به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مبادله اتمیک (به انگلیسی Atomic Swap) یک فناوری مبتنی بر قراردادهای هوشمند است که بدون نیاز به یک بازار متمرکز یا سایر واسطه ها مبادلات رمزارزها (ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم و…) را ممکن می کند.
مبادله اتمیک، که تحت عنوان معاملات بین زنجیره ای اتمیک (atomic cross-chain trading) نیز شناخته می شوند، شامل مبادله یک رمزارز با رمزارز دیگر است حتی اگر این رمزارزها متعلق به شبکه های بلاک چین متفاوتی باشند.
مفهوم مبادله اتمیک اولین بار در سال 2013 توسط شخصی با نام تی یِر نولان (Tier Nolan) مطرح شد.
این مفهوم یک تکنیک نوآورانه بود که به دو طرف مستقل اجازه می داد واحدهای رمزارز را به طور مستقیم از آدرس خود (یا کیف پول های رمزارز) با هم مبادله کنند.
با اینکه تی یِر نولان غالبا به عنوان خالق مبادلات اتمیک شناخته می شود، اما ایده انجام مبادلات همتا به همتا بین زنجیره ای پیش از این نیز مورد بحث بود.
در سال 2012، دانیل لاریمر (Daniel Larimer) به یک پروتکل مبادله ای بدون نیازبه اعتماد به نام P2PTradeX دست یافت که بسیاری آن را نمونه اولیه فناوری مبادله اتمیک می دانند.
یکی از اصلی ترین مزیت های استفاده از مبادله اتمیک امنیت است زیرا کاربران نیازی به تهیه یا استفاده از کلیدهای خصوصی خود در هر نقطه ای ندارند.
مزیت دیگر چنین فناوری ای این است که دیگر نیازی به وجود صرافی های متمرکز نیست، و این برابر است با هزینه های کمتر (عدم پرداخت هزینه واریز، برداشت، یا معامله).
علاوه بر این، مبادلات اتمیک راه کلاهبرداری را نیز می بندند زیرا هیچ راهی برای اخاذی طرفین معامله از یکدیگر وجود ندارد.
از نظر فنی، این فناوری به قراردادهای هش شده زمان دار (HTLC) و توابع هش وابسته است.
قراردادهای هوشمند HTLC تضمین می کنند که مبادله یا به کل انجام می شود و یا اصلا انجام نمی شود.
اتمیک سواپ چگونه کار می کند؟
اتمیک سواپ (Atomic Swap) از تکنولوژی قرارداد Hash timelock یا (HTCL) استفاده می کند. این قراردادهای هوشمند تراکنش و اطلاعات هویتی مربوط به طرفین مبادله را تا زمان تکمیل شدن تراکنش فریز و قفل می کنند. قراردادهایی که از تکنولوژی HTCL استفاده می کنند، دو ویژگی دارند:
قفل شدن اطلاعات تراکنش (HashLock)
تکنولوژی هش لاک به گونه ای عمل می کند که قراردادها با استفاده از کلیدهای مخصوصی فریز و قفل می شوند و تنها تأمین کنندۀ موجودی می تواند به آن دسترسی داشته باشد. بازگشایی رمزارزهای منتقل شده فقط از طریق استفاده از کلیدهای مخصوصی که متعلق به آن تراکنش و قرارداد است، امکان پذیر است.
قفل شدن اطلاعات زمانی (TimeLock)
مکانیسم قفل شدن اطلاعات زمانی باعث می شود که تراکنش ها در بازۀ زمانی مشخصی صورت بگیرند. در صورتی که تراکنش مورد نظر در زمان مشخص شده انجام نشود، رمزارزهای موجود در آن تراکنش به حساب کاربری فرد منتقل کننده بازگشت داده می شود.
امنیت این مبادلات از طریق محدودیت های زمانی اعمال شده تأمین می شود. در این مکانیسم حتی اگر رمزارزهای فردی طی تراکنشی از حساب وی برداشت شده باشد، اما در مدت زمان مشخص شده تراکنش تکمیل نشود، بازگشت موجودی منتقل شده به حساب فرد منتقل کننده تضمین شده است و فرد این اطمینان را دارد که در صورتی که تراکنش در مدت زمانی که تعیین شده صورت نگیرد، وجه به حساب او باز خواهد گشت.
مثال کاربردی در مورد چگونگی فرآیند اتمیک سواپ
تصور کنید که فرد A و فرد B قصد دارند مبادله ای را با استفاده از پلتفرم اتمیک سواپ ثبت نمایند.
- فرد A رمزارزهای خود را به یک آدرس HTCL واریز می کند. امنیت این فرآیند به طور کامل فراهم شده است و دسترسی به این موجودی تنها با استفاده از کلیدهای خصوصی و توسط خود او امکان پذیر است.
- فرد A، یک هش رمزنگاری شده را به همراه یک کلید خصوصی با فرد B به اشتراک می گذارد. سپس فرد B رمزارزهای خود را به آدرسی که با استفاده از همان هش ایجاد شده است، واریز می کند.
- بعد از اینکه فرد B رمزارزها را واریز کرد، فرد A می تواند با استفاده از کلیدهای خصوصی که در واریز اولیه ایجاد شده بود، برای بازگشایی و دسترسی به این موجودی اقدام کند.
- بعد از اینکه شخص A با استفاده از کلید خصوصی، تراکنش را بازگشایی کرد، شخص B می تواند به سهم مربوط به خود از این مبادله دستیابی پیدا کند.
- بعد از اینکه طرفین مبادله به سهم خود از آن مبادله دستیابی پیدا کردند، اتمیک سواپ کامل شده و انجام می شود.