استان ایلام یکی از استان های غربی کشور ایران است و دارای آب هوای خشک، نبستا گرم و کوهستانی است. شهر ایلام را به عنوان عروس زاگرس می شناسند، این شهر زیبا دارای جاذبه های گردشگری، تاریخی و طبیعی بسیاری است که چشم بینندگان را به خود خیره می کنند. شهرستان مِهران یکی از شهرستانهای استان ایلام است که در مرز ایران و عراق واقع شده است. مرکز این شهرستان شهر مهران است. شهر مهران با وجود وسعت کمی که دارد اما هرگوشه از آن زیبایی های زیادی نهفته است، قلعه نظامی کنجیانچم و غار زینگان از جاذبه های تاریخی و طبیعی این شهرستان به شمار می رود. در ادامه با ساعد نیوز همراه باشید تا در مورد غار زینگان بیشتر صحبت کنیم.
زمانی که وارد این غار می شود، اولین نکته ای که توجه شما را به خود جلب می کند هوای بسیار خنک درون غار است. متوجه می شوید که وارد یک منطقه خوش آب و هوا و سرسبز شده اید. در درون این غار آب های فراوان، دهلیزهای مختلف و قندیل های متعددی وجود دارد. اختلاف دمای این غار با محیط بیرون آن شما را متعجب خواهد کرد. دمای غار زینگان 20 درجه سانتی گراد با محیط اطراف خود اختلاف دارد. پس نگران گرمای هوا ی دشت صالح اباد نباشید و کافی است که چند قدم اول به داخل این غار بروید تا هوای مطبوع آن شما را خنک کند.
غار زینگان در مقایسه با محیط بیرون آن بسیار سرسبز است و درون آن انواع گیاهان مختلف مثل سرخس و جلبک وجود دارد. هوای درون آن به قدری مطبوع و دلچسب است که به آن «غار بهشت » می گویند. در تمام مسیر پیمایش غار، جریان آبی را در زیر پاهایتان حس خواهید کرد. حتما قبل از بازدید از این غار این نکته را در ذهن خود نگه دارید که لباس هایتان خیس خواهد شد و حتما یک دست لباس اضافه همراه خود داشته باشید و از لباسی استفاده کنید که راحت باشد و در صورت خیس شدن مشکلی ایجاد نکند.
کلمه زینگ بهمعنای «زنده بودن یک شخص» و حروف «الف» و «نون» نشاندهنده جمع مثنای عربی برای دو نفر هستند. برخی از اهالی این منطقه بر این باورند که کلمه زینگان اشاره به عرض غار دارد که در بخشهایی بهقدری تنگ و باریک است که تنها دو نفر میتوانند از آن عبور کنند.
غار زینگان یا «زینه گان» چون قطعهای از بهشت در دشتی گرمسیری قرار دارد و بهدلیل هوای بسیار خنک و مطبوع به آن، غار بهشت میگویند. قندیلهای طبیعی، دهلیزهای آبگیر و آب جاری در میان مسیر از دیگر زیباییهای این غار هستند. به احتمال زیاد بهدلیل فضای تنگ بین کوه و شباهت دیوارههای آن به غار، این جاذبه با نام غار زینگان شهرت دارد.
غار زینگان در اصل یک تنگه از دو طرف باز است که بیش از یک کیلومتر طول دارد؛ البته برخی از اهالی طول این غار را 6 کیلومتر میدانند. غار روباز زینگان از همان ابتدا شما را با جذابیتهای خود شگفتزده میکند؛ در ابتدای مسیر با ارتفاعات کوتاهی مواجه خواهید شد که روی آنها گل و گیاه، سرخس و جلبک روییده است. پس از کمی پیمایش در غار وارد مسیر رودخانه میشوید. این مسیر را ادامه دهید تا به غار برسید.
اگر در فصول گرم سال به غار زینگان سفر کردید، وارد آب خنک و زلال رودخانه شوید و از چشمانداز آبهای روان و گیاهان روی دیوارهها لذت ببرید. داخل تنگه در برخی بخشها آبچکهایی وجود دارند که از بالای کوهها سرچشمه میگیرند؛ آبچکهایی که قطرات ریز آب از آنها بهسمت پایین میریزد و بهدلیل انعکاس نور خورشید حالتی جذاب و شبیه به بارش باران را خلق میکند؛ صحنهای که سوژهای زیبا برای عکاسی به شمار میآید. بهعلاوه تلفیق آب باران با خاک کف غار بویی شبیه به بوی باران را در فضا میپراکند که بسیار دلپذیر است. هوای داخل غار بسیار دلچسب و خنک است و بیش از 20 درجه سانتیگراد با هوای بیرون اختلاف دارد؛ پس حتما لباس گرم و کفش مناسب بههمراه داشته باشید.
غار زینگان ایلام دارای دو آبشار به طول سه تا چهار متر است؛ آبشارهایی که از دل سنگها جاری هستند و منظره حیرتانگیزی را خلق کردهاند. در این منطقه بهجز تنگه اصلی که بهدلیل جاری بودن آب مشهور شده است، تنگههای جذاب دیگری نیز وجود دارند.آب جاری، دهلیزهای آبگیر، قندیلهای متعدد و آبچکها، سرخسها و جلبکها، گلها و گیاهان و گلسنگها، همه و همه از زیباییهایی هستند که در مسیر پرپیچوخم این غار روباز در پیش روی چشمان شما قرار میگیرند.
