به گزارش سلامت نیوز به نقل از بارک ،بخشی از بزرگ شدن، یادگیری و تعامل با جنبه های جنسیت انسان است. برای والدین، این میتواند استرسزا، گیجکننده و حتی ترسناک باشد، اما مطمئن باشید که این یک بخش طبیعی از کودکی است.
کودکان از طریق بازی اکتشافی درباره جهان یاد می گیرند و این شامل بازی جنسی اکتشافی نیز می شود. به همین دلیل، مهم است که والدین از فرزندان خود در هر مرحله از رشد، از پیش دبستانی تا دبیرستان حمایت کنند. دانستن اینکه به طور کلی برای کنجکاوی جنسی متناسب با سن چه انتظاری باید داشته باشید، به شما کمک می کند تا بسنجید فرزندتان در کجا قرار دارد. در این مقاله، نکاتی را در مورد رفتارهای رایج برای کودکان در هر محدوده سنی ارائه خواهیم داد.
کنجکاوی در مورد بدن و عملکرد بدن، ممکن است بخواهد بدن دیگران را لمس کند یا ببیند
سوالات زیادی در مورد اعضای بدن، بهداشت، توالت، بارداری و زایمان می پرسد
اندام تناسلی خود را به دیگران نشان دهند
علاقه دارد اندام تناسلی را با لمس کاوش کند
آنها ممکن است در بازی خود آنچه را که دیده اند انجام دهند (بوسیدن، مشاجره و غیره)
آگاهی از اعمال جنسی خاص یا زبان جنسی صریح
درگیر شدن با کودکان دیگر در تماس جنسی بزرگسالان
رفتار جنسی که شامل کودکانی است که 4 سال یا بیشتر از هم فاصله دارند
رفتارهای جنسی که شامل اجبار است
لمس همسالان، ساختن شوخی های کثیف (معمولاً به طور کامل درک نمی شود) و صحبت با دوستان خود در مورد لمس و رفتارهای جنسی
تحریک جنسی را کم کم تجربه می کنند
و نیاز به حریم خصوصی را احساس می کنند
از ترجیحات جنسی بیشتر آگاه می شوند
تعاملات جنسی مانند بزرگسالان
داشتن آگاهی از اعمال جنسی خاص
نمایش عمومی رفتارهای جنسی (از جمله از طریق استفاده از فناوری)
رفتار جنسی که شامل کودکانی است که 4 سال یا بیشتر از هم فاصله دارند
رفتار جنسی که شامل اجبار است
اطلاعاتی در مورد روابط و رفتارهای جنسی می خواهد
افزایش علاقه به رابطه جنسی و شروع آزمایش با سایر کودکان هم سن آنها
بلوغ می تواند از سن نه سالگی شروع شود
مقایسه اندازه و عملکرد دستگاه تناسلی با دیگران
کودکان بزرگتر ممکن است بخواهند نوازش، بوسیدن، لمس کردن را تجربه کنند.
به لمس خود ادامه می دهند، اگرچه اغلب احساس خجالت می کنند و انجام آن را انکار می کنند
رفتارهای غیر معمول
رفتارهای جنسی بین کودکان در سنین یا توانایی های بسیار متفاوت
علاقه به کودکان بسیار کوچکتر (4 سال یا بیشتر)
تهدید، زور یا تهاجم
نسبت به رفتارهای جنسی واکنش عاطفی پرخاشگرانه یا مضطرب قوی دارند
رفتار جنسی در مکان های عمومی
سوال پرسیدن و نیاز به اطلاعات در مورد تصمیم گیری، روابط اجتماعی و آداب و رسوم جنسی
به لمس خود در خلوت ادامه می دهند
دختران شروع به قاعدگی و پسران شروع به تولید اسپرم می کنند
کنجکاوی درباره روابط جنسی بین کودکان هم سن و هم جنس
خودارضایی در ملاء عام
علاقه جنسی نسبت به کودکان بسیار کوچکتر
رفتارهای جنسی غیر توافقی
سوء استفاده جنسی توسط شکارچیان آنلاین خطری است که هیچ والدینی نمی خواهد تصور کند که برای فرزندش اتفاق می افتد. به همین دلیل، مهم است که خود و خانواده خود را در مورد اینکه این تهدیدات چگونه به نظر می رسند، آموزش دهید. یکی از مهمترین کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که مطمئن شوید کودکتان میداند که بدون توجه به اتفاقی که افتاده است، همیشه میتواند برای کمک به شما مراجعه کند
هرگز زود نیست که با فرزندان خود در مورد مفهوم رضایت بدنی صحبت کنید؛ گفتگو همیشه با بزرگتر شدن آنها می تواند جامع تر شود. برای مثال، بچههای کوچکتر میتوانند درک کنند که نمیخواهند کسی آنها را غلغلک دهد یا اینکه تمایل ندارند در آغوش گرفته شوند. از سوی دیگر، بچه های بزرگتر می توانند مفاهیم جدی تری را در مورد مرزهای جنسی درک کنند.
