اسکیس چیست؟
اسکیس یکی از روش های طراحی با دست در معماری می باشد که با استفاده از آن می توان طرح های سریع و منحصر به فردی را با استفاده از دست طراحی کرد.اسکیس فرصت مناسبی را برای ایجاد طرح های خلاقانه و ابتکاری برای ما فراهم می آورد که توسط آن می توان ایده ها و طرح های مورد نظر را به آسانی و با سرعت زیاد طراحی نمود. اسکیس را می توان نوعی طراحی اولیه با استفاده از دست معرفی نمود که آن را می توان در ارائه طرح های اولیه در معماری به کار برد. اسکیس در واقع بیانگر نحوه تفکر طراح در رابطه با طرح های معماری می باشد که سبب ایجاد طراحی های منحصر به فرد و ناب در معماری می گردد.ایده های معماری باید سریع و با استفاده از ایده ها و تفکرات ناب ذهنی طراحی شوند.
از اینکه ما در معماریفا مشغول به تعریف اسکیس هستیم به این معنا نیست که این واژه صرفا مختص به رشته معماری باشد بلکه اسکیس به عنوان یک مهارت پایه در رشته های زیادی کاربرد دارد؛ رشته های مانند :
- خیاطی
- نقاشی
- معماری
- طراحی وب
- طراحی شهری
- مجسمه سازی
- طراحی صنعتی
- طراحی انواع نرم افزار های موبایل (به جهت رابط کاربری)
- و به طور کلی هر رشته ای که طراحی جز پایه و اساس آن است
ابزار اسکیس
ابزار مشخص و مخصوصی برای اسکیس تعریف نشده اما مداد یکی از رایجترین ابزار های طراحی اسکیس است. برای طراحی اسکیس از ذغال و روان نویس نیز میتوان استفاده کرد. امروزه با ترویج استفاده از وسایل دیجیتال از قلم های دیجیتال و موبایل و تبلت نیز استفاده میکنند. برای کاغذ نیز عموما از کاغذ های گرم پایین و ارزان قیمت مانند کاغذ کاهی استفاده میکنند این کاغذ ها هم صرفه ی اقتصادی دارند و هم حرکت مداد به روی آن ها راحت تر است. جایگاه اسکیس در معماری اگر از ابتدا تا اینجا مقاله اسکیس چیست را به دقت مطالعه کرده باشید براحتی می توانید ارتباط و جایگاه اسکیس در معماری را درک کنید.
جایگاه اسکیس در معماری
در چند خط بالا گفتیم اسکیس به معنی طرح اولیه هست بنابراین یک معمار که در زمینه طراحی مهارت دارد نیاز هست دستی قوی برای اسکیس نیز داشته باشد. به طوریکه در هر لحظه، با وجود کمترین امکانات و در کوتاه ترین زمان ایده هایی که در ذهن خود دارد را بر روی کاغذ به اجرا در آورد. البته امروزه این نگاه به اسکیس کمی پیچیده تر هم شده و به سادگی گذشته نیست چرا که حالا اسکیس جز یکی از دورس مهم بچه های معماریست و بخصوص در قبولی کنکور این رشته داشتن سطح مطلوبی ازین مهارت بسیار حائز اهمیت است.
به طور کلی اسکیس در معماری در واقع یک طرح اولیه که بسیار خام است و ممکن است دارای خط و خطوط های زیادی باشد و ابدا یک کار تمیز، منظم و دارای مقیاس و ابعاد مشخص را نباید انتظار داشته باشید. اما معمولا یک معمار از دل همین خط و خطوط ها به طرح نهایی می رسد. لازم به ذکر است برای اجرای یک اسکیس خوب نیاز به ابزار های خیلی خاصی نیست و همین باعث کاربرد بیشتر و محبوبیتش شده.
در اسکیس معماری از سمت راست مغز خود استفاده کنید
زمانی که تمرکز کرده اید و اسکیس معماری را تا نیمه پیش برده اید، یعنی اینکه از سمت راست مغز خود استفاده می کنید. این بخش از مغز مربوط به امور خلاقانه است و سمت چپ مغز به کارهای منطقی مربوط می شود. اسکیس معماری کردن جزو بهترین فرصت هایی است که عملکرد را از سمت چپ مغز به سمت راست سوق دهید. همین استفاده از نیم کره ی راست مغز است که باعث می شود زمان و زبان را از یاد ببرید و کاملاً غرق فرآیند اسکیس معماری شوید.
اضافه کردن بافت به طرح های اسکیس
با استفاده از آبرنگ در طراحی های اسکیس می توانید لمس دانه های موجود در آبرنگ را به نقاشی خود اضافه نمایید.به این ترتیب بافت های مناسبی را بر روی کل طراحی خود ایجاد نمایید و در نهایت یک طرح اسکیس پر جنب و جوش و خلاقانه را طراحی کنید.طراحی های اسکیس دقیق و متقارن ممکن است خسته کننده به نظر برسد بنابراین بهتر است برخی تغییرات ساده را به طرح اسکیس خود اضافه نمایید، اما خطوط کلی را متقارن نگه دارید تا نقاشی خود را به یک نگاه جالب تبدیل کنید.
استفاده از عناصر مختلف در طراحی های اسکیس
یکی از راهکارهای مؤثر برای ایجاد اسکیس های بی نظیر در معماری، استفاده از عناصر مختلفی نظیر درختان و گیاهان در طراحی می باشد. به این ترتیب با ایجاد طرح های اصولی و دقیق می توان ایده های ذهنی خود را به گونه ای کاملا صحیح بر روی کاغذ طراحی نمود.
انواع روش های اجرای اسکیس در معماری
-
اسکیس دستی : این روش قدیمی ترین و ابتدایی ترین شیوه اجرا در میان طراحان می باشد. به طوریکه طرح مورد نظر از سر انگشتان طراح توسط قلمی ساده بر روی کاغذ اجرا می شود.
- اسکیس با نرم افزار : دومین روش؛ بهره گیری از یکی از به روز ترین تکنولوژی های حال حاضر یعنی استفاده از نرم افزار ها می باشد. اصلا عجیب نیست چرا که امروزه انجام اسکیس با نرم افزار نیز بسیار مرسوم است و با کامپیوتر، تبلت و حتی موبایل می توان اسکیس های زیبایی ترسیم کرد. سابق بر این از نرم افزار های معروف سه بعدی سازی برای خلق اسکیس استفاده می شده اما حالا نرم افزار مخصوص اسکیس نیز وجود دارد.
جمع بندی
لازم است بگوییم که اسکیس فقط مختص به افکار و ایده های اولیه نیست چرا که بارها دیده شده طراحان از مواردی که قبلا اجرا شده اسکیس ترسیم می کنند. بخصوص در معماری برای به نمایش گذاشتن بنایی که الان در دسترس نیست و یا برای به نمایش گذاشتن بخشی از کاری که طراحی و یا اجرا شده در حضور کارفرما در کوتاه ترین زمان اسکیسی از آن ترسیم می کنند. بنابراین اسکیس در معماری یک مهارت بسیار کاربردی و جذاب به حساب می آید.