موزه مردمشناسی خلیجفارس یکی از بزرگترین موزههای مردمشناسی در جنوب ایران است که در شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان قرار دارد.این موزه که زیرنظر ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان اداره میشود، در محوطه تاریخی برکههای باران ساخته شده و اسفندماه 1386 افتتاح شد.موزه مردمشناسی خلیجفارس در 3 طبقه با زیربنای 2500مترمربع ساخته شده که طبقه همکف دارای فضای عمومی، خدماتی، کتابخانه تخصصی و نمایشگاه است.طبقه دوم به بخش مردمشناسی تعلق دارد که شامل بخش بازار سنتی، آزادسازی قلعه هرمز، صید و صیادی است.طبقه سوم نیز شامل بخشهای باستانشناسی است که به غنای فرهنگی، تاریخی استان هرمزگان پرداخته شدهاست.این موزه به دلیل قرار گرفتن در سایت تاریخی و ثبت شده برکههای باران، پتانسیلهای ارزشمندی برای ایجاد یک پارک موزهای فعال در بندرعباس به وجود آورده است.
موزه مردم شناسی خلیج فارس، ساختمانی 3 طبقه در محوطه تاریخی برکه باران در شهر بندرعباس است که از سال 86 زیر نظر میراث فرهنگی فعالیت می کند و از بزرگترین موزه های جنوب ایران به شمار می رود. ساختمانی با معماری سنتی هرمزگانی که شما را به دنیایی متفاوت می برد؛ دنیایی که در آن به تماشای صید و صیادی جنوبی ها می نشینید، در بحبوحه آزادسازی جزیره هرمز قرار می گیرید و سفری جذاب به دوران پیش از تاریخ تا دوران معاصر را تجربه می کنید. پس در ابتدا خودتان را برای آشنایی با فرهنگ و تاریخ جنوب و بازدید از بیش از 2500 شی هزاره سوم پیش از میلاد تا دوره پهلوی آماده کنید و سپس با ما قدم به موزه مردم شناسی خلیج فارس بگذارید.
وجود موزه مردم شناسی در هر شهری از ضروریات گردشگری است چون تنها از طریق این موزه ها می توان در مدت زمانی کوتاه اطلاعات فراوانی در مورد فرهنگ و آدب و رسوم آن منطقه ارائه داد.
همین دلیل کافی بود تا اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان موزه مردم شناسی ای را در بندرعباس ایجاد کند. موزه مردم شناسی خلیج فارس در سال 1386 در محوطه تاریخی برکه باران ساخته شد. ساختمان اصلی موزه بنایی 3 طبقه است که هر طبقه از آن با موضوعی متفاوت به بحث مردم شناسی جنوب پرداخته است.
ساختمان موزه خلیجفارس نمونهای ارزشمند از معماری جنوب ایران است و هماهنگی، صداقت، خلاقیت و توجه به ارزشهای هنری، معماری و فرهنگی منطقهای در موزه خلیج فارس متجلی شدهاست.ساختمان این بنا برگرفته از معماری سنتی هرمزگان است. دیوارهای پشتبند، در و پنجرههای چوبی و بادگیر (نورگیر مرکزی) از عناصر با ارزش معماری سنتی منطقهاست.
شهابالدین ارفعی طراح و موزه مردمشناسی بندرعباس در خصوص تطابق این موزه با شرایط اقلیمی و آب و هوایی و معماری بومی هرمزگان گفته است" این ساختمان ازنظر نمای بیرونی با معماری بومی هرمزگان تطابق زیادی دارد اما از نظر اقلیم و آبوهوا تعامل چندانی با منطقه ندارد زیرا این ساختمان دارای یک فضای بسته است و اشیا با شرایط خاصی در آن نگهداری میشوند. بهطور کل در موزهها نمیتوانند با اقلیم و آبوهوا تعامل چندانی داشته باشند مگر اینکه به همان منظور احداثشده باشند.
طبقه اول موزه مردم شناسی خلیج فارس: طبقه اول موزه فضایی عمومی است و با قدم گذاشتن در این طبقه به بخش های خدماتی، کتابخانه موزه و سالن نمایشگاه دسترس خواهید داشت.
طبقه دوم موزه مردم شناسی خلیج فارس :طبقه دوم موزه قسمت مردم شناسی است که بخش های مختلفی مانند بازار سنتی، بخش آزادسازی هرمز از دست نیروهای پرتغالی و بخش صید و صیادی مردمان جنوب است. در تمامی این بخش ها فضاسازی هایی صورت گرفته تا گردشگران و بازدیدکنندگان اتفاقات و سبک زندگی مردم را به چشم خود ببینند.
طبقه سوم موزه مردم شناسی خلیج فارس : طبقه سوم موزه بخش باستان شناسی است و از قسمت های مختلفی مانند دوران پیش از تاریخ، دوران پارینه سنگی، دوره تاریخی، دوره اسلامی و بخش سکه ها تشکیل شده است.
برای بازدید از موزه مردم شناسی خلیج فارس بندر عباس می توانید همه روزه صبح ها از ساعت 9 تا 13 و عصرها از ساعت 15 تا 19 به آن جا بروید و با خرید بلیط ورودی، از قسمت های جذاب آن دیدن نمایید.
این موزه تاریخی در بندرعباس، بلوار پاسداران، نرسیده به سه راهی هتل هما واقع شده است و افراد می توانند با تهیه کردن بلیط های سفر خود به راحتی به آن جا بروند. قابل ذکر است که دسترسی به شهر زیبای خلیج فارس از طریق هر گونه وسیله نقلیه و مسافر بری از جمله هواپیما، قطار، اتوبوس و خودروی شخصی امکان پذیر است و افراد می توانند با هر کدام از آن ها که راحت تر هستند سفر کنند.
موزه مردم شناسی خلیج فارس در یکی از شهرهای جنوبی ایران قرار دارد واز آن جا که شهرهای جنوبی معمولا از دمای بالایی برخوردارند، سفر در فصل تابستان به هیچ وجه توصیه نمی شود. در مقابل فصل سرما بهترین زمان برای سفر به شهرهای جنوبی است. در نتیجه بهترین فصل بازدید از موزه مردم شناسی خلیج فارس از اوایل آذر تا اوایل فروردین ماه است.
موزه های مردم شناسی دری به سوی شناخت آداب، فرهنگ، رسوم و سبک زندگی مردم یک منطقه هستند که تمامی اطلاعات مورد نیاز در مورد مردم آن منطقه از گذشته تا حال حاضر را به نمایش می گذارند.