برای درس خواندن چگونه برنامه ریزی کنیم؟

  سه شنبه، 20 خرداد 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
برای درس خواندن چگونه برنامه ریزی کنیم؟
 یک راه مطمئن برای موفقیت در تحصیل، داشتن یک برنامه ریزی درسی منسجم است.

به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، مطالعه بخش مهمی از موفقیت تحصیلی است اما بسیاری از افراد به دنبال مشاوره تحصیلی کنکور می روند.

اما گاهی اوقات سخت است که وقت کافی برای مطالعه پیدا کنید.

به خصوص خواندن درس هایی که نیاز به مرور بیشتر دارند.

یک برنامه درسی مناسب می تواند ضامن موفقیت باشد، حتی اگر بسیاری از آنچه ما فکر می کنیم دشوار باشد.

نه تنها باید اولویت دروس را برنامه ریزی کنید، بلکه باید به طرز صریح عمل کنید که شما مسئولیت های دیگر خود را نسبت به خانواده و دوستان خود نادیده نگیرید.

و نیازی نیست که سرگرمی خود را به همین ترتیب ترک کنید.

در نهایت، با اندکی تفکر و کمی فعالیت بیشتر، شما برای انجام یک برنامه درسی مناسب و دستیابی به اهداف آموزشی خود دچار مشکل نخواهید شد.

همراه با این مقاله گام به گام به نحوه برنامه ریزی و یادگیری با انرژی و زمان مناسب برای دستیابی به تمام اهداف مطالعه خود بپردازید.

قدم اول: تقویم ترمی تهیه کنید

در شروع هر ترم، پیش از آنکه خیلی سرتان شلوغ شود و در درس ها غرق شوید، تقویمی تهیه کنید که تمام ترم را پوشش بدهد. تقویم ترمی شما می تواند مانند تقویم های ماهانه ی معمولی باشد یا اینکه شکل و ظاهری متفاوت داشته باشد. این تقویم به هر شکلی که باشد باید موارد زیر را در بر بگیرد:

  • تکالیف هر درس به همراه موعد تحویل آنها؛
  • آزمون ها به همراه تاریخ آنها؛
  • تمام فعالیت های مربوط به مدرسه؛
  • تمام فعالیت های فوق برنامه و خارج از مدرسه.

قدم دوم: برنامه ی هفتگی تهیه کنید

برنامه ی هفتگی را باید در آغاز هر هفته طرح ریزی کنید. هر جمعه تقویم هفته ی جاری را تهیه کنید ولی یادتان باشد همچنان که روزها پیش می رود و موارد جدید پیش می آید، باید برنامه ی خود را به روز رسانی کنید. برای تهیه ی برنامه ی هفتگی کارهای زیر را انجام دهید:

  • کلاس های هر روز را در تقویم خود یادداشت کنید؛
  • به تقویم ترمی خود نگاه کنید و مواردی را که باید در آن هفته انجام دهید یا رویدادهایی که قرار است در طی هفته اتفاق بیفتد را در تقویم هفتگی یادداشت کنید (مثلا تکالیف، امتحان ها یا رویدادهایی که در آن هفته برگزار می شوند)؛
  • به یادداشت های کلاسی و برنامه ی هفته ی قبل خود نگاهی بیندازید و ببینید آیا چیزی هست که لازم باشد به برنامه ی این هفته اضافه کنید؛
  • هر گونه فعالیت خارج از مدرسه ای را که در طول هفته در آن شرکت می کنید به برنامه ی هفتگی تان اضافه کنید؛
  • روز و ساعت هر تکلیف، مطالعه، کار گروهی یا پروژه ای که باید آن را در هفته ی جاری تکمیل کنید، یادداشت کنید. این فعالیت ها ممکن است بعدازظهر ها، بعد از مدرسه و یا در طی ساعات مدرسه رخ دهد.

قدم سوم: برنامه ی روزانه تهیه کنید

شاید فکر می کنید که تقویم ترمی و برنامه ی هفتگی برای مدیریت صحیح زمان کافی است، ولی این طور نیست و شما به یک برنامه ی روزانه هم نیاز دارید. هر روز عصر، برای روز بعد برنامه ریزی کنید. کنار هر موردی که انجام می دهید یک تیک بزنید. برای تهیه ی برنامه ی روزانه موارد زیر را رعایت کنید:

  • از روی برنامه ی هفتگی تمام کارهایی را که باید روز بعد انجام بدهید یادداشت کنید؛
  • تمام کارهای مربوط به برنامه ی روز قبل که نیمه کاره مانده اند و لازم است روز بعد تکمیل شوند را یادداشت کنید؛
  • برنامه ی مربوط به روز جاری را بررسی کنید و ببینید آیا فعالیتی مربوط به مدرسه وجود دارد که نیاز باشد آن را به برنامه روز بعدتان اضافه کنید؛
  • هر فعالیتی که در برنامه ی هفتگی شما قرار دارد و باید آن را وارد برنامه ی روز بعد کنید را نیز از قلم نیندازید.