استان ایلام یکی از استان های غربی کشور است که حتی در تابستان هم از آب و هوای خنکی برخوددار است به همین سبب گردشگران زیادی این استان زیبا را برای مسافرت انتخاب می کنند. پوشش های جنگلی، رشته کوه های بلند، دشت ها و رودخانه های پربار و با صفا همگی بر زیبایی این استان افزوده اند. اگر از جمله گردشگرانی هستید که قصد دارید به ایلام سفر کنید، بازدید از غار زینگان را از دست ندهید. غار زینگان را می توان یکی از عجایب طبیعت دانست که در دل کوه راه خود را باز کرده است. غار زینگان در بخش صالحآباد از توابع شهرستان مهران در استان ایلام واقع شده است. زیارتگاه امامزاده علی صالح نیز در نزدیکی غار زینگان قرار دارد.
واژه زینگ به معنی “زنده بودن یک شخص” است و حروف “الف” و “نون” نشان دهنده جمع مثنای عربی برای دو نفر می باشد، برخی عقیده دارند که این کلمه اشاره به عرض غار دارد که در بخش هایی به قدری تنگ و باریک است که تنها دو نفر می توانند از آن عبور کنند. غار زینگان چون قطعه ای از بهشت در میان پهنه دشت گرم و سوزان در منقطه زینه گان از قلب زمین راه خود را به بیرون باز کرده است. اگر نزدیک منطقه زینه گان شوید به خصوص در فصل تابستان حرم گرما و داغی زمین دشت شما را فرا خواهد گرفت اما زمانی که به غار زینگان پا می گذارید خنکای لطیف دیوار و نمناکی هوای غار شما را از گرما در امان خواهد داشت. تفاوت دمایی داخل و خارج از غار به 20 درجه سانتی گراد می رسد، در فصل تابستان دمای بیرون از غار به 50 درجه سانتی گراد هم می رسد. تقابل گرما بیرون و خنکی داخل عجیب حس و حال لذت بخشی است که ما را یاد لحظاتی از تابستان های کودکیمان می اندازد که در حرم گرما برای رفع عطش سرو بدن خود را زیر شیر آب می گرفتیم. قطرات آبی که از قندیل های غار بر صورت و دستانتان می چکد، طراوت و تازگی را به محیط منتقل می کند.
مسیر اول: برای دسترسی به غار زینگان ابتدا باید خود را به شهر ایلام برسانید و سپس از طریق آزادراه شماره 17 حدود 40 کیلومتر (43 دقیقه) بهسمت جنوب غرب برانید تا به روستای صالح آباد برسید. در نزدیکی امامزاده صالح تابلوی بزرگی را خواهید دید که شما را بهسمت غار زینگان هدایت میکند. از ابتدای این روستا تا پارکینگ غار زینگان حدود پنج کیلومتر راه در پیش دارید؛ مسیری خاکی که باید با ماشینهای آفرود یا تراکتور طی شود.
مسیر دوم: در این مسیر میتوانید از شهر ایلام و از طریق آزادراه شماره 17 حدود 30 کیلومتر (35 دقیقه) بهسمت جنوب غرب برانید تا به خروجی روستای ریکا در سمت راست و جادهای به نام سومار برسید. از ابتدای جاده تا روستای ریکا، 4٫4 کیلومتر (سه دقیقه) راه در پیش دارید. از این روستا یک جاده خاکی به طول 6٫6 کیلومتر (16 دقیقه) پیش روی شما است که برای طی کردن آن باید ماشین دو دیفرانسیل یا آفرود داشته باشید؛ در غیر این صورت، بهتر است مسیر را با تراکتورهای محلی طی کنید. غار زینگان پارکینگ دارد؛ بنابراین میتوانید با خیال راحت ماشین خود را پارک کنید و تا ورودی اصلی غار پیاده بروید.
آدرس: استان ایلام, 41 کیلومتری جنوبغربی ایلام، شهر مهران، پنج کیلومتری جنوب شرقی صالح آباد
از آن جایی که غار هوای خنکی دارد بهترین زمان بازدید از آن در فصل بهار و تابستان است . راه دسترسی به آن کمی دشوار است برای رسیدن به این غار یک جاده ی خاکی 5 کیلومتری وجود دارد که عبور ماشین ها در آن سخت است و حدود 40 دقیقه طول می کشد در طول غار هم آبی جاری است که بازدیدکنندگان باید از داخل آن عبور کنند اگرچه در ظاهر کمی دشوار است ولی برای طبیعت دوستان و علاقه مندان به سفر سرشار از لذت است.
غار زینگان از منحصر به فردترین جاذبه های استان ایلام است که در 52 کیلومتری جنوب غرب ایلام و در پنج کیلومتری جنوب شرق صالح آباد در شهرستان مهران واقع شده است و به دلیل ویژگی های خاصی که دارد به غار بهشت شهره شده است.غار زینگان از ارزش و اهمیت فراوانی در میان مردم استان ایلام دارد و از جاذبه های طبیعی ایلام به شمار می رود به خاطر خصوصیاتش همیشه در معرض توجه قرار گرفته است و یکی از جاذبه های معروف استان ایلام است که گردشگران بسیاری را از داخل و خارج به خصوص در عید نوروز به خود جذب می کند. این غار از ویژگی هایی برخوردار است که آن را بین تمامی غار های این شهرستان متمایز کرده است به همین دلیل بازدیدکنندگان مسافت های طولانی را از شهر های دور و نزدیک برای دیدن این اثر بی همتا طی می کنند.