دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

جامعه /

این قلعه ایرانی در قزوین زمانی تحت نظر میمون اداره می‌شد+عکس 

جمعه، 07 اردیبهشت 1403
کد خبر: 385709
ساعدنیوز: زمانی این قلعه تحت نظر میمون اداره می‌شد؛ میمون ابن عون کاتب. میمون یکی از سردارانی بود که در زمان آل بویه زندگی می‌کرد.

به گزارش پایگاه خبری_تحلیلی ساعدنیوز به نقل از همشهری آنلاین، همه چیز بر می‌گردد به 800-700 سال پیش؛ زمانی که میمون ابن عون کاتب تصمیم می‌گیرد، قلعه‌ای بنا کند. آن زمان این قلعه در اطراف شهر قزوین ساخته می‌شود اما به مرور زمان با گسترده شدن شهر، محل قرار گرفتن قلعه میمون در جنوب شهر قزوین واقع می‌شود.

به همین خاطر بعضی از مردم شهر قزوین تصور می‌کنند شهر از این قلعه شروع شده و جان گرفته؛ «این تصور اشتباه است چرا که قدمت خود شهر قزوین به 1200 سال پیش باز می‌گردد، در حالی که عمر این قلعه خیلی کمتر از این حرف‌ها است.» فائزه یوسفی، مسوول اطلاع‌رسانی گردشگری قزوین در ادامه صحبت‌هایش می‌گوید که در گذشته به قلعه میمون، مهمان قلعه هم می‌گفتند؛ قلعه‌ای که از دو طبقه تشکیل شده است.

قلعه‌ای برای زندانی شدن

قلعه میمون مساحتی در حدود 1300 متر دارد و دارای اتاق و برج دیده‌بانی است. به گفته فائزه یوسفی، این قلعه هشت برج دیده‌بانی داشته که در حال حاضر دو تا از آنها باقی‌مانده است؛ «این دو طبقه با دهلیزهای عمود بر هم ساخته شده و گنبد میانی قلعه میمون ریخته است.»

قلعه میمون یا مهمان قلعه، قلعه‌ای است که از خشت و گل ساخته شده؛ «طبقه اول این قلعه از راهروها و سالن‌های شبیه صلیب تشکیل شده و شما می‌توانید از طریق راهروهای موجود در غرب قلعه به طبقه دوم آن بروید.»

البته هنوز قلعه مرمت نشده است و در طول این سال‌ها در حدود 50 درصد آن از بین رفته و از آنجا که قلعه میمون خشتی و گلی است، امکان بازدید از آن وجود ندارد چرا که امکان دارد قسمت‌هایی از این بنای تاریخی با رفت و آمدهای زیاد از بین برود.

قلعه میمون در طول سالیان دراز برای مردم اعجاب‌انگیز بوده است. مثلا خیلی از اهالی قدیمی قزوین اعتقاد دارند که این قلعه، زمانی تنها کارایی‌اش برای زندانی کردن افراد بوده و تصور مردم این است که زندانی شدن در چنین قلعه‌ای، در طول ماه‌ها و سال‌ها اتفاق وحشتناکی بوده که تحملش خارج از توان افراد بوده است. البته از این حرف و حدیث‌ها راجع به قلعه میمون زیاد است. مثلا یکی از این روایت‌ها، شایعه راه‌های زیرزمینی آن است که برای فرار پادشاهان و فرماندهان و افراد مطرح در زمان وقوع خطر بوده است.

از هارون‌الرشید تا میمون کاتب

«بعضی از مردم معتقدند در طبقه زیرین این قلعه راهروهایی بوده برای فرار. مثلا بعضی‌ها می‌گفتند این مسیرها به مسجد جامع شهر راه داشته یا جاهای دیگر. اما این تفکر اشتباه است، چرا که در بررسی‌های کارشناسان معلوم شده این کانال‌های زیرزمینی مسیری بوده‌اند برای دستیابی اهالی قلعه به آب انبارهایی که در شهر وجود داشته و کارایی دیگری نداشته.»

«در آن زمان، قنات‌های زیادی در شهر بوده و از آنجا که آن زمان قلعه خارج از شهر قزوین بوده، این زیرزمین‌ها مسیرهای راحتی بوده‌اند برای ورود به آب انبارها.» جالب است بدانید این کانال‌ها 12 تا 14 متر پایین‌تر از زمین کنده شده‌اند که این موضوع برای کارشناسان هم جالب بوده است. البته این تنها روایتی نیست که راجع به این قلعه وجود دارد. بعضی دیگر درباره اسم این قلعه داستان جالبی را تعریف می‌کنند.

مثلا عده‌ای معتقدند این قلعه برمی‌گردد به دوره بنی‌عباس. یعنی زمانی که هارون‌الرشید به خراسان سفر کرد و از آنجا وارد قزوین شد و در این سفر ماجراجویانه خود دستور داد که مسجدی را در شهر بسازند و دور تا دور آن را دیوار بکشند.

این اتفاق‌ها می‌افتد و بعد از هارون‌الرشید، شخصی به نام مبارک ترک که می‌گویند این فرد یکی از غلامان آزاد شده توسط مامون بوده، در قزوین قلعه‌ای می‌سازد و این قلعه به مبارک قلعه معروف می‌شود. از آنجا که مبارک و میمون معانی مشابهی را داشتند به مرور زمان این قلعه به میمون قلعه معروف می‌شود؛ «اینها هیچ کدام صحت ندارد چرا که ‌دوره هارون‌الرشید به سالیان خیلی قبل‌تر برمی‌گردد.

یعنی قبل از پیدایش این قلعه. در حالی که با توجه به سفال‌هایی که از این قلعه در زمان کاوش‌ها استخراج شده می‌توان فهمید که قلعه میمون به دوران آل بویه برمی‌گردد و زمان فرماندهی سرداری که به میمون ابن عون کاتب معروف بوده.» با همه روایت‌هایی که راجع به این قلعه وجود دارد، در حال حاضر چیز زیادی از آن باقی نمانده جز چند اتاق، کانال‌های زیرزمینی، برج دیده‌بانی و دیوارهایی که اگر مرمت نشوند، فرو خواهند ریخت.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز سه شنبه 04 دی
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
بی‌تابی و گریه مادر شهید رئیسی: بعد از پسرم کسی دیگر به من سر نمیزند+ویدیو/ برادر رئیس‌جمهور شهید شفاف سازی کرد
غذاهای سنتی/ طرز تهیه آش جو لذیذ، بهترین آش اصیل ایرانی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی
ویدیوی ویژه‌ی روز مادر/ دکلمه احساسی "خان ننه" از «استاد شهریار»؛ حزین‌ترین توصیف از عشق به مادر
ویدئو| داستان ضرب‌المثل "دست بالای دست بسیار است" به روایت کوچکترین مهمان برنامه‌ی کتاب‌باز/ سروش صحت: دیگه بهتر از این نمیشد توضیح داد
قاب امروز؛ از لیست جهیزیه محسن تنابنده، فرش جهاز متین ستوده، کودکی های شاهرخ استخری، استخر روباز خونه ناهید مسلمی و صدف اسپهبدی و...+عکس
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی
جادوی مشاغل؛ خلاقیت منحصربفرد میوه‌فروش هنرمند در چیدن میوه ها به شکل "پروانه و شِرِک"+عکس/ استعدادش در جذب مشتری حرف نداره👌
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
دنیزلی: وسایلم را برای حضور طولانی‌مدت در تهران جمع می‌کنم ؛ هواداران پرسپولیس مثل گذشته کنارم باشند ؛ هنوز هم پرسپولیسی هستم