ساعدنیوز
ساعدنیوز

آذربایجان راهبرد جدیدی در تقابل با ارمنستان در قره باغ اتخاذ کرده است

  چهارشنبه، 23 شهریور 1401 ID  کد خبر 222904
آذربایجان راهبرد جدیدی در تقابل با ارمنستان در قره باغ اتخاذ کرده است
موج جدیدی از درگیری ها در قفقاز جنوبی در دو روز گذشته تلفات سنگینی را به همراه داشته است. علیرغم توافق آتش بس و شروع روند مذاکرات برای حل دیپلماتیک منازعه فیمابین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، موج جدیدی از تنش های نظامی آغاز شده است. ساعدنیوز در گفتگو با علی حیدری کارشناس مسائل قفقاز به این موضوع پرداخته است.

تا زمانی که دو طرف در مرزهای توافق شده مستقر نشده اند، این درگیری های پراکنده ادامه خواهد شد.

ساعدنیوز: بعد از توافق آتش بس قره باغ و گفتگوهای فیمابین جمهوری آذربایجان و ارمنستان آرامش در این منطقه حاکم شد و روند عقب نشینی ارمنی ها از مناطق اشغالی به سرعت ادامه داشت و در این اواخر شاهد تحویل لاچین به جمهوری اذربایجان بودیم. درگیری های خونین 24 ساعت اخیر که با تلفات سنگینی همراه بوده است ریشه در چه مسائلی دارد؟ آیا متن آتش بس به اعتقاد حضرتعالی نقاط مبهمی دارد که باعث تفسیرهای دوگانه می شود و این نوع درگیری ها به وجود می آید؟

علی حیدری: از آنجایی که هنوز به طور کامل توافق پیاده نشده است و مرزبندی های دقیق مشخص نشده، این درگیری های پراکنده ادامه خواهد داشت. چون هر دو طرف، خصوصاً طرف آذری تلاش می کند که بیشترین بهره برداری را داشته باشد و تسلط خودش بر آن خاکی که درباره اش ادعا دارد را تا حد ممکن توسعه دهد.

از طرف دیگر، در حوزه ارمنستان باید به این نکته توجه کنیم، بعضاً شاهد ناهماهنگی هایی در میان نظامیان مستقر در مرزها هستیم که اقدام به تیراندازی می شود، یا تنش هایی را به وجود می آورد که باعث چنین درگیری هایی می شود. بنابراین، از هر دو طرف ما زمینه های این تنش ها را داریم.

در مورد متن توافق آتش بس نیز باید به این نکته توجه کنیم که تمام موارد در متن توافق ذکر شده، این که چه زمانی طرف ارمنی و آذری باید مناطق را تبادل کنند و چه زمانی نیروهای حافظ صلح روسی مستقر شوند؛ اما این روی کاغذ بوده و در عمل با چالش مواجه بوده است.

همان طور که در دو هفته گذشته، تحویل لاچین به نیروهای جمهوری آذربایجان از سوی ارمنستان با تأخیر انجام شد و درگیری ای که شکل گرفت، باعث تسریع تحویل لاچین شد!

تا زمانی که دو طرف در مرزهای توافق شده مستقر نشده اند، این درگیری های پراکنده ادامه خواهد شد.

تصویر

یونان یک کشور اروپایی و عضو ناتو است و از حمایت آمریکا و اتحادیه اروپا برخوردار است. به همین دلیل، نمیتوانیم آن را با سوریه یا قفقاز مقایسه کنیم.

ساعدنیوز: اخیراً شاهد تلاش آنکارا برای عادی سازی روابط با ارمنستان و تنش زدایی فیمابین بودیم؛ با توجه به این موضوع و درگیری فوق حساس و استراتژیک ترکیه با یونان، آنکارا اجازه دامنه دار شدن تنش ها در قفقاز جنوبی را خواهد داد خصوصاً با توجه به این که در صورت ادامه تنش ها و دامنه دار شدن آنها، آنکارا برای حفظ منافع منطقه ای اش باید بخشی از نیروهای خود را در این منطقه به کار بگیرد و عملاً در جبهه درگیری با یونان تمرکزش به هم می خورد؟

علی حیدری: در خصوص درگیری آنکارا با آتن، باید به این نکته توجه کنیم که این تنش ها در سطح سیاسی و رسانه ای است. و در سطح نظامی شکل خودش را نگرفته است. چون شرایط با بقیه جاهایی که ترکیه به لحاظ نظامی درگیر است، متفاوت می باشد.

