شیر مادر حاوی لاکتوز قند شیر است. اگرچه لاکتوز شیرینی زیادی ندارد اما وقتی به مقدار زیاد وجود داشته باشد، شیرینی آن بیشتر به چشم می آید. لاکتوز یکی از اصلی ترین مواد تشکیل دهنده شیر مادر است و غلظت بالای آن در شیر مادر ، طعم شیرینی به آن می بخشد. همچنین، شیر مادر حاوی چربی بوده و میزان چربی موجود در آن دلیل خامه ای بودن شیر است. وقتی شیر مادر برای نخستین بار از پستان ترشح می شود، چربی کمتری دارد، بنابراین رقیق و آبکی است. با تداوم جریان شیر، چربی افزایش یافته و بسیار خامه ای تر خواهد شد.
تغییر طعم شیر مادر از چیست؟
غذاهایی که مادر هر روز مصرف می کند، در طعم شیر مادر نقش دارد. رژیم غذایی متعادل و پر از میوه و سبزیجات، کودک خود را در معرض طعم این غذاهای سالم قرار می دهد. به اعتقاد متخصصان، وقتی کودک شیرخوار بزرگ تر شد و غذاهای جامد را شروع کرد، غذاهایی را که قبلاً از طریق شیر مادر دریافت کرده است، راحت تر می پذیرد. به این ترتیب، ذائقه کودک با توجه به غذاهایی که مادر از آن لذت می برد حتی سیر ، غذاهای پرادویه یا سایر غذاهای محلی شکل می گیرد.
موارد که روی شیرمادر تاثیر میگذارند:
1- مواد غذایی
زمانی که کودک اولین طعم غذا را میچشد و متوجه آن میشود زمانی است که داخل رحم مادر است. زمانی که نوزاد در دوران شیردهی، شیر میخورد با ضائقه غذایی هم آشنا میشود. ممکن است به تدریج آن ها عادت کند و خوردنش را قبول کند. به دلیل رژیمی که مادر گرفته ممکن است شیر نخورد. به گفته کارشناسان، غذایی که تند باشند و طعم دار، طعم و بوی شیر را عوض میکنند.
2- هورمون ها
همانطور که در طول بارداری هورمون هایتان تغییر کرد بعد از زایمان هم هورمون ها دچار تغییر میشوند. تغییرات هورونی باعث میشود شیرمادر دچار تغییراتی شود و طعمش عوض شود. در زمان تخمک گذاری تان کلرید و سدیم داخل شیر افزایش پیدا میکند. اگر که شیرتان شور شده است لاکتوز و پتاسیم شیرتان کم شده است.
3- مصرف الکل ها
مصرف الکی در دوران شیردهی باعث میشود سلامت کودک به خطر بی افتد. الکل از طریق شیرمادر به کودک داده میشود. همچنین باعث میشود طعم شیر عوض شود. و نوزادان دیگر خوششان نیاد شیر بخورند و تغذیه نمی شوند.
4- سیگارکشیدن
کشیدن سیگارهم در دوران شیردهی روی طعم شیر تاثیر میگذارد. حتی طعمش روی نوزادان تاثیر بیشتری دارد. باعث میشود تا مقدار شیر کم شود. کارشناسان تغذیه میگویند در دوران شیردهی از کشیدن سیگار خودداری کنید.
5- مصرف دارو
زمانی که در دوران شیردهی دارو میخورید روی شیر اثر میگذارد و باعث میشود طعم شیر عوض شود. اگر که ضروری است در این دوران دارو مصرف کنید حتما قبلش با پزشکتان مشورت کنید.
6- عفونت سینه
مادرهایی که شیرده هستند ممکن است سینه شان دچارعفونت شود و ورم داشته باشد. زمانی که شیر داخل سینه بماند باعث میشود عفونت ایجاد شود.
چه عواملی باعث بوی بد شیر مادر می شود؟
دلایل و عوامل زیادی باعث تغیر طعم، رنگ و بوی شیر مادر می شود؛ اما یکی از مهم ترین فاکتورها، تغذیه مادر در طول دوران شیردهی است. بااینکه مادر ممنوعیت جدی در خوراکی های مصرف شده برای مادر وجود ندارد، اما خوردن بعضی مواد غذایی باعث می شود ضمن تغییر طعم و بوی شیر، نوزاد شیر مادر را نخورد یا ناراحتی هایی مانند نفخ در بدن او به وجود آید.
به عنوان مثال سیر، کلم، ادویه جزو مواردی هستند که می توانند در طعم و بوی شیر تأثیر بگذارند. همچنین نوشیدنی های گازدار و یا آبمیوه هایی که در آن ها از رنگ های خوراکی مصنوعی استفاده می شوند هم می تواند باعث تغییر رنگ شیر بشوند.
البته این به این معنی نیست که مادر مصرف این مواد خوراکی را در دوره شیردهی به طور کامل قطع کند. بلکه می بایست آن ها را باید طبق برنامه و به اندازه مصرف کند.
در برخی موارد که مادر شاغل و یا مشغول به تحصیل است. برای شیر دادن به نوزاد خود مجبور می شود تا شیر خود را از قبل بدوشد. لازم است بدانید؛ شیر دوشیده شده می بایست در شرایط مناسب نگهداری شود تا از آلوده شدن و فاسدشدن آن پیشگیری شود.
برای این کار ضمن رعایت بهداشت دست ها، لازم است ظرف نگه دارنده شیر را نیز ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بجوشانید. به علاوه آن را در جای خنک نگه دارید تا دیرتر فاسد شود.