اپیلاسیون یک روش بسیار محبوب برای رفع مو های زاید بدن است که این روش در میان بانوان طرفداران زیادی دارد. بسیاری از بانوان در دوران بارداری با این سوال رو به رو به رو می شوند که آیا اپیلاسیون در دوران بارداری مجاز است یا خیر. همانطور که می دانید ( و یا ممکن است تجربه کرده باشید) بارداری داوران بسیار هیجان انگیزی است. در این دوران، بدن مادر هم از لحاظ فیزیکی و هم از لحاظ احساسی تغییرات زیادی را متحمل می شود.
در طول نه ماه بارداری، به دلیل بهم ریختن هورمونها، ممکن است تغییرات غیر معمولی در بدن رخ دهد. یکی از این تغییرات محسوس رشد موهای زاید در بدن است. در بسیاری از موهای زاید در این دوران در بدن رشد پیدا نمی کنند و بسیاری از بانوان ترجیح می دهند اپیلاسیون را که قبل از بارداری انجام می دادند ادامه دهند.به همین دلیل این سوال مطرح می شود که اپیلاسیون در دوران بارداری کار درستی است یا خیر؟ آیا اپیلاسیون در دوران بارداری به بدن مادر و جنین آسیب وارد می کند یا خیر؟ در این مقاله می کوشیم به این سوالات پاسخ دهیم و از نگرانیهای بانوان باردار بکاهیم.
اپیلاسیون در بارداری
اپیلاسیون در واقع روشی بسیار عالی و محبوب برای حذف موهای زائد بدن است که در بین خانم ها بسیار پرطرفدار می باشد و بسیاری از مادران در دوران حاملگی ترجیح می دهند که برای اصلاح موهای اضافه بدن خود از این شیوه استفاده نمایند. اپیلاسیون در بارداری در صورتی که برای مادر حساسیت پوستی بوجود نیاورد و برای جنین مضر نباشد می تواند روش خوبی برای از بین بردن موهای زائد باشد.طبق تحقیقات انجام شده اپیلاسیون بدن در زمان حاملگی هیچ نوع ضرری برای مادر و کودک ندارد مگر در مواقعی که پوست مادر به مواد وکس حساسیت داشته باشد، بنابراین بهتر است که مادر پیش از انجام کار با گذاشتن موم بر روی بخش کوچکی از پوست خود حساسیت نسبت به آن را مورد بررسی قرار دهد.در دوران بارداری با توجه به کم شدن میزان تحمل درد مادران در حد زیادی باعث شده است که آن ها در پی شیوه ای آسان و راحت برای حذف موهای زائد خود باشند و همچنین بخاطر حساس تر شدن پوست مادران نسبت به گذشته در این دوران باید روشی مناسب را انتخاب نمود.
بهتر است بدانید که در دوران حاملگی به دلیل جمع شدن مایعات بدن جریانی از خون اضافی در قسمت زیرین پوست ایجاد می شود و در نهایت باعث بوجود آمدن تورم می گردد. در واقع محبوس و جمع شدن مایعات بدن سبب تورم یافتن صورت، دست ها، ساق و مچ پاها می شود که این امر موجب بیشتر حساس شدن پوست خواهد شد و بدین گونه حذف موهای زائد توسط موم بجز ملتهب شدن پوست باعث ایجاد جوش های زیاد و حتی آکنه و رشد موهای زیر پوستی نیز خواهد شد. بنابراین در زمان انجام اپیلاسیون در این دوران باید تمامی این موارد را در نظر گرفت تا مشکلی برای مادر و جنین بوجود نیاید.همچنین باید این نکته را در نظر داشته باشید که انجام اپیلاسیون خانگی احتمال سوختگی توسط موم داغ را بالا خواهد برد. لوازم اپیلاسیون نیز باید کاملا تمیز باشد و سعی کنید نسبت به این امر اطمینان حاصل نمایید چرا که در غیر این صورت احتمال ابتلا به عفونت های باکتریایی در شما افزایش خواهد یافت.
اپیلاسیون در دوران بارداری و حساسیت پوست در این دوران!
