یکی از سنت های ما ایرانیان تفال به حافظ در شب یلدا است. شب یلدا یا شب چلّه بلندترین شب اول زمستان و یکی از کهن ترین جشن های ایرانی است که طبق رسوم ایرانیان در این شب علاوه بر دور هم جمع شدن و خوردن خوراکی های مرسوم، بزرگ خانواده تفالی به دیوان خواجه شیراز می زند و برای همگان می خواند. برای گرفتن فال حافظ داشتن یک کتاب فال کافی است که نیت کرده و یکی از اشعار را به صورت شانسی باز کنید و فال بگیرید. اما برای گرفتن فال حافظ آداب و شیوه های خاصی وجود دارد که باید این آداب رعایت شود.
مراحل و آداب صحیح گرفتن فال
- در مکانی آرام بگیرید و برای چند ثانیه ای تمرکز کنید. برای گرفتن فال بهتر است ذهن و اندیشه خود را متوجه فال گرفتن کنید و با عجله یا شتاب نباشد.
- دیوان حافظ را در دست گرفته و سخنی با خواجه شیرازی بگویید. رسم است می گویند جملات زیر را می گویند:
- ای حافظ شیرازی، تو کاشف هر رازی، ما طالب یک فالیم، بر ما بنما رازی
- حافظ ای حافظ شیرازی، بر من نظر اندازی، من طالب یک رازم، تو کاشف هر فالی به شاخه نباتت قسم می دهم به قرآنی که در سینه داری، این فال مرا بگشای.
- ای حافظ شیرازی، تو کاشف هر رازی، به حق شاخ نباتت، به حق جام شرابت منظور خودت را از مراد ما بیان کن
- انگشت خود را لای دیوان گذاشته و صفحه ای را باز کنید.
- غزلی که در صفحه راست دیوان قرار دارد را خوانده و بعد تفسیر کنید.
- اگر مضامین کلی غزل مثبت باشد؛ فال حافظ شما خوب شده است و اگر منفی باشد؛ آن فال بد درآمده است.
اگر میخواهید با کتاب حافظ فال بگیرید آداب فوق را رعایت فرمایید که فال شما درست باشد. و بعد از اینکه اولین فال را گرفتید به همان فال اولی اکتفا کنید و دوباره و سه باره آنرا تکرار نکنید. فالی که برای اولین بار برای شما آمده باشد صحت دارد. نیازی به تکرار نمیباشد.
چطور پاسخ فال حافظ خودمان را تفسیر کنیم؟
اشعار خواجه حافظ شیرازی معمولا چند وجهی است و معانی گوناگون دارد . تشخیص خوب وبد اشعار حافظ به گیرنده فال و فهم و دریافت او از این اشعار بستگی دارد . بهتر است بعد از گرفتن فال حافظ این اشعار را بر اساس نیت خود بسنجید و بر روی آن کمی فکر کنید تا پاسخ خود را دریابید.
گاهی در شعر اشارات واضحی است که نشان دهنده نیت خوب است. مثلا اگر فالتان، غزل «دیدم به خواب خوش که به دستم پیاله بود» آمد، در آن این بیت هست:«از دست برده بود خمار غمم سحر / دولت مساعد آمد و می در پیاله بود». در این شعر خیلی واضح به بخت خوب برای انجام این کار، اشاره شده است و اگر این شعر برایتان آمد «قراری کرده ام با می فروشان / که روز غم بجز ساغر نگیرم» متاسفانه کارتان به مشکل می خورد.
اما اگر محتوای اشعار پاسخگوی شما نبود ،به لغات و افعالی که در شعر به کار برده شده دقت کنید. مانند اینکه اگر درباره خانه خریدن در فلان محله مشورت خواