به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،اعتیاد به غذا نوعی غذا خوردن غیرقابل کنترل و افراطی است که معمولاً در واکنش به هیجانات منفی نظیر استرس، خشم و غم ایجاد می شود. این نوع از اعتیاد در واقع رفتاری وسواسی است که در آن فرد برای غذا خوردن احساس اجبار می کند و به برخی از انواع مواد غذایی که معمولاً ناسالم هستند وابسته می شود.
این نوع اعتیاد تا حد زیادی با اختلالات خوردن مرتبط است. این اختلالات بی اشتهایی عصبی (آنورکسیا) و پرخوری عصبی (بولیمیا) را در برمی گیرد. برخی نظریه پردازان معتقدند که بدن می تواند به برخی از مواد غذایی از نظر شیمیایی وابسته شود. این وابستگی می تواند در حد اعتیاد به سیگار و الکل باشد. در واقع مصرف مواد غذایی منجر به ترشح برخی انتقال دهنده های عصبی می شود. از جمله این انتقال دهنده ها می توان به دوپامین اشاره کرد. دوپامین مسئول ایجاد لذت در مغز است و در تکوین انواع اعتیاد نقش دارد. انتقال دهنده های عصبی تنها با غذا خوردن آزاد نمی شوند بلکه موقعیت های هیجانی نیز این انتقال دهنده ها برانگیخته می شوند.
اگر می خواهید از این موضوع مطمئن شوید، می توانید آزمون زیر را انجام دهید تا ببینید به غذا اعتياد دارید یا نه!
تست: اعتیاد به غذا
به هر کدام از سؤالات زیر امتیازی بین صفر تا 4 بدهید و یادتان باشد که روند امتيازدهی تان به شکل زیر است:
هیچ وقت = صفر
یک بار در ماه = يك
دو تا چهار بار در ماه = 2
دو تا سه بار در هفته = 3
چهار بار بیشتر در هفته= 4
سوالات:
1. حتی وقتی گرسنگی ام برطرف می شود، به غذا خوردن ادامه می دهم.
2. وقتی به کاهش مصرف بعضی خوراکی ها فکر می کنم، استرس می گیرم.
3. از پرخوری خسته و کسلم.
4. به جای اینکه وقتم را برای کارهایی مثل گذران وقت با خانواده، دوستان، کار و فعالیت های خلاقانه بگذرانم، وقتم صرف کنار آمدن با احساسات منفی ای شده که بعد از زیاده روی در خوردن برخی خوراکی های خاص سراغم آمده است.
5. وقتی مصرف برخی خوراکی ها را محدود می کنم، اختلالات فیزیکی مثل استرس سراغم می آید و تحریک پذیر می شوم. (این نکته شامل نوشیدنی های کافئین داری مثل چای، قهوه، نوشابه، نوشابه های انرژی زا و امثال آن نمی شود.)
6. اگر در انتخاب غذا و خوردن غذا ملاحظه کاری کنم، دچار اضطراب محسوسی می شوم.
7. موضوع هایی که با غذا و خوردن ارتباط دارد، (موارد روزمره، از کار روزانه، فعالیت در مدرسه، اجتماع یا خانواده گرفته تا بیماری ها) احتمال موفقیتم را کم می کند.
به پرسش های 8 و 9 با «بله» و «خیر» پاسخ دهید.
8. با وجود مشکلات روحی- جسمی مختلفی که به دليل عادات غذا خوردنم برایم به وجود آمده، همچنان همان نوع غذاها/ همان مقدار غذاها را مصرف می کنم.
9. با اینکه مقدار غذایم تغییر نکرده، اما دیگر مثل سابق احساسات منفی ام را کم نمی کند/ به اندازه سابق برایم خوشایند نیست.
امتیازها:
برای بررسی معیارهای اعتیاد به غذا، باید به سؤال 8 یا 9 (یا هر دو) پاسخ مثبت داده باشید و همچنین باید به ترتیب زیر به3 سؤال (یا بیشتر) از 7 سؤال اول این آزمون به ترتیب زیر پاسخ داده باشید:
اگر جواب های شما با الگوی ذکر شده، مطابقت دارد، شما قطعا به غذا اعتیاد پیدا کرده اید و باید هرچه زودتر این عادت را ترک کنید.