به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در بعضی موارد علل ناباروری به گونه ای نيست كه با تجويز دارو يا روشهای پيشرفته درمان ناباروری، بتوان آنها را رفع كرد. برای مثال برخی زنان به خاطر سن بالا، يائسگي زودرس و اختلالات ديگر، عليرغم سالم بودن ارگان های باروری به علت نداشتن تخمك، از امكان باروری محروم اند. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی در زمینه درمان ناباروری ، دیگر جای نگرانی نیست.در اين افراد تنها راه باروری دريافت تخمك اهدايی از يك داوطلب است. استفاده از تخمک اهدایی هم اكنون در كشور ما پس از طی مراحل شرعی و قانونی آن، سال هاست كه مورد استفاده قرار گرفته و بهترین متخصصین ناباروری و آی وی اف امکان باروری و داشتن فرزند را برای خانمهای نابارور فراهم میکنند.
درچه مواردی باید از تخمک اهدایی استفاده کرد:
1- نارسایی اولیه یا نارسایی زودرس تخمدان
2- پیشگیری از انتقال بیماریهای ژنتیکی خاص به جنین
3- کاهش ذخیره تخمدان
4- کیفیت پایین جنینها بطور مکرردر سیکلهای IVF قبلی
5- سن بالای 43 سال
ذخیره تخمدانی چیست؟
به تعداد تخمک هایی که در تخمدان هر زن وجود دارد ذخیره تخمدانی گفته می شود و هر چقدر که این ذخیره بیشتر باشد شانس زن برای بارداری بیشتر می شود و هر چقدر که این میزان کمتر باشد شانس باروری او در هر سیکل تخمدانی کمتر می شود.
شواهد نشان داده است که یکی از فاکتورهایی که موجب ناباروری می شود پایین بودن ذخایر تخمدانی در خانم ها می باشد که لازم است مورد بررسی قرار بگیرد. با افزایش سن میزان این ذخیره کاهش پیدا می کند و بیماری های مزمن جسمانی و مسائل روحی بر تعداد و کیفیت تخمک های یک خانم تاثیر سو دارد. با استفاده از داروهای محرک تخمک گذاری می توان تا حدی به بارداری این افراد کمک کرد، اما گاهی اوقات با دارو فرد باردار نمیشود و لازم هست که با استفاده از روشهایی همچون تخمک اهدایی باردارشود.
در این روش لازم است فرد اهدا کننده تخمک مصرف کلیه داروهای هورمونی را متوقف کند و سپس برای او داروهای محرک تخمک گذاری به صورت زیر جلدی تزریق می شود. برخی افراد به دنبال این داروها و تحریک بیش از حد تخمدان، دچار کم کبودی محل تزریق، گر گرفتگی و تغییر خلق می شوند و گاهی اوقات شدت این عوارض در حدی بوده که فرد اهدا کننده را نیازمند بستری در بیمارستان می کند.
موفقیت و شانس بارداری با استفاده از تخمک اهدایی
موفقیت و شانس بارداری با استفاده از تخمک اهدایی، نیازمند وجود شرایط خاص در فرد اهدا کننده می باشد. فرد اهدا کننده باید زیر ۳۵ سال باشد و همچنین لازم است قبل از اهدای تخمک از نظر بیماری هایی همچون هپاتیت C و ایدز مورد بررسی قرار بگیرد. در این روش تخمک، به صورت آسپیراسیون از تخمدان از طریق واژن استخراج شده و این عمل حدود ۲۵ الی ۴۰ دقیقه زمان می برد و پس از آن ممکن است فرد اهدا کننده مختصر درد داشته باشد.
پس از استخراج تخمک در محیط آزمایشگاه به صورت مصنوعی با اسپرم لقاح داده می شود و سلول تخم توسط روش هایی همچون IVFدر رحم فرد گیرنده تخمک کاشته میشود. پس از لانه گزینی سلول تخم، جنین تا پایان بارداری در رحم فرد گیرنده تخمک به حیات خود ادامه می دهد. بر اساس شواهد بالینی میزان موفقیت این روش بالا بوده و زوج هایی که به علت کمبود ذخیره تخمدانی دچار ناباروری هستند می توانند از این روش استفاده کنند.