ممکن است تشخیص اینکه کودک شما آزار جنسی را تجربه کرده است دشوار باشد ، اما توجه به برخی علائم هشدار دهنده بالقوه می توان متوجه آن شد. اگر کودک شما دوباره شروع به خیس کردن رختخواب کرده است، از درآوردن لباس خودداری می کند، شروع به دیدن کابوس های شدید می کند، یا دانش جدیدی در مورد موضوعات جنسی که برای سن او معمول نیست، دارد، ممکن است مشکلی پیش آمده باشد.
اگر می بینید که فرزندتان در حال انجام رفتار جنسی است، با آرامش پاسخ دهید و سؤالات باز بپرسید. همه رفتارهای جنسی، حتی رفتارهای غیر معمول، نشانه سوء استفاده نیستند. یک پاسخ سالم توسط والدین می تواند اثرات بلندمدت مثبتی در هدایت رشد جنسی و حذف رفتارهای مشکل دار داشته باشد. راه های مدیریت تعامل عبارتند از:
تغییر جهت دادن فعالیت به چیزی مناسب، همچنین به شما فرصت می دهد تا راه سالمی برای پاسخگویی پیدا کنید
زمانی آرام را برای صحبت با فرزندتان پیدا کنید و از آنها سؤالات خود را بپرسید: چگونه به این ایده رسیدید؟ یا چگونه در این مورد باخبر شدید؟ یا چه احساسی در انجام آن داشتید؟
به فرزندان خود در مورد مسائل جنسی به شیوه ای مناسب آموزش دهید. صریح صحبت کردن با فرزندتان دانش و مهارت لازم برای تصمیم گیری خوب را در اختیار او قرار می دهد.
سن و مرحله رشد کودک خود را در نظر بگیرید، اگر رفتار او فراتر از حد معمول است، صحبت با یک کودک درمانگر یا پزشک ممکن است کمک کننده باشد.
ممکن است صحبت کردن در مورد رابطه جنسی با فرزندانتان احساس ناراحتی کند، اما یک پاسخ سالم والدین آموزش و راهنمایی می دهد. همانطور که برای فرزندان خود در رابطه با رفتار جنسی خود حد و مرز تعیین می کنید، استفاده از منابع و اطلاعات در مورد مراحل رشد جنسی برای درک چگونگی واکنش کلیدی است.
بر طبق مطالعات صورت گرفته بروز رفتارهای جنسی در کودکان نسبت به سابق افزایش چشمگیری داشته ودلایل مختلفی در بروز آن دخیل هستند ؛متاسفانه بروز رفتارهای جنسی از سوی کودکان اغلب توسط والدین واکنشهای نامناسبی به دنبال داشته واین برخوردهای نامناسب معمولا به تکرار رفتارها از سوی کودک دامن زده و در مواردی در او بدل به عادت میشود که در این مرحله قطعا ترک عادت کار دشواری خواهد بود.
