ساعدنیوز
ساعدنیوز

آیا کامپیوتر مک شما به آنتی ویروس نیاز دارد؟

  پنجشنبه، 16 شهریور 1402   زمان مطالعه 7 دقیقه
آیا کامپیوتر مک شما به آنتی ویروس نیاز دارد؟
زمانی بود که سیستم‌های مک سهم کمی از رایانه‌ و لپ‌تاپ ها را به خود اختصاص می‌دادند اما حالا شرایط فرق کرده و کاربران زیادی خرید آنها را به نمونه‌های ویندوزی ترجیح می‌دهند و همین امر می‌تواند توجه هکرها را به سمت این پلت‌فرم نیز جلب کند. با این اوصاف آیا کاربران مک باید از آنتی ویروس استفاده کنند؟ در ادامه ساعدنیوز به این سوال پاسخ خواهد داد.

بر اساس یک باور قدیمی در دنیای فناوری بدافزارها قدرت نفوذ به کامپیوترهای مک را ندارد، فرضیه ای که البته بویی از حقیقت نبرده است. همین چند ماه قبل موسسه Intego از چند آسیب پذیری مخصوص macOS پرده برداشت و قبلا هم بدافزارهایی به آن رخنه کرده بودند. مک‌او‌اس به صورت پیش فرض قابلیت های امنیتی قدرتمندی برای مقابله با بدافزارها دارد. اما سوال اینجاست که سطح امنیت این سیستم به حدی رسیده که از آنتی ویروس بی‌نیاز باشند؟ در ادامه مطلب این سوال را از متخصصان امنیت پرسیده ایم.

آسیب پذیری‌های سیستم عامل اپل

این فرضیه که کامپیوترهای مک در برابر بدافزارها ایمن‌تر هستند پر بی راه نیست، چرا که پی‌سی‌های ویندوزی 90 درصد بازار را تشکیل می دهند و طبیعتا هدف جذاب تری برای هکرها و طراحان بدافزار هستند.

آسیب پذیری‌های سیستم عامل اپل

یکی دیگر از دلایل امنیت بیشتر macOS ابزارهای داخلی قدرتمند آن هستند، برای مثال پس از دانلود هر اپی از اینترنت بلافاصله XProtect آلوده نبودن آن به فهرستی از بدافزارهای شناخته شده را بررسی می کند. XProtect نیازی به فعال سازی یا تنظیمات خاص نداشته و در پس زمینه به کار خود مشغول است.

Gatekeeper هم اعتبار و صحت اپلیکیشن ها را بلافاصله پس از دانلود ارزیابی می کند. زمانی که کاربر برنامه ای را خارج از اپ استور دانلود می کند، این ابزار ساین شدن کدهای ان توسط اپل را بررسی کرده و در غیر این صورت مانع از اجرای اپ بدون اجازه مستقیم کاربر می شود.

مهمتر از این دو ابزار سندباکس شدن اپ هاست که اجازه انجام وظایف خارج از محدوده تعریف شده یا دسترسی به تنظیمات و زیرساخت های حیاتی سیستم را از برنامه ها سلب می کند.

الگوریتم سَندباکس اپل حتی آنتی‌ویروس را هم محدود می‌کند

با این حال سپر محافظ کاربران macOS در برابر بدافزارها، حفره هایی هم دارد. لایه امنیتی اپل بر اساس افزودن تگ‌ های قرنطینه به نرم افزارهای مشکوک یا بدافزارهای مخرب عمل می کند. در صورتی که کاربر روی اپ های دارای برچسب کلیک کند، پیام هشداری به نمایش در می آید. «توماس رید»، مدیر امنیت مک و موبایل موسسه Malwarebytes تاکید می کند که معیارهای دفاعی آنقدرها هم که به نظر می رسد جامع نیستند:

استفاده از این برچسب الزامی نیست و همه نرم افزارها از آن بهره نمی برند. برای مثال نرم افزار تورنت چنین برچسبی ندارد در حالی که به وفور برای سرقت فایل از آن استفاده می شود.

فهرست سیگنچرهای فایل بدافزار XProtect هم اصلا جامع نیست. به گفته رید این فهرست فایل ها را بر اساس 94 ضابطه تجزیه و تحلیل می کند که به مراتب از ضوابط موجود در موتور آنتی ویروس های قدرتمند کمتر است. «کرک مک الهرن»، مجری پادکست موسسه امنیتی Intego و نویسنده مباحث مربوط به بدافزار هم محدود بدون دامنه بررسی XProtect را تایید می کند.