همانطور که می دانید بدن مادر در دوران بارداری خون بیشتری تولید می کند تا مواد مغذی را به جنین برساند. در نتیجه پوست از حد معمول حساس تر می شود و همین امر درد اپیلاسیون را بیشتر می کند.در بیشتر مواقع بسیار از بانوان در هنگام انجام اینکار خود را منقبض می کنند. به همین دلیل اپیلاسیون در دوران بارداری و منقبض کردن مدام شکم ممکن است به مادر و جنین آسیب وارد کند. اگر تا به حال اینکار را انجام نداده اید، انجام اینکار در دوران بارداری به هیچ عنوان کار درستی نیست.
بیماری ملاسما و اپیلاسیون در دوران بارداری!
اگر به بیماری ملاسما و یا ماسک بارداری دچار هستید به هیچ عنوان اپیلاسیون نکنید. ملاسما نوعی شرایط پوستی رایج در دوران بارداری است که سبب می شود لکه های قرمز و یا قهوه ای بر روی صورت زنان باردار نمایان شود.همچنین مصرف قرصهای ضد بارداری سبب بروز بیماری ملاسما می شود. در زنان، باروری به نوسان هورمونها بستگی دارد، در نتیجه سطح هورمونها در اثر استفاده از قرصهای ضد بارداری ثابت می ماند، اما ثابت ماندن بیش از حد هورمون استروژن در بدن اثرات منفی زیادی بر پوست دارد. این اثرات شامل موارد متعددی مانند قرمزی پوست، رشد موهای زاید در صورت و به وجود آمدن منافذ باز پوست هستند.استروژن گاهی اوقات می توانند میزان ملانین ( ماده ای که رنگ پوست را مشخص می کند) را بالا ببرد.
در نتیجه بیماری به نام ملاسما پدیدار می شود.تمامی قرصها ی ضد بارداری این تاثیر را بر روی پوست دارند. اگر باردار نیستید ولی به بیماری پوستی ملاسما دچار شده اید ابتدا مصرف قرصهای ضد بارداری را قطع کنید و هرگز اپیلاسیون نکنید.اپیلاسیون در دوران بارداری شرایط بیماری ملاسما را بدتر می کند و همین امر یکی از دلایلی است که به شما توصیه می شود اپیلاسیون در دوران بارداری نداشته باشید.به طور کلی بهترین روش برای از بین بردن موهای زاید در دوران بارداری شیو کردن است. اگر نمی توانید نقاط خاصی از بدن را شیو کنید می توانید از شریک جنسی خود کمک بگیرید.به هیچ عنوان از مواد شیمیایی برای از بین بردن موهای زاید استفاده نکنید. این کار بسیار خطرناک است و بر جنین اثر منفی می گذارد. همانطور که گفتیم ورود میکروب و یا مواد شیمیایی از طریق واژن به بدن می تواند جنین را در خطر ابتلا به بیماری های خطرناک و گاهی سقط جنین قرار دهد.
نحوه اجرای اپیلاسیون در بارداری
این روش برای از بین بردن موهای آزار دهنده می تواند به وسیله یک فرد ماهر در داخل یک سالن مجهز و یا در منزل با کمک کیتی که از بیرون تهیه کرده اید اجرا شود. پیش از انجام اپیلاسیون با موم مطمئن شوید که اندازه موها به میزان ۱/۲ اینج باشد تا بدین صورت موم قادر به چسبیدن به آن ها باشد. سپس موم را به شکل لایه هایی نازک بر روی پوست خود کشیده و کمی منتظر بمانید تا کاملا خشک شود و بعد آن را برعکس مسیر رشد مو بکشید.
ممنوع بودن اپیلاسیون برای برخی پوست ها
بعضی از پوست هایی که دارای شرایط خاصی می باشند امکان دارد که انجام اپیلاسیون برای آن ها عوارض و مضرات مختلفی داشته باشد که در ادامه به مواردی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
- وجود برش های باز روی پوست
- پوست با رگ های واریسی
- پوست دارای خال
- پوست دارای زگیل
- پوست دارای جوش
- وجود بثورات در پوست
- پوست دارای بافت اسکار
- پوست تحت درمان با داروهای جوش
مزایای اپیلاسیون در بارداری
بدیهی است که مادران در ماه های آخر دوره حاملگی قادر به دیدن بخش پایین تنه خود نخواهند بود بدین ترتیب به جای استفاده از تیغ یا کرم موبر بدون دید کافی برای حذف موهای اضافه بهترین کار این است که این عمل را به عهده فردی که در این کار مهارت دارد بگذارید که این امر در واقع یکی از مزیت های انجام اپیلاسیون به شمار می آید.
