کودکان به طور متوسط سالانه بین ۸ تا ۱۰ مرتبه سرما می خورند. اما برخی از کار ها وجود دارد که می توانید برای حفظ راحتی و تغذیه کودکان در هنگام مبارزه با ویروس انجام دهید. کودکان باید استراحت کافی و مایعات کافی دریافت کنند. آب میوه های رقیق شده، آب، سوپ و آبگوشت راه های عالی برای مصرف مایعات هستند. اگر کودک شما تب، استفراغ یا اسهال دارد توصیه های پزشک اطفال را برای جایگزینی مایعات دنبال کنید. بچه های بزرگتر ممکن است از چای های گیاهی با عسل و لیمو استفاده کنند.
غذا دادن به کودک در زمان بیماری
اگر چه هیچ راهکار درمانی برای پیشگیری از این مشکل وجود ندارد اما مواردی وجود دارد که می توانید به راحتی کودک خود را تغذیه کنید تا با ویروس ها مبارزه کند. اما بهترین راهکار برای تغذیه آن ها هنگام ابتلا به بیماری های خفیف چیست؟ در این قسمت به چندین مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد.
به آن ها مقداری میوه بدهید
شاید هیچ مدرک محکمی وجود نداشته باشد که نشان دهد ویتأمین C سرماخوردگی را درمان می کند اما خواص آنتی اکسیدانی آن نمی تواند آسیبی به همراه داشته باشد. منابع خوب ویتأمین C عبارتند از لیمو، لیموترش، پرتقال، گریپ فروت و انواع توت ها هستند. به کودک خود انواع میوه های نرم را بدهید. آن ها نه تنها سرشار از ویتأمین ها و مواد معدنی برای حمایت از سلامت و ایمنی هستند، بلکه حاوی مقدار زیادی آب برای کمک به تأمین نیاز های کودک شما به مایعات هستند. میوه های برش خورده یخ زده راحت و به راحتی آب می شوند و به سرعت میوه های تازه فاسد نمی شوند. در اینجا چند روش وجود دارد:
- میوه های کمی آب شده مانند زغال اخته یا توت فرنگی احساس خنکی در گلو ایجاد می کنند.
- تکه های میوه یخ زده را با استفاده از شیر کم چرب یا بدون چربی یا نوشیدنی سویا غنی شده به اسموتی تبدیل کنید.
تغذیه مورد علاقه کودک را بدهید
یک کودک بیمار ممکن است اشتهای ضعیفی داشته باشد، بنابراین میان وعده های غذایی کوچک را بر اساس انواع غذا های مورد علاقه او سرو کنید. وعده های غذایی کوچک مکرر هضم آسان تری دارد و به رفع نیاز های انرژی آن ها کمک می کند. از غذا های غنی، سرخ شده و چرب دوری کنید و به سمت نشاسته های ساده مانند برنج و رشته فرنگی بروید زیرا این مواد برای معده و هضم بهتر هستند.
سوپ مرغ درست کنید
برای تهیه یک سوپ مرغ مقداری برنج یا رشته فرنگی و سبزیجات پخته و خرد شده اضافه کنید. از دو قاشق غذاخوری آرد جو دوسر نیز می تواند برای غلیظ کردن سوپ ها در حین گرم کردن استفاده کنید و با یک لیمو ترش تازه به کودک بدهید.
توصیه های کلی تغذیه ای به کودکان بیمار
- قبل از دادن غذا به کودک باید دستها و صورت او شسته شود زیرا به کودک احساس آرامش می دهد.
- وقتی کودک خواب آلود است به او غذا داده نشود.
- غذا دادن به کودک بیمار مشکل و خسته کننده است و مادر باید با صبر و حوصله بیشتری به کودک غذا بدهد.
- ازغذاهای مورد علاقه کودک در زمان سلامتی، به او بیشتر داده شود.
- غذاهایی که نرم هستند و خوردن آنها نیاز به جویدن زیاد ندارد به کودک بدهید ( مانند سوپ یا پوره و فرنی )
- برای نرم کردن غذا، کمی کره یا روغن مایع و یا شیر به غذای کودک اضافه شود.
- غذا به دفعات بیشتر و با حجم کمتر به کودک داده شود.
- حتی اگر کودک مقدار کمی غذا بخورد بهتر از آن است که چیزی نخورد .
- در صورت گرفتگی بینی ، ابتدا بینی را تمیز کرده وبعد غذا داده شود .
- کودک را مجبور به خوردن غذا نکنید چون ممکن است باعث تهوع در کودک شود یا غذا وارد مجاری تنفسی او گردد.
- در بیماریهای تب دار، بعد از اثر داروی تب بر و کاهش نسبی تب، غذا به کودک داده شود.
- تداوم شیردهی به مادران کودکان شیرخوار تاکید می شود. ضمنا مصرف شیر در کودک تب دار هیچ منعی ندارد.
- کودک بیمار نیاز به پرهیز غذایی شدید ندارد.
اهمیت تغذیه کودک در دوران نقاهت
دوران نقاهت زمانی شروع می شود که علایم بیماری به تدریج از بین رفته و بیمار رو به بهبودی می رود. بر خلاف دوران بیماری که کودک بسیار بی اشتها است، در دوران نقاهت، به طور واضح اشتهای او بیشتر می شود. این زمان بهترین فرصت برای جبران وزن از دست رفته کودک در دوران بیماری است. باید حتماً از این فرصت استفاده کرد و به او غذای بیشتری بدهید.افزودن تخم مرغ به غذای کودک نیز پروتئین غذای کودک را بیشتر می کند مثلاً برای کودکان بالای یک سال می توان تخم مرغ آب پز را بعد از طبخ و رنده کردن، به پوره ی سیب زمینی و یا سوپ کودک اضافه کرد
معمولاً به دلیل بیماری اشتهای کودک کم می شود و به علت اسهال، استفراغ یا تب، مواد غذایی را هم از دست می دهد. پس از یک طرف نیاز به مواد مغذی و انرژی زیاد از طرفی دریافت آن کم می شود، چنانچه به تغذیه کودک در این دوران توجه نشود نه تنها وزن او افزایش نمی یابد، که دچار توقف یا کندی رشد هم می شود و به دنبال آن دچار سوء تغذیه می گردد، بنابراین اگر تغذیه کودک در طی بیماری مناسب باشد هم سریع تر بهبود پیدا می کند وهم کمتر وزن از دست می دهد.
به خاطر داشته باشید که در دوره نقاهت:
- تعداد وعده های غذای کودک را بیشتر کنید (به جای 5 وعده 6 وعده غذا به کودک بدهید).
- در هر وعده غذا، نسبت به قبل مقدار غذای بیشتری به کودک بدهید.
- غذای کودک را نسبت به قبل مقوی تر تهیه کنید. انرژی غذای کودک را می توانید با افزودن یک قاشق مرباخوری کره یا روغن، افزایش دهید.