با برنامه ریزی متوجه خواهید شد که یکی از عناصر کلیدیِ مدیریت مؤثر و مفید زمان برای درس خواندن این است که با یک تصویر کلی شروع کنید و سپس به جزئیات بپردازید. تقویم ترمی جهت و دستور العمل های اصلی برای ترسیم تصویر کلی را فراهم می کند، برنامه ی هفتگی و روزانه نیز جزئیات مورد نیاز برای تکمیل برنامه ی ترمی را در اختیار تان می گذارد و به شما کمک می کند اهداف خود را روز به روز و هفته به هفته دنبال کنید.

سایر مهارت های مدیریت زمان برای درس خواندن

بعد از اینکه یک تقویم ترمی، یک برنامه ی هفتگی و یک برنامه ی روزانه تهیه کردید، چند راهکار دیگر نیز وجود دارد که به شما کمک می کند به نحو مؤثرتری از زمان خود استفاده کنید و کارهای بیشتری را به انجام برسانید.

تکالیف خود را اولویت بندی کنید

هم چنان که در مسیر تحصیلی خود پیش می روید، درمی یابید که مباحث درسی پیچیده تر و حجم درس ها بیشتر می شود و هنگامی که وارد دانشگاه می شوید، متوجه می شوید که برای انجام همه ی کارها زمان کافی ندارید. عادت کنید اول از همه سخت ترین یا مهم ترین کاری را که پیش رو دارید انجام دهید. پشت سر گذاشتنِ سخت ترین مباحث درسی، زمانی که هنوز خسته نشده اید و انرژی دارید باعث می شود انجام دادن باقی کارها برای تان ساده تر شود.

برای درس خواندن یک مکان خاص انتخاب کنید

بعضی از دانش آموزان ۲۰ دقیقه ی اول زمان مطالعه را صرف پیدا کردن مکانی برای مطالعه می کنند. یک اقدام کلیدی برای مدیریت مستمر زمان این است که مکان خاصی برای درس خواندن پیدا کنید، جایی که چیزی حواس تان را پرت نکند و بتوانید تمرکز کنید. اگر می خواهید مکان مطالعه ی خود را تغییر بدهید مشکلی نیست، فقط جایی را پیدا کنید که پاسخگوی نیاز شما باشد و دیگر آن را تغییر ندهید.

برای مطالعه بازه های زمانی تعیین کنید

علاوه بر یک مکان مشخص برای مطالعه ، باید بازه های زمانی خاص نیز برای درس خواندن داشته باشید. بازه های زمانی در حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه ایده آل هستند اما ممکن است بسته به موضوع درس و یا توانایی تمرکز کردن شما این مدت بیشتر یا کمتر شود. اشکالی ندارد اگر در این بازه های زمانی استراحت کوتاهی به خود بدهید، میان وعده ای برای خود دست و پا کنید یا همان دور و اطراف کمی قدم بزنید؛ فقط حواس تان باشد که پس از آن خیلی زود سر درس برگردید.

انجام تکالیف خود را در اولویت قرار بدهید

یکی از دشوارترین و در عین حال مهم ترین بخش های مدیریت زمان این است که کارهای مربوط به مدرسه را در اولویت قرار دهید. خیلی راحت است به خودتان بگویید که تکالیف مدرسه را کمی دیرتر یا قبل از اینکه به رختخواب بروید انجام می دهید، تقریبا همان قدر ساده که به خود می گویید: «حالا فردا انجام می دم.»، زیرا زمان خواب تان فرا رسیده است و شما دیگر رمقی برای درس خواندن ندارید. در اولین فرصت تکالیف مدرسه ی خود را انجام دهید و تا زمانی که آنها را تمام نکرده اید کارهای کم اهمیت تر را به تعویق بیندازید. به این ترتیب هم از برنامه ی خود عقب نمی مانید و هم می توانید بدون احساس فشار و نگرانی ناشی از انجام ندادن تکالیف مدرسه به تفریح بپردازید.

