به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، گر چه بسیاری از بانوان باردار به عنوان فردی فراموشکار شناخته می شوند، ولی پژوهش های انجام شده نشان می دهد که در حقیقت طی بارداری از هوشیاری بیشتری برخوردار هستید. دکتر جوزف گووی، متخصص مغز به پژوهشی اشاره می کند که نشان می دهد، پستانداران در دوران بارداری با افزایش سطح هوشیاری ذهنی و قدرت حفظ خاطرات روبرو می شوند و می توانند اطلاعات بیشتری را برای مدتی طولانی تری به خاطر بسپارند. زیرا هورمون های استروژن، پروژسترون و اکسی توسین به تقویت بخشی از مغز شما که مسئول خاطرات است کمک می کنند. اگر دچار کمی فراموش کاری می شوید، نگران نباشید. احتمالا بخاطر اعصاب ناراحت و کمبود خواب است. برای استفاده از تمامی قوای ذهنی خود، حل کردن جدول یا سودوکو را امتحان کنید.
• تغییرات هورمونی
اولین اتفاقی که در زمان بارداری رخ می دهد تغییرات هورمونی، و افزایش میزان استروژن و پروژسترون در بدن است. افزایش میزان استروژن باعث تشکیل رگ های خونی در رحم و جفت، و در نتیجه انتقال مواد غذایی از طریق جفت به جنین و رشد آن می شود. در سه ماهه اول افزایش این هورمون ممکن است باعث حالت تهوع شود، اما در سه ماهه دوم باعث رشد مجاری شیری و افزایش حجم سینه ها می شود. بالا بودن میزان پروژسترون در دوران بارداری باعث شل شدن مفاصل، رباط ها و افزایش سایز ساختارهای داخلی همچون مزنای و بزرگ شدن رحم می شود. با بزرگ شدن رحم، شکم نیز محدب و برآمده می شود، و با بزرگ شدن شکم گودی کمر افزایش پیدا می شود با ادامه بارداری، همراه با افزایش وزن، به دلیل کند شدن گردش خون در اندام های تحتانی و افزایش حجم مایعات در بدن، صورت و اندام های تحتانی زنان باردار دچار ورم می شود.
• تغییرات حسی
خانم ها در دوران بارداری ممکن است دچار تغییراتی در حس بینایی، بویایی و چشایی شوند. برای مثال ممکن است دچار نزدیک بینی و یا تاری دید شوند، نسبت به بوها حساس شوند و یا طعم خاصی را ترجیح دهند یا طعمی مانند فلز احساس کنند.
• سینه
هورمون های بارداری باعث تیره شدن هاله ی اطراف نوک سینه می شوند، و همانطور که ذکر شد، با افزایش سن بارداری، مجاری شیری رشد می کنند و باعث بزرگ شدن سینه ها می شوند، در این وضعیت ممکن است سینه ها حساس و دردناک، رگ ها تیره تر و نوک سینه برجسته تر شود. همچنین رشد سریع سینه ها ممکن است باعث بروز ترک های پوستی روی سینه ها شود.
• دهانه رحم
با ادامه بارداری، دهانه رحم دچار تغییراتی می شود تا خود را برای فرایند زایمان آماده کند. معمولاً با آغاز بارداری بافت دهانه رحم سخت و ضخیم می شود و در هفته های پایانی بارداری، به دلیل رشد نوزاد، کمی منبسط و نازک شود و قبل از زایمان بسیار نازک، منبسط و نرم می شود تا نوزاد بتواند به راحتی از آن عبور کند.
• تغییرات مو، پوست و ناخن
برخی از زنان ممکن است در دوران بارداری دچار ریزش مو شوند و برخی دیگر دچار موهای زائد و افزایش رشد مو شوند، که معمولاً بعد از زایمان به تدریج رفع می شود. یکی از شایع ترین تغییرات پوست در دوران بارداری، ترک های پوستی است که ممکن است دائمی باشند. ماسک حاملگی یا ملاسما یکی از تغییرات پوستی دیگر در زنان باردار است که باعث تیره شدن هاله سینه، ناحیه تناسلی، خط زیر ناف و بروز لک های تیره روی صورت می شود؛ که این مورد هم معمولاً بعد از حاملگی برطرف می شود. در این دوران، رشد ناخن ها در برخی از زنان افزایش پیدا می کند، اما در مقابل، برخی از زنان هم از نازک، شکننده و شیارشیار شدن ناخن هایشان ناراحت می شوند. علاوه بر این، برخی از زنان در دوران بارداری ممکن است دچار پاپول و کهیرهای خارش دار شوند که بعد از زایمان از بین می رود.
• تغییرات سیستم گردش خون
تغییرات گردش خون در زنان باردار و افزایش عروق خونی باعث افزایش فشار به قلب و ریه ها می شود. در دوران بارداری به زنان توصیه می شود که بعد از هفته 24 به پشت نخوابند، زیرا در این حالت، رحم به بزرگ سیاهرگ زیرین فشار وارد کرده و باعث مختل کردن خونرسانی و کاهش شدید فشار خون می شود.
• تغییرات تنفسی و متابولیکی
در این دوران نیاز بدن به اکسیژن به دلیل افزایش تقاضا و بزرگ شدن رگ ها افزایش پیدا می کند، در نتیجه سرعت تنفس بیشتر می شود. از سوی دیگر، بزرگ شدن رحم باعث محدود شدن فضای دیافراگم و بروز تنگی نفس و یا کمبود هوا در زنان باردار می شود. همچنین، سرعت متابولیسم بدن در هفته پانزدهم بارداری افزایش پیدا می کند که ممکن است احتمال افت قند خون را افزایش دهد.
• تغییر دمای بدن
در دوران بارداری دمای بدن کمی افزایش پیدا می کند و باعث نیاز بیشتر در آب می شود. به همین دلیل توصیه می شود که زنان بارداری لباس های گشاد و رنگ روشن بپوشند و از وسایل خنک کننده استفاده کنند، زیرا بروز گرمازدگی و کم آبی در دوران بارداری خطرناک است.