ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با زیبایی های بی نظیر جزیرهٔ هنگام!

  پنجشنبه، 31 فروردین 1402   زمان مطالعه 6 دقیقه
آشنایی با زیبایی های بی نظیر جزیرهٔ هنگام!
جزیرهٔ هِنگام یکی از جزیره‌های ایران در خلیج فارس است که با آبادی‌های کوچک با وسعت حدود 50 کیلومتر مربع در جنوب جزیرهٔ قشم در استان هرمزگان واقع شده و دارای معادن نمک و خاک و سرب است.

جزیره هنگام، جزیره‌ای کوچک و دیدنی در خلیج فارس است که با سادگی خود شما را متحیر خواهد کرد. این جزیره با چهره‌ای بومی و سنتی، میزبان سواحلی کم‌نظیر، دلفین‌های بازیگوش، حیات وحش تماشایی، دریای بی‌کران، نخلستان‌های دیدنی، کوه‌های آهکی و بازاری جذاب است؛ جاذبه‌هایی که طبیعت‌گردان بسیاری را به‌سمت هنگام می‌کشانند.

در جزیره هنگام خبری از هیاهوی شهری نیست، هیچ خیابانی وجود ندارد و ماشینی دیده نمی‌شود. مردم هنگام نیز با مهمان‌نوازی سفری به‌یادماندنی را برای شما رقم خواهند زد. هنگام از جاهای دیدنی قشم است که در نزدیکی آن قرار دارد و سفر به آن با قایق سواری در آب‌های خلیج فارس آغاز می‌شود. در ادامه با ساعد نیوز همراه باشید تا شما را در سفری با قایق به بازدید از یکی از زیباترین جزایر ایرانی خلیج فارس ببریم.

هنگام یکی از بخش‌های جزیره زیبای قشم است؛ پیش از این در علی‌بابا از جاهای دیدنی قشم و جذابیت‌های آن تعریف کرده بودیم اما دیدنی‌های هنگام به اندازه‌ای است که باید بیشتر از یک زیرعنوان به آن اختصاص داد. سفر به هنگام به یک مقاله پر از طول و تفسیر نیاز دارد! مسافران قشم حداقل یک صبح تا غروب را برای بازدید از این جزیره اختصاص می‌دهند.

هنگام یک جزیره گردشگری است که از سه بخش هنگام جدید (ماشی)، هنگام کهن و روستای غیل ساخته شده است. این جزیره 750 نفر جمعیت دارد که همگی در هنگام جدید زندگی می‌کنند و هنگام کهن را خالی از سکنه رها کرده‌اند. با سفر به جزیره هنگام احساس می‌کنید وارد دنیای پیش از اختراع اینترنت شده‌اید.

تاریخچه جزیره هنگام

جزیره هنگام از گذشته مورد توجه بیگانگان بود و دوره حکومت صفویان و قاجاریان به اشغال پرتغالی‌ها و انگلیسی‌ها درآمدجزیره هنگام در میان آب‌های خلیج فارس قرار دارد و به تنگه هرمز و جزیره قشم نزدیک است؛ یک موقعیت جغرافیایی خاص و استراتژیک که اهمیت راهبردی و نظامی شایان توجهی را به این جزیره اعطا می‌کند. جزیره هنگام از گذشته مورد توجه بیگانگان بود و دوره حکومت صفویان به اشغال پرتغالی‌ها درآمد.

انگلیسی‌ها نیز اعتقاد داشتند که جزیره هنگام، با داشتن سواحل عمیق و مناسب و البته چاه‌های آب برای انداختن لنگر کشتی‌هایشان، مکان مناسبی به شمار می‌آید. علاوه بر این، کارشناسان نظامی‌ آن‌ها این جزیره را به‌دلیل واقع شدن در منطقه استراتژیک به‌لحاظ نظامی و ژئوپلیتیک مهم ارزیابی کرده بودند. به همین دلیل، «سر جان ملکم» در سال 1799 به ایران آمد و ضمن ارائه تحلیلی از اوضاع ایران و رفتار ایرانیان، مقدمات حضور استعماری‌ انگلیس را فراهم آورد. در آن زمان، کریم خان زند حاکم ایران بود و انگلیسی‌ها موفق به تصاحب هنگام نشدند؛ اما آن‌ها دست نکشیدند و در نهایت در دوره قاجار این جزیره را تصرف کردند.

دولت انگلیس روشی سیاستمدارانه را برای اشغال جزیره هنگام در پیش گرفته بود؛ این دولت در حرف، هنگام را متعلق به ایران می‌دانست و همواره بر مالکیت دولت ایران نسبت به این جزیره تاکید می‌کرد؛ اما در عمل با مستقر کردن دائمی نیروهای نظامی خود در این منطقه از اعمال حاکمیت دولت ایران بر این بخش از کشور ممانعت به عمل می‌آورد.

هم‌زمان با حضور نیروهای نظامی انگلیس، یک شیخ عرب قبیله بنی فلاسی و سنی مذهب با گرایش وهابی نیز بر جزیره هنگام حکم‌فرمایی می‌کرد. جالب است بدانید که حتی سلطان مسقط (پایتخت کشور پادشاهی عمان) نیز چشم طمع به هنگام داشت و همواره تلاش می‌کرد تا بر این جزیره تسلط پیدا کند. در این میان، دولت انگلیس از یک طرف بر حاکمیت ایران بر جزیره هنگام تاکید داشت و از سویی دیگر از نافرمانی‌های شیخ هنگام نسبت به دولت ایران و مداخلات سلطان مسقط پشتیبانی می‌کرد. در واقع تمام تلاش‌های دولت انگلیس برای این بود که دولت ایران در هنگام قدرتی نداشته باشد. این شرایط برای سال‌ها ادامه داشت تا زمانی که رضاشاه بر تخت سلطنت نشست.

دولت ایران در اردیبهشت ماه 1307 درصدد اعمال حاکمیت بر جزیره هنگام برآمد. پس از این تصمیم‌گیری، سه کشتی نظامی ایران به نام‌های گیلان، آذربایجان و پهلوی به فرماندهی ریاست ساخلوی (پادگان) در تاریخ 20 اردیبهشت ماه 1307 از بندرعباس به سوی هنگام حرکت کردند تا این جزیره را از اشغال نظامیان انگلیسی درآورند. سفارت انگلیس در تهران، یادداشتی را در تاریخ 19 آبان ماه 1311 به وزارت امور خارجه ایران می‌فرستد و از مسئولان وقت می‌خواهد که از تقاضای تخلیه جزیره هنگام از نظامیان و کشتی‌های انگلیسی صرف‌نظر کنند؛ اما درخواست وی، مورد قبول واقع نمی‌شود و چاره‌ای جز خروج از هنگام و تحویل جزیره به دولت ایران برای نظامیان انگلیسی باقی نمی‌ماند. محل‌های دیده‌بانی یکی از آثار جالبی هستند که بقایای آن‌ها در جزیره دیده می‌شود؛ مکان‌هایی که در گذشته برای نگهبانی از جزیره استفاده می‌شدند و این روزها چیزی جز بناهای متروکه از آن‌ها باقی نمانده است.

جزیره زیبای هنگام

آب‌وهوای جزیره زیبای هنگام

جنوب ایران هم به گرمای هوا مشهور است و هم خونگرمی مردمانش؛ زمانی که با مردم این منطقه صحبت می‌کنید، احساس می‌کنید سال‌هاست آن‌ها را می‌شناسید و چیزی مشترک بینتان وجود دارد. این وجه اشتراک علاقه همه ما به خاک ایران است و همه ایران سرای همه ماست. درباره گرمای هوا صحبت می‌کردیم.

جنوب ایران آب و هوای گرمی دارد که گاهی شرجی و گاهی خشک است. میزان شرجی بودن هوا در جزایر نسبت به شهرهایی که از دریا فاصله دارند، بیشتر است. اگر تابستان را برای سفر به جزیره هنگام یا قشم انتخاب کنید، احتمالا اصلا نمی‌توانید در طول روز از اقامتگاه خود خارج شوید. جاهای دیدنی هنگام در شب هم کم نیستند، اما نمی‌توان از دیدنی‌های روزانه جزیره گذشت!

در زمستان خبری از سرمای استخوان‌سوز نیست؛ کولرهای گازی و آبی جنوبی‌ها تا اواسط آبان و نزدیکی‌های آذر هم کار می‌کند. آب و هوای این منطقه در فصل‌های سرد سال، خنکای مطلوبی دارد و لذت گردشگری را دوچندان می‌کند. یکی از موهبت‌های سفر این است که هوا نه آنقدر گرم باشد که مجبور شویم مدام زیر باد کولر بنشینیم و نه آنقدر سرد باشد که مجبور شویم هفت لایه لباس بافتنی بپوشیم!

جزیره زیبای هنگام

وجه تسمیه نام جزیره هنگام

جزیره هنگام در گذشته با نام‌های هنجام و هنیام شناخته می‌شد. این جزیره در زبان پارسی باستان «هنگاما» نام داشت و در ارمنی نیز به «انگام» مشهور بود. نام جزیره هنگام از دو بخش «هن» و «گام» به‌معنای وقت، زمان و گاه تشکیل شده است.

روستاهای جزیره هنگام

سه روستا در جزیره هنگام وجود دارند. این روستاها در کنار یکدیگر قرار دارند و از طریق راه شوسه به هم وصل می‌شوند. در ادامه شما را با روستاهای جزیره هنگام آشنا خواهیم کرد.

  • روستای هنگام نو: هنگام نو یا جدید (ماشی) جای مناسبی برای پهلو گرفتن قایق‌ها به شمار می‌آید. زمین این روستا شنی است و از جمله امکانات آن می‌توان به تاسیسات اسکله، پاسگاه انتظامی، کارخانه آب شیرین‌کن، دفتر پست و مدرسه اشاره کرد.

  • روستای غیل: روستای غیل بین دو روستای نو و قدیم هنگام در یک گودی واقع شده است. این روستا به واسطه موقعیت جغرافیایی، آب بسیاری را در خود جمع می‌کند و به همین دلیل نام آن را غیل گذاشته‌اند. جمعیت روستای غیل، 200 نفر است. مردم این روستا سنی و شیعه هستند و به زبان عربی و فارسی صحبت می‌کنند. آب روستای غیل از چاه و باران تامین می‌شود و غلات از جمله محصولات این روستا است. اهالی روستای غیل بیشتر به صید ماهی و زراعت مشغول هستند.

  • روستای قدیم: جمعیت کمتری به نسبت روستای غیل و هنگام نو در روستای هنگام قدیم یا کهنه زندگی می‌کنند. این روستا در فاصله چهار کیلومتری از دو روستای دیگر قرار دارد و اکثر خانه‌های آن خالی از سکنه هستند. بیشتر اهالی روستای قدیم از طریق ماهیگیری به‌ویژه صید کوسه امرار معاش می‌کنند.

جزیره زیبای هنگام

خلاصه

جزیره هنگام یکی از شگفت‌انگیزترین مقاصد گردشگری است که در نزدیکی جزیره قشم واقع شده و هر ساله گردشگران بسیاری برای دیدن زیبایی‌های این جزیره کوچک به هنگام سفر می‌کنند. در هر کجای ایران که باشید برای دسترسی به هنگام باید وارد جزیره قشم شده و سپس از آنجا از بندر شیب‌دراز راهی یکی از سواحل جزیره هنگام شوید. برای دسترسی به هنگام تنها می‌توانید از قایق‌های تندرو یا لنج استفاده کنید چون مسیر دیگری برای رسیدن به این زیبای آرمیده در میان آب‌های خلیج فارس وجود ندارد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (146 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (88 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (79 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (67 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (48 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (39 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (38 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (37 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (34 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رئیس سازمان صدا و سیما: خودم شخصاً با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت!
یکی از اعضای سابق تیم ملی: من در ورزشگاه بودم ولی گل خداداد عزیزی به استرالیا را ندیدم!
ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟
امید عالیشاه برای جراحی به ایران برمیگردد/ پزشک پرسپولیس تکلیف را روشن کرد!
فال شمع روزانه امروز جمعه 9 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 9 آذر ماه 1403
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی کار کردن در کاباره و کارخانه کنسرو خوک
فال روزانه امروز جمعه 9 آذر ماه 1403
خبر خوش؛ حقوق این افراد 30 درصد افزایش می‌یابد
چه موضوعاتی در دستورکار گفتگوهای ایران و اروپا قرار دارد؟
وزیر خارجۀ انگلیس: حکم بازداشت نتانیاهو را خواهم گرفت
گرامی: مریض بودم اما گل زدم!
برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!
فال ابجد روزانه جمعه 9 آذر 1403
مذاکرات ایران با اروپای منهای آمریکا به نتیجه نمی‌رسد؛ اروپا توان رفع تحریم‌های ایران را ندارد
منتخب روز   
(ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است دعا و نیایش؛ بخش 1/ اجابت خواسته‌ها با دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت