ساعدنیوز
ساعدنیوز

توافق به وقت سوچی و آینده قفقاز جنوبی!

  شنبه، 13 آذر 1400 ID  کد خبر 181285
حامد حامدی خسروشاهی : توافق به وقت سوچی و آینده قفقاز جنوبی!
توافق سه جانبه روسیه، آذربایجان و ارمنستان بر سر احداث دالان زنگزور و برقراری ارتباط میان آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان فصل جدیدی از تحولات را در قفقاز جنوبی گشوده است. ساعدنیوز در گفتگوی اختصاصی با حامد حامدی خسروشاهی کارشناس مسائل قفقاز و اورآسیا به بررسی ابعاد مختلف این توافق سه جانبه پرداخته است.

طبق آن چیزی که من از توافق سوچی می فهمم، ما از بحث مالکیت و تصاحب خاک عبور کرده ایم و دیگر بحثی بر سر مالکیت وجود ندارد و قرار بر این شده است که این قسمت در اختیار جمهوری ارمنستان باشد و خودروها برای عبور و مرور آزاد باشند.

ساعد نیوز: بعد از کش و قوس های فرآوان درباره احداث یا عدم احداث دالان زنگزور بالأخره در 5 آذر ماه نشستی در سوچی روسیه با حضور پوتین، علی اف و پاشینیان برگزار شد و بنا بر اعلام طرفین توافقات خوبی نیز برای برطرف شدن اختلافات فیمابین دولت های آذری و ارمنی به دست آمده است. این توافق به دلیل تقارن با گفتگوهای وین چندان مورد توجه قرار نگرفت در حالی که پژواک های ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک فرآوانی برای ایران دارد. آقای علی اف در عشق آباد در حاشیه نشست اکو به صراحت اعلام کرد که "امروز دالان زنگزور یک واقعیت است!" آیا واقعاً آذربایجان طبق توافق سوچی صاحب و مالک این منطقه خواهد شد یا متن توافق چیز دیگری می گوید؟

حامد حامدی خسروشاهی: بسم الله الرحمن الرحیم؛ بند 9 توافقنامه آتش بس قره باغ که با نظارت روسیه در تاریخ 9 نوامبر 2020 به امضای رؤسای جمهوری آذربایجان و ارمنستان رسدی مربوط به رفع انسداد محورهای مواصلاتی قفقار جنوبی است. در این بند توضیح داده نشده است که رفع انسداد به چه معنایی است. هر طرف تعریف مد نظر خودش را از این بند ارائه می دهد. آذربایجان معتقد است که احداث دالان زنگزور به معنای تصاحب خاک است و بنا به توافق آتش بس، دالانی که نخجوان را به غرب جمهوری آذربایجان وصل می کند جزو خاک آذربایجان محسوب شود. ارامنه تعریف دیگری را ارائه می دهند. آنها معتقدند که بند 9 به معنای باز بودن جاده های مواصلاتی برای دو طرف جهت رفت و آمد و ترانزیت است. طبق آن چیزی که من از توافق سوچی می فهمم، ما از بحث مالکیت و تصاحب خاک عبور کرده ایم و دیگر بحثی بر سر مالکیت وجود ندارد و قرار بر این شده است که این قسمت در اختیار جمهوری ارمنستان باشد و خودروها برای عبور و مرور آزاد باشند. باز در این مورد یک اختلاف نظر وجود دارد. ارمنستان اعلام کرده است که در آغاز و انتهای این جاده پُست ایست و بازرسی قرار خواهد داد و بعد از کنترل خودروها و باری که حمل می کنند، گمرک اخذ خواهد کرد. آذربایجان مخالف بازرسی کانتینرها و اخذ گمرکات در این مسیر است. ترجیح روسیه عدم برقراری گمرک و ایست و بازرسی در این جاده است تا حضور نظامی اش در این منطقه به نام برقراری امنیت را تثبیت کند. بنابراین، مالکیت حقوقی این خاک برای ارمنستان خواهد بود. آنچه در سوچی بر سر آن توافق شده است و روسیه نیز بر آن تأکید دارد، عدم برقراری گمرک در ورودی و خروجی این جاده است.