از مراجع مفید استفاده کنید

یک مَثَل قدیمی می گوید: «به هر کاری که همت بسته گردد، اگر خاری بود گل دسته گردد» گرچه این مثل قطعا در بسیاری از موقعیت های زندگی به کار می آید، اما هنگامی که گیر کرده اید و نمی توانید تکلیف شیمی خود را انجام دهید، در مورد شما کارایی ندارد. عاقلانه است که در دوران تحصیل تان روی کمک، تجربه و دانش دیگران حساب کنید و برای پیشرفت از آنها کمک بگیرید. دوستان باهوش، معلم های خصوصی، گروه های مطالعه و حتی اینترنت منابع مفیدی هستند که به شما کمک می کنند از پس درس های پیچیده برآیید و به بهترین نحو از زمان خود بهره ببرید.

به گروه های مطالعه بپیوندید

گروه های مطالعه مزایای زیادی برای دانش آموزان دارد، کمترین آنها این است که شما می توانید در مدت زمان کمتر، مطالب درسی بیشتری را پوشش بدهید. فعالیت در یک گروه مطالعه باعث می شود در مدت کوتاهی در مورد موضوعات مختلف تحقیق و مطالعه کنید، به این شکل که به هر عضو یک موضوع تخصیص داده می شود و سپس او خلاصه ای را در مورد آن موضوع به گروه ارائه می دهد.

ورزش کنید، غذای سالم بخورید و خواب کافی داشته باشید

بله، می دانم این را قبلا هم شنیده اید! ولی بگذارید یک بار دیگر نیز به شما یادآوری کنم که «عقل سالم در بدن سالم است!» پس ورزش کنید، غذاهای سالم و مفید بخورید و به قدر کافی بخوابید. اگر شما در بهترین وضعیت خود نباشید، نه می توانید حواس تان را جمع و تمرکز کنید و نه به قدر کافی انرژی و استقامت دارید که بتوانید به صورت مؤثر درس بخوانید و تکالیف مدرسه تان را انجام دهید. به یاد داشته باشید شب زود خوابیدن قابلیت بهره وری شما از زمان را در روز بعد افزایش می دهد.

انعطاف پذیر باشید

قطعا شما نمی توانید همه چیز را برنامه ریزی کنید. اتفاق های پیش بینی نشده ای وجود دارند که با توجه به آنها باید انعطاف پذیر باشید. به محض اینکه توانستید به مسیر اصلی خود بازگردید، با توجه به برنامه ی ماهانه، هفتگی و روزانه تان پیش بروید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (548 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (341 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (355 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (119 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (33 نظر) نگاهی به نمای بیرونی و داخلی خانه آیت الله هاشمی رفسنجانی/ از درب و آیفون ساده تا مبلمان زیبا ولی معمولی پذیرایی+عکس (23 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (19 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (19 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان نسرین مرادی، فریده سریال نون خ/ روحش شاد و یادش گرامی (18 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (16 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (10 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی برای اعلام موجودی کارت بانکی حماسه آفرید+ویدئو/هیتلر هم مغز اینو نداشت... (11 نظر) (عکس) انگشتر بسیار زیبای رهبر انقلاب با طرحی دلربا و چهره شاداب و پرانرژی ایشان در 85 سالگی / پیر ما اشرف مخلوقات است ... (10 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (10 نظر) نگاهی به کیک تولد قلبی شکل مادر عینکی سردار آزمون ؛ انتخاب کیک سوپر استار فوتبال منحصر بفرد است (8 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال روزانه امروز پنجشنبه 14 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 14 تیر 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 14 تیر 1403
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 14 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 14 تیر 1403 + فیلم
بهترین بادام هندی ابران متعلق به کدام شهر است
7 مکان دیدنی و زیارتی کربلا که تا عمق وجوتان را می لرزاند!
کشف باورنکردنی دربارۀ مورچه‌ها؛ آن‌ها هم‌نوعانشان را «جراحی» می‌کنند
15 سالگی از خانه فرار کردم و هرگز برنگشتم/ پدر و مادرم پزشک بودند /مادرم مقصر بود چون...
متن و جملات ادبی برای تسلیت ماه محرم / با بوی محرم الحرام تو حسین ایام عزا و غصه آغاز شود
نگاهی به رسم جالب هر شب خانواده رهبر معظم انقلاب قبل از خواب
نسبت فامیلی ماهچهره خلیلی، خواهر مختار در سریال مختارنامه و پروین سلیمانی چه بود؟+عکس
«طلا خوری» خوراک لاکچری بازان ایرانی/ سرو بستنی، قهوه، آب و ترافل با طعم طلا | قیمت خوراکی‌های گران قیمت بچه پولدارها چقدر است؟
برآورد آمریکا و اسرائیل مداخله مستقیم ایران در جنگ با حزب الله است
راه‌های افزایش مشارکت مردم در انتخابات
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ... حضور حمید نوری در منزل حسین امیرعبداللهیان برای عرض تسلیت به خانواده ایشان و قدردانی از تلاشهای وزیر شهید برای آزادی وی+عکس