به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، حافظه ما با گذر زمان با تغییراتی مواجه می شود اما باز هم این سئوال پیش می آید که چرا برخی از خاطرات زندگی مان به همراه تمام جزئیات آن را به راحتی به خاطر می آوریم حال آنکه در مورد برخی دیگر این طور نیست.
یکی از مهم ترین جنبه های حافظه در شکل دادن و نگهداری داده ها، با اطلاعاتی که بعدها به آن وارد می کنیم، در ارتباط است.
به عنوان مثال آن جریان کی و کجا اتفاق افتاده و چه کسی در آن زمان در کنارمان بوده و یا چه حسی را در آن زمان تجربه می کردیم.
چنین جزئیاتی، نه تنها سرنخ هایی را در اختیار ما قرار می دهند بلکه به زمان سفر ذهنی ما اجازه می دهند که آن جزئیات را به یاد بیاوریم بنابراین، همانند آن است که ما برای یک خاطره، در ذهن مان زندگی دوباره ای را تعریف کرده باشیم.
دانشمندان از این پدیده به جمع آوری دوباره یاد می کنند و برخی از آنها هم به دلیل آشنا بودن، یادآوری دوباره می شوند. این هم کاملا به نوع احساسی وابستگی دارد که در آن زمان تجربه شده با این وجود ممکن است نتوانیم تمام جزئیات مربوط به آن اتفاق را به خاطر آوریم.
انواع حافظه:
نوع حافظه ای که با افزایش سن کاهش می یابد، کمتر شناخته شده است. از آن کمتر شناخته شده، نوع حافظه ای است که با افزایش سن تقویت می شود.
حافظه اپیزودیک:
اول خبر بد را بگوییم. حافظه اپیزودیک با افزایش سن کاهش می یابد و دچار فراموشی میشود. این نوع حافظه با وقایع و ایپزودهای زندگی در ارتباط است. برای افراد مسن یادآوری زمان های خاص، مانند زمان رفتن به شام با دوستان، دشوار است. یادآوری سریع اطلاعات اپیزودیک مشکل ساز است، اما معمولا با دادن یک سرنخ، حافظه باز می گردد. این امر نشان می دهد که گاهی حافظه مشکل اصلی نیست. بلکه این یادآوری اطلاعات است که دچار اشکال شده است، اطلاعاتی که جایی در مغز دفن شده اند.
با وجودی که کاهش حافظه اپیزودیک آزاردهنده است اما محل نگرانی نیست. این اتفاق کاملا طبیعی است.
حافظه معنایی:
اکنون خبر خوب را بگوییم. نوع دیگر حافظه، حافظه معنایی، با افزایش سن بهبود می یابد. اطلاعات عمومی پایدار می ماند و حتی در افراد مسن بهبود می یابد. افراد مسن عاقل تر هستند یا حداقل بیشتر از افراد جوان می دانند.
تحقیقات مربوط به حافظه و افزایش سن:
ژورنال روانشناسی و پیری اخیرا شماره ویژه ای را به این موضوع اختصاص داده است. یکی از این مقالات بیانگر آن است که نواقص حافظه بزرگسالان زمانی بیشتر جلب توجه می کند که در زمان نامناسبی از روز مورد آزمایش قرار گیرند. اغلب افراد مسن سحرخیز هستند و حافظه آنها در این زمان عملکرد بهتری دارد.
مطالعه دیگری «پدیده تهدید هراسی» را در این افراد مورد بررسی قرار داده است. هنگامی که افراد مسن در معرض پیام های هراس آور قرار می گیرند، عملکرد ضعیف تری از خود نشان می دهند. پیام هایی مانند «می خواهیم آزمایشی برای سنجش حافظه شما انجام دهیم» از این دست تهدیدات هستند که عملکرد حافظه را تحت تاثیر قرار می دهند.
بنابراین، بله، عملکرد حافظه با افزایش سن کاهش می یابد. اما داستان آن قدرها هم ساده نیست. عوامل زیادی در این رابطه وجود دارد که می تواند بر حافظه تاثیر بگذارد. حافظه افراد مسن می تواند با ارائه سرنخ، سنجش در ساعات مناسب روز، تحریک احساسات مثبت در فرد، و عدم احساس تهدید عملکرد بسیار خوبی داشته باشد. به علاوه برخی انواع حافظه مانند حافظه اطلاعات عمومی با افزایش سن بهبود می یابند.