به گزارش سلامت نیوز اینکه در اینگونه موارد برخورد مناسب از سوی والدین چگونه باید باشد پرسشی است که روانشناسان ومشاوران تربیتی پاسخگوی آن هستند.
دکتر الهه میراخورلی روان شناس تربیتی در این خصوص به خبرنگار سلامت نیوز گفت:«معمولا کودکان از همان سنین پایین شروع به کنجکاویهای جنسی در خصوص اندام تناسلی خود کرده و به بررسی تفاوتهای جنسی با جنس مخالف میپردازند. این مساله امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد ولی مهم این است که والدین برخورد مناسب با این کنجکاویها از خود نشان بدهند.»
وی در پاسخ به این پرسش که رفتار مناسب با کودکانی که با آلت تناسلی خود بازی میکنند چیست عنوان کرد: «اصولا کودکان به دلیل کنجکاوی و لذتی که از این کار به آنها دست میدهد،با آلت تناسلی بازی میکنند و ممکن است بارها اینکار را تکرار کنند و مهم این است که نحوه برخورد والدین چگونه باشد.در این زمینه والدین باید از برخورد خشن با کودک خودداری کنند.»
وی ادامه داد :« بهترین کار حفظ آرامش و سوال کردن از کودک درخصوص اندامهای بدن او است به این صورت که زمانیکه کودک را در این حالت میبینند،او را متوجه اندامهای دیگر بدنش بکنند و اسامی آنها را از او بپرسند.البته لازم است که در کنار همه اندامها نام اندام تناسلی را هم به او بگوییم تا او با این اندام هم آشنا باشد. این مساله هیچ ایرادی ندارد و کاملا صحیح است.در واقع با این کار به او فهمانده اند که این اندام هم مانند سایر اندامهای بدن است .»
وی گفت: « اگر کودک این رفتار را زیاد انجام دهد وبرای او لذت بخش شود به شکل عادت در خواهد آمد و بهتر است بدون انجام رفتارهای خشن تنها حواس کودک را پرت کنند و نحوه پرت کردن حواس کودک بستگی به سن کودک دارد.اگر کودک دو تا سه سال است تنها باید ذهن او را متوجه فعالیتی دیگر کرد و اگر در سنین بالاتری است باید به او گفت که این کار درستی نیست و نباید به اندام تناسلی دست بزنی و هیچ گونه توضیح اضافه و برخورد خشن نباید صورت بگیرد.»
وی در خصوص اشتباهاتی که والدین مرتکب میشوند افزود: والدین به اشتباه در مواردی خود زمینههای بروز این حرکات را فراهم میکنند . یکی از این کارها رها کردن کودک به تنهایی در حال بازی است .کودک ممکن است دچار بی حوصلگی شده و نداند چه فعالیتی انجام دهد و این مساله باعث میشود به سمت این کار برود و با توجه به لذتی که ایجاد میکند ممکن است تبدیل به عادت در او شود. دومین اشتباه زمانی است که کودک در هنگام شب خیلی زود به رختخواب فرستاده میشود ودر حالیکه خوابش نمیآید.این امر باز موجب سر رفتن حوصله کودک شده وموجب میشود در خلوت به این کار دست بزند.
چاره کار این است که کودک را در زمان بازی به مدت طولانی رها نکرده و در مواقع خواب زمانی به رختخواب بفرستند که کودک واقعا خسته است.»
این روان شناس تربیتی ادامه داد:«تمام کودکان کنجکاوی جنسی دارند که به اشکال مختلف بروز میدهند از جمله لمس آلت تناسلی دیگران که این رفتارها طبیعی است. تنها رفتار والدین مساله را غیرطبیعی خواهد کرد.والدین اصولا در این زمان مشوش شده و رفتار خشن بروز میدهند.درحالیکه اصلا نیازی به این کار نیست و تنها باید حواس او را پرت کرد.