در هنگام زایمان به منظور ممانعت از حذف موهای اضافه ناحیه پایین تنه به وسیله پرسنل بیمارستان می توانید این ناحیه را پیش از انتقال به بیمارستان با روش اپیلاسیون کاملا تمیز و اصلاح نمایید که در واقع روشی قابل اطمینان و بدون خطر می باشد. با توجه به این که در دوران حاملگی به علت جریان خون زیاد پوست مادر خیلی حساس می شود به همین دلیل در مقابل آسیب و کشش حاصل از اپیلاسیون امکان دارد که به پوست صدمه زیادتری وارد شود و همچنین بخاطر فعالیت غیرعادی هورمون های بارداری موهای بدن رشد سریعتری دارند بنابراین مادران باید تعداد دفعات زیادی برای از بین بردن موهای اضافه به آرایشگاه بروند.
عوارض جانبی ناشی از اپیلاسیون در بارداری
بهتر است بدانید که نباید موم داغ یا هر ماده دیگری را بر روی رگ های واریسی، زخم یا بخشی از پوست که در معرض آفتاب سوختگی قرار گرفته و یا قسمتی از پوست که قبلا دچار صدمه شده بمالید. در صورت تمایل می توانید پیش از اجرای اپیلاسیون با پزشک خود مشاوره داشته باشید تا در صورت شناسایی هر گونه مشکلی از انجام این روش اجتناب شود. طبق مطالعات انجام شده هیچ گونه رابطه خاصی بین موم داغ و یا مواد دیگر اپیلاسیون و تهدید سلامتی در دوران حاملگی وجود ندارد ولی در رابطه با موادی که این محصولات را تشکیل می دهند تاکنون تحقیقات خاصی صورت نگرفته است. در برخی مواقع در زمان اجرای اپیلاسیون امکان دارد که از بخش واژینال ترشحاتی خارج شود که موجب خجالت گردد.
آیا اپیلاسیون واژن در بارداری ضرر دارد؟
کارشناسان عقیده دارند که اپیلاسیون بیکینی در بارداری و اپیلاسیون زیر شکم در بارداری برای مادران و نوزادان آنها مضر نیست. به گزارش Healthline، اپیلاسیون در بارداری به طور کلی بی خطر تلقی می شود و جز ممنوعیت های دوران بارداری نیست. اما اپیلاسیون برای خانم باردار دردناکتر از معمول خواهد بود زیرا افزایش جریان خون، پوست شما را بسیار حساس تر می کند. این امر به طور ویژه در مورد ناحیه ی لگن شما صادق است. بنابراین اپیلاسیون ناحیه ی تناسلی در بارداری دردناک تر خواهد بود.
آیا اپیلاسیون منجر به سقط جنین می شود؟
یکی از خطرات اپیلاسیون در بارداری که بیشتر زنان نگران آن هستند، سقط جنین است. در حالی که برخی از محصولات یا فعالیت ها در دوران بارداری ممنوع هستند، اما اپیلاسیون در بارداری یکی از آنها نیست. برخی معتقدند که ترکیبات موم مورد استفاده برای این کار می تواند خطرناک باشد، اما واقعیت این است که موم جذب بدن نمی شود و بنابراین نمی تواند روی نوزاد متولد نشده تأثیر بگذارد.
اعمال قبل و بعد از اپیلاسیون در بارداری
- سعی کنید که برای انجام این روش به سالن هایی بروید که کاملا تمیز و بهداشتی باشد.
- در قسمت هایی که دارای آسیب هایی همچون زخم، رگ های واریسی، جوش و … می باشد از این شیوه استفاده نکنید.
- پیش از انجام اپپلاسیون و بعد از آن از لوسیون های التیام دهنده استفاده نمایید تا بدین وسیله قرمزی و تورم ناشی از آن را کم کند.
- اطمینان حاصل نمایید که موم استفاده شده خیلی داغ نباشد تا بدین گونه از سوزاندن پوست ممانعت شود چرا که جدای از ایجاد درد باعث ورود آلودگی نیز خواهد شد.