محیط دانشگاه یکی از روش های آشنایی افراد با یکدیگر محسوب می شود و بسیار اتفاق می افتد که افراد پس از آشنایی با یکدیگر در این محیط تصمیم بر خواستگاری از یکدیگر و ازدواج با هم می گیرند .ازدواج به سبک دانشجویی تنش زیادی را بین خانواده ها ایجاد می کند و نتایج نشان می دهد خانواده ها خیلی هم موافق این سبک ازدواج نیستند زیرا هنوز هم راه و رسم عشق و عاشقی و ازدواج در فرهنگ ما اصول و قواعد خاص خودش را دارد و خانواده طرفین نقش بسزایی در شکل گیری آن دارند.در چنین شرایطی چطور باید موضوع آشنایی را با خانواده ها مطرح کنید تا در پروسه ازدواج همراه تان شوند. در ادامه این بخش می گوییم که چگونه خانواده خود را در جریان آشنایی با فرد مورد نظرتان در محیط دانشگاه قرار دهید.
مزایای ازدواج دانشجویی
اولین بحث مهم درباره ازدواج دانشجویی، شناخت و پیدا کردن همسر ایده آل در دانشگاه است. ازدواج دانشجویی این شانس را به شما می دهد که با کسی زندگی کنید که شرایط سنی مشابهی با شما دارد. در فضای اجتماعی نسبتا مشترکی با شما بوده و حتی شاید هم رشته شما باشد. هم رشته بودن به خودی خود زمینه اشتراک های زیادی را به وجود می آورد و شما را به بیان مشترک نزدیک تر می کند.دانشجویان مدت زمان زیادی (حداقل 2 سال ) در کنار هم درس می خوانند و می توانند بهتر و بیشتر خصوصیات و ویژگی های رفتاری، روانی و اخلاقی یکدیگر را ببینند و بشناسند. در ادامه دیگر مزایای ازدواج دانشجویی بیان می شود.
-
سنخیت داشتن فرهنگی و تحصیلی:یکی از مهمترین ملاک های ازدواج این است که دختر و پسر می توانند از نظر اجتماعی، فرهنگی و تحصیلی با یکدیگر سنخیت داشته باشند و دنیای یکدیگر را به خوبی درک می کنند، اگر چه نمی توان گفت که در صورت ازدواج با هم دانشگاهی خود صد در صد چنین معیاری برآورده می شود ولی احتمال آن بسیار بالا است.
-
درک متقابل:از آنجا که معمولا دانشجویان شرایط یکسانی را تجربه می کنند و همگی باهم دوران مشترکی را می گذرانند، بنابراین دغدغه ها و اهداف مشترکی خواهند داشت و مشکلات مشترکی را تجربه می کنند بنابراین همین امر می تواند باعث شود که زن و شوهری که هر دو دانشجو هستند بهتر بتوانند همدیگر را درک کنند و در نتیجه این درک متقابل بهتر یکدیگر را همراهی کنند.
-
هم مسیر بودن:کسانی که دانشجو هستند هنوز مسیر خود را به طور کامل طی نکرده اند و طبیعتا مسیر پرچالش و گاه دشواری را پیش رو دارند که گاهی اگر یک همراه در کنار انسان باشد که با خود فرد هم مسیر باشد راه هموارتر خواهد شد و زن و شوهر راحت تر می توانند به سمت اهدافشان حرکت کنند.
-
انتظارات پایین تر:طبیعتا یک دانشجو به سبب مشغله درسی که دارد نمی تواند درآمد خیلی زیادی داشته باشد و معمولا کسی که تصمیم به ازدواج با یک فرد دانشجو می گیرد با علم به این شرایط چنین انتخابی می کند. به همین دلیل معمولا انتظارات از یک دانشجو پایین تر است و طبیعتا پروسه ازدواج آسان تر خواهد بود.
-
تجربه احساسات عمیق عاطفی:همانطور که در داستان سپیده و شایان خواندیم روابط عاطفی دوران دانشجویی می تواند سرشار از احساس عشق و دوست داشتن باشد. به این دلیل که دختر و پسر در این فضا مکررا یکدیگر را ملاقات می کنند و به سبب این ملاقات ها عشق و علاقه بین آن ها بیشتر می شود.
معایب ازدواج دانشجویی کدامند؟
ازدواج قسمت مهمی از زندگی همه افراد است. این یک اتفاق مهم و یک گام جدی در زندگی فرد است، بنابراین باید قبل از تصمیم گیری در مورد همه جزئیات معیار های ازدواج و انتخاب همسرخودتان فکر کنید.ازدواج با دانشجو چالش های زیادی را به دنبال دارد که میتواند زندگی را سخت تر کند. به همین دلیل بهتر است قبل از هر گونه تصمیم گیری با این چالش ها و معایب آشنا شوید و با دید بازتری تصمیم بگیرید. برخی از معایب ازدواج های دانشجویی شامل موارد زیر است:
1. ممکن است برای ازدواج زود باشد
بسیاری افراد عشق دانشجویی را خطرناک میدانند و آن را تهدیدی برای وضعیت تحصیلی و آینده میدانند. اگرچه احتمالا شما فکر میکنید این فرد برای شما مناسب است، اما توصیه میکنیم صبر کنید و عجولانه تصمیم نگیرید. به این فکر کنید که آیا از نظر شغلی و تحصیلی و مالی به ثبات لازم رسیده اید یا نه؟ همچنین به احساسات خود فکر کنید و سعی کنید پنج سال دیگر خود را با هم ببینید، آیا آن زمان هم همینقدر عاشق هستید یا نه؟
2. حواس پرتی ناشی از ازدواج ممکن است هزینه بر باشد
اگر چه روابط عاشقانه و ازدواج ممکن است به درس و دانشگاه آسیب بزند. اما بیشترین آسیب را افرادی میبینند که شخص اشتباهی را برای ازدواج انتخاب کرده اند. فهمیدن اینکه با شخص اشتباهی ازدواج کرده اید و همه چیز قرار است از هم بپاشد، میتواند صدمات جبران ناپذیری به وضعیت تحصیلی و روحیه شما وارد کند. زیرا یکی از دلایل عمده ترک تحصیل دانشجویان همین ازدواج های ناپایدار، است.
3. روابط اجتماعی شما محدود می شود
یکی دیگر از نکات منفی ازدواج در دانشگاه این است که احتمالا شما زندگی اجتماعی قبل از ازدواج را از دست میدهید. چون دوره دانشجویی دوره ای است که شما با بهترین دوستان خود ملاقات میکنید، با هم به موفقیت هایی میرسید، با هم شکست میخورید و با هم خاطره میسازید. این در حالی است که افراد متاهل به واسطه ی مسئولیت بیشترشان، فرصت کمتری برای حضور در این جمع های دوستانه دارند که این یک نکته منفی است.
4. بچه دار شدن در دوره دانشگاه
یکی از چالش هایی که زوجهای دانشجو خواسته یا ناخواسته با آن روبرو میشوند، بچه دار شدن است. اگرچه بچه دار شدن یکی از لذت بخش ترین اتفاقات زندگی هر فردی است. اما اگر این اتفاق در دوره دانشجویی بیفتد، دغدغه شما را دو چندان میکند. مثلا داشتن فرزند باعث افزایش هزینه های شما می شود. لذا ممکن است لازم باشد یکی از شما برای تأمین معاش خانواده خود درآمد زایی کرده و تحصیل را متوقف کند. درست است که بچه ها نعمت و شیرینی زندگی هستند و ترک تحصیل پایان جهان نیست. با این حال، این بر آینده مالی شما تأثیر میگذارد، بنابراین نکته قابل تاملی است.
5. مسئولیت های شما دو چندان می شود
اگر چه ازدواج با هم دانشگاهی باعث میشود که شما در دوره تحصیل یک نفر همراه و هم مسیر داشته باشید، اما مسئولیت های شما را دو چندان میکند. زیرا شما در مورد شریک زندگی خود نیز مسئولیت های اضافی دارید. شما باید وقت خود را به زندگی مشترک خود اختصاص دهید و حتی در کارهای خانه هم به همسرتان کمک کنید. همچنین زمانیکه همسرتان به حمایت های عاطفی، مالی و… نیاز داشت بایسد به او کمک کنید. . پس باید همزمان چندین مسئولیت را به درستی انجام دهید.
6. نارضایتی خانواده
یکی از سخت ترین شرایط ازدواج دانشجویی، زمانی است که خانواده ها با ازدواج شما مخالفت میکنند. در اغلب موارد دلیل این مخالفت ها این است که خانواده شما را آماده پذیرش ازدواج نمیدانند یا کس دیگری را برای شما در نظر گرفته اند. اما این مخالفت ها به هر دلیلی که باشد میتواند زندگی و آینده شما را تحت الشعاع قرار دهد. پس ابتدا سعی کنید این مشکل را حل کنید و بعد به ازدواج فکر کنید.
راهکارهایی برای داشتن ازدواج دانشجویی موفق
اگر به قصد ازدواج با یکدیگر در رابطه هستید بهتر است از ابتدا این مسئله را در نظر بگیرید و نسبت به آن بی توجه نباشید. سنخیت فرهنگی، خانوادگی و قومی چیزی نیست که شما بتوانید به راحتی از کنار آن بگذرید. بنابراین برای جلوگیری از مشکلات احتمالی بهتر است در ابتدای آشنایی به این مسئله توجه کنید. در ادامه نکات مهمی درباره ازدواج های دانشجویی بیان شده است.
