درنه بازی
نام رایج: ترنا بازی
لوازم بازی: چهار طناب یا کمر بند
شرح بازی: «درنه بازی» از بازی های خشن و متداول میان جوانان پاسارگاد می باشد. شمار بازیکنان هشت نفر است که به دو گروه چهار نفره تقسیم می شوند. در آغاز بازی یک دایره به قطر 2.5 متر روی زمین می کشند و به قید قرعه یک گروه درون دایره و گروه دیگر بیرون آن قرار می گیرد. این دایره را "دو" می نامند.
در چهار گوشه ی دو، چهار طناب یا کمربند با طول یک تا یک ونیم متر روی زمین می گذارند (یا تکه پارچه ای اگر از تکه پارچه استفاده شود گودالی حفر نموده و پارچه ها را در گودال قرار داده و پایش را برآن می گذارند).
سر طناب روی گوشه ی دو، و ادامه ی آن در جهت قطر آن است. هر بازیکن درونی پایش را روی یک طناب می گذارد و از آن محافظت می کند. بیرونی ها تلاش می کنند طناب ها (پارچه ها) را به چنگ بیاورند. هر یک از بازیکن های درونی مراقب طناب خود و دیگر طناب ها است و می تواند با زدن لگد به هر جای هر یک از بازیکن های بیرونی گروه بیرونی ها را « حلال» کند. در صورت حلال شدن بیرونی ها، دو گروه جایشان را عوض می کنند و این برای درونی ها برد حساب می شود.
هرگاه یک بازیکن بیرونی بتواند طنابی (پارچه ای) را به چنگ آورد می تواند از آن برای زدن به پای درونی ها استفاده کند تا آن ها را از نزدیکی طناب ها دور کند و بقیه ی طناب ها را برباید و به دست یاران خود دهد تا آن ها برای به دست آوردن دیگر طناب ها از آن استفاده کنند.
چنانچه بیرونی ها همه ی طناب ها را به چنگ بیاورند می توانند همچنان به پای درونی ها بزنند تا زمانی که یکی از درونی ها بتواند با لگد به پای یکی از آن ها بزند و حلالشان کند. درونی ها برای دفاع از خود می توانند طناب را از دست بیرونی ها بیرون بکشند یا خود بازیکن را به درون دو بکشند.
در این حالت بازیکنی که به درون دو کشیده شده به راحتی حلال می شود.
هرگاه یکی از بازیکن های درونی درنه ی خود را از دست بدهد، پشت سر یکی از یاران خود قرار می گیرد تا از او دفاع کند. در این حال او را « پس درنه» می گویند. چنانچه یکی از درونی هایی که دارای درنه است به بیرون کشیده شود، تا زمانی که درنه ی او همچنان توی دو است حق ندارد به دو بازگردد. اما اگر بیرونی ها درنه ی او را بردند می تواند به داخل دو بازگردد.
در حالتی که بازیکنان درونی بتوانند هر چهار طناب را از دست بازیکنان بیرون بکشند حق دارند بیرونی ها را با آن بزنند و در نتیجه در این حالت بازی به شدت یک طرفه خواهد شد. در این حالت توافق می شود که طناب ها را زمین بگذارند و برای تعیین گروه درونی و بیرونی بر بزنند.
معنای اصطلاحات بازی
1- درنه / derene: « درنه» در لغت به معنی گونه ای تازیانه است و در این بازی چهار تکه یا کمربند به صورت تازیانه به کار می رود. کمربند در دسترس ترین وسیله و بهترین جایگزین طناب برای بچه های مدرسه ای است. این بازی با تفاوت هایی در بسیاری از جاهای ایران رواج داشته و نام آن در زبان معیار « ترنا بازی» است.
2- در برخی شهرهای استان فارس به جای دایره، چهار گوش می کشند.
3- قرعه معمولاً به صورت «بر زدن» انجام می گیرد.
4- دو / dow: همان«داو / dav» است.
5- حلال شدن / halal sodan: باختن کلی و ناگهانی در بازی و به معنی از دست دادن موقعیت برتر کنونی است.
نکته: لگد زدن بصورت حرفه ای به ساق پا می باشد در غیر این صورت بازی خشن می شود.