به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از زوج باز، عادت ماهانۀ نامنظم، نداشتن دورۀ ماهانه یا خونریزی غیرطبیعی اغلب نشان دهندۀ این است که تخمک گذاری شما درست انجام نمی شود. مشکلات مرتبط با تخمک گذاری، علت ۳۰ تا ۴۰ درصد از تمام موارد ناباروری زنان به حساب می آید .
اگرچه مشکل عادت ماهانۀ نامنظم ممکن است با دارو برطرف شود، اما اگر علت اصلی آن بیماری هایی مانند اختلالات تیروئید، اختلالات غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز باشد، می تواند بر تخمک گذاری تأثیر داشته باشد. در این مطلب می توانید اطلاعاتی دربارۀ باروری با وجود برخی از مشکلات تخمک گذاری، همچنین سندرم تخمدان پلی کیستیک و روش های باروری با وجود داشتن این سندرم به دست آورید.
باروری با وجود مشکلات تخمک گذاری
درصورتی که مشکل عادت ماهانۀ شما ناشی از یک بیماری مشخص نباشد، پزشک معمولاً با تجویز دارو های تحریک کنندۀ تخمک گذاری به باروری شما کمک خواهد کرد. انتخاب اول پزشک اغلب تجویز کلومیفن است.
این داروی مؤثر، دهه ها برای بارداری زنان تجویز شده است و برخلاف بسیاری از داروهای ناباروری، این مزیت را دارد که خوراکی است، نه تزریقی. این دارو برای القای تخمک گذاری و درمان تخمک گذاری نامنظم، از طریق افزایش تولید تخمک توسط تخمدان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
کلومیفن، بیشترین تأثیر را در زنانی دارد که تخمک گذاری ندارند. حدود ۱۰ درصد زنانی که از کلومیفن برای ناباروری استفاده می کنند، ممکن است بارداری چندقلویی داشته باشند.
دُز مصرف دارو را پزشک برای شما مشخص خواهد کرد. دز معمول برای شروع استفاده از کلومیفن، روزانه ۵۰ میلی گرم به مدت پنج روز است که از روز سوم، چهارم یا پنجم بعد از شروع عادت ماهانه مصرف می شود.
به شکل معمول هفت روز پس از مصرف آخرین دز کلومیفن، می توانید انتظار شروع تخمک گذاری را داشته باشید. اگر خیلی سریع تخمک گذاری نداشتید، پزشک می تواند هر ماه دز آن را ۵۰ میلی گرم افزایش دهد تا به روزانه ۱۵۰ میلی گرم برسد.
پس از این که شروع به تخمک گذاری کردید، بیشتر پزشکان توصیه می کنند که کلومیفن را به مدت سه تا شش ماه قبل از مراجعه به متخصص مصرف کنید. اگر تا آن زمان باردار نشدید، ممکن است پزشک یک داروی دیگر را امتحان کند یا شما را به یک متخصص ناباروری <sterility>ارجاع بدهد.
همچنین داروهای باروری گاهی باعث می شود که ترشحات دهانۀ رحم در حرکت اسپرم به سمت رحم اختلال ایجاد کنند. پزشک ممکن است این مشکل را با استفاده از روش لقاح خارج از رحم یا IVF و تلقیح داخل رحمی اسپرم یا IUI رفع کند.
با توجه به وضعیت شما، پزشک ممکن است دیگر داروهای باروری مانند Gonal-F یا دیگر هورمون های تزریقی محرک فولیکول ها و رشد تخمک در تخمدان ها را تجویز کند. این داروها، داروهای تخمک گذاری قوی محسوب می شود. مصرف بسیاری از این داروها به صورت تزریق زیرپوستی است.
ممکن است برخی از این هورمون ها، تخمدان ها را بیش از حد تحریک کند و باعث نفخ شکم و ناراحتی شود. این وضعیت می تواند خطرناک و نیازمند بستری شدن در بیمارستان باشد. در این صورت پزشک با سونوگرافی واژینال مکرر و آزمایش خون، سطوح استروژن شما را کنترل می کند. حدود ۹۰ درصد از زنان با این داروها تخمک گذاری می کنند و بین ۲۰ تا ۶۰ درصد از آنها نیز باردار می شوند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان، یک مشکل شایع مربوط به تخمک گذاری است که حدود ۵ تا ۱۰ درصد از زنان را تحت تأثیر قرار می دهد. سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است به دلیل اختلالات هورمونی ایجاد شود. در اغلب موارد، تخمدان ها بزرگ شده و ممکن است سطح آن با کیست هایی کوچک و پر از مایع پوشیده شود. علائم این مشکل عبارت است از:
– نداشتن دورۀ عادت ماهانه، دوره های نامنظم یا خونریزی نامنظم
– نداشتن دورۀ تخمک گذاری یا تخمک گذاری نامنظم
– چاقی یا افزایش وزن
– مقاومت به انسولین
– فشار خون بالا
– کلسترول غیرطبیعی با تری گلیسیرید بالا
– رشد بیش از حد موی زاد در بدن و صورت
– آکنه یا چرب شدن بیش از حد پوست
– نازک شدن مو یا کچلی با الگوی مردانه
– روش های بارداری در سندرم تخمدان پلی کیستیک
اگر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستید و اضافه وزن دارید، کم کردن وزن یک راه بهبود شانس شما برای بارداری است. همچنین پزشک ممکن است برای کاهش سطوح انسولین شما دارو تجویز کند، زیرا سطوح بالای انسولین که در اثر ناتوانی بدن شما در تشخیص انسولین ایجاد می شود، مشکلی شایع در میان بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
سطوح بالا و مزمن انسولین نیز می تواند منجر به دیابت شود. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است ریسک بالاتری برای ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت نوعِ دو و سرطان آندومتر داشته باشند، به ویژه اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک آنها درمان نشده باشد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک به صورت کامل قابل درمان نیست، اما راه هایی برای درمان علائم این سندرم و ناباروری مرتبط با این عارضه وجود دارد.
با تحریک تخمک گذاری، به ویژه در زنانی که در حال اقدام برای بارداری هستند و درمان کردن مقاومت به انسولین، تخمک گذاری و عادت ماهانۀ منظم اغلب تنظیم و اصلاح خواهد شد. یکی دیگر از روش های درمان برای زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، استفاده کردن از روش IVF است.