CST در اواخر بارداری یعنی نزدیک به زمان زایمان ضربان قلب جنین را بررسی می کند. در این آزمایش انقباضاتی به رحم القا می شود و پزشک بررسی می کند که آیا کودک هنگام این انقباضات به خوبی از جفت اکسیژن دریافت می کند یا خیر؟ نام دیگر این تست نیز تست چالش اکسی توسین می باشد. زنانی که حاملگی های پرخطری دارند باید تقریبا در هفته 34 بارداری یا بعد از آن طبق تجویز پزشک این آزمایش را انجام دهند. ممکن است نیاز باشد این آزمایش چندین بار تکرار شود و تعداد تکرار مورد نیاز این آزمایش به میزان خطر بارداری بستگی دارد.
همان گونه که گفته شد تست استرس انقباضی برای بررسی پارامترهای سلامتی جنین در طول انقباضات یا در هنگام زایمان انجام میشود. اگر جفت دارای مقدار زیادی اکسیژن و خون برای جنین باشد، ضربان قلب جنین در طول انقباضات تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت.
متوسط ضربان قلب جنین با توجه به شرایط رحم در حدود 110-160 ضربان بر دقیقه است. هر ناهنجاری در ضربان قلب جنین، نشاندهنده نبود اکسیژن کافی و یا وجود برخی مشکلات دیگر است. از آنجایی که انقباض رحم جریان خون یا اکسیژن ورودی به جنین از راه جفت را کاهش میدهد؛ این آزمایش تغییراتی در میزان ضربان قلب جنین ایجاد میکند.
تست استرس انقباضی (cst) در بارداری زمانی توصیه میشود که نتایج تست بدون استرس یا بیوفیزیکال، غیر طبیعی باشد. این تست در بارداریهای پر خطر، به ویژه مواردی که با مشکلات زیر همراه هستند، توصیه میشود:
بیماری قلبی
دیابت نوع 1
حساسیت به عامل Rh
تیروئید پرکاری که به سختی کنترل میشود
سندرم ضد فسفولیپید
لوپوس اریتماتوی سیستمیک
اختلالات فشار خون
هموگلوبینوپاتی مانند هموگلوبین SS ، SC یا S-تالاسمی
بیماری مزمن کلیوی
محدودیت رشد داخل رحمی
بالا بودن فشار خون
حاملگی پس از زایمان
مرده زایی
کاهش حرکات جنین
بارداری دوقلویی یا چند قلویی، با اختلاف رشد
Oligohydramnios، و یا کمبود مایع آمنیوتیک
Polyhydramnios، یا مایع آمنیوتیک اضافی
به عنوان یک زن حامله در نظر داشته باشید که وثتی دکتر معالج شما انجام آزمایش استرس انقباضی را توصیه میکند، باید از روشهای مختلف برای آمادهسازی بدن خود استفاده کنید، که این روشها عبارتند از:
قبل از انجام هر کاری، وضعیت سلامت مادر حامله باید توسط پزشک متخصص زنان و زایمان یا تیم پزشکی بررسی شده و به بیمار یادآوری شود که چند ساعت قبل از انجام آزمایش، نباید غذایی خورده شود. همچنین در برخی موارد ممکن است از بیمار خواسته شود تا مثانه خود را خالی کند تا پزشک بتوانید آزمایش را آغاز نماید.
قبل از انجام آزمایش، تیم پزشکی از بیمار تقاضا میکنند تا فرم رضایتنامه را پر کرده و آن را امضا کند؛ تا اگر او در حین انجام آزمایش با خطراتی در رابطه با تست مواجه شود، مشکلی پیش نیاید. بنابراین، اگر به عنوان یک خانم باردار در مورد انجام این تست نگران هستید و نمیدانید ممکن است چه مشکلاتی برای سلامت شما و فرزند داخل رحمتان پیش آید، قبل از انجام آزمایش حتما با یک پزشک متخصص زنان و زایمان صحبت کنید
آزمایش تنش انقباضی زنان باردار معمولا در مطب دکتر و یا در بیمارستان انجام میگیرد. همچنین، لازم است بدانید که این تست میتواند توسط پزشک متخصص زنان و زایمان و یا یک تکنسین آزمایشگاهی یا حتی یک پرستار انجام شود، مگر اینکه مشکل خاصی وجود داشته و انجام نکات پزشکی مورد نیاز باشد. برای انجام این نوع آزمایش اصلا لازم نیست که بیمار شبانهروز در بیمارستان و یا مطب دکتر معالج اقامت داشته باشد، زیرا زمان انجام آن بستگی به چگونگی همکاری بیمار با پزشک و واکنشی دارد که جنین درون رحم از خود نشان میدهند، دارد! در موارد عادی، زمان انجام تست انقباض استرس در زنان حامله حدود دو ساعت طول میکشد. در ادامه این مقاله، آنچه که پزشک در طول انجام آزمایش استرس انقباضی بر روی بیمار انجام میدهند، بیان شده است، که این مراحل عبارتند از:
ابتدا پزشک باید از بیمار خود بخواهد تا بر روی تخت خواب دراز کشیده و کمی به عقب برگردد. البته پزشک، پرستار یا کارکنان به آرامی به او کمک میکنند تا کمی به سمت چپ بدن خود حرکت کند. این کار به بیمار کمک خواهد کرد تا از بروز هر گونه فشار بر روی عروق خونی که به شکم مادر وارد میشود، جلوگیری کنند.
