تالابها یکی از شاهکارها و گنجینههای طبیعت هستند و نقش بسزایی در تعدیل آبوهوا، جلوگیری از انتشار گردوغبار و جذب گردشگر برای منطقه دارند. این پدیدههای طبیعی و گاه مصنوعی، زیستگاه امن بسیاری از گیاهان و جانوران محسوب میشوند. تالاب لیپار یا دریاچه صورتی یکی از تالابهای ایران و از جاهای دیدنی چابهار است.
دریاچه لیپار یا تالاب لیپار تنها تالاب صورتی ایران است که دلیل نامگذاری آن هم به دلیل قرار گرفتن این تالاب در دشتی به نام لیپار میباشد. در زبان بلوچی محل تلاقی آب رودخانه و آب دریا را لیپار میگویند. این تالاب آب شور، در واقع نوعی دشت آبرفتی وسیع با مساحت حدودی 14 کیلومتر است.دشت لیپار بر اثر بارندگیها، سیلابهای منطقه و تحت تاثیر دریا ایجاد شده و وجود سازههای مصنوعی مثل جاده ساحلی گردشگری چابهار به گواتر روی ساختار کنونی آن اثرگذار بوده است. تالاب لیپار هم جزو جاذبههای گردشگری این دشت است و میزان پرآب یا کمآب بودن آن به میزان بارش بارانهای موسمی در سیستان و بلوچستان بستگی دارد.
این دریاچه بهاری رنگ صورتی خود را به خاطر وجود پلانکتونهای گیاهی و فعل و انفعالاتی که در طبیعت بکر آن منطقه صورت میگیرد بهدست آورده است. وجود حدود 90 درصد از پلانکتونهای گیاهی، ازدیاد مواد آلی و معدنی که از طریق رودخانهها به دریاچه منتقل میشود و جریانهای دریایی فصلی مونسون، همه و همه دلیلی شدهاند تا این دریاچه با رنگ چشمنواز خود تبدیل به عروس بهاری چابهار شود و بر زیبایی دشت لیپار بیافزاید.نکته قابل توجه این است که این پلانکتونها از اواخر خرداد تا اواسط شهریور به بیشترین حد خود میرسند و زیبایی بیحد و مرز به دریاچه لیپار میبخشند.
رویش درختان بلوط در این تالاب در کنار پوشش جانوری همچون فلامینگو و عقاب دشتی، صحنهی فوقالعاده زیبایی را خلق میکند که نمونه آن نهتنها در ایران بلکه در جهان بسیار کم است. وجود پرندگانی همچون چنگر، فلامینگو، طاووس کن، باقرقره، تیهو، عقاب دشتی، زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است. یکی دیگر از زیباییهای این منطقه رویش پنبههای وحشی است که مردم بومی از آن تشک و بالشت تهیه میکنند.
اگر در ماههای بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر به چابهار سفر کنید، شاهد پدیده جزرومد قرمز در منطقه خلیج گواتر خواهید بود. پوشش گیاهی این تالاب، بوتهها و درختچههای گز، کهور، نی، بلوط و حرا است که با تبخیر آب، دیده میشوند. همچنین کپرهای کوچکی برای فروش صنایعدستی، محصولات دریایی و هنر دست زنان بلوچی ساخته شده است. میتوانید از نقشهای زیبای طراحی با حنا بر روی دستان خود در کنار صدای دلنواز سازوآواز جنوبی لذت ببرید. زمینهای اطراف تالاب بهخاطر باتلاقی بودن خطرناک هستند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که خودروی خود را بافاصله از تالاب پارک کنید و پیاده به آن نزدیک شوید.
برای این کار باید از چابهار خارج شوید. وقتی به 15 کیلومتری چابهار به سمت بندر گواتر میرسید، تالاب صورتی را میبینید. در واقع این جاده یکی از زیباترین جادههای استان سیستان و بلوچستان است. تالاب صورتی لیپار از یک طرف، کوههای مخروطی مینیاتوری از طرف دیگر در کنار درختچههای بیابانی چشم هر بینندهای را نوازش میکنند.
روستای تیس در 5 کیلومتری چابهار قرار دارد. این روستا که حدود 2500 سال قدمت دارد، یکی از مهمترین بنادر ایران و مهمترین بندرگاه مکران بوده است. اما امروزه بهعنوان روستایی ساحلی با جاذبههای گردشگری میزبان مسافران است. گورستان جن تیس، مسجد جامع تیس، مجموعه غارهای بان مسیتی، قلعه پیروز گت، قلعه انوشیروان، آرامگاه سید غلام رسول، قلعه پرتغالیهای تیس و بندر صیادی تیس از جاذبههای بینظیر این روستا هستند.
تلگرافخانه انگلیسیها یکی از جاهای دیدنی چابهار است. در واقع این ساختمان تاریخی یکی از قدیمیترین تلگرافخانههای ایران است که بنای آن را انگلیسیها در اواخر دوران قاجار ساختند. این ساختمان یکی از قدیمیترین بناهای مدرن چابهار است. معماری منحصربهفرد این بنا باعث شد که در سال 1377 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسد.
غاربانهای مسیتی به غارهای سهگانه تیس معروف هستند. این غارها در 5 کیلومتری روستای تیس در دامنه کوههای شهبازند قرار دارند. درواقع یکی از غارها طبیعی و دوتای دیگر مصنوعی است. در زبان بلوچی بان به معنی مرد خداپرست و مسیتی به معنی پرستشگاه است. بومیان این منطقه میگویند که این غارها درگذشته پرستشگاه یا مکانی برای ذبح بودهاند که تشریفات مذهبی در آنها انجام میشده است. در جلوی این غارها یک سکو وجود داشته تا اعمال مذهبی بر روی آن انجام شود. این غارها حدود 25 متر از سطح زمین ارتفاع دارند.
پلاژ ساحلی تیس یکی از جاهای دیدنی چابهار است که سفرمارکت پیشنهاد میکند حتماً بروید. اگر میخواهید در عمق کم شنا کنید یا شنا بلد نیستید و میخواهید راه بروید، پلاژ ساحلی تیس بهترین گزینه پیش روی شماست. همچنین میتوانید از تفریحات دریایی همچون قایقسواری، جت اسکی در هوای بینظیر چابهار لذت ببرید.
روستای رمین یکی دیگر از مکانهای دیدنی چابهار است که نزدیک به تالاب لیپار و کوههای مینیاتوری است. نوار ساحلی کلات رود که در روستای کمین چابهار است، وسعتی نزدیک به 10 هکتار در نوار ساحلی دریای عمان دارد. این نوار مزین به تپههای ماسهای با چشماندازی زیبا است که پذیرای گردشگران بهشت جنوب ایران است.
آدرس تالاب لیپار چابهار: ایران، استان سیستان و بلوچستان، چابهار، 15 کیلومتری شرق چابهار، مسیر جاده ساحلی چابهار به گواتر، نزدیک روستای رمین .برای دسترسی به تالاب لیپار باید از طریق روستای رمین که در 15 کیلومتری چابهار است، اقدام کنید. دسترسی به روستا نیز از طریق جاده ساحلی چابهار به خلیج گواتر امکانپذیر است.
پرسپکتیو زمین صورتی رنگ و آسمان آبی، ترکیب و تصویری جادویی است که احتمالا تا قبل از خواندن این مقاله، فقط مختص خواب یا در بهترین حالت، کارتونهای والت دیزنی بود. اما حالا دیگر میدانید که در ماههایی از سال میتوان بیدردسر وارد دنیای رنگارنگ و شگفتانگیز کارتونهای والت دیزنی شد و از معدود دریاچههای صورتی جهان، در چند قدمی خودمان دیدن کرد.
سفر به چابهار، سفر به دنیای شگفتیهاست و از جمله ویژگیهای مثبت تالاب لیپار نزدیکی آن به سایر جاهای دیدنی منطقه است. گردشگران میتوانند پس از بازدید از تالاب صورتی رنگ، سری به دیگر جاهای دیدنی چابهار مثل کوههای مینیاتوری، تالاب دشتار و… بزنند و عیش سفر خود را تکمیل کنند.
تالاب لیپار یا تالاب صورتی در سواحل مکران چابهار ایران قرار دارد. این دریاچه که از رودهای کوچک اطراف تشکیل شده به رنگ صورتی است و رنگ آن به علت وجود پلانکتونها در آن است. در این تالاب، اما پوشش گیاهی زیادی از جمله درختچههای گز، حرا و چش روییدهاست.این تالاب به دلیل سیاستهای اشتباه برنامه ریزان و مسئولان در خطر از بین رفتن رنگ صورتی آن برای همیشه قرار گرفته است.