به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در این مقاله می خواهیم درباره انواع سفارش (Order Types) در بازارهای مالی صحبت کنیم. انواع سفارش ویژگی هایی جذابی هستند که به یک معامله گر قدرت مانور خوبی در مدیریت سرمایه و پیاده سازی استراتژی های مختلف می دهند و در نتیجه کسب سود را برای آن ها راحت تر و البته به صورت حرفه ای تر میسر می سازند.
آشنایی با انواع سفارش ، تنها یکی از معیارهای موفقیت در این بازار است و هیچ تکنیک یا ابزاری به تنهایی نمی تواند کافی باشد. پس با افزایش دانش خود در سایر زمینه ها، احتمال کسب سود و درآمد دلخواهتان را بیشتر کنید.
به کمک انواع سفارش ، یک شخص می تواند روی سفارش خرید یا فروشی که در بازار ثبت کرده، کنترل داشته باشد. همچنین به کمک آن ها، می توان هنگام خرید و فروش یک سهم یا کالا یا واحد پولی، چندین دستورالعمل و شرط متفاوت را در قالب یک دستورالعمل در سیستم ثبت کرد.
در زمان معامله رمز ارزها و یا سایر دارایی ها در یک صرافی، تمام سفارشات به یکی از انواع سفارش تبدیل می شوند تا مشخص شود هر سفارش قرار است در چه زمانی و چگونه پردازش شود؛ نکته مهم تر این که از این طریق می توان برای سفارش ها دستورالعمل های خاصی تعریف کرد و شرایط معامله را گسترش داد؛ ولی انواع سفارش ، بیشتر با هدف کنترل زمان بندی معامله استفاده می شود.
مقایسه سفارش مارکت (Market) و سفارش لیمیت (Limit)
سفارش مارکت به این شکل است که شما قصد دارید یک رمزارز را به صورت فوری و با قیمت فعلی بازار خریداری نمایید. فرض کنید در حال حاضر قیمت بیت کوین 35000 دلار است و شما موافقید که 2 بیت کوین را با مبلغ 70000 دلار خریداری کنید و نمی خواهید منتظر بمانید تا قیمت این ارز دیجیتال به سطوح پایین تری برسد. برای این کار باید از میان انواع سفارش موجود، سفارش مارکت را انتخاب کنید.
حال باید ببینید که چه کسی می خواهد بیت کوین های خود را با قیمت 35000 دلار بفروشد. برای این کار صرافی مورد نظر شما در میان لیست سفارشات به جست وجوی سفارشی برای پر کردن سفارش مارکت شما می پردازد.
فرض کنید در میان لیست سفارشات، فردی قصد فروش 2 بیت کوین با قیمت 70000 دلار را دارد. در این صورت، صرافی سفارشات دو طرف را با هم تطبیق می دهد و سپس سفارش هر دو طرف انجام می شود.
در این فرآیند، شما سفارشی را به لیست سفارشات اضافه نکرده اید ولی باعث شده اید که یکی از سفارشات دوباره از لیست سفارشات موجود حذف شود. با توجه به اینکه با این کار مقداری از حجم نقدینگی صرافی را کاهش داده اید و سفارشی را از لیست سفارشات حذف کرده اید، یک فرد سفارش بردار (Taker) به شمار می آیید و باید کارمزد Taker را پرداخت نمایید. طرف دیگر در معامله مذکور یک فرد سفارش گذار (Maker) است و با اضافه کردن سفارش خود به لیست سفارشات، مقداری نقدینگی به صرافی اضافه کرده است، بنابراین کارمزد Maker را پرداخت خواهد کرد.
با توجه به اینکه افراد سفارش گذار، مقداری نقدینگی به صرافی اضافه می کنند، کارمزد کمتری پرداخت می کنند (کارمزدهای Maker از کارمزدهای Taker کمتر خواهد بود).
پس در صورتی که قصد دارید معاملۀ خود را به صورت فوری و لحظه ای و با بهترین قیمت موجود در لیست سفارشات انجام دهید، از میان انواع سفارش، روش مارکت را انتخاب کنید. اما در صورتی که برای انجام سفارش خود عجله ای ندارید و می خواهید بعد از رسیدن نمودار قیمت به محدودۀ مورد نظر شما، سفارشتان انجام شود، می توانید از روش لیمیت استفاده کنید. در روش لیمیت علاوه بر اینکه رمزارز مورد نظر خود را با قیمت مدنظر خود تهیه می کنید، با توجه به اینکه با ثبت سفارش خود مقداری نقدینگی به صرافی اضافه کرده اید، کارمزد کمتری نیز پرداخت خواهید کرد.
انواع سفارش رایج و پرکاربرد در بازار ارز دیجیتال
ساده ترین نوع سفارش در میان انواع سفارشات موجود، خرید و فروش با استفاده از روش مارکت و لیمیت است. اما اگر قصد دارید که در این حوزه به صورت حرفه ای تر فعالیت کنید، برای کسب سود بیشتر و مدیریت و جلوگیری از ضررهای احتمالی بهتر است با دیگر انواع سفارش رایج و پرکاربرد آشنا شوید. در ادامه به بررسی برخی از این روش ها می پردازیم.
سفارش استاپ لاس (Stop loss)
برای جلوگیری از ضررهای احتمالی و تعیین حد ضرر، از میان انواع سفارش می توانید از سفارش استاپ لاس استفاده نمایید. در سفارش استاپ لاس کافی است یک سطح قیمتی را به عنوان حد ضرر یا استاپ برای خود مشخص کنید. بعد از ثبت این سفارش، زمانی که نمودار قیمت به محدودۀ موردنظر و قیمت استاپ شما برسد، سفارش خرید یا فروشی با قیمت لحظه ای بازار برایتان انجام می شود. به عبارت دیگر بعد از فعال شدن نقطۀ استاپ شما، یک سفارش مارکت برای خرید یا فروش رمزارز مورد نظر شما صورت می گیرد.
سفارش استاپ لیمیت (Stop limit)
یکی دیگر از روش هایی که در میان انواع سفارشات می توانید برای مدیریت بهتر خرید یا فروش خود از آن استفاده کنید، سفارش استاپ لیمیت است.
تنها تفاوتی که این روش با روش استاپ لاس دارد این است که بعد از فعال شدن نقطۀ استاپ، به جای انجام سفارش خرید یا فروش رمزارز مورد نظر شما با قیمت لحظه ای بازار و با استفاده از روش مارکت، سفارش شما با قیمت مشخص شده و با استفاده از روش لیمیت صورت می گیرد.
بنابراین در این روش شما باید قیمت استاپ و قیمت لیمیت را تعیین کنید. فرض کنید در حال حاضر قیمت بیت کوین 10 هزار دلار است و شما می خواهید سفارش فروشی را با استفاده از روش استاپ لیمیت ثبت کنید. به همین دلیل سفارشی را با قیمت استاپ 9850 و قیمت لیمیت 9800 دلار ثبت می نمایید. با ثبت این سفارش، تعیین کرده اید که بعد از رسیدن قیمت بیت کوین به عدد 9850 دلار، سفارش فروشی با قیمت 9800 دلار برای شما در لیست سفارشات ثبت شود.
سفارش OCO (One Cancels The Other)
یکی دیگر از انواع سفارش در معاملات، سفارش OCO است. این سفارش یک سفارش شرطی است و به کاربران این امکان را می دهد که بتوانند به طور هم زمان از دو سفارش لیمیت و استاپ لیمیت استفاده کنند. در این سفارش اگر یکی از سفارشات انجام شود یا اگر یکی از آنها از طرف شما لغو شود، سفارش دیگر نیز غیرفعال خواهد شد.
فرض کنید قیمت بیت کوین 10 هزار دلار است. شما می توانید با استفاده از سفارش OCO به طور هم زمان یک سفارش فروش در قیمت 9900 دلار و یک سفارش فروش در قیمت 11 هزار دلار ثبت نمایید. به محض اینکه یکی از این دو سفارش فعال شوند، سفارش دیگر لغو خواهد شد.
سفارشات دارای اجبار زمانی (Time in force)
استفاده از روش هایی که در این دسته بندی قرار می گیرند، محدودیت زمانی یا انقضا دارند. در این روش ها می توانید برای سفارشات خود و بسته شدن آنها، شرایط و محدودیت هایی ایجاد نمایید.
یکی از این روش ها GTC (Good Till Canceled) نام دارد. در این روش تا زمانی که یک پوزیشن معاملاتی به طور کامل تکمیل و انجام نشود یا اینکه از طرف شما لغو نگردد، سفارش مورد نظر به صورت باز و فعال باقی می ماند.
یکی دیگر از انواع سفارش موجود در این دسته بندی، سفارش IOC (Immediate Or Cancel) است. در این سفارش، فرد سفارش گذار تعیین می کند که اگر امکان تکمیل و انجام سفارش در همان لحظه وجود دارد، سفارش ثبت شود و در غیر این صورت سفارش کنسل خواهد شد.
سفارش FOK (Fill Or Kill) سفارش دیگری از این دسته بندی است که در آن اگر امکان انجام سفارش به طور کامل وجود داشته باشد، سفارش ثبت می شود و در غیر این صورت سفارش مورد نظر کنسل خواهد شد.