آیینه کاری
آینه کاری نوعی تزیین داخلی ساختمان، با چسباندن قطعه های کوچک آینه به شکل های هندسی و گل و بته های مختلف است.آشنایی با هنر آیینه کاری در هنرهای تزیینی در هنر آینه کاری، هنرمند آینه کار با استفاده از شیشه و برش آن به اشکال متنوع، فضایی درخشان و زیبا در بناها می آفریند که از بازتاب نور در قطعات بی شمار آینه تشعشع، درخشش و زیبایی در تزیینات بناها ایجاد می شود.
و پوششی بسیار مناسب و زیبا برای تزیین بنا از نظر استحکام و دوام است.
تاریخچه آیینه کاری
آینه کاری یکی از شاخه های هنرهای تزیینی ایران است و از ابتکارهای ویژهٔ هنرمندان ایرانی به شمار می آید و در دوره ساسانیان رایج بوده است.
از آیینه کاری های بجا مانده می توان بنای دیوانخانهٔ شاه طهماسب صفوی (۹۳۰ – ۹۸۴ق / یا ۱۵۲۴ – ۱۵۷۶م ) در قزوین را نام برد.آب و آینه در فرهنگ ایرانیان نماد پاکی و روشنایی، راستگویی و صفا بوده اند و به احتمال زیاد کاربرد آن در معماری نیز همین معنا را دارد.
علاوه بر این ریشه های اقتصادی آینه کاری را نباید فراموش کرد. در سده ۱۰هجری قمری آینه از اروپا به ویژه از ونیز به ایران وارد می شد و بخشی از این آینه ها هنگام جابه جایی در راه می شکست.
هنرمندان ایرانی برای بهره گیری از قطعات شکسته راهی ابتکاری یافتند و از آن ها برای آینه کاری استفاده کردند و آینه کاری ظاهراً با کاربرد آنها آغاز شد.
آینه کاری در آغاز با نصب جام های یک پارچه آینه بر بدنه بنا شروع شد. نه تنها درون بنا بلکه دیوارهای ستون دار عصر صفوی نیز با آینه های بزرگ تزیین شد.
ابزار و مواد لازم برای انجام آینه کاری
مواد مورد نیاز برای آینه کاری، چسب چوب( آینه چسب)، سریش و گچ نرم است. ابزار مورد استفاده در آینه کاری هم الماس آینه بر، کاردک، خط کش، میز کار برای زیر دست و قلم برای طراحی است.
مراحل کار آینه کاری
ابتدا خمیری که برای چسباندن تکه های آینه استفاده می شود، با ترکیب چسب چوب، سریش و گچ نرم، ساخته می شود سپس طرح طراحی می شود.کاغذ برخی از طرح ها را به اصطلاح سوزنى مى کنند و بر سطح کار گرده مى زنند تا طرح بر روی آن نقش ببند. سپس آینه کاری را از روی طرحی که به وسیله گرده انجام شده، شروع مى کنند. در مواردی که آینه کاری دارای نقوش یا خطوط برجسته و یا فرو رفته است ، زمینه کار قبلاً به وسیله گچ بر مطابق طرح آماده مى گردد.
قطعات آینه بر اساس طرح مورد نظر و الگو های مقوایی یا پلاستیکی به وسیله الماس آینه بر برش داده می شوند، با کاردک مقداری از خمیر برداشته می شود و پشت قطعات آینه گذاشته می شود تا آن ها به سطح کار بچسبند. سپس آینه کار، قطعات را با فشار دست در جای مورد نظر قرار می دهند. اگر طرح دارای برجستگی و فرو رفتگی باشد، آینه کار آن را با فشار دست تنظیم می کند. در انتها سطح کار را تمیز کی کنند و جلا می دهند.
طرح های مورد استفاده در هنر آینه کاری
طرح های اسلیمی از متداول ترین تزئینات در هنر اسلامی هستند که شامل نقوش در هم پیچیده گل و برگ و غنچه ها می باشند. گاه از اشکال حیوانات هم در لا به لای طرح های اسلیمی استفاده می شود. اما رایج ترین طرح در آینه کاری، طرح هایی مشهور به گره است. طرح های دیگری مانند قاب بندی، شمسه، لچک، ترنج اسلیمی، مقرنس و .. هم معمول است و در تزئینات سقف ها هم استفاده می شود.
آیینه کاری مدرن
در این نوع سبک آیینه کاری از آیینه هایی با قطر ۲میلی متر استفاده شده که با اتوجه به طرح برش داده میشود و بر روی سفال ،چوب و یا بوم چسبانده میشود ابزارهای لازم برای اجرای : کارطرح اولیه ، بشقاب سفالی ،الماس ،چسب جوب ، تکسچر و آیینه میباشد.
تاثیر آینه کاری در دکوراسیون داخلی :
قبل از اینکه بخواهید منزل خود را با آینه کاری تزیین کنید بهتر است تاثیر آینه را در تزیین منازل بدانید که در اینجا به سه تاثیر مهم آن شاره کرده ایم :
- آینه همه چیز را روشن تر می کند : به دلیل انعکاس نور خورشید توسط آینه ها باعث ایجاد انواع نورهای مصنوعی می شوند.
- آینه باعث زنده تر جلوه دادن همه چیز می شود: استفاده از این هنر می تواند یک اثر هنری و یا تزیینی در یک فضا باشد .
- آینه باعث بیشتر نشان دادن وسعت و عمق فضا می شود : این هنر می تواند عمق یک فضا را تا چند برابر بیشتر کند البته با رعایت نکات و اصول ایجاد شده باشد.