یونان یک کشور اروپایی و عضو ناتو است و از حمایت آمریکا و اتحادیه اروپا برخوردار است. به همین دلیل، نمیتوانیم آن را با سوریه یا قفقاز مقایسه کنیم. همین دو روز قبل بود، که اولین سری جنگنده های به روز شده اف 16 تحویل یونان شد. قرار است که طی 5 سال آینده، 84 فروند از جنگنده های به روز شده خودش را که مال 40 سال پیش است، تحویل خواهد گرفت. این وضعیت، شرایط را برای ترکیه بسیار سخت خواهد کرد. چون جنگنده های ترکیه به روز نشده اند و در مقایسه با همتایان یونانی خودشان بسیار عقب هستند.

مجموعه این عوامل باعث می شود که شرایط یونان با ترکیه بسیار پیچیده تر از شرایط ترکیه در جاهای دیگر بشود. بنابراین، گزینه نظامی در تنش با یونان چندان قریب و نزدیک به نظر نمی رسد. خصوصاً این که طرف یونانی می داند که ترکیه به لحاظ نظامی و اقتصادی بالاتر از این کشور است.

دو طرف در حال لفاظی های سیاسی هستند تا بتوانند طرف مقابل را به سکوت و همکاری بیشتر ترغیب کنند. و این که طرفین نگاهی هم به انتخابات و شرایط داخلی خودشان دارند. به طور کلی، شرایط بسیار متفاوت از آن چیزی است که در سوریه، قفقاز و عراق شاهدش هستیم.

تصویر

ترکیه تلاش کرده است که ایران را از مسیرهای ترانزیتی منطقه ای دور کند و ایران را دور بزند. لذا به نظر می رسد که چه استان سیونیک اشغال شود و چه نشود، وضعیت برای ایران در آینده مطلوب نخواهد بود.

ساعدنیوز: به نظر می رسد که درگیری در قفقاز جنوبی دارای عواقب ژئوپلتیک نامطلوبی برای تهران است و عملاً با توجه به ظرفیت های بالای نظامی آذربایجان حتی احتمال اشغال استان سیونیک هم وجود دارد. به نظر حضرتعالی اگر چنین اتفاقی رخ دهد واکنش تهران چه خواهد بود؟

علی حیدری: درباره استان سیونیک، بارها به صورت صریح و قاطع هشدار داده به طرف آذربایجانی، که خط قرمزش است و اجازه نخواهد داد که مرزهای بین المللی تغییر یابد. تغییر در مرزهای بین المللی به این معنی است که اگر حمله ای به استان سیونیک شود، از خط قرمز ایران عبور شده و ایران این حق را برای خودش قائل است که پاسخ دهد.

خصوصاً این که روابط ایران و ارمنستان روابط مهم، باسابقه و ژئوپلتیکی است. دو طرف هم تأکید دارند که این روابط نباید دچار خدشه شود.

اما در حوزه ژئوپلتیکی، باید بگوئیم که حتی اگر این استان اشغال نشود، ایجاد کوریدور غرب به شرق، از ترکیه به نخجوان، آذربایجان، آسیای میانه، روسیه و چین باعث می شود که ایران در حوزه ترانزیتی به مشکلاتی روبرو شود و دچار انزوای ترانزیتی شود. بنابراین، این موضوع برای ایران مطلوب نخواهد بود.

موضوع این است که اگر این نقاط اتصال در همکاری با طرف ایرانی باشد، مطلوب خواهد بود اما سابقه رفتارهای ترکیه نشان داده که معمولاً تمایلی به بازی دادن به طرف ایرانی ندارد. این موضوع را بعینه در جاده لاجورد، مسیر افغانستان به ترکیه شاهد آن بودیم.

ترکیه تلاش کرده است که ایران را از مسیرهای ترانزیتی منطقه ای دور کند و ایران را دور بزند. لذا به نظر می رسد که چه استان سیونیک اشغال شود و چه نشود، وضعیت برای ایران در آینده مطلوب نخواهد بود مگر این که با طرف ترک گفتگوهایی داشته باشیم و به توافقاتی برسیم که مجبور و ناچار شود که ایران را در مسیر ترانزیتی خودش قرار دهد. اگر این طور شود، وضعیت استان های شمالی ایران بهبود خواهد یافت.

