آپارتمان و خانه های قدیمی با این که ممکن است دوست داشتنی باشند اما در صورتی که تعمیر نشده و عملیات بازسازی بر روی آن ها اجرا نشود می توانند مشکلات زیادی را برای ساکنان آن خانه ایجاد کنند. باید توجه کرد که در صورت گذشتن سال ها از ساخت یک خانه که دارای قدمتی زیاد است می بایست عملیات تعمیر و بازسازی بر روی آن اجرا شود. شاید با خود بگویید الان زمانش نیست و یا نیازی به بازسازی ندارید. اما تا زمانی که مشکلی جدی برای منزل به وجود نیاید میزان ضروری بودن آن درک نمی شود. از این رو تا قبل از ایجاد مشکلی خاص اقدام به بازسازی منزل نمایید. چرا که در صورت خرابی شما نیاز به نوسازی دارید که در آن صورت هزینه های زیادی را می بایست متحمل شوید.
بازسازی ساختمان چیست؟
بررسی ها حاکی از آن هستند که از عصر ایران باستان، نوسازی و بازسازی منازل در ایران عملی بسیار مرسوم بوده است و سنت خانه تکانی که هر ساله انجام می شود نیز ریشه در آداب و رسوم آن زمان دارد. جدا از این مسئله امروزه بازسازی ساختمان و یا نوسازی آن در تمامی دنیا عملی کاملا مرسوم شناخته می شود. در ایران نیز آپارتمان ها هر از گاهی آن حالت زیبا و جذاب اولیه خود را از دست داده و بسیار خسته کننده می شوند. در این موارد می بایست بازسازی آپارتمان و یا همان بازسازی منزل به صورتی حرفه ای صورت پذیرد.
مجوز تعمیرات و بازسازی ساختمان چیست؟
اگر به دنبال بازسازی ساختمان مورد نظر خود می باشید، ابتدا باید مجوز تعمیرات را از شهرداری دریافت نمایید. بعضی از فعالیت ها همانند تخلیه چاه، رنگ آمیزی، کاغذ دیواری منزل، تعمیرات استخر، نماکاری دیوارها و… نیازی به دریافت مجوز شهرداری ندارند و شما می توانید جهت تعمیر و بازسازی بدون مجوز اقدام نمایید. به طور کلی بازسازی در کشور ما شامل انواع متفاوتی می باشد: بازسازی حفاظتی ساختمان، بازسازی سبکی ساختمان یا آناستیلوز (مخصوص بناهای تاریخی)، بازسازی با روش پاک سازی سبکی و بازسازی تکمیلی ساختمان. بازسازی حفاظتی جهت حفظ پایداری بنا انجام می گردد و بازسازی با روش پاک سازی سبکی، شامل مراحلی است که نقاط و یا قسمت های بافت فرسوده از بنا خارج می گردد. بازسازی تکمیلی نیز اقدام نهایی جهت بازسازی می باشد.
بررسی قوانین بازسازی ساختمان
تعمیراتی که شامل موارد زیر شود قوانین خود را داشته و باید پیش از شروع به فعالیت از شهرداری مجوز آن کسب شود:
- جا به جا کردن محل راه پله در ساختمان
- حذف تیغه های داخلی خانه که نقش باربر را دارند و اگر این تیغه ها حذف شوند ساختمان ریزش می کند.
- جا به جایی دیوارهایی که منجر به حذف پارکینگ شوند.
- جا به جا کردن قسمت هایی از ساختمان که به هم خوردن ضوابط شهری را در پی داشته باشد.
مدارك مورد نياز
- درخواست مالك
- ارائه اصل و فتوكپی اسناد مالكيت (سند شش دانگ يا اوقافی شش دانگ)
- ارائه اصل و فتوكپی وكالتنامه و شناسنامه وكيل (در معامله وكالتی)
- ارائه نقشه تفكيكی يا تقسيمی مورد تأييد شهرداری
- ارائه اصل و فتوكپی شناسنامه مالك يا مالكين (كارت ملی)
- جهت املاكی كه بصورت ساخته شده می باشند و مالكين تقاضای تجديد بنا و يا پروانه تعميراتی دارند آخرين مدرك تسويه حساب ارائه گردد.
- چنانچه مالك در قيد حيات نباشد ارائه گواهی انحصار وراثت و وكالتنامه از ساير ورثه الزامی می باشد.
