ما تهرانیها همیشه این پا و آن پا میکنیم برای پیدا کردن یک مقصد خوب در اطراف تهران که هم نزدیک باشد، هم باصفا. دو ویژگی که در وصف روستای برغان کرج میگنجد و آن را توصیف میکند.
شما هم فرقی ندارد ساکن تهران باشید یا مسافر آن، امروز را سوار اتوبوس ساعد نیوز شوید و بیخیال فکر و خیال و کار و بارتان در تهران باشید. نگران نباشید! مقصد در همین نزدیکیست و زود بازمیگردیم.هر کجا که آب باشد، حیات هم هست. دقیقا به همین دلیل است که در میان دو رود سنج و شاهرود، شاهد به وجود آمدن روستایی خوشآبوهوا به نام روستای برغان کرج هستیم. مکانی که به روستای برغان ساوجبلاغ نیز شهرت دارد و در 13 کیلومتری کرج قرار گرفته است.
روستای برغان قدمتی طولانیتر از کرج دارد و قدمت بازار و برخی از خانههای قدیمی آن به دوره قاجار برمیگردد. در این روستا که آن را با لقب «مهد چنارهای هزارساله» میشناسند، درختانی کهنسال و دیدنی وجود دارند که به ما نشان میدهند برغان روستایی از گذشتههای دور است. این روستا دارای سه اثر تاریخی ثبت شده ملموس است که شامل حسینیه اعظم برغان، پل صفویه و درخت چنار داخل محوطه مسجد جامع میشوند. آلوی برغان با شهرت جهانی، بستنیگله و تعزیه برغان سه اثر دیگر هستند که تا به امروز توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسیدهاند.
روستای برغان در دهستان برغان، بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ در غرب استان البرز واقع شده است و در دل کوههای البرز در ارتفاع 1,650 متری از سطح دریا، در میان کرج و هشتگرد قرار دارد. رونق صنعت گردشگری در این روستا بهدلیل قرار گرفتن در مسیر کرج بهسمت کردان است؛ البته نباید فراموش کرد که موقعیت جغرافیایی برغان در بین دو رود سنج و شاهرود نیز یکی از دلایل مهم توسعه این روستا به شمار میآید؛ رودهایی که از کوههای البرز مرکزی سرچشمه میگیرند و از کنار روستا عبور میکنند.
مختصات جغرافیایی برغان 50 درجه و 56 دقیقه طول شرقی و 35 درجه و 57 دقیقه عرض شمالی است. برغان در شمال غربی کرج قرار دارد و فاصله آن تا مرکز شهر کرج 21 کیلومتر (حدود 40 دقیقه رانندگی) است. این روستا با مرکز شهر تهران حدود 68 کیلومتر (یک ساعت و نیم) فاصله دارد.
روستای برغان در دامنههای جنوبی کوهستان البرز قرار دارد و بافت مسکونی آن متمرکز است. خانههای این روستا با توجه شرایط طبیعی، نوع فعالیت و معیشت خانوار روستایی ساخته شدهاند و مصالح عمده به کار رفته در آنها سنگ، چوب، خشت و گل است؛ البته بیشتر این خانهها بهدلیل مهاجرت ساکنان آنها به شهر از بین رفته و متروکه شدهاند. خانههای ساده و قدیمی برغان اغلب دو طبقه هستند و یک طویله زیر آنها وجود دارد تا گرمای ایجاد شده توسط دامها طبقه بالا و محل سکونت افراد را گرم کند. شما میتوانید نمونهای از این خانهها را در محله «بزرگ محله» ببینید. در سالهای اخیر خانههای ویلایی در برغان با تاثیرپذیری از الگوی معماری شهری و با مصالحی چون تیرآهن، سیمان، بتن، آجر و گچ ساخته شدهاند.
مردم روستای برغان آداب و رسوم مخصوص به خودشان را دارد و مراسم ایرانی و اسلامی را به شیوه خود برگزار میکنند. در ادامه شما را با برخی از مراسم مهم این روستا آشنا خواهیم کرد.
عید نویی: مردم روستای برغان در عید نوروز مانند بسیاری از شهرها و روستاهای دیگر دور هم جمع میشوند و به خانه کسانی میروند که در سال گذشته عزیز خود را از دست دادهاند. این کار برای تسکین خانواده درگذشتگان و احترام به آنها است.
چهارشنبه سوری: اهالی برغان اعتقاد دارند که در شب چهارشنبهسوری، مختار قصد کودتا داشته و بر بالای پشت بامها آتش روشن کرده است. در جریان این کودتا مختار و یاران وی به جشن ابنزیاد حملهور میشوند و همه را میکشند. مردم برغان نیز برای شادمانی از کشتهشدن قاتلان امام حسین (ع) روی پشتبامها آتش روشن میکنند و به شادی و پایکوبی میپردازند.
تعزیهخوانی در محرم: یکی از آیینهای باشکوه برغان، تعزیهخوانی در محرم است که در حسینیه اعظم یا تکیه برمله برگزار میشود.
سرتراشان در عروسی: در برغان هفت شب شب قبل از عروسی همه اعضای خانواده و بستگان دور هم جمع میشوند و با مراسم خاص و بهصورت نمایشی موی سر داماد را اصلاح میکنند تا برای جشن عروسی آماده شود.
