به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تقلب رفتاري است غيرصادقانه، طي طريقي است به غير از شيوه شرافتمندانه، و رسيدن به واقعيت و حقيقتي است غير از طريق مشروع و نشان دادن خود با چهره اي وارونه و غيرصحيح. تقلب نوعي دزدي است، منتها دزدي در مال نيست، بلكه دزدي رتبت و مقام و موقعيت و از اين قبيل است. بر اثر آن آدمي سعي دارد چيزي را از آن خود كند كه شرعاً يا عرفاً از آن او نيست و در تملك آن موقعيت و مقام راه شرافتمندانه را طي نمي كند. تقلب در حقيقت كوتاهترين راهي است كه آدمي براي طريق و رسيدن به مقصود خود انتخاب مي كند و سعي دارد با ميان بُر زدن به جايي برسد كه ديگران در سايه كوشش ها و تلاش هاي مداوم بدان جا مي رسند.
كودكان ديگر در سايه درس خواندن و رنج بردن به قبولي مي رسند و او بدون كار و تلاش و زحمت. اساس موضوع اين است كه برخي از افراد در عين تنبلي و در عين احساس عقب ماندگي ظرفيت تحمل محروميت را ندارند و مي خواهند هرچه زودتر و سريعتر به درجه و موقعيتي برسند كه ديگر افراد عادي از آن برخوردارند. اينان خود را دوست دارند و نمي خواهند گرد و غباري بر چهره شان از اين بابت بنشيند. نمي خواهند سر و گردني كوتاهتر از ديگران داشته باشند. اگرچه ظرفيت و تحمل روحي ديگران را ندارند.
علل و عوامل تقلب در کودکان :
دلايل متعددی برای تقلب در کودکان وجود دارد کودکان کوچکتر دوست دارند برنده باشند و مهم نيست که چگونه حتی يک بچه پنج ساله نياز به درستکار بودن را حس می کند و در عمق وجودش دوست دارد چيزی را که می خواهد، بدون تقلب به دست آورد. بعضی از کودکان که قبول شکست برايشان سخت است و به طور حق به جانبی کودکان ديگر را از اينکه در آن بازی ضعيف هستند، محکوم می کنند.
يکی از علل عمده تقلب در کودکان انتظارات بيش از حد والدين از فرزندانشان است. بچه ها وقتی در مقابل انتظارات بی مورد پدر و مادر قرار می گيرند، گاهی مجبور می شوند تمايلات و احتياجات خود را در مقابل آنچه والدين می خواهند فدا کنند و تسليم نظريات والدين شوند. انتظارات بيجای پدر و مادر سبب شکست بچه ها در انجام کارهای معينی می شود. پدر و مادر انتظار دارند که کودک در درس رياضی يا علوم نمره عالی به دست آورد ولی او نمی تواند نمره عالی در اين درس ها کسب کند، در نتيجه دچار شکست می شود و از ترس اينکه والدين او را با بچه های ديگر مقايسه کنند و نسبت به او بی مهری نشان دهند، ممکن است به تقلب مبادرت ورزد.
نتایج تقلب از نظر روانی
1- بروز احساس ترس. فرد متقلّب از آبرو و از احتمال لو رفتن خود می ترسد و چون می ترسد احساس امنیت او به خطر میافتد. و تحت تاثیر عوامل فیزیولوژیکی قرار میگیرد. و به دین صورت به خودش آسیب میزند.
2- بروز احساس حقارت. تقلب به طور ضمنی در انسان احساس حقارت بوجود می آورد زیرا تا انسان احساس کمبود و نیاز عاجزانه نداشته باشد دست به تقلب نمی زند. اما این احساس حقارت، با احساس ناتوانی در پاسخ دادن به سئوالات تشدید میشود. و ضربه بیشتر به انسان میزند.
3- بروز رفتار پنهان کاری. که فرد میخواهد چیزی را پنهان کند آنهم امری را که خود به خلاف آن واقف است و این یعنی، فرد دانسته خطا می کند و زمینه های خطای را دیگری را هم بر روی خود میگشاید.
علاوه بر نتایج فوق تقلّب نتایج فرهنگی و اجتماعی وخیمی را به دنبال خواهد داشت که در جای خود قابل بررسی است.
علل تقلب:
1- ضعف درسی دانش آموزان نسبت به محتوا.
2- احساس عدم امنیت نسبت به نمره هایی که دریافت می کند از طرف والدین.
3- بی اعتمادی به خود و دانسته هایش.
4- نیاز به جلب توجه و خود نمایی ویا قدرت نمایی.
5- نادرست و متقلب بودن اعضاء خانواده که زمینه تقلب در بچه را فراهم نموده است.
6- عدم آگاهی از دلایل برگزاری امتحان و انجام تکالیف در هدف آموزشی.
همه کسانی که به گونه ای با درس و مدرسه در ارتباطند، جمله «لطفاً نگاهتون به ورقة خودتون باشه» را شنیده اند. این جمله را همه معلمان موقع امتحان گرفتن مطرح می کنند. راستش را بخواهید، این جمله معنای محترمانه «هرگز تقلب نکنید» است.
تقلب چیست؟ تقلب، دغلی یا دغل کاری و به معنای در کاری به نفع خود و به ضرر دیگری تصرف کردن است و در مواردی چون: امتحان، بازی، خرید و فروش، ... به کار گرفته می شود. اما درباره تقلب در امتحان، سؤالات متعددی مطرح است که در این بخش به تعدادی از آن ها خواهیم پرداخت.
عوامل پدیدآوردنده تقلب
1. فراهم بودن شرایط تقلب
وقتی دانش آموز به هر دلیل به دنبال کسب نمره دل خواه است، اگر نتواند آن را از راه صحیح به دست آورد و شرایطی مانند سخت گیر نبودن مراقب جلسه امتحان، فراهم باشد احتمال اقدام به تقلب زیاد است.
2. توقعات نادرست وخارج از ظرفیت دانش آموز از سوی اولیا و مربیان.
3. سهل انگاری در انجام تکالیف و مطالعه کم و بی دقت در ایام آموزش و در نتیجه، عدم آمادگی برای امتحان.
4. مشغول بودن دانش آموز به کارهای غیردرسی و فرعی (بازی، تلویزیون، کامپیوتر و ...) به گونه ای که دقت مطالعه برای وی باقی نمی ماند.
5. نپذیرفتن شکست در امتحان به دلیل ترس از والدین یا به دلیل حفظ آبرو و موقعیت خویش در خانواده و هم کلاسی ها.
6. عقب ماندگی درسی و یادنگرفتن مواد آموزشی.
7. دست کم گرفتن امتحان و عادت به تقلب
8. احساس برتری طلبی و شجاعت به دلیل انجام تقلب
9. وجود عوامل روانی مانند: راحت طلبی، اضطراب، اعتماد به نفس پایین و کم بودن هوش و حافظه.
10. فقدان روش تربیتی صحیح در خانواده به همراه هرج و مرج در آن.
نشانه های دانش آموزانی که در پی تقلب هستند
معمولاً دانش آموزانی که ویژگی های زیر را دارند، بیش تر در پی تقلب هستند:
1. رفتارهای غیرصادقانه و دروغین دارند.
2. از راه های نادرست برای رسیدن به اهداف خویش استفاده می کنند.
3. به حقوق دیگران کم تر احترام می گذارند.
4. مسئولیت پذیر نمی باشند.
5. درشت گو می باشند و میل شدید به برتری نسبت به دیگران دارند.