دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / بیماری ها و راههای درمان /

آیا سرطان خون درمان دارد؟ 

شنبه، 08 خرداد 1400
سرطان خون از جمله شایع ترین نوع سرطان در جهان است که از پیچیدگی های زیادی برخوردار است و با بررسی دقیق متخصص خون و در نظر گرفتن حالت های بیمار می توان به درگیر شدن وی به این بیماری پی برد.

دانشمندان از مسدود کننده های پروتیین - برای توقف گسترش لوسمی استفاده می کنند. لوسمی میلوئید حاد (AML) یکی از تهاجمی ترین و آسیب زننده ترین انواع سرطان ها است.این سرطان بدون اخطار و عوارض زیاد بوجود می آید و میزان زنده ماندن پنج ساله مبتلایان به سرطان، تنها 24 درصد است. این پروتئین مورد بحث، پروتئین Hhex نامیده می شود و با قطع تولید آن، می توان سرطان را در شرایط آزمایشگاهی و تحت نظر حفظ کرد.گام بعدی این است که ببینیم آیا مکانیزم متوقف و مسدود کننده در انسان ها کار می کند یا خیر، اما علائم اولیه امیدوارکننده هستند. محققان دریافتند زمانی که منبع تغذیه Hhex قطع شود، سرطان خون بدون کنترل دیگر گسترش نمی یابد.

این پروتیین برای سلول های خونی سالم مورد نیاز است، و برای درمان هایی که Hxx را هدف قرار می دهند و به طور خاص بدون عوارض ناخواسته هستند و به طور معمول بسیار مضر می باشند و توسط درمان AML ایجاد می شود، مورد استفاده قرار می گیرد .اغلب درمان های موجود برای AML، سلول های سالم هستند و متاسفانه سلول های سالم را در این فرآیند میکشید. Hhex فقط برای سلول های سرطان خون هستند، به این معنی که می توانند بدون اثرات سمی بر سلول های طبیعی، سلول های سرطانی را هدف قرار دهند و از بسیاری از اثرات جانبی جدی که با درمان سرطان استاندارد همراه هستند، پیشگیری کنند."

بدن، یک مکانیزم دفاع از خود برای متوقف کردن سلول های استرس زا دارد و آن ها را از ضرب - سلول هایی که ممکن است به سرطانی تبدیل شوند، دور نگه می دارد - پروتیین Hhex این مکانیزم را از کار می اندازد و در نتیجه به سلول های آسیب دیده امکان گسترش می دهد.

تشخیص سرطان خون

تشخیص معمولاً بر اساس تکرار تعداد آزمایش کامل خون و یک معاینه از مغز استخوان پس از مشاهدات علائم است. گاهی اوقات، آزمایش خون ممکن است نشان دهد که یک فرد مبتلا به لوکمی، به خصوص در مراحل اولیه بیماری یا در زمان بهبودی است. بیوپسی (نمونه برداری از بافت) گره لنفاوی می تواند برای تشخیص نوع خاصی از لوکمی در شرایط خاص انجام شود.پس از تشخیص، آزمایش های خون شیمیایی می تواند برای تعیین درجه آسیب کبد و کلیه و یا اثرات شیمی درمانی به فرد مورد استفاده قرار گیرد. هنگامی که نگرانی در مورد سایر آسیب های ناشی از سرطان خون رخ می دهد، پزشکان می توانند از اشعه X، MRI یا سونوگرافی استفاده کنند. این روش ها می تواند به طور بالقوه اثرات لوکمی را بر روی قسمت های بدن مانند استخوان (اشعه ایکس)، مغز (MRI) یا کلیه ها، طحال و کبد (سونوگرافی) نشان دهد. CT اسکن نیز می تواند برای بررسی گره های لنفاوی در قفسه سینه مورد استفاده قرار گیرد، هر چند این روش غیر معمول است.پزشک به منظور تشخیص نوع سرطان خون معمولاً آزمایش های زیر را انجام می دهد:

  • سیتوژنتیک: آزمایش سیتوژنتیک (که همچنین آنالیز کروموزم ها نیز نامیده می شود) بر روی یک نمونه از مغز استخوان و به منظور بررسی امکان اصلاح کروموزوم انجام می شود. کروموزوم ها قسمتی از سلول هستند که اطلاعات ژنتیکی هر فرد در آن وجود دارد. تشخیص انواع سرطان خون اغلب به کمک بررسی اختلالات خاص که منجر به تغییر در کروموزوم ها می شود، انجام می شود. این آزمایش ها کمک می کند نوع سرطان خون و درنتیجه درمان مورد نیاز بیمار مشخص شود.
  • نمونه برداری: این آزمایش به منظور تأیید تشخیص قطعی سرطان خون انجام می شود. برای تشخیص سرطان خون، نمونه ای از سلول های مغز استخوان (معمولاً از استخوان لگن) جمع آوری و در زیر میکروسکوپ بررسی می شود. اگر سلول های سرطانی در این نمونه وجود داشته باشد، لازم است سرعت تکثیر آن ها نیز مشخص شود. دو روش برای نمونه گیری از مغز استخوان وجود دارد:
  • پزشک به کمک سرنگی بسیار ظریف، از مغز استخوان نمونه لازم را بر می دارد.
  • پزشک به کمک سرنگی ضخیم، به همراه نمونه استخوان، تکه کوچکی از استخوان را نیز خارج می کند.
  • در هر دو روش نیاز به بی حسی موضعی وجود دارد. احتمال احساس درد کردن در لحظه ای که سلول ها به داخل سرنگ کشیده می شوند، وجود دارد، اما این ناراحتی فقط چند ثانیه طول می کشد. نمونه گیری از مغز استخوان معمولاً در کلینیک یا بیمارستان انجام می شود و سرپایی است.
  • نمونه برداری از غدد لنفاوی: اگر غدد لنفاوی بزرگ شده باشند، پزشک از غدد لنفاوی نمونه برداری می کند. غدد لنفاوی در قسمت های مختلف بدن قرار دارند و بخشی از سیستم لنفوئیدی و ایمنی بدن هستند. در طی نمونه گیری، پزشک ممکن است یک قسمت یا کل غده را خارج کند. اگر دسترسی به غده لنفاوی متورم به کمک سرنگ ممکن باشد، نمونه گیری فقط با بی حسی موضعی صورت می گیرد. اما اگر غده مورد نظر در قسمت های داخلی تر قفسه سینه یا شکم قرار داشته باشد، نیاز است که نمونه برداری تحت بیهوشی کامل انجام شود.
  • روش های عکسبرداری: این روش ها امکان بررسی جزئی تر بافت ها، اندام ها و استخوان ها را فراهم می کند. به کمک رادیوگرافی، CT اسکن، MRI و سونوگرافی، گروه درمانی می تواند تصویری واضح تر از ناحیه ای از بدن که به سرطان مبتلا شده، بدست بیاورد و اندام هایی را که امکان درگیر شدن شان وجود دارد، مشاهده کند. این تصویربرداری ها معمولاً بدون درد است و بدون نیاز به بیهوشی یا بی حسی انجام می شود.
  • از آزمایش هایی شامل معاینه خون و مغز استخوان برای یافتن ابتلا و تشخیص نوع سرطان خون لوسمی حاد میلوئیدی بزرگسالان استفاده می کنند.
  • شیمی سلولی: بعد از نمونه برداری، سلول ها بر روی ورقه های میکروسکوپی شیشه ای به نام اسلاید قرار گرفته و در معرض رنگ های شیمیایی (دای) قرار داده می شوند تا این رنگ را جذب یا منعکس کنند . به عنوان مثال یک رنگ شیمیایی موجب می شود که گرانول های اکثر سلول های لوسمی حاد میلوئیدی به صورت نقاط سیاهرنگی در زیر میکروسکوپ دیده شوند اما در سلول های لوسمی حاد لنفاوی تغییر رنگی ایجاد نمی کند.
  • فلوسیتومتری: از این تکنیک برای بررسی سلول های مغز استخوان ، گره های لنفاوی و نمونه های خون استفاده می شود. این روش برای تعیین نوع لوسمی بسیار دقیق است . یک نمونه سلولی که با آنتی بادی های خاصی نشان دار شده است از مقابل دسته نور لیزر عبور داده می شود هر آنتی بادی به نوع خاصی از سلول های لوسمیک متصل می شود . اگر در نمونه مورد نظر این سلول ها وجود داشته باشند لیزر سبب خواهد شد که از این سلول ها نوری منعکس شود که توسط یک کامپیوتر اندازه گیری و تجزیه می شود . گروه هایی از سلول ها توسط این روش می توانند جدا شده و شمارش شوند.

درمان سرطان خون

برای انواع سرطان ها، درمان های مختلفی با مزایا، عوارض جانبی و خطرات متفاوتی در دسترس است. با اینکه می توان با مصرف داروهای منظم برخی سلول های سرطان خون با رشد آهسته را کنترل کرد، اما سلول های سرطانی حاد با رشد سریع تر نیاز به درمان های قوی تری دارند.

انواع درمان هایی که پزشکان به بیماران توصیه می کنند، به نوع سرطان خون، وضعیت بدنی و خواسته خود بیمار بستگی دارد. در همین حال، امکان دارد بیمار بخواهد از یک نوع درمان خاص یا چند درمان همزمان بهره ببرد. برخی از بیماران نیز ممکن است که هیچ وقت نیاز به درمان نداشته باشند یا خودشان نخواهند معالجه شوند.

درمان های قوی تر می توانند روی بدن فشار مضاعفی را وارد کنند، از این جهت، نمی توانند برای هر فرد و بیماری مناسب و لازم باشند. برخی از بیماران نیز ممکن است که به درمانی ملایم تر (با شدتی کم تر) بهتر جواب دهند و حتی اگر درمان سرطان خون به خوبی جواب ندهد، بیمار کیفیت زندگی بهتری در طول دوره ی درمانی خود خواهد داشت.

انواع درمان سرطان خون

درمان های احتمالی مختلفی برای درمان سرطان خون در دسترس است. ممکن است این عبارات و اصطلاحات پزشکی در رابطه با درمان سرطان خون به گوشتان خورده باشد که در ادامه با هم مرور می کنیم.

درمان های با شدت بالا

درمان با شدت به درمان های پرقوت و قوی گفته می شود. در درمان سرطان خون، این نوع درمان شامل استفاده از داروهای قوی برای کُشتن سلول های سرطانی یا ممانعت از رشد سلول های سرطانی است. عمده انواع درمان های با شدت سرطان خون عبارتند از:

  • شیمی درمانی با دوز بالا یا دوز معمول: در این روش درمانی از دارو برای کُشتن و از بین بردن سلول های سرطانی و جلوگیری از تکثیر و رشد این دست سلول ها بهره برده می شود.
  • پیوند سلول های بنیادی: در این روش درمانی ابتدا از دوزهای زیاد شیمی درمانی یا کموتراپی برای کُشتن سلول های غیر طبیعی در مغز استخوان یا غدد لنفاوی بهره برده می شود و سپس سلول های بنیادی جدید (از سلول های خونی خود بیمار یا سلول های اهدایی) به بیمار تزریق می شود. هدف این نوع درمان این است که سلول های بنیادی جدید شروع به تولید و تکثیر سلول های خونی سالم کنند.
  • برخی از انواع درمان های بیولوژیکی/ ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی(Immunotherapy) / پادتن های مونوکلونال: در این درمان ها از داروهایی بهره برده می شود تا دستگاه ایمنی بدن را وادار به مقابله با سلول های سرطانی کند.
  • پرتو درمانی یا رادیوتراپی (Radiotherapy): در این روش درمان سرطان خون از پرتوهای نافذ و پر انرژی برای کُشتن و از بین بردن سلول های سرطانی در نواحی خاص (بیشتر در درمان سرطان های ناشی از سلول های لنفوئیدی) استفاده می شود.
  • عمل جراحی: گاهی اوقات اما به ندرت عمل جراحی مانند اسپلنکتومی یا جراحی برداشتن طحال به بیمار پیشنهاد می شود.

