احتمالا می دانید که بعد از پایان 12 ماهگی یا همان یکسالگی می توانید شیر پاستوریزه را به تغذیه روزانه کودک اضافه کنید. بیشتر والدین سوال می کنند که درمیان انواع شیرهای موجود در بازار، بهتر است که چه نوع شیری به کودکان بدهیم؟ یک کودک در روز چقدر باید شیر بخورد و ... با ما تا پایان این مطلب همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریابید.
چه نوع شیری به کودکان بدهیم؟
تمام پدر و مادرها کودکی سالم و قوی می خواهند. از وقتی کودک درآغوش شماست به فکر غذاهای مقوی متفاوتی برای او هستید. البته تا ۶ ماه باید کودک را از شیر خود تغذیه کنید. اما پس از آن چه؟ این سوالی است که اغلب مادران می پرسند. همراه با غذاهای دیگر، شیر بخشی از تغذیه کودک است. می دانید که شیر برای کودک لازم است. اما می دانید دلیل اصرار پزشکان و بزرگ ترها به مصرف شیر برای کودکان نوپا چیست؟ اگر نمی دانید مقاله زیر را بخوانید تا از اهمیت شیر برای کودکان بیشتر مطلع شوید.
اهمیت شیر برای کودکان نوپا
حتما در دوران کودکی مادر یا مادربزرگ به شما می گفتند هر روز شیر بنوشید. احتمالا شما هم از این کار طفره می رفتید. اما هر طور شده یک لیوان شیر به شما می دادند و می گفتند برای بدن تان لازم است. شیر برای رشد کودک ضروری است. به همین دلیل باید به کودک خود هر روز شیر بدهید. شیر مزایای دیگری هم دارد. کسب آگاهی درباره این موضوع اهمیت زیادی دارد.
1. استحکام استخوان ها
شیر منبع اصلی کلسیم و چربی مورد نیاز برای رشد کودک نوپاست. کلسیم به رشد و استحکام استخوان ها و دندان ها کمک می کند. بعلاوه مولکول های کلسیم در انقباض ماهیچه ها و تحریک اعصاب نیز کاربرد دارد.
2. از مشکلات استخوانی جلوگیری می کند
علاوه بر کلسیم، شیر حاوی مقادیر زیادی ویتامین D نیز هست. این ماده مغذی استخوان ها را تقویت کرده و از اختلالات استخوانی مانند راشیتیسم یا نرمی استخوان جلوگیری می کند.
3. وزن سالم
شیر سرشار از پروتئین است. به علاوه پروتئین لبنیات حاوی اسیدهای آمینه ای است که در سنتز ماهیچه ها استفاده می شود. اثر سیرکنندگی پروتئین از خوردن زیاد نیز جلوگیری می کند. همچنین مصرف مقدار سالم لبنیات می تواند به حفظ وزن سالم کمک کند. مطالعات نشان داده است ادامه مصرف لبنیات، با پیشگیری از چاقی در بزرگسالی ارتباط دارد.
آیا می توان از شیر پاستوریزه برای نوزادان استفاده کرد؟
در 6 ماه اول زندگی، نوزاد به غیر از شیر مادر یا شیر خشک هیچ ماده غذایی دیگری نباید دریافت کند. در واقع دادن هر چیزی غیر از شیر مادر و شیر خشک می تواند برای کودک آسیب زا و خطرناک باشد. چرا که معده نوزاد هنوز برای هضم مواد غذایی دیگر آماده نیست. مصرف شیر پاستوریزه در این دوران می تواند منجر به اسهال، استفراغ و واکنش های آلرژیک در فرزندتان شود.
چگونه می توان شیر گاو مناسب برای نوزادان انتخاب کرد ؟
برخی مادران به دلیل مصرف داروهای خاص و یا اعتیاد به برخی مواد نمی توانند از شیر خود برای تغذیه نوزاد استفاده کنند. در این شرایط تنها گزینه استفاده از شیر خشک است و نباید شیر پاستوریزه جایگزین شیر مادر شود.
پاستوریزه و استریل شده
پاستوریزاسیون زمانی است که شیر برای مدتی در دمای بالا گرم می شود و سپس به سرعت خنک می شود تا باکتری ها و سایر میکروارگانیسم های موجود در شیرکم شود.
استریل کردن فرایندی است که کلیه میکروارگانیسم های موجود در شیر را از بین می برد و همین امر باعث می شود شیر استریلیزه بهترین گزینه برای نوزادان باشد. می توانید شیر پاستوریزه را در صورت عدم دسترسی به شیر استریل استفاده کنید.
تقویت شده
شیر به خودی خود حاوی مواد مغذی زیادی است اما مواد مغذی اضافه شده می توانند ارزش غذایی آن را بالا برد که چنین فرآیندی تقویت نامیده می شود. شیر گاو غنی شده با ویتامین ها را انتخاب کنید به خصوص ویتامین دی. تقویت کردن شیر به کودک کمک می کند تا مواد غذایی ضروری در رژیم غذایی خود را دریافت کند.
کودک به چه میزان می تواند از شیرگاو مصرف کند؟
متخصصان کودکان بیش از 946 میلی لیتر شیر گاو را در روز برای نوزادان توصیه نمی کنند. مصرف بیش از حد شیر باعث افزایش کالری کودک شده و فضای کمی برای سایر غذاهای جامد مورد نیاز کودک باقی می گذارد. اگر کودک شما بیش ازاین مقدار نیاز دارد می توانید گزینه های دیگری مانند شیر مادر و یا شیرخشک به آن ها بدهید.
از چه زمانی می توانیم به کودک شیر پاستوریزه بدهیم؟
در 6 ماهه دوم زندگی، کودکان می توانند مصرف شیر پاستوریزه را شروع کنند. اما مقدار آن باید محدود باشد. دادن شیر پاستوریزه را به تدریج شروع کرده و ترجیحاً آن را با مواد غذایی دیگر ترکیب کنید. برای مثال درست کردن فرنی برای فرزندتان یک غذای مکمل سالم محسوب می شود که در آن از شیر پاستوریزه نیز استفاده خواهد شد. درواقع از 6 ماهگی تا یک سالگی کودک هنوز به شیر مادر احتیاج دارد و مصرف شیر پاستوریزه باید در کنار شیر مادر صورت بگیرد.
بهترین نوع شیر برای بچه ها چه نوع شیری است؟
هنگامی که کودک یک ساله شد می توانید شیر کامل یا چربی کم (۲٪) را به او بدهید. اینکه چه مقدار شیر باید ارائه شود باید با پزشک متخصص اطفال در میان گذاشته شود. در این مقدار غذای جامد کودک شما مصرف می شود. دادن شیر زیاد در رژیم غذایی کودک می تواند او را پر کند و احساس گرسنگی کافی برای خوردن انواع غذا های جامد دیگر را در او ایجاد نکند.
شیر پرچرب به فرزندمان بدهیم یا کم چرب؟
برخی از خانواده ها ترجیح می دهند پس از ۲ سالگی به فرزندان خود شیر کم چربی بدهند. این تصمیمی است که باید با پزشک متخصص اطفال شما در میان گذاشته شود. شما باید ترجیحات فرزند خود (و خانواده) را در نظر بگیرید و همچنین در نظر بگیرید که بقیه رژیم های معمول کودک شما چه غذا هایی را تشکیل می دهند. به خاطر داشته باشید که کودک از ۴ تا ۵ سالگی باید حدود یک سوم کالری خود را از چربی دریافت کند.
شیر پر چرب برای چه کودکانی مناسب است؟
شیر پر چرب گزینه خوبی برای کودکان بالای 12 ماه است که از شیر مادر تغذیه نمی شوند. آنها برای رشد و نمو مغز به کالری چربی نیاز دارند و این به خصوص در 2 سال اول زندگی اهمیت دارد. یکی دیگر از مزایای شیر پر چرب نسبت به شیر کم چرب این است که بسیاری از مردم فکر می کنند که طعم بهتری دارد؛ بنابراین برای کودکانی از شیر کم چرب استفاده نکرده اند و از خوردن آن امتناع می کنند، ممکن است شیر پر چرب تنها راهی باشد که میل به نوشیدن شیر پیدا کنند. اگر کودک شما بدغذا است، دارای اضافه وزن نیست و به سادگی چربی و کالری اضافی را از سایر غذاها دریافت نمی کند، شیر پر چرب می تواند برای او بهتر باشد. با این حال، شما نمی خواهید همه کالری مورد نیاز کودک از شیر بدست آید، پس با پزشک اطفال درباره یک رژیم غذایی مناسب صحبت کنید.
شیر کم چرب برای چه کودکانی مناسب است؟
اگرچه شیر پر چرب برای کودکان نوپایی که اضافه وزن ندارد مفید است، گفته می شود که بعد از 2 سالگی شما می توانید آن را با شیر کم چربی که بقیه اعضای خانواده مصرف می کنند، جایگزین کنید.
شیر کم چرب چه فایده ای برای کودک دارد؟
تغییر از شیر کامل به شیر کم چرب می تواند یک تغییر بزرگ باشد. اگر فرزند شما شیر کامل را ترجیح می دهد اما به دلیل سلامتی یا ترجیح خانواده نمیتوانید به او شیر کم چرب بدهید، سعی کنید تغییر تدریجی را به سمت شیر کم چرب تغییر دهید. ممکن است کودک ۲ ساله علاقه زیادی به نوشیدن شیر داشته باشد اما بهتر است شیر کم چرب را جایگزین شیر پرچرب قرار دهید.
نکته هایی در مورد نگهداری شیر در شیشه
شیرهای پودری را بدون هیچ نگرانی می توانید در زمان نیاز کودک، به صورت مایع درآوريد و استفاده كنيد؛ اما در مورد شیرهای مایع که آماده مصرف هستند، بعد از باز کردن در آن ها، می توانید بقیه شیر را مدت 48 ساعت در دمای بین صفر تا دو درجه سانتی گراد و در قسمت بالای یخچال نگهداری کنید. به این نکته نیز توجه کنید که اگر یک بار شیر مایع را گرم کنید، دیگر نمی توانید آن را نگه دارید.
نتیجه گیری
اگر فرزندتان شیر گاو نمی خورد سایر غذا های لبنی مانند کفیر، ماست و پنیر می توانند در وعده های غذایی و میان وعده های کودک قرار بگیرند. از شیر می توان در مواردی مانند اسموتی ها و سوپ های خامه ای برای افزودن مواد مغذی نیز استفاده کرد.