزوین موزه دکتر علی اکبر صالحی است که دفتر وزارت امور خارجه قزوین در آن قرار دارد. این موزه زمانی خانه فرهنگ امیر کبیر بوده و در آن آثار اهدایی از 50 کشور دنیا نگهداری میشود. در موزه دکتر صالحی آثار اهدایی به وزیر امور خارجه وقت به نمایش گذاشته شده است. همچنین 156 قطعه نفیس از هدایای دریافتی توسط دکتر صالحی در دوران وزارت امور خارجه در غرفههای زیبایی خودنمایی میکند.
آدرس: قزوین، خیابان هلال احمر، روبهروی هلال احمر
یکی از موزههای معروف شهر قزوین، موزه مجسمهها و آثار سفالین جناب آقای رضا محمدی است. البته این موزه بیشتر با عنوان موزه شاهنامه و اسطورهها و مردم شناسی در قزوین شناخته میشود. موزه مجسمههای رضا محمدی، تنها موزه هنری و آثار معاصر شهر قزوین بوده که بهصورت کاملاً خصوصی اداره میشود. در موزه شاهنامهها و اسطورهها تمام آثار هنری مربوط به قهرمانان ملی ایران مخصوصاً افسانههای شاهنامه را مشاهده خواهید کرد. میتوان گفت اصلیترین هدف راهاندازی این موزه، زنده نگهداشتن شخصیتها و داستانهای کتاب شاهنامه است.
آدرس: قزوین، داخل کاروانسرای سعدالسلطنه، سرای نگارالسلطنه