درمان های بدون شدت یا با شدت کم

درمان های بدون شدت مانند شیمی درمانی با دوز کم معمولا درمان های ملایم تری بوده و عوارض جانبی کمتری نیز برای بیمار دارند. در بیشتر موارد، این روش های درمانی، سرطان خون را درمان نمی کنند، اما می توانند به فروکش کردن یا تخفیف علایم بیماری برای مدت طولانی یاری رسانند. انواع درمان سرطان خون با شدت کم عبارتند از:

  • شیمی درمانی با دوز پایین: در این درمان از داروهای کُشنده سلول های سرطانی برای از بین بردن و جلوگیری از رشد و تکثیر این سلول ها بهره برده می شود.
  • برخی از انواع درمان های بیولوژیکی/ ایمنی درمانی/ پادتن های مونوکلونال: در این درمان ها از داروهایی بهره برده می شود تا دستگاه ایمنی بدن را وادار به مقابله با سلول های سرطانی کند. این روش های درمانی ملایم ممکن است که برای دوره ی طولانی جهت نظارت بر وضعیت بیماری سرطان خون به کار روند.

درمان شفابخش

این درمان همان طور که از نامش پیداست، برای درمان کامل سرطان خون به کار می رود. اگر پزشک معالج تشخیص دهد که بیمار بعید است بتواند از پس درمان های قوی تر بربیاید، ممکن است درمان های ملایم تری را به او توصیه کند که ضمن ارتقای کیفیت زندگی بیمار، عوارضی جانبی کم تری نیز دارند.

درمان های غیرشفابخش

این درمان با کاستن از سلول های سرطانی، به فروکش کردن بیماری یا تخفیف علایم آن کمک می کند. درمان غیرشفابخش می تواند قوی (با شدت) یا ملایم تر (با شدت کم تر) باشد.

انتظار هوشیارانه

در بیمارانی که رشد سلول های سرطانی آهسته است، انتظار هوشیارانه، یکی از گزینه های درمانی است. در این روش درمان سرطان خون، بیمار بلافاصله تحت درمان قرار نمی گیرد، بلکه آزمایش خون و معاینات دیگر را مرتبا انجام می دهد تا وضعیتش به دقت تحت نظر باشد. و فقط در صورتی که نیاز باشد عموما شیمی درمانی با دوز کم یا دوز معمول شروع می شود.

مراقبت های حمایتی

بیمارانی که تحت درمان به روش های شدید یا غیر شدید قرار دارند، در کنار درمان خود از مراقبت های حمایتی نیز بهره مند می شوند. در مراقبت های حمایتی مستقیما با سلول های سرطانی مقابله نمی شود، بلکه علایم بیماری تحت نظر قرار گرفته تا بیمار وضعیت عمومی بهتری با علایم خفیف تری داشته باشد. به عنوان مثال ، بیمار ممکن است برای پیشگیری یا درمان کم خونی از پیوند خون، آنتی بیوتیک ها یا داروهای دیگر برای عفونت و هر گونه عوارض جانبی شیمی درمانی مانند موکوزیت دهانی بهره مند شود.

درمان تسکینی

درمان تسکینی به درمان و مراقبت هایی گفته می شود که در آن علایم بیماری تحت کنترل قرار می گیرد. هدف از درمان تسکینی، ارتقای کیفیت زندگی و همین طور سلامت عاطفی و جسمی بیمار است. بر خلاف تصور، روش های درمان تسکینی فقط برای دوران پایانی زندگانی بیماران مبتلا به سرطان به کار نمی رود، بلکه ممکن است بیمار در هنگام تشخیص و پس از شروع درمان سرطان خون از آن بهره مند شود.

با توجه به مطالب فوق در این زمینه ما نهایت تلاش را کردیم تا مطالبی راجع به درمان سرطان خون برای شما عزیزان ارائه دهیم . با ما همراه باشید . . .


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز یکشنبه 09 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
هزینه استخراج مقاله ISI از پایان نامه
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
پذیرش و چاپ مقاله علمی پژوهشی در کمترین زمان
تبدیل پایان نامه به مقاله علمی پژوهشی
نحوه محاسبه هزینه چاپ یک کتاب
مراحل اکسپت مقاله
قیمت استخراج مقاله از پایان نامه