به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، نسبت طلای خالصِ استفاده شده در آن قطعه به کل وزن قطعه طلا، عیار می گوییم. طلای خالص را برابر ۱۰۰۰ در نظر می گیریم، یعنی در یک کیلو طلا، ۱۰۰۰ گرم طلای خالص وجود دارد. وقتی می گوییم طلای ۷۵۰، یعنی اینکه در ۱۰۰۰ گرم طلا، ۷۵۰ گرم طلای خالص وجود دارد، به عبارت دیگر ۷۵ درصد آن (۷۵%) طلای خالص هست. طلای ۷۰۵ یعنی چی؟ یعنی در ۱۰۰۰ گرم طلا، ۷۰۵ گرم طلای خالص وجود دارد و ما بقی آن، آلیاژهای دیگر به کار رفته است. تکرار این قضیه مفید است که عیار درجه خلوص آن قطعه طلا را مشخص می کند.
عیار را به شیوه ی دیگر یعنی ۲۴K ، ۲۲K ، ۱۸K ،۱۴K ، ۱۰K ، ۹K نمایش می دهند. حرف لاتین K برای کشورهای خارجی نشان گر عیار می باشد. مفهوم عیار همان هست فقط نمایش آن فرق کرده است. اگر طلای ۱۰۰۰ را ۲۴ و خالص در نظر بگیریم، طلای ۷۵۰ که ۷۵ درصد آن خالص است، برابر ۱۸ عیار می شود. طلای ۱۸ عیار یعنی ۱۸ واحد از ۲۴ واحد کل طلای خالص است. طلای ۹ عیار از ۱۰۰۰ قسمت تنها ۳۷۵ قسمت آن از طلا شکیل شده است. این بدان معنی است که ۳۷.۵ درصد طلای خالص دارد.
فلزات ترکیب شده با طلا
علاوه بر فلز مس فلزات دیگری مانند نقره، پلاتین، رودیوم را نیز با طلا ترکیب می کنند تا هم عیار طلای خام را طبق استانداردها کم کنند و هم با استفاده از فلزات سفید رنگ، رنگ طلاهای زرد را سفید کنند. البته برای سازندگان طلا و جواهرات فلزاتی مانند نقره و پلاتین برای ترکیب با طلای ۲۴ عیار مقرون به صرفه نیست و به دلیل گران بودن این فلزات، بیشتر از فلز رودیوم برای این منظور استفاده می کنند. در این صورت فقط باید کمی حواس خود را جمع کنید چراکه فلزاتی مانند رودیوم اگر با طلا ترکیب شوند بر روی پوست های حساس، حساسیت ایجاد می کنند ؛ اگر پوست حساسی دارید می توانید این موضوع را به طلافروش مطرح کنید تا در انتخاب طلاجات با رنگ سفید مرغوب تری به شما کمک کند.
طلای ۲۴ عیار
طلای ۲۴ عیار بدلیل نرمی و شکنندگی طلای خالص، در مصنوعات استفاده نمی شود زیراکه باعث می شود مصنوعات از شکل طبیعی خود خارج شوند. مصنوعات طلا در بازار طلای ایران، ۱۸ عیار هستند و فقط شمش های طلا هستند که ۲۴ عیارند که درصد خلوص آنها ۹۹۹ در نظر گرفته می شود. بنابراین شمش های ۲۴ عیار به صورت وکیوم و پلمپ شده خرید و فروش می شوند و بسیار هم کمیابند. همچنین روی شمش هایی که در بازار خرید و فروش می شود، عدد ۹۹۹ را در هنگام قالب گیری انگ می زنند، که نشان دهنده ی درصد خلوص آن شمش است. با توجه به این توضیحات، اگر کسی مدعی مصنوعات با طلای ۲۴ عیار شد باید در آن ادعا تردید کرد.
سنجش عیار طلا
راه های مختلفی دارد، ساده ترین روش، استفاده از سنگ محک است. سنگ محک یکی از رایج ترین وسایلیست برای سنجش عیار طلا که غالبا در هر طلا فروشی یافت می شود البته دستگاه های پیشرفته ی دیگر هم ساخته شده که به سادگی با استفاده از آن می توان عیار طلا را تشخیص داد. البته برای عیار سنجی شمش های طلا و طلاهای آبشده احتیاج به ری گیری است؛ ری گیری آزمایشگاه عیار سنجی است به این صورت که قسمتی از گوشه ی طلای آب شده را جدا می کنند و برای ری گیری و عیار سنجی به آزمایشگاه می فرستند تا عمل عیار سنجی را روی آن انجام دهند.
طلای ۱۸ عیار در ایران
عیار طلا در هر کشوری تعریف خودش را دارد، در کشور ما پایین تر از عیار ۱۸ نداریم و عیارهای ۱۸،۲۱،۲۲معمول و مرسوم است، در شهر یزد از طلای ۲۰ عیار و در استان های جنوبی کشور نیز از طلای ۲۱ و ۲۲ عیار استفاده می کنند. در استان های جنوبی کشور رنگ دلخواهشان زرد پررنگ است و زرد پررنگ در طلا با عیار بالاتر است اما در شهرهای تهران وشهرهای شمالی و نیز استان های مرکزی کشور ترجیح می دهند از طلای ۱۸ عیار استفاده کنند که در بیشتر کشورهای دنیا نیز معمول و مرسوم است. نکته متمایز کننده در طلا در سه مورد ساخت، طرح و رنگی است که در هر منطقه ای مورد توجه قرار دارد. این سه مورد به عیار ربطی ندارد. به عنوان مثال در شهرهای شمالی کشور بدلیل رطوبتی که در هوا است رنگ های قرمز بیشتر مورد توجه است تا آن هایی که رنگ روشن تری دارند. بنابراین مصنوعات طلا بسیار متنوع هستند و هر سلیقه ای می تواند طلای باب میل خود را در بازار خریداری کند. شاید این سوال برای شما پیش بیاید، وقتی ما از زیورآلات استفاده می کنیم، عیار آن ها کم می شود؟ اینگونه نیست. امّا وقتی می خواهیم طلایی را بفروشیم، متوجه می شویم.