بازیهای جنسی برای همه کودکان اتفاق میافتد و رفتار غلط والدین باعث میشود پاسخ مناسب به کنجکاویهای کودک داده نشود و کودک نسبت به موضوع حساس تر و کنجکاوتر شود ومنجر به احساس گناه در آنها شود.کودکان باید متوجه باشند که هرگاه در اتاق بازی میکنند پدر و مادر به آنها توجه دارند و در نتیجه کمتر به سراغ این بازیها بروند.
وی خاطر نشان کرد:« نکته لازم به ذکر این است که از دوسالگی به بعد بهتر است کودک با والد مخالف به حمام نرود. این کار اشتباه است اگرچه که کنجکاوی در این سنین طبیعی است لیکن والدین نباید شرایط را برای فرزند جهت کنجکاوی بیشتر مساعد کنند.این کار به نوعی تحریک و جلو انداختن سن بلوغ است.
لمس آلت کودک توسط والدین به منظور بازی با او بسیار نادرست است چرا که کودکان از همان بدو تولد انرژی جنسی دارند و با این کار لذت میبرند لذا تا حد امکان حتی در زمان شست و شوی کودک باید از لمس این ناحیه خودداری کرد.»
دکتر میراخورلی در خصوص دلایل افزایش هوش جنسی کودکان گفت:« رفتارهای جنسی و حتی بلوغ در کودکان نسبت به سابق جلو افتاده است. علت این امر علاوه بر مسائل تغذیهای،یک سری محرکات است که در محیط کودک وجود دارد و در واقع او را تحریک به بروز رفتارهای جنسی زودرس میکند .برنامههای نامناسب تلوزیونی،رفتار نامناسب والدین در حضور فرزندان،پوشش نامناسب والدین چه پدر و چه مادر،عدم توجه به بازیهای کودکان با یکدیگر و غفلت والدین به این بازیها نقش مهمی در بروز رفتار جنسی از سوی کودکان دارد.زمانیکه کودکان به حال خود رها شوند،بسیار زودتر از موعد متوجه تفاوتهای جنسی یکدیگر شده و اقدام به رفتارهای جنسی میکنند.»
وی افزود: «البته منع آگاهیهای جنسی به کودک کار صحیحی نیست لیکن باید به شیوه درستی باشد. زمانیکه کودک با اندام جنسی کودک دیگر آشنا شده و بازیهای جنسی میکند باید به او متذکر شد که هر فرد اندامهای خصوصی دارد که نباید در معرض دید فرد دیگر قرار دهد و اجازه دست زدن به اندام را به افراد دیگر بدهد. »
این استاد دانشگاه در خصوص پاسخ به پرسشهای جنسی کودکان اظهار داشت: « طفره رفتن از دادن پاسخ به کودک اشتباه است و باید به تمامی سوالات کودک پاسخ داده شود زیرا اگر والدین این پاسخها را ندهند،دیگران به آنها پاسخ خواهند داد و چه بسا بطور عملی این پاسخ را بدهند که این به مراتب بدتر است .والدین باید متناسب به سن کودک به سوالات او پاسخ بدهند و یا آگاهیهای جنسی لازم را به آنها بدهند. برای مثال به کودکی که در سنین پایین تر است پاسخها باید خلاصه وکوتاه باشد ولی هیچگاه دروغ در آنها نباشد و کودک را با واقعیت آشنا کنند.»
وی در پایان افزود:« به دلیل شرمی که نسبت به مسائل جنسی وجود دارد معمولا والدین از همان ابتدا از دادن پاسخهای درست راجع به مسائل جنسی طفره میروند و سعی میکنند تا جای ممکن فرزندان را نا آگاه نگاه دارند . درحالیکه کودک آنقدر کنجکاوی میکند تا پاسخ را بدست آورند پس چه بهتر که والدین آگاهیهای جنسی را با کمک روان شناس به کودک منتقل کنند و اجازه ندهند کودک به منظور کسب پاسخ برای کنجکاویهای خود به رفتار غلط دست بزند.موکول کردن این اطلاعات به سنین مدرسه کار درستی نیست و بهتر است قبل از سنین مدرسه صورت بگیرد.»