به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از همشهری آنلاین، جو بایدن در سخنرانی خود در هفتادوهفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد که چهارشنبه شب (۳۰ شهریور) - به وقت تهران - در مقر این سازمان در نیویورک برگزار شد، شخص ولادیمیر پوتین - رئیس جمهوری روسیه - را «تنها مسئول جنگ اوکراین» دانست و گفت: یک عضو دائم شورای امنیت (روسیه) به همسایه اش (اوکراین) حمله کرد تا آن را از نقشه محو کند.
وی روسیه را به نقض منشور سازمان ملل متهم کرد و گفت: امروز پوتین اروپا را تهدید هسته ای کرده و نظام منع اشاعه هسته ای را نادیده گرفت.
بایدن همچنین به حمایت اخیر مسکو از برگزاری رفراندوم در چهار منطقه اوکراین برای الحاق به روسیه اشاره کرد و گفت: او (ولادیمیر پوتین) سربازان بیشتری را به میدان نبرد فراخوانده است. کرملین می خواهد رفراندوم ساختگی برگزار و بخش هایی از اوکراین را تصرف کند. این نقض منشور سازمان ملل متحد است.
رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به اظهارات پوتین که گفته بود روسیه «مجبور» شده به اوکراین حمله کند، گفت: کسی روسیه را تهدید نکرد. فقط روسیه بود که این وضعیت را به عنوان یک مناقشه دید. ما هم از قبل هشدار دادیم که پوتین قصد حمله دارد.
رئیس جمهور روسیه پیش از اعلام فرمان حمله کشورش به اوکراین در ۲۴ فوریه سال میلادی جاری گفته بود «اوکراین توسط روسیه به وجود آمده و هرگز یک کشور مستقل نبوده است» و امروز بایدن در واکنش به این اظهارات گفت: هدف پوتین از این جنگ، حذف اوکراین به عنوان یک کشور و یک ملت مستقل است.
بایدن با اشاره به حمایت های ایالات متحده و متحدانش از اوکراین در مقابله با روسیه، بر لزوم ادامه کمک به کی یف - پایتخت اوکراین - تاکید کرد و هشدار داد: اگر کشورها بتوانند تمایلات استعمارطلبانه خود را بدون پرداخت هیچ هزینه ای پی بگیرند، هرچه به آن باور داریم، تحت خطر خواهد بود.
وی همچنین اعلام کرد که خواستار پایان عادلانه این جنگ است، اما تصریح کرد که شرط آن، حفظ تمامیت ارضی اوکراین است.
رئیس جمهور آمریکا از کشورها خواست که فارغ از اختلاف نظرهایشان، بر سر مسائلی مانند دفاع از حق حاکمیت کشورهای کوچک و بزرگ و کنترل تسلیحاتی همگام شوند.
جو بایدن همچنین اعلام کرد که ساختار شورای امنیت سازمان ملل باید تغییر کند و افزود: باور دارم که این سازمان باید فراگیرتر باشد تا به نیازهای دنیای امروز پاسخ دهد. اعضای شورای امنیت از جمله آمریکا باید از منشور سازمان ملل دفاع کرده و تنها در مواقع ضروری از «حق وتو» استفاده کنند.
وی در این باره اضافه کرد: آمریکا متعهد می شود که از افزایش تعداد اعضای دائم و موقت شورای امنیت سازمان ملل حمایت کند؛ از جمله اعطای عضویت دائم به کشورهایی در آمریکای لاتین، کارائیب و آفریقا.
در ادامه، بایدن به این مسأله اشاره کرد که تحریم های آمریکا اختلالی در روند صادرات غذا از روسیه ایجاد نمی کند و مدعی شد که مسکو تنها مسئول افزایش بهای غذا است.
علاوه بر جنگ، بایدن در این سخنرانی به اقدامات دولتش در حوزه تغییرات اقلیمی و برنامه اخیر ۳۷۰ میلیارد دلاری برای کاهش مصرف سوخت های فسیلی اشاره کرد.
او از تلاش برای ساخت یک اکوسیستم اقتصادی جدید خبر داد و برابری همه ملت ها در این اکوسیستم را از ویژگی های آن دانست.
بایدن گفت: ما با شرکایمان در آسه آن و جزایر اقیانوس آرام همکاری می کنیم تا یک منطقه هند-آرام آزاد، باز، متصل و شکوفا ایجاد کنیم. تلاش می کنیم تا تاب آوری زنجیره تامین را افزایش دهیم تا از آن در برابر سلطه جویی حفاظت کنیم.