- ارائه كد پستی ملك
مراحل انجام كار
- تشكيل پرونده
- مراجعه به واحد كنترل ساختمانی و ثبت كد نوسازی و درخواست و تعيين زمان بازديد از ملك
- مراجعه مالك در زمان تعيين شده به شهرداری و بازديد ملك توسط مأمور بازديد (مأمور بازديد پس از بازديد ملك به مالك يا متقاضی اعلام می نمايد در چه زمانی به كدام قسمت شهرداری جهت پيگيری مراجعه نمايد)
- تعيين بروكف توسط واحد نقشه برداری (در صورت نياز)
- اظهارنظر واحدهاي تعيين خلاف و طرح تفصيلی شهرسازی با توجه به درخواست مالك و دستور لازم توسط رئيس شهرسازی و شهرداري منطقه و انجام استعلامات از اداره برق، بيمه، پست، آتش نشانی، گاز و صدور دستور تهيه نقشه
- بعد از تأييد نقشه های معماری توسط كميته فنی شهرداری مي بايستی توسط مهندس ناظر، محاسب و... و سازمان نظام مهندسی ساختمان، واحد نظارت بر پروانه تأييد و به واحد ساختمانی تحويل گردد.
- صدور پيش نويس قطعی پروانه ساختمانی و ارجاع به واحد درآمد و نوسازی و پرداخت عوارض
- صدور مجوز پروانه ساختمانی
- تأييدات (امضای مسئول شهرسازی ساختمانی، معاون فنی و شهرسازی، شهردار)
تفاوت بازسازی با نوسازی چیست؟
مالکان خانه های قدیمی باید به این نکته توجه داشته باشند که بازسازی با نوسازی متفاوت است و به همین دلیل باید تصمیم خود را بگیرند که قصد دارند کدام عملیات را روی خانه یا ساختمان خود انجام دهند. به بیان کلی، بازسازی مترادف کلمه مرمت است به این معنی است که شخصی یا گروهی با همکاری هم، روی یک پروژه ساختمانی فعالیت می کند تا بتوانند تداوم و پایداری یک اثر را برای مدت زمان بیشتری تضمین کنند.
نوسازی اما به این معنی است که یک ساختمان با بافت قدیمی را انتخاب می کنیم و تصمیم می گیریم که عمل نوسازی را روی آن انجام دهیم. در نتیجه باید شروع به تعمیر نمای داخلی ساختمان که دارای بافت قدیمی است کنیم که با این عمل بافت یک ساختمان از لحاظ نمای داخلی، نوسازی می شود. تمام عملیات و تغییرات که روی بافت قدیمی ساختمان انجام می شود، حتی عملیات جابجایی دیوارها نیز به عنوان بازسازی تلقی می شود. بنابراین هر عملی که باعث افزایش پایداری ساختمان شود، بازسازی محسوب می شود. فراموش نکنید در عملیات بازسازی، ساختمان تخریب نمی شود و تعمیرات ضمن حفظ ساختار بنا انجام می شود.
مواردی که نیاز به اخذ مجوز نیست
- مرمت بام از قبیل (تعویض قیرگونی و آسفالت – نصب موزائیک – تعویض – مرمت شیروانی)
- تعمیر و تعویض کف سازی زیر زمین و طبقات
- سفید کاری و نقاشی و نصب کاشی
- نماسازی ساختمان، دیوارها و حیاط
- محوطه سازی منازل و مجتمع های مسکونی اعم از احداث حوض یا استخر، کف سازی و باغچه بندی مشروط به عدم حذف پارکینگ
- نصب و تعمیر یا تعویض سرویسهای بهداشتی و رفع نواقص بهداشتی ساختمان، مشروط به عدم تغییر نظام فنی، معماری و کاربری ساختمان
- تعویض درب یا پنجره، مشروط به عدم تغییر درنظام فنی و معماری و کاربری ساختمان
- لوله کشی آب، فاضلاب، گاز و نصب شوفاژ، مشروط به اینکه محل موتورخانه نیاز به احداث ساختمان جدیدی نداشته باشد
- حفر چاه فاضلاب و تخلیه آن
- در منازل مسکونی که مورد اشراف پنجره های اماکن مجاور هستند، ایجاد حفاظ بر روی دیوار موجود با استفاده از مصالح سبک و مقاوم ایرانیت…..