خانواده ها را نادیده نگیرید
مهم ترین اشکال ازدواج دانشجویی این است که پدر و مادرها حس خوبی نسبت به این جریان ندارند و در چنین شرایطی حس می کنند نادیده گرفته شده اند و اولویت آنها به عنوان یک بزرگتر زیر سوال رفته است.بسیار از خانواده ها هنوز دید سنتی بر روی ازدواج دارند و دوست دارند که فرزندشان ازدواجی مطابق میل آنان داشته باشد و بسیاری از آنها از اینکه خود بچه ها همسرشان را انتخاب می کنند ناراضی هستند بنابراین با ازدواج دانشجویی مخالفند . اگر خانواده نگرش مثبتی نسبت به این ازدواج نداشته باشد روی زندگی آینده دختر و پسر اثر می گذارد .
قبل از اقدام به ازدواج یکدیگر را بسنجید
ازدواج دختران در زیر 17 سال و پسران زیر 22 سال اشتباه است . برای ازدواج به غیر از سن رشد عاطفی، اجتماعی و. . . پارامترهای مهمی هستند . اگر دختر و پسر به رشد عقلانی کافی رسیده باشند در 22-21 سالگی هم می توانند ازدواج کنند اما اگر رشد در 28سالگی هم ایجاد نشده باشد ازدواج در آن سن هم توصیه نمی شود .محیط فرهنگی مثل دانشگاه یکی از گزینه های آشنایی برای ازدواج است. دختر و پسر در این محیط یکدیگر را می شناسند و با هم آشنا می شوند . این دو نفر بهتر است با یکدیگر صحبت کنند تا بدانند آیا از لحاظ روحی، روانی، عاطفی و... متناسب یکدیگر هستند یا خیر . اگر این طور بود آشنایی را رسمی کنند.
آشنایی تان را خودتان به خانواده تان نگویید
این آشنایی باید توسط یک واسطه به اطلاع خانواده ها برسد . نماینده ای از نهادهایی که در دانشگاه ها مستقر هستند بهتر است بحث ازدواج را با خانواده ها در میان بگذارند و دختر و پسر هرگز به صورت مستقیم به پدر و مادر مطرح نکنند تا بزرگترها جبهه گیری نکنند.سپس خود دختر و پسر در مورد ازدواج با بزرگترها صحبت کنند. زمانی که واسطه با پدر و مادر صحبت می کند باید یک آشنایی کلی از پسر و خانواده اش به خانواده دختر و بالعکس داده شود تا یک شناخت هر چند کوچک شکل گیرد و بعد وارد فاز آشنایی شوند.
به خانواده بگویید نظر شما برای مان مهم است
در ازدواج دانشجویی حتما باید رضایت پدر و مادر جلب شود زیرا عدم رضایت خانواده ها درصد طلاق را بسیار بالا می برد و این ازدواج منجر به شکست می شود. حتما باید بعد از اعلام واسطه، دختر و پسر باید به پدر و مادر خود بگویند که من این شخص را پسندیده ام اما درنهایت نظر شما برایم بسیار مهم است.اگر در محیط دانشگاه با همکلاسی خود آشنا شده اید و تصمیم تان برای زندگی مشترک جدی است بزرگتری مثل یک استاد را واسطه امر خیر کنید تا با پدر و مادرتان صحبت کند . پدر و مادر از اینکه واسطه دیگری موضوع را مطرح کرده حس بهتری نسبت به رسمی شدن این رابطه پیدا می کنند و در روند ازدواج همراه تر می شوند.
منافع فرد مقابلتان را نادیده نگیرید
اگر عاشق هستید نباید منافع فرد مقابلتان را نادیده بگیرید و باید منافع فرد مقابل را به منافع خودتان ترجیح دهید بنابراین اگر با همکلاسیتان آشنا شده اید و او را دوست دارید و خانواده تان مشکلی با این نوع ازدواج شما ندارند اما خانواده او سنتی بوده و با این آشنایی مخالفند او را مجبور به گفتن این آشنایی به خانواده اش نکنید و منافع او را در نظر بگیرید . پس بهتر است یک واسطه برای صحبت کردن با پدر و مادر او بفرستید.
وابستگی نشانه عشق نیست
دانشجویان مدت زمان زیادی (حداقل 2 سال ) در کنار هم درس می خوانند و می توانند بهتر و بیشتر خصوصیات و ویژگی های رفتاری، روانی و اخلاقی یکدیگر را ببینند و بشناسند اما هر روز دیدن و رابطه داشتن با همدیگر، روابط عاطفی عمیقی میان دختر و پسر به وجود می آورد و باعث می شود دو طرف نتوانند به شناخت درست و دقیقی از فرد مقابل برسند.