تصویر

آتش بس قره باغ و نیز توافق سوچی به نوعی طراحی شده است که روسیه بتواند تا سال های سال در این منطقه حضور نظامی خودش را حفظ کند.

ساعد نیوز: چرا روسیه مخالف برقراری گمرکات است و ترجیح می دهد، آمد و شد در این مسیر آزادانه باشد. مبنای ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک این تصمیم روسیه چیست؟

حامد حامدی خسروشاهی: روسیه در سال های اخیر، گسترش حضور نظامی را در مناطق مختلف دنیا در دستور کار داشته است. بعد از فروپاشی شوروی، این حضور تا حدی کم رنگ تر شده بود و به همین دلیل، تلاش روسیه این است که حضور نظامی اش در اقصی نقاط دنیا خصوصاً مناطق پیرامون خود پر رنگ تر کنتد. امروز روسیه در لیبی و سوریه پایگاه نظامی دارد. در مصر، آفریقا و اقیانوس هند به دنبال ایجاد پایگاه های مختلف نظامی است. از سوی دیگر، با اتفاقاتی که در گرجستان و اوکراین رخ داد، روسیه در برابر نفوذ ناتو در حیات خلوت خودش احساس خطر بیشتری می کند. استقرار بیش از صد هزار سرباز روس در مرز اوکراین نیز دقیقاً در همین راستا قابل تحلیل است. برخی تحلیلگران معتقدند که روسیه به دنبال یک حمله نظامی تمام عیار به اوکراین است و تحلیلگرانی که روی بُعد سیاسی این رویداد تأکید می کنند معتقدند که این اقدام روسیه در اصل یک مانوور قدرت است. روسیه نمی خواهد تجربه تلخ گرجستان و اوکراین برایش تکرار شود. آتش بس قره باغ و نیز توافق سوچی به نوعی طراحی شده است که روسیه بتواند تا سال های سال در این منطقه حضور نظامی خودش را حفظ کند. این منطقه در اصل چهارراهی است برای کرویدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب و طبق توافق سوچی، روسیه بر سر این چهارراه حضور خواهد داشت و هر زمان اراده کند می تواند جریان کرویدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب را بر طبق منافع خودش مدیریت کند.

تغییر مرزهای بین المللی خط قرمز ایران بوده و هست. به نظر، این خط قرمز در توافق سوچی رعایت شده است و هیچ نوع تغییر ژئوپلتیک رخ نخواهد داد البته باید منتظر عملیاتی شدن این توافق بمانیم.

ساعد نیوز: به دلیل درگیری ایران در مذاکرات وین، هنوز ما واکنش رسمی چندان روشنی به توافق سوچی را شاهد نبوده ایم. توافق سوچی چه پیامدهایی برای ایران خواهد داشت؟

حامد حامدی خسروشاهی: خط قرمز اعلامی از سوی ایران درباره دالان زنگزور، بحث اعطای خاک و تغییر مرزهای بین المللی بوده است. به نظر، این دغدغه جمهوری اسلامی ایران در توافق سوچی برطرف شده است و هیچ نوع تغییر مالکیتی صورت نگرفته است. مرزها به جای خود برقرار خواهد ماند. طبق توافق صورت گرفته قرار بر این شده است که راه های مواصلاتی برای عبور و مرور طرفین آزاد باشد تحت نظارت روسیه! نقشه عملی اجرای این توافق هنوز اعلام نشده است. پیشتر از این توافق هم کسانی که از مناطق مرزی ما با ارمنستان دیدن کرده اند، امنیت مرزها با سربازان روسی بود. حضور سربازان روس در مرزها چیز چدیدی نیست. همان طور که شما گفتید، هنوز واکنش رسمی قابل توجهی به توافق سوچی صورت نگرفته است و به نظر باید منتظر بمانیم و ببینیم که در عمل چه رویدادهایی رخ خواهد داد.