هنگامی که بیمار احساس راحتی کرد، کارکنان یا پزشک دو کمربند را در اطراف شکم مادر قرار میدهند که همراه با سنسورهایی بر روی شکم نصب میشوند. این کمربندها به پزشکان کمک میکند تا با خواندن علائم ثبت شده بر روی آنها وضعیت جنین و مادر را به راحتی بررسی کند. البته در چنین شرایطی، کمربند دیگری نیز که دارای سنسور است، برای ثبت ضربان قلب جنین بر روی شکم مادر قرار داده میشود. این در حالی است که سنسور کمربند دیگری به کاهش انقباضات رحم زن حامله کمک میکند. البته فراموش نکنید که پزشک معالج در هنگام استفاده از سنسور برای اندازهگیری میزان ضربان قلب جنین، از ژل مخصوصی نیز استفاده نموده و آن را بر روی پوست شکم مادر میمالد.
هنگامی که همه دستگاهها به طور دقیق تنظیم شد، کارکنان سنسورها را به دستگاه ضبط متصل میکنند تا اگر جنین درون رحم موقعیت خود را تغییر دهد، پزشکان موقعیت او را در مانیتور تشخیص داده و تغییرات میزان ضربان قلب جنین را بررسی نمایند. فراموش نکنید که در چنین شرایطی، دکتر باید میزان ضربان قلب جنین و انقباضات رحمی را حداقل در هر 10 دقیقه ثبت کند. البته در طول این زمان، سایر اطلاعات مهم مانند فشار خون و علائم حیاتی او نیز ثبت میشود
اگر تعداد ضربان قلب جنین به دنبال هر انقباض تغییر نکرده و کاهش نیابد ، همه چیز خوب است. اصطلاحا به این نتیجه ، جواب منفی می گویند.اگر در بیشتر موارد انقباضات رحمی ضربان قلب جنین به شدت کاهش یابد ، یعنی نتیجه تست مثبت شده و جنین تحت استرس است. در اغلب این موارد زایمان سزارین بلافاصله انجام می شود. چنانچه اواخر بارداری باشد و شرایط برای زایمان مساعد باشد ( دهانه رحم نرم و باز شده باشد) زایمان طبیعی القا خواهد شد.
تست استرس انقباضی در صورت وجود جواب منفی می تواند بسیار قابل اعتماد باشد. اگر جواب تست منفی شود. دیگر جای نگرانی نیست و مشکلی وجود ندارد. اما در مورد جواب مثبت ، همیشه نمی توان به این تست اعتماد کرد. این تست حدود 30 درصد خطا در نتیجه مثبت کاذب دارد.
همانطور که گفته شد تست انقباض استرسی زنان در دوران بارداری کمک میکند تا تیم پزشکی وجود فاکتورهای خطر را در جنین او در هنگام بروز انقباضات رحمی شناسایی کنند. اگرچه ممکن است زمان انجام این آزمایش برای مادر حامله کمی ناراحتکننده باشد، ولی مطمئن باشید که این ناراحتی به زودی پایان خواهد یافت. در ادامه این مقاله، شرایطی را که ممکن است در طول انجام این آزمایش، ناراحتکننده باشد بیان شده است، که عبارتند از:
قبلا گفته شد که مادر حامله برای انجام این تست باید در طول آزمایش، سمت چپ بدن خود را بر روی زمین بگذارد. گاهی اوقات، قرار گرفتن در این موقعیت میتواند برای بیماران کمی دشوار باشد، مخصوصا در طول هفتههای آخر از دوران بارداری که با بروز انقباضات رحمی برای تولد جنین، مادر با قرار گرفتن بر روی سمت چپ بدن خود احساس ناراحتی میکند.
همچنین، گاهی اوقات بستن کمربندهای مخصوص این آزمایش در اطراف شکم زنان حامله میتواند کاملا ناراحتکننده باشد. اما یادتان باشد که بستن کمربندهای دارای سنسورهایی برای نظارت بر شرایطی جسمی جنین در هنگام بروز انقباضات رحمی لازم است.
بارداری مرحلهی لذت بخشی در زندگی است. سلامتی مادر و جنین در این دوران باید به طور مرتب کنترل شود، به ویژه هنگامی که خطر بارداری را تهدید میکند.چکاپهای مراقبت بارداری را به طور منظم انجام دهید و با پزشک پیرامون وضعیت رشد جنین و سلامت او صحبت کنید. در صورت تجویز پزشک، تست استرس انقباضی را با آرامش انجام دهید تا خیالتان از سلامت جنین آسوده شود.