گیاهان خانگی راهی عالی برای زیباسازی منزل هستند و حس آرامش و تازگی به فضا می بخشند؛ اما گاهی اوقات ما فراموش می کنیم که مراقبت صحیح از این گیاهان داشته باشیم؛ بنابراین این قسمت از ساعد نیوز را تا انتها مطالعه کنید تا ببینید که اشتباهات مراقبت از گیاهان چیست که مرتکب نشوید.
اشتباهاتی که منجر به پژمردگی گیاهان آپارتمانی میشود
- قرار دادن در معرض نور نامناسب: زمانی که گیاه را خریداری می کنید، باید از فروشنده بپرسید که گیاه تان به چه نوع نوری نیاز دارد. بعضی از گیاهان نیاز به نور زیاد و بعضی نیاز به نور کم دارند؛ پس باید این دو تفاوت را بشناسید، در غیر اینصورت به گیاه آسیب وارد می شود.
- قرار دادن گیاه در محیط خشک: اگر گیاه را در یک مکان خشک مثلاً نزدیک به کولر گازی یا نزدیک به دستگاه گرمایش قرار دهید، به آن آسیب وارد می کند.
- تغییر دادن مداوم جای گیاه: گیاهان زمانی که در یک محل مشخص و ثابت باشند، ریشه می زنند. این که شما بخواهید مدام جای شان را تغییر دهید، به آن ها آسیب وارد می کند.
- زیاد عوض کردن گلدان: وقتی که صحبت از عوض کردن گلدان می شود، بسیار مهم است که این کار را در زمان صحیح و فقط تایمی انجام دهید که گیاه واقعاً آماده است؛ یعنی اگر ریشه ها از قسمت منافذ زهکشی بیرون زده اند، باید گلدان را عوض کنید؛ در غیر این صورت نیاز نیست که مدام این کار را انجام دهید.
- نادیده گرفتن گیاه: بسیاری از ما گیاهی را می کاریم و بعد انگار وجود آن را در خانه فراموش می کنیم. آبیاری بیش از حد یکی از نتایج نادیده انگاشتن گیاهان است. بسیاری افراد می گویند هر گیاهی که تهیه می کنند بعد از مدتی میمرد یا اصطلاحا " گیاه به دست شان نمی افتد! " ، توجه نکردن به گیاهان علت اصلی این اتفاق است. هرس نکردن، بی توجهی به بیماری های گیاهان، فراموش کردن تغذیه مصنوعی و … . از این کارها بپرهیزید!
- مواد شیمیایی: اگر چه احتمال این مورد کمتر است اما باید مطمئن شوید گیاهتان در تماس با اسپری علف کش یا مواد سمی دیگر قرار نداشته است. به علاوه مطمئن شوید که بر روی برگها کود یا مواد شیمیایی دیگر نپاشیده است.
عملیات نجات گیاهان آپارتمانی مرده
یک راه مطمئن برای زنده نگه داشتن امید در خانه این است که از یک یا چند گیاه مراقبت کنید. اما همیشه همه چیز خوب پیش نمی رود، ممکن است یک روز صبح به سراغ گیاه خود بروید و آن را پژمرده ببینید. اما خوشبختانه این پایان داستان نیست. اغلب گیاهانی که کاملاً مرده به نظر می رسند، هنوز جان دارند و می توان آن ها را به زندگی برگرداند. بنابراین می توانید با مراقبت صحیح و اصولی، اقدام به نجات گیاهان آپارتمانی خود نمایید.
برگ های خشک را از آن جدا کنید
اگر تعدادی از برگ های گیاه شما خشک شده است، باید این برگ ها یا قسمت های خشک شده را جدا نمایید. در این شرایط گیاه شما، همه انرژی خود را صرف بازسازی بخش های زنده می نماید. جهت شروع عملیات نجات گیاهان آپارتمانی، ابتدا برگ های خشک و مرده را هرس کنید. سپس به سراغ ریشه بروید و ریشه را هم هرس کنید. به این ترتیب گیاه جان تازه ای خواهد گرفت. پس از مدتی هم ملاحظه می کنید که گیاهتان برگ های جدید می دهد و ریشه هایش هم در حال رشد هستند.
گیاه تشنه را سیراب کنید
اگر گیاه شما به دلیل تشنگی در حال مرگ باشد، نشانه های واضحی خواهند گفت که باید گیاه را آبیاری نمایید. برگ های تغییر رنگ داده شده، بخش های خشکیده کنار لبه گیاه و لکه های قهوه ای روی برگ ها، همه نشانه تشنگی گیاهان هستند. در این گونه مواقع، امکان نجات گیاهان آپارتمانی، به سادگی و فقط با آبیاری وجود خواهد داشت.