تصویر

من معتقدم که ترک مخاصمه طرفین در مسأله تنش مرزی بیشتر مبنای اقتصادی داشت تا سیاسی؛ امضای توافق سوآپ گازی میان ترکمنستان، ایران و آذربایجان در همین راستا رخ داد.

ساعد نیوز: در حاشیه نشست اکو، آقای رئیسی و آقایان علی اف و اردوغان دیدار کردند و بسیاری این دیدارها را به معنای بازگشت آرامش به قفقاز جنوبی تفسیر کردند. امضای سواپ گاز ترکمنستان، ایران و آذربایجان نیز نقطه عطف این نشست بود. نظر حضرتعالی در این خصوص چیست؟

حامد حامدی خسروشاهی: من معتقدم که ترک مخاصمه طرفین در مسأله تنش مرزی بیشتر مبنای اقتصادی داشت تا سیاسی؛ امضای توافق سوآپ گازی میان ترکمنستان، ایران و آذربایجان در همین راستا رخ داد. طبق این توافق، گاز ترکمنستان وارد خطوط لوله جمهوری اسلامی ایران می شود و بعد از کسر حق ترانزیت ایران که طبق اعلام منابع مختلف چیزی حدود 15 الی 20 درصد است، این گاز به خطوط لوله آذربایجان تزریق خواهد شد و از آنجا به تفلیس و در نهایت از ترکیه به اروپا صادر خواهد شد. ما قرارداد سوآپ مشابهی با آذربایجان برای انتقال گاز به نخجوان را داشتیم که با کسر 15 درصد حق تأسیسات اجرا می شود. توافق سوآپ گازی جدید یک توافق بُرد بُرد بود. هم دغدغه های کمبود گاز در شمال شرق را با این توافق برطرف کرد و هم آذربایجان و ترکیه نیز از این قرارداد منافع خودشان را تأمین کردند. بنابراین، یک توافق اقتصادی توانست آرامش نسبی را در منطقه قفقاز جنوبی برقرار سازد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (513 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (244 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (207 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (71 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (56 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
استریمر نوجوان 30 هزار دلار رمز ارز را به سرقت برد
از بازار چه خبر؟ | بهترین گوشی موبایل تا 15 میلیون تومان در بازار آذر ماه 1403
10 روش برای کاهش هزینه‌های خانواده در شرایط فعلی اقتصادی
نظر رهبر انقلاب نسبت به قانونی که استفاده از ظریف را در دولت مانع می‌شود، چیست؟
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود
نخستین پیروزی تاریخ زنان پرسپولیس/مسیر سخت دختران قرمزپوش برای رسیدن به لیگ برتر
گلوریا هاردی: مشهد مرا یاد فرانسه می اندازد چون لهجه مشهدی ها عین فرانسوی ها است /فرانسوی ها هم تخت جمشید را خیلی دوست دارند
هر ایرانی در 13 سال اخیر 20 درصد فقیرتر شده است!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 2 – ستایش خرد / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
نیمکت‌نشینی بیرانوند به قیمت از دست دادن یک جام!/ عملکرد تراکتور در 10 فصل قبلی جام حذفی چگونه بود؟
بمب اتم چرا متولد شد و چه استفاده ای دارد؟
ماجرای کتک خوردن دانشجویان ایرانی در روسیه + فیلم / فقط کوفتگی در حاشیه چشم دارند!
ویدیو/ پیشنهاد وزیر بهداشت به دانشجویان در دومین دورۀ «پیشگامان رهایی»
وزیر علوم: من غیر سیاسی‌ترین انتصابات را دارم
ویدیو/ علاقۀ فیلسوفِ بزرگ، ژان ژاک روسو به زین‌الدین زیدان/ از لهجۀ شیرازی زبان فرانسوی آقوی همساده تا تاکید به سفر به خاطر امباپه
منتخب روز   
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند