به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بسیاری از خانمها بخاطر ترس از عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص های پیشگیری از مصرف این قرصها خودداری می کنند. این قرص ها ممکن است برای اهداف مختلفی مثل پیشگیری از بارداری، درمان اختلالات و نامنظمی های خونریزی ماهیانه، درمان آکنه و غیره توسط پزشک تجویز شوند. گاهی نیز خانمها برای عقب انداختن عادت ماهیانه برای رفتن به سفر یا علل دیگر از این قرصها استفاده می کنند. اما آیا عقب انداختن عادت ماهانه با قرص عوارض دارد و عوارض عقب افتادن پریودی چیست؟
عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص چیست؟
اگر شما از قرص های ضد بارداری استفاده می کنید در این صورت ممکن است نیازی به پریود ماهانه در شما وجود نداشته باشد. باید بدانید که چطور می توانید با استفاده از قرص های ضد بارداری کنترل بیشتری روی چرخه های قاعدگی خود داشته باشید. آیا می خواهید که پریودهای کمتری داشته باشید؟ باید بدانید که با استفاده از قرص های ضد بارداری کنترل پریود ممکن خواهد بود.
برخی از انواع قرص های ضد بارداری به گونه ای طراحی شده است که چرخه هورمونی طبیعی بدن را تقلید می کند. یک بسته قرص حاوی 28 قرص می باشد اما تنها 21 قرص حاوی مواد موثره می باشد. منظور از مواد موثره هورمون هایی است که برای سرکوب قدرت باروری درون قرص قرار داده شده است. هفت قرص باقیمانده حاوی مواد غیر فعال می باشد. خونریزی که به هنگام مصرف قرص های غیر فعال ایجاد می شود همان خونریزی انزوا از مصرف هورمون یا خونریزی است که شبیه خونریزی قاعدگی می باشد. این خونریزی در اصل پاسخ بدن شما به توقف مصرف هورمون ها می باشد. به همین دلیل قرص های ضد بارداری دارای 28 قرص برای تاخیر یا قطع پریود ماهانه موثر نیستند و برای این منظور باید از قرص های ضد بارداری حاوی 21 قرص استفاده کرد.
برخی خانمها نگران عوارض عقب افتادن پریودی هستند زیرا گمان می کنند نداشتن خونریزی ماهیانه برای آنها ضرر دارد. این ترس تا حدی از این باور نشأت می گیرد که خون قاعدگی ناپاک و آلوده است و باید ماهیانه از بدن خارج شود. اما چنین باوری صحیح نیست. درواقع عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص ناچیز است و مصرف گهگاهی قرص برای عقب انداختن پریود مشکل خاصی ایجاد نمی کند. حتی برخی مطالعات پا را فراتر می گذارند و می گویند قطع کامل قاعدگی با قرص به سلامت جسمی و روحی فرد کمک می کند و فاقد هرگونه عوارض است. جدا از اینکه تمایل به قطع کامل خونریزی پریود با قرص یا گذراندن هر ماهه ی خونریزی بستگی به انتخاب شخصی هر خانم دارد، باید به عوارض احتمالی مصرف این قرصها نیز توجه شود.
عوارض مصرف طولانی مدت قرص های پیشگیری
- افزایش احتمال ایجاد لخته های عروقی مخصوصاً در افراد با سن بالا و سیگاری
- افزایش میزان قند خون در بیماران مبتلا به دیابت
- افزایش فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون : قرصهای HD به علت تأثیر جزء استروژنی ممکن است در 5% بیماران، فشار خون را افزایش دهند. این تأثیر در قرصهای LD بسیار کمتر است ولی با این وجود بهتر است این بیماران با صلاحدید پزشک، از قرصهای پیشگیری فاقد استروژن استفاده کنند.
- احتمال افزایش سردرد در افراد مبتلا به میگرن: هرچند قرصهای پیشگیری برای درمان سردردهای میگرنی مرتبط با پریود مورد استفاده قرار می گیرند، خود ممکن است سردردهای میگرنی را افزایش دهند.
- طبق برخی مطالعات ممکن است این داروها ریسک سرطان پستان و تخمدان را زیاد کنند.
- ایجاد خونریزی شدید، نامنظمی های پریود، قطع قاعدگی یا لکه بینی
- قطع تخمک گذاری تا چند ماه: ممکن است بعد از قطع قرص پیشگیری، چند ماه طول بکشد که تخمک گذاری نرمال دوباره برقرار شود. اگر بعد از قطع این قرصها همچنان تا 6 ماه فرد پریود نشود، باید برای بررسی به پزشک مراجعه کند.
- دردناک شدن پستان ها به علت پروژسترون موجود در قرص
- افزایش ترشح واژن
- کاهش میل جنسی
- درد و کرامپ شکم
- تهوع و استفراغ
- خارش بدن (نادر)
قرص های پیشگیری در چه افرادی ممنوع است؟
عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص پیشگیری در افراد زیر می تواند وخیم باشد و باید از آن جداً پرهیز کنند:
- افراد مبتلا به فشار خون کنترل نشده
- زنان بالای 35 سال سیگاری
- -سابقه لخته عروقی یا گرفتگی رگهای قلبی
- افرادی که دچار میگرن با علائم خاصی هستند که به آن اورا می گویند. مثل دیدن جرقه یا شنیدن بوی خاصی قبل از شروع حملات سردرد. عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص در این افراد می تواند ایجاد لخته در عروق مغزی یا افزایش سردرد باشد.
- افراد دارای سابقه سرطان رحم یا پستان
- افراد دچار دیابت باید با احتیاط از این داروها استفاده کنند.
فواید قرص های پیشگیری
عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص پیشگیری باید از سوی پزشکان و بیماران مورد توجه قرار گیرد. بعضی از افراد برای داشتن سبک زندگی مطلوب خود از قرص پیشگیری برای قطع قاعدگی استفاده می کنند که باید با توجه به ممنوعیتهای این داروها و با نظر پزشک صورت گیرد. علی رغم وجود عوارض به تأخیر انداختن قاعدگی با قرص، برخی مطالعات بیان می کنند که قرصهای پیشگیری (OCP) خطر سرطان رحم و تخمدان و حتی روده بزرگ را کم می کنند.