اپل در نسخه بعدی macOS کاتالینا که در پاییز از راه می رسد معیارهای امنیتی دیگری را هم به سیستم عامل خود می آورد. در این نسخه برای اپلیکیشن ها برای دسترسی به اسناد، فایلهای دسکتاپ یا iCloud و درایوهای خارجی به اجازه کاربر نیاز دارند.

اتکای صرف به ابزارهای امنیتی اپل اشتباه است

اپل با اختصاص فضایی خاص به سیستم عامل و استفاده از چیپ امنیتی T2 ایمنی را از هر زمان دیگری بیشتر می کند. خود این چیپ میزبان Secure Enclave است که امکان رمزنگاری داده های ذخیره شده را فراهم می کند. اجزای دیگری مثل کنترلر مدیریت سیستم، پردازشگر سیگنال تصویر، کنترلر صوتی و کنترلر SSD نیز در T2 یکپارچه شده اند.

آسیب پذیری‌های سیستم عامل اپل

با این حال رید هنوز هم بر این باور است که این معیارها هم بی نقص نیستند. به گفته او Gatekeeper وضعیت سیگنچر اپ ها را حین راه اندازی بررسی نمی کند و از اینرو هکر می تواند اپ های دارای مجوز را دستکاری کند و برنامه مذکور کماکان مجوز اجرا را خواهد داشت.

چند ماه قبل هم یک محقق امنیتی هم از وجود نقصی در Gatekeeper خبر داده بود که از طریق بارگذاری فایل های زیپ حاوی سیملینک در فضاهای اشتراکی شبکه، امکان اجرای بدافزار روی سیستم را میسر می کرد.

توماس رید عملکرد سندباکس macOS را هم به خاطر محدود کردن آنتی ویروس مورد انتقاد قرار می دهد:

آنتی ویروس به صورت پیش فرض امکان دسترسی به اغلب فایل های روی حافظه داخلی را ندارد. اگر آنتی ویروس را از اپ استور دانلود کرده باشید، حتی در صورت اعطای مجوز دسترسی به حافظه داخلی هم نمی تواند برنامه ها را حذف کند. به عبارت ساده تر آنتی ویروس های اپ استور شانس کمتری برای شناسایی همه تهدیدات و حذف آنها دارند.

تقویت سیستم با نصب آنتی ویروس در macOS

رایج ترین انتقاد در مورد آنتی ویروس ها به تحمیل بار اضافه، کاهش سرعت سیستم و نصب نرم افزارهای غیر ضروری در کامپیوترهای مک مربوط می شود. کرک مک الهرن اما این انتقادها را غلو شده می داند:

شاید ده سال پیش این استدلال که نصب آنتی ویروس در macOS سرعت سیستم را کم می کند قابل قبول بود اما کامپیوترهای مک جدید از قدرت پردازشی، مموری و حافظه سریعی بهره می برند که باعث می شود نرم افزارهای امنیتی مشکلی در حفاظت از سیستم نداشته باشند.

رید اما به کاربران توصیه می کند که اگر به دنبال حفاظت دائمی هستند، یک آنتی ویروس مناسب انتخاب کنند:

اگر فکر استفاده از نرم افزارهای امنیتی به سرتان زده ابتدا باید آنتی ویروسی را انتخاب کنید که نه فقط قابل اعتماد، بلکه سریع هم باشد. اگر حین اسکن کامپیوتر توسط آنتی ویروس نفس سیستم به شماره بیفتد، خیلی زود کاسه صبرتان لبریز شده و احتمالا قید این نرم افزارها را خواهید زد.

از نظر توماس رید سیستم های حفاظتی اپل در شناسایی ابزارهای تبلیغاتی مزاحم و برنامه های ناخواسته (PUPs) ضعف دارند، آن هم در حالی که همین موارد رایج ترین تهدیدات برای کاربران macOS به شمار می روند.

از نظر این محقق آنچه در درجه اول کاربران اپل را تهدید می کند نه ویروس های معمولی، بلکه اپ های مخربی‌اند که خود را در پوشش برنامه های مفید به کاربر غالب می کنند. معروفترین مثال در این مورد Mac Defender و EasyDoc Converter هستند که بسیاری از سیستم های مبتنی بر پلتفرم مک را آلوده کردند.

تقویت سیستم با نصب آنتی ویروس در macOS

آواست، بیت‌دفندر، اویرا و سوفوس از آنتی‌ویروس‌های قدرتمند macOS هستند

مک الهرن به کاربران توصیه می کند که تمام تخم مرغ های خود را در سیستم اپل نگذارند. برای مثال هرچند Gatekeeper قادر به بلاک کردن اپ های شخص ثالث یا غیرقابل اعتماد است اما کاربر با چند کلیک ساده می تواند آن را دور بزند. هرچند Gatekeeper هشدارهایی به کاربر می دهد اما بسیاری از افراد از روی ناآگاهی یا نداشتن صبر و حوصله کافی با چند کلیک ساده از لایه های امنیتی این نرم افزار عبور می کنند.

تقویت سیستم با نصب آنتی ویروس در macOS

همین عامل باعث شده هر دو متخصص امنیتی خود کاربران را به عنوان نقطه ضعف اصلی کامپیوترهای مک عنوان کنند. در واقع کاربران موجوداتی جایز الخطا هستند که مرتبا در معرض تنبلی و فریب خوردن هستند.

شاید گاهی اوقات حین نصب و اجرای برنامه ها فکر کنیم که Gatekeeper زیادی سخت می گیرد یا حوصله خواندن متن ها انگلیسی و فکر کردن درباره آنها را نداشته باشیم. از طرف دیگر در 90 درصد مواقع قوانین برنامه ها را نمی خوانیم و به همین راحتی PUPها روی سیستم نصب می شوند.

به این موارد باید قربانی شدن در دام صفحات فیشینگ را هم اضافه کرد. در چنین مواردی نه لایه های حفاظتی macOS و نه آنتی ویروس های دیگر توانایی حفاظت کامل از ما در برابر تهدیدات را دارند.

بهترین راه حل چیست؟

در نهایت باید گفت که نصب آنتی ویروس در macOS سپر حفاظتی سیستم در برابر بدافزارها را تقویت خواهد کرد. یک آنتی ویروس قوی زمین بازی را ایمن تر کرده و جناح های خالی مانده از سوی Gatekeeper و XProtect را پوشش می دهد. از بهترین نرم افزارهای حفاظتی مک می توان به آواست، بیت‌دفندر، اویرا و سوفوس اشاره کرد.

سخن پایانی

بنابراین فراموش نکنید که اتکای صرف به این برنامه‌ها و عدم احتیاط شما را به دام برنامه های ناخواسته و مخرب خواهد انداخت. یک کاربر باهوش اپ ها را از منابع غیرقابل اعتماد دانلود نمی کند، هشدارهای Gatekeeper را یکی پس از دیگری رد نکرده و در ایمیل های دریافتی از فرستنده‌های ناشناس روی لینک ها کلیک نمی کند. هرچند یکی از مشکلات کاربران ایرانی عدم دسترسی به نسخه اصلی نرم افزارها است اما نباید نسخه های کرک شده را هم از منابع غیر قابل اعتماد دریافت کنید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (117 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (114 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (108 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (81 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (62 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (32 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (31 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
باقری: پاسخ به اسرائیل ورای تصورات سران رژیم طرح‌ریزی شده است
فال ابجد روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد
قالیباف:قاچاق روزانه 30 میلیون لیتر سوخت سازماندهی شده است
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 7 آذر 1403 + فیلم
تبریک تولد عاشقانه و زیبای امید عالیشاه به همسرش با یک متن احساسی و خاص/ چه اسفندها دود کردیم برای تو...+عکس
جدیدترین خبر از وضعیت سلامتی کاپیتان پرسپولیس بعد ضربه شدید؛ امید عالیشاه باید جراحی شود
اعتصاب نیروهای پشتیبانی علوم‌پزشکی شوشتر
26 راز زیبایی و جوانی به توصیه متخصصان پوست و زیبایی / کرم هایی که باید و نباید استفاده کنید
این افراد دیرتر به آلزایمر مبتلا می‌شوند
گوشت قرمز زیاد مصرف می‌کنید؟ اگر نمی‌خواهید سرطان بگیریر حتما این توصیه را جدی بگیرید
منتخب روز   
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس (ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف جادوگر والیبال را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا