به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ممکن است شما هم به هر علتی مانند مصرف بعضی دارو ها نتوانید به نوزادتان شیر خودتان را بدهید و مجبور شوید از شیرهای کمکی استفاده کنید. در این صورت اگر بخواهید از شیری غیر از شیر خشک استفاده کنید لازم است بدانید که چه نوع شیری برای فرزند شما خوب و مناسب است. در این مطلب سعی کردیم به این سوال از دیدگاه طب ایرانی پاسخ بدهیم که اگر مادری نتوانست شیر خودش را به نوزاد بدهد چه شیری برای تغذیه نوزاد او مناسب تر است.
نظر طب سنتی درباره بهترین جایگزین شیر مادر
1. شیر بز
شیر بز نزدیکترین شیر به شیر مادر است. با وجود اینکه شیر بز چربی زیادی دارد، باید تغذیه نوزاد با این شیر با احتیاط باشد زیرا فاقد اسید فولیک است و میزان کمی ویتامین B12 دارد، که اینها هر دو برای رشد و نمو نوزاد ضروری هستند. جای دادن مخمرهای غذایی برای تهیه اسید فولیک ضروری است و همچنین سایر مواد افزودنی برای جبران کمبود ویتامین B12 لازم است.
مادران می توانند شیر بز را برای نوزادانی که به شیر گاو و شیر خشک های تجاری حساسیت دارند جایگزین کنند، ولی اغلب نگران خطرات آن هستند. از نظر تئوری شیر بز نسبت به شیر گاو قابل هضم تر است و حساسیت کمتری ایجاد می کند، اما می تواند باعث تحریک روده و کم خونی شود. اگر کودک شما زیر یکسال سن دارد و نسبت به شیر خشک های دارای شیر گاو حساسیت دارد، می توانید شیر خشک تهیه شده از سویا را امتحان کنید. اگر کودک شما نمی تواند شیر سویا را هم هضم کند، درباره تغذیه نوزاد با شیر بز با پزشک مشورت کنید.
شیر انسان دارای لاکتوز، ویتامین B12، اسید فولیک، نیاسین و برخی اسیدهای چرب ضروری بیشتری نسبت به شیر بز است، و شیر بز دارای میزان کمی از مواد مغذی ضروری مانند آهن، فولات و ویتامین های C ،B و D است. لازم است که ویتامین و مواد معدنی را به شیر بز اضافه کنید. به همین دلیل است که افزودن ویتامین های مایع به کودک ضروری است.
2. شیر گاو
شیر گاو می تواند رشد و نمو کودکان بالای یک سال را تامین کند و به عنوان جایگزینی برای شیر خشک توصیه می شود. اما برای نوزادان کوچکتر گزینه خوبی نیست زیرا به راحتی هضم نمی شود. شیر گاو غلظت بالایی از پروتئین و مواد معدنی را دارد و می تواند نوزادان کم سن تر را تحت تاثیر قرار دهد و باعث بیماری شدید در هنگام گرما، تب یا اسهال شود.
به علاوه شیر گاو فاقد مقادیر مناسبی از آهن، ویتامین C و سایر مواد مغذی مورد نیاز نوزادان است. حتی می تواند باعث کم خونی و فقر آهن شود، به همین دلیل است که نباید در طول سال اول زندگی شیر گاو معمولی یا کامل به نوزاد بدهید. اما منبع خوبی از کلسیم، پروتئین و ویتامین های A و D است. در صورتی که نگران چاقی کودک هستید می توانید بعد از یک سالگی شیر با چربی 1% یا 2% به کودک بدهید تا زمانی که فرزند شما 2 ساله شود.
3. شیر بادام
شیر بادام یکی از گزینه های محبوب بین والدین برای تغذیه نوزاد است که طب سنتی هم آن را به عنوان بهترین جایگزین شیر مادر توصیه می کنید. می توان شیر بادام را برای کودکان بزرگتر به جای شیر گاو هم استفاده کرد. در صورتی که کودک شما علائم آلرژی را نشان ندهد، حتی می توانید آن را به عنوان میان وعده یا جایگزین شیر مادر به نوزاد بدهید. در مقایسه بین شیر گاو و شیر بادام باید بگوییم یک فنجان شیر گاو 8 گرم چربی دارد، در حالی که شیر بادام دارای 2.5 گرم چربی است. همچنین مطالعات نشان داده است که 1 فنجان شیر گاو 8 گرم پروتئین دارد که در مقایسه با 1 گرم پروتئین موجود در یک کاسه شیر بادام بسیار زیاد است.
اگر می خواهید تغذیه نوزاد خود را با شیر بادام تکمیل کنید، لازم است نکات زیر را در نظر بگیرید:
- نوزادانی که با شیر بادام تغذیه می شوند شکل دیگری از پروتئین و چربی را مصرف می کنند.
- شیر باید بدون قند یا با حداقل میزان قند باشد.
- شیر سرشار از کلسیم، ویتامین C و ویتامین D است.
4. لعاب برنج، جایگزین شیر مادر
با توجه به اینکه دادن غذای کمکی به نوزاد از شش ماهگی به بعد توصیه می شود، مادران می توان در این سن غذا دادن به نوزاد را شروع کنند تا به تدریج به مرحله از شیر گرفتن برسند. شما می توانید لعاب برنج را از چهار ماهگی به نوزاد بدهید. لعاب برنج نمی تواند به عنوان جایگزین کاملی برای شیر مادر به حساب آید اما به خاطر اینکه به ندرت حساسیت ایجاد می کند، می تواند به عنوان غذای کمکی انتخاب شود. بخاطر دارا بودن کربوهیدرات، لعاب برنج به طور طبیعی دارای طعم شیرینی است و مواد مغذی بالایی دارد. این گیاه دارای ویتامین B12 یا کلسیم پایینی است، بنابراین اگر می خواهید شیر را با لعاب برنج جایگزین کنید، باید غذای کودک را با اضافه کردن ویتامین ها، کلسیم، چربی و مواد مغذی تکمیل کنید.
5. شیر نارگیل
شیر نارگیل یکی دیگر از انتخاب های والدین به عنوان غذای کمکی برای نوزاد است. دلیل اینکه شیر نارگیل مورد توجه است، میزان بالای اسیدهای چرب آن به نام اسید لوریک است که این اسید چرب در شیر مادر هم پیدا می شود. اسید لوریک باعث می شود که شیر مادر به راحتی قابل هضم باشد، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و در برابر عفونت های ویروسی، باکتریایی و قارچی محافظت می کند. اما شیر نارگیل تمام پروتئین یا کلسیم مورد نیاز نوزاد را تامین نمی کند، بنابراین والدین باید کلسیم مایع و سایر مکمل های ویتامین و مواد معدنی را به آن اضافه کنند. شیر نارگیل فرآورده لبنی محسوب نمی شود، بنابراین حساسیت و عدم تحمل آن در نوزادان دیده نمی شود.