در مورد درگیری اخیر، یک موضوعی که به نظرم نیاز هست که در اینجا به آن اشاره کنیم را بیان می کنم. در یک ماه اخیر شاهد دو درگیری میان ارمنستان و آذربایجان بودیم. از سال 2020 که جنگ شکل گرفت و آتش بس به وجود آمد، درگیری ها پراکنده بود اما در یک ماه اخیر شاهد دو درگیری گسترده بودیم.

این نشان می دهد که آذربایجان راهبردش را در درگیری با طرف ارمنی تغییر داده است و راهبرد جدیدی در دستور کار قرار داده است و آن عبارت است از زدن ضربه سخت و پشیمان کننده چه در پاسخ و چه در ضربه اول! به این معنا که اگر تنشی از طرف ارمنی آغاز و حملاتی علیه آذربایجان شکل گرفت، تسلیحات و منابع موجود آذربایجان برای پاسخ محکم به طرف ارمنی بسیج می شود تا حداکثر تلفات گرفته شود.

آذربایجان معتقد است که با اتخاذ چنین راهبردی، طرف ارمنی از کرده خودش پشیمان می شود، و در عین حال، قدرتش را به طرف های منطقه ای نشان می دهد. یکی دیگر از نتایج این نوع درگیری هم علاوه بر وارد کردن تلفات سنگین به طرف ارمنی، وادار کردن آنها به عقب نشینی و گرفتن بخشی از خاک مورد ادعای آذربایجان است. در دوره گذشته، در عملیات قصاص که حدود 3 هفته پیش انجام گرفت، آذربایجان بر ارتفاعات لاچین و کلبجار و برخی ارتفاعات دیگر قره باغ مسلط شد. در این درگیری جدید نیز بخشی از خاک مورد ادعای خودش را از طرف ارمنی گرفت.

در فیلم هایی که اخیراً منتشر شده، شاهد آن هستیم که نیروهای آذربایجان در پایگاه های ارمنی مستقر شده اند. این نشان می دهد که آذربایجان راهبرد جدیدش را با قوت تمام دنبال می کند. این همان راهبردی است که ترکیه در مقابل تروریست ها در شمال سوریه بر علیه گروه های کردی و نیز ارتش سوریه به کار می گیرد. هر اتفاقی که می افتد پاسخی سنگین می دهد تا قدرت خودش را به طرف مقابل دیکته کند.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
معرفی کتاب / 8 کتاب‌ عالی که به بهبود روابط عاطفی و تحکیم خانواده شما کمک می کند
ترکیه و هیئت تحریرالشام: بازی خطرناک اردوغان در سوریه و تهدیدات آن برای منطقه
سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد
گازگرفتگی 113 نفر در تهران طی هفته گذشته
دستگیری نتانیاهو در محل جنایات هیتلر در لهستان
ترامپ: با کسی سر جنگ نداریم / با پوتین دیدار می کنم
حمله فرهیختگان به موسویان بعد از پیشنهاد توافق با ترامپ: شما به مذاکره اعتیاد دارید!
ایران خودرو این محصول جذابش را بدون نوبت و قرعه کشی می فروشد
از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید
مشاور امنیت ملی آمریکا: خطر تغییر موضع ایران و رفتن به سمت سلاح اتمی، جدی است
جلایی پور: مقامات عالی نظام در سخنان‌شان به ترمزبریده‌های خالص‌گرا انذار دهند
قانون حجاب و عفاف استخوانی در گلوی قالیباف؟
روزنامه کیهان: ایران 13 سال بشار اسد را حفظ کرد، اما او یک هفته به ایران پشت کرد و سقوط کرد
بعد از سقوط سوریه نوبت یمن است؟ / انصارالله هدف بعدی اسرائیل!
سهم دقیق کنکور و سوابق تحصیلی در کنکور 1404؛ راهنمای کامل برای داوطلبان
منتخب روز   
(عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای غافلگیرکننده آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان شباهت حیرت‌انگیز و باورنکردنی بهنوش بختیاری و خواهرش در استایل قاجاری یلدایی/ به نظرتون کدوم بهنوشه؛ کدوم بهناز؟🤔 صحبتهای جالب و اشکبار مهران مدیری درباره عشق عمیق مادرانه/ خودش چه بغضی هم کرد! استوری احساسی احسان علیخانی به مناسبت روز مادر/ خدا به حضرت مادر نه نمیگه+ عکس جدول زمانبندی قطعی برق امروز دوشنبه 3 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک پایتخت 7 مهمان ویژه نوروز رمضانی 1404/ رکوردزنی پایتخت بدون بهتاش و ارسطو با روح بابا پنجعلی