رئیس جمهور آمریکا از وام دهندگان جهان، از جمله کشورهایی که عضو «کلوپ پاریس» نیستند، خواست مذاکرات شفافی برای بخشودگی قرض های کشورهای کم درآمد انجام دهند و به بهبود وضعیت بحرانی اقتصاد جهانی کمک کنند.
وی با اشاره تلویحی به طرح کمربند و جاده چین گفت: به جای پروژه های زیرساختی که به وعده های خود عمل نکرده و بدهی زیادی هم به دوش کشورها می گذارند، بیایید نیاز عظیم به زیرساخت در سرتاسر دنیا را با سرمایه گذاری های شفاف برآورده کنیم، آن هم به طریقی که به نفع کشور وام گیرنده باشد، نه وام دهنده.
بایدن در همین راستا وعده داد که آمریکا و متحدانش تا سال ۲۰۲۷، حدود ۶۰۰ میلیارد دلار برای این منظور در نظر خواهند گرفت.
به دنبال مناقشه یا جنگ سرد نیستیم
وی سپس با صراحت بیشتری به مسأله رقابت آمریکا و چین پرداخت و گفت: بگذارید واضح بگویم؛ ما با تغییر روند ژئوپلتیک، خود را یک رهبر منطقی می دانیم. ما به دنبال مناقشه یا جنگ سرد نیستیم و از هیچ کشوری نمی خواهیم که بین ما و یک کشور ثالث انتخاب کند.
بایدن مدعی شد که کشورش نمی خواهد ملت ها را به خود وابسته کند، بلکه قصد دارد باری از دوش آن ها برداشته و کمک کند تا روی پای خود بایستند.
او بار دیگر بر تعهد آمریکا به سیاست چین در مناقشه تایوان تاکید کرد و گفت که تغییر یک جانبه وضعیت موجود از سوی هر یک از طرفین را مردود می داند.
تایوان جزیره ای خودگردان است که چین آن را بخشی از خاک خود می داند و گزینه حمله نظامی برای پس گرفتن آن را رد نکرده است.
بایدن در ادامه بار دیگر بر حمایت آمریکا از منع اشاعه هسته ای تاکید کرد و گفت: جنگ هسته ای، برنده ای ندارد و هرگز نباید آغاز شود.
وی همچنین چین را به گسترش برنامه هسته ای خود به صورت غیرشفاف و بی سابقه متهم کرد. او کره شمالی را نیز به نقض تحریم های سازمان ملل متحد در رابطه با برنامه هسته ای پیونگ یانگ متهم کرد.
اگر ایران متعهد باشد، آماده ایم به برجام برگردیم
رئیس جمهور آمریکا با اشاره به توافق هسته ای با ایران، اظهار کرد: آمریکا آماده است تا به برجام بازگردد، اما تنها در صورتی که ایران به تعهداتش پایبند باشد. به ایران اجازه نخواهیم داد به سلاح هسته ای دست یابد.
بایدن افزود: هنوز هم باور دارم که دیپلماسی بهترین راه دستیابی به این هدف است. نظام منع اشاعه هسته ای یکی از بزرگترین دستاوردهای سازمان ملل متحد است. نباید به عقب برگردیم.
رئیس جمهور آمریکا در ادامه، رخدادهای منطقه سین کیانگ چین را مصداق نقض حقوق بشر عنوان کرد و همچنین با اشاره به سرکوب فعالان حقوق بشر در برمه (میانمار) و نیز افزایش فشار دولت طالبان بر دختران افغان، از اعتراضات اخیر در ایران که از اعتراض به درگذشت مهسا امینی در مقر پلیس امنیت اخلاقی آغاز شده است، اعلام حمایت کرد.
جو بایدن در این رابطه گفت: امروز ما در کنار شهروندان و زنان شجاع ایران می ایستیم که اکنون در حال تظاهرات برای تضمین حقوق اولیه خود هستند.
بر اساس این گزارش، قرار بود بایدن روز گذشته (سه شنبه) در این مجمع سخنرانی کند، اما از آنجا که برای حضور در مراسم تدفین ملکه الیزابت دوم در روز دوشنبه به لندن رفته بود، نوبت خود را به نماینده سنگال داد.
هفتادوهفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد از روز سه شنبه در نیویورک آغاز شده و نخستین دیدار حضوری سران این مجمع در سه سال گذشته است.