حتما این را میدانیم که هر شهری به یک چیزی معروف است. مثلا اصفهان به سی و سه پل و گز، شیراز به آرامگاه سعدی و حافظ و بسیاری موارد دیگر مشهور می باشد. آنچه که اساس و اصل روستای برغان است و همه با شنیدن آن یاد این روستا میافتند، اول از همه آلوهای این منطقه است و بعد از آن گردو و توتهایش میباشد که به عنوان سوغاتی برغان نیز میتوانید برای عزیزانتان ببرید.
برای یک سفره یک روزه حتما روستا برغان را انتخاب کنید؛ زیرا علاوهبر اینکه گشت و گذار در آن لذت بخش است دارای مکانهای دیدنی میباشد که تا شب شما را سرگرم خواهد کرد. در ادامه با مکانهای تاریخی و دیدنی برغان آشنا خواهید شد.
یکی از اصلیترین جاذبههای روستای برغان آتشگاه کرج است که در گذشته محل زندگی زرتشتیان بوده است. این آتشگاه یا بهتر است بگویم روستا به دلیل آب و هوای خوبی که دارد مقصد اصلی گردشگران میباشد تا بتوانند علاوهبر گشت و گذار و تفریح، هوای سالم را نیز استشمام کنند. اگر اهل عکس و عکاسی هم باشید این روستا برای شما مناسب خواهد بود.
از بناهای دیدنی دیگر آن مسجد روستای برغان است، دلیل زیبایی آن هم این است که این مسجد و حسینیه برغان توسط یک پل به هم متصل شدهاند. قدمت این مسجد به دوران خیلی دور برمیگردد و جزو بناهای تاریخی برغان محسوب میشود.
همانطور که از اسم آن مشخص است یکی دیگر از مکانهای تاریخی این روستا پل تاریخی برغان آن می باشد که به دوران صفوی برمیگردد. این پل مورد توجه گردشگران زیادی قرار گرفته و جزو آثار ملی نیز محسوب میشود.
میدانها معمولا جایگاهی برای تجمع مردم در مراسمها و تعزیهها میباشد. میدان برغان هم از این قاعده مستثنی نبوده و هرساله مراسم های مختلفی در این مکان برگزار میشود.
یکی از مکانهای دیدنی و زیارتی، زیارتگاه چهل دختر برغان است. در این زیارتگاه درخت سیبی قرار دارد که داستانهای مختلفی به آن نسبت دادند و برای مردم آنجا ارزش زیادی دارد. اما آنچه که ذهن آدم را درگیر میکند اسم این زیارتگاه است. حتما زمانی که به این زیارتگاه رفتید از مردم آنجا دلیل این نامگذاری را بپرسید، شاید لابهلای داستانهایی که به درخت سیب نسبت داده شده است دلیلی برای این نام گذاری بوده باشد.
روستای برغان در نزدیکی روستای سنج قرار گرفته است و شما میتوانید هنگامی که قصد رفتن به برغان را داشتید به روستای سنج برغان هم سر بزنید. زیبایی این روستا با داشتن باغ و درختان گیلاس و گوجه سبز و آلبالو تکمیل شده است. در واقع برغان و روستاهای اطراف آن را میتوان بهشتی در زمین تصور کرد.
یکی دیگر از جاذبههای روستای سرهه برغان است. اگر علاقمند به هیجان هستید و جادهای مثل چالوس را میپسندید، جاده روستا سرهه هم به همین شکل است، اما حتما جوانب احتیاط را رعایت کنید و از سلامت خودرو خود مطمئن باشید تا با مشکل روبهرو نشوید و بتوانید تفریحی خاطرهانگیز را در این سفر داشته باشید.
تا اینجا در لابهلای مواردی که بیان کردیم بارها از طبیعت برغان، فضای سبز و منظره بینظیر این روستا سخن گفتیم. اگر میخواهید بدانید دلیل این همه زیبایی چیست باید به شما بگوییم که داشتن چشمهها در اطراف این روستا، درختان که قدمتی طولانی دارند و انواع میوههای رنگی زیبایی این روستا را به حد علا رساندهاند.
روستای برغان یکی از جاذبه های گردشگری استان البرز است که برای رسیدن به آن دو راه وجود دارد. از تهران وارد آزادراه تهران - کرج و سپس کرج - قزوین شوید تا به کردان برسید. سپس در کیلومتر 20 اتوبان وارد جاده کردان برغان شوید که در دهانه درهای سرسبز قرار گرفته و یک رودخانه در کنار آن در جریان است. پس از عبور از چند روستا (چلنگدار، سیاهکران، علاقبند، تالیان، امینآباد) به برغان خواهید رسید.
مسیر دسترسی دوم از داخل شهر کرج است. از رجاییشهر و گوهردشت کرج وارد جاده باغستان - آتشگاه شوید و سپس با استفاده از تابلوهای راهنما بهسمت برغان بروید. این جاده پرپیچوخم و کوهستانی است و از میان کوه میگذرد. در این مسیر در ابتدا به آتشگاه و یک دوراهی میرسید. از مسیر سمت چپ دوراهی تا روستای برغان حدود 10 کیلومتر فاصله است.
روستای برغان یکی از خوش آب و هواترین مناطق تفریحی در اطراف کرج و تهران است که از تهران دورتر و به کرج نزدیکتر میباشد. گشت و گذار در این روستا ساعاتی شما را از زندگی شلوغ شهری دور میکند و حس آرامش و سکوت را به شما هدیه خواهد داد. منظره و فضای سرسبز این روستا، جاذبههای دیدنی آن، مکانهای تفریحی و همه و همه دست به دست هم دادند تا برغان را به یکی از بهترین مناطق گردشگری تبدیل کنند.