دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

جامعه /

آیا رئیس‌جمهور می‌تواند به مدال‌آوران سهمیه تحصیلی بدهد؟ 

چهارشنبه، 31 مرداد 1403
کد خبر: 404514
ساعدنیوز: روزهای اخیر، فضای مجازی مملو از حاشیه‌های مربوط به درخواست یکی از مدال‌آوران المپیک پاریس مبنی‌بر دریافت سهمیه تحصیل در رشته پزشکی است.

به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از روزنامه فرهیختگان، آرش ملکی، پژوهشگر دکتری حقوق بین‌الملل نوشت: در روزهای اخیر، فضای مجازی مملو از حاشیه‌های مربوط به درخواست یکی از مدال‌آوران المپیک پاریس مبنی‌بر دریافت سهمیه تحصیل در رشته پزشکی است. چنین درخواست‌هایی پیش از این نیز از سوی یکی دیگر از المپین‌ها مطرح شده بود اما به‌واسطه وجود قانون هیچ‌کس آن را جدی نمی‌گرفت.

این وضعیت در مورد این مدال‌آور نیز صدق می‌کرد. لیکن پس از حضور در یک برنامه تلویزیونی و تاکید مجری برنامه بر قطعی شدن پذیرش این درخواست از سوی رئیس‌جمهور بعد تازه‌ای به ماجرا افزوده شد؛ هرچند متعاقب آن، شایعه اختصاص یافتن سهمیه از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران تکذیب شد و ظاهرا ماجرا خاتمه‌یافته تلقی می‌شود.

لیکن با توجه به این وضعیت و در پرتو قوانین موضوعه، این سوال به ذهن متبادر می‌شود که آیا مقام رئیس‌جمهور می‌تواند در پرتو قانون و به تشخیص خود به اشخاص سهمیه تحصیلی اعطا کند؟ به‌منظور پاسخ به این سوال شایسته است قوانین موضوعه را در دو سطح قانون اساسی و قوانین عادی مورد بررسی قرار دهیم.

در قانون اساسی چنین اختیاری پیش‌بینی نشده. به بیان دیگر، اصول 124 (تعیین معاون)، 126 (تصمیم‌گیری درباره برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی)، 127 (تعیین نماینده ویژه)، 128 (تعیین سفرا)، 129 (اعطای نشان‌های دولتی) و 136 (برکناری وزرا) که اختیارات رئیس‌جمهور را تبیین می‌کنند، هیچ‌کدام چنین اختیاری به رئیس‌جمهور نمی‌دهند. در قوانین عادی نیز هیچ ردی از وجود اختیاری از این دست برای رئیس‌جمهور یافت نمی‌شود.

بدین معنا که رئیس‌جمهور قادر نیست به تشخیص خود یا حسب درخواست به مدال‌آوران المپیک سهمیه تحصیلی اعطا کند. با این وصف دو امتیاز در قانون جاری کشور برای قهرمانان ورزشی وجود دارد؛ قانون سرباز قهرمان (مصوب 13/12/1376) و آیین‌نامه تسهیلات تشویقی قهرمانان رتبه‌های اول تا سوم (مصوب هیات‌وزیران به تاریخ 08/05/1376).

در قانون نخست، معافیت‌های مربوط به خدمت وظیفه عمومی برای قهرمانان ورزشی ذکور و اعضای خانواده‌ آنها پیش‌بینی شده. آیین‌نامه تسهیلات که به موضوع اخیر مرتبط است نیز ـ‌در ماده 1‌ـ به دارندگان مقام‌های اول تا سوم المپیک، آسیایی، مسابقات دانشجویان و مسابقات ارتش‌های جهان این امکان را می‌دهد به‌طور مستقیم (بدون آزمون ورودی) تا مقطع کارشناسی ارشد رشته تربیت بدنی در موسسات تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تحصیل کنند.

البته این غیر از مزایایی است که بر اساس ماده 4 از همین آیین‌نامه به تناسب رشته، رنگ مدال و اهمیت مقام کسب شده، امکان اعطای آن به این ورزشکاران وجود دارد؛ مزایایی چون مسکن، زمین، اتومبیل ساخت داخل و هدایای نقدی.

در‌مجموع به‌نظر می‌رسد دلیل پیش‌بینی این امتیاز تحصیلی به این واقعیت مرتبط باشد که یک قهرمان ورزشی به‌دلیل حضور مستمر در فضای حرفه‌ای ورزش و کسب دانش و تجربه به میزانی از شایستگی رسیده که برای تحصیل در رشته تربیت‌بدنی نیازی به شرکت در آزمون ورودی نداشته باشد. حال چه سنخیتی میان تکواندو و رشته پزشکی وجود دارد که این مدال‌آور جوان بر اساس آن چنین درخواستی مطرح کرده، الله اعلم!


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز چهارشنبه 31 مرداد
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
اصول مهم ویراستاری تخصصی کتاب چیست؟
ویدیو/ درخواست جالب حامد آهنگی از نادر سلیمانی در برنامهٔ شب‌آهنگی/ وصیت کرده‌ام بعد از مرگم بر روی "سنگ قبرم" با آب طلا بنویسند...
نگاهی به سلیقه اعیانی و خاص پریا همسر دوم بابک جهانبخش در انتخاب کیک و بادکنک‌آرایی جشن تولدش؛ از ساده به لوکس +عکس/ انصافا طراحی کیک تولدهاش بینظیره👌
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
حیوان خانگی عجیب با پوشک در بی آر تی تهران و در آغوش یک خانم!+عکس
ترجمه تخصصی کتاب
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
تبدیل پایان نامه به مقاله
استخراج مقاله از پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و چاپ در مجلات isi، علمی پژوهشی، Scopus + پاورپوینت آموزشی
(ویدئو) صحبت های تامل برانگیز سوسن پرور، بازیگر جوکر 2 درباره توهین هایی که به چهره ایشون میشه / من زشت نیستم هر کس زیبایی هایی دارد؛ فقط نقشم تو بزنگاه زشت بود