شهر تاریخی حریره در استان هرمزگان واقع است و یکی از دیدنی های کیش به شمار میرود. این شهر در شمال این جزیره زیبا و در کنار مجموعه ورزشی المپیک قرار دارد. قدمت این شهر به قرن چهارم هجری قمری میرسد که تا قرن دهم از رونق و آبادانی برخوردار بود و بعد از این تاریخ متروک شد. شهر باستانی حریره یادگاری از اوج و شکوفایی اقتصادی و تجاری جزیره کیش محسوب میشود. این شهر در شهریورماه 1376 در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید. شهر باستانی حریره در زمان خود بهعنوان بندری مهم و مرکز ارتباطی بین ایران، هند و چین محسوب میشد و بیش از 800 سال قدمت دارد. این شهر در اواسط قرن چهار هجری شکل گرفته است و تا اواسط قرن دهم بهمدت 500 سال در اوج و شکوفایی بود و مرکز تجاری و بازرگانی در خلیج فارس به شمار میرفت و جمعیت زیادی داشت.
درباره وجه تسمیه شهر تاریخی حریره روایتهای مختلفی بیان شده است. گفته میشود اسم این شهر نام بانویی بوده که روزگاری بر این شهر حکومت میکرد. در روایتی دیگر آمده که سرسبزی و آبادانی شهر دلیل نامگذاری آن است.
حریره تاکنون در طی سالهای مختلف توسط باستانشناسان ایرانی و خارجی مورد بررسی و کاوش قرار گرفته و بخشهای مختلفی از آن کشف شده است. شهر حریره در کنار دریا و در سواحل خلیج فارس با وسعت 120 هکتار قرار دارد و از فضاهای مختلفی تشکیل شده است. نقشه شهر باستانی حریره نشاندهنده بندری بودن آن است. این شهر بهمنظور جلوگیری از حمله دزدان دریایی بهصورت قلعه ساخته شده و دارای برج و بارو بوده است. در حال حاضر بقایای شهر حریره به صورت پشتههای بزرگی دیده میشوند. در این شهر اثر چندانی از خشت و آجر دیده نمیشود و در ساخت بناها سنگوارههای صدفی، سنگهای آهکی و مرجانی به کار رفته است. ارتفاع بعضی از بناهای شهر حریره به بیش از 6 متر میرسد و این نشاندهنده وجود طبقات است. مجموعه کانالهای افقی و زیرزمینی و چاههای متعدد در گوشه و کنار حریره دیده میشود که عملکرد آنها بهطور دقیق مشخص نیست؛ اما احتمالا با فعالیتهای صیادی همچون صیدماهی، مروارید و مرجان مرتبط بودهاند و برای دسترسی آسانتر به دریا احداث شدهاند. کانالهای ورودی و خروجی نیز همچنان پابرجا است. به دلیل استفاده از سنگهای آهکی و مرجانی ساختمانهای این لنگرگاه دچار فرسایش فیزیکی و شیمیایی شده است.
بر اساس پژوهشها و نتایج کاوشهای باستانشناسی این شهر تاریخی از بندرگاه، خانه و عمارت اعیانی، مسجد، حمام، قناتها و آبانبارهای قدیمی، بخشهای صنعتی و کارگاهی همچون کارگاه شیشهگری تشکیل شده است. آثار اسکله و لنگرگاه شهر حریره در نزدیکی ساحل دیده میشود.