گیاه تشنه را به جای مرطوبی منتقل کنید
اگر گیاه شما خشک شده، ممکن است با آبیاری تنها به زندگی برنگردد. به خصوص اگر چند نوبت متوالی، آبیاری گیاهان را فراموش کرده باشید، باید برای نجات گیاهان آپارتمانی، فکر دیگری بکنید. گیاه را به جایی که رطوبت دارد و از نور خورشید دور است منتقل کنید. به عنوان مثال حمام جای مناسبی برای احیای گیاه است. به این صورت گیاه شما از طریق برگ های خود هم رطوبت را جذب می کند. پس از چند روز مشاهده خواهید کرد که گیاهتان زنده شده و جوانه زده است.
کود دادن به گیاه را متوقف کنید
شاید به نظر برسد که برای نجات گیاهان آپارتمانی، باید آن ها را تقویت کنیم. یعنی با دادن کود، مواد مغذی بیشتری به آن ها برسانیم. اما این کار برای گیاهی که در حال مردن است، به هیچ وجه مناسب نیست. چون ممکن است کود به ریشه گیاه مرده، آسیب برساند. پیشنهاد می کنیم تا زمانی که حال گیاه شما بهتر نشده، در برابر وسوسه کود دادن به آن مقاومت کنید.
گلدان را به جایی که نور مناسبی دارد، منتقل نمایید
برخی از گیاهان برای انجام فرایند فتوسنتز که باعث رشد گیاه می شود، به نور زیادی احتیاج دارند. اگر به این گونه گیاهان نور کافی نرسد، برگ هایشان کم رنگ می شوند و کوچک می مانند. در ضمن ریشه این گیاهان نیز ضعیف می شود و در نتیجه رشدشان ناقص می ماند. در این شرایط، لازم است به گیاه نور برسانید. اگر منزلتان نورگیر است، کافیست روزانه چند ساعت پرده را کنار بزنید. در غیر این صورت گیاه باید به محل پرنور دیگری منتقل شود.
به فکر نورگیری بهتر گیاهان باشید
گاهی با اینکه گیاهان شما در معرض نور هستند، بنا به دلایلی به خوبی نورگیری نمی کنند و می میرند. به عنوان مثال ممکن است پنجره شما کثیف باشد و گیاه نتواند از نور، به اندازه کافی استفاده کند. در این شرایط برای نجات گیاهان آپارتمانی، کافیست پنجره را تمیز کنید. یا با استفاده از یک پایه، ارتفاع گلدان را طوری تنظیم نمایید که گیاه مرده نور بیشتری جذب نماید و بهبودی حاصل شود.
شاید هم روی برگ های گیاه، خاک زیادی نِشسته و نور مستقیم به آن نمی رسد. پس باید برگ های گیاه را تمیز کنید. همچنین شما می توانید روی خاک گلدان سنگ ریزه هایی به رنگ روشن بریزید. نور خورشید پس از برخورد با این سنگ ریزه ها، بازتاب پیدا می کند. در نتیجه گیاه بهتر نورگیری می نماید.
در زمستان، از یخ زدگی آن ها جلوگیری کنید
شاید گیاهان خود را بیرون از خانه نگه می دارید یا جایی هستند که در زمستان هوای سردی دارد. در این شرایط گیاه شما یخ می زند و از بین می رود. برای جلوگیری از آسیب دیدن گیاهان در زمستان، آن ها را به محل گرم تری منتقل نمایید. به طور مثال گیاه یاس به سرما و یخ زدگی حساس است و اگر یخ بزند، ساقه اش خراب می شود. برای نجات گیاهان آپارتمانی حساس به سرما، می توانید در زمستان روی آن ها نایلون بکشید. به این ترتیب گیاه از سرما حفظ می شود و در بهار جوانه خواهد زد.
گلدان گیاه خود را بزرگ تر نمایید
وقتی گیاهی در گلدانی کاشته می شود، بعد از مدتی هم گیاه و هم ریشه اش رشد می کنند. بنابراین گلدان اولیه برای گیاه کوچک می شود و دیگر جای کافی برای رشد وجود ندارد. بنابراین گیاه کم کم پژمرده شده و از بین خواهد رفت. برای جلوگیری از این موضوع، باید گلدان گیاه را عوض کرد. در این حالت ریشه های گیاه فضای کافی برای رشد پیدا می کند.
برای نجات گیاهان آپارتمانی، به آن ها آب تصفیه شده بدهید
برخی از گیاهان به مواد شیمیایی موجود در آب شیر (مثل کلر) حساس هستند. به طور مثال اگر گیاه بامبو در آب حاوی کلر قرار بگیرد، به سرعت از بین می رود. برای حل این مشکل، نباید از آب شیر به طور مستقیم برای گیاه استفاده نمایید. بلکه باید آب را در پارچ های فیلتردار بریزید و بعد از مدتی گیاهان را با آن آبیاری نمایید. یا آب گیاهان را از سیستم تصفیه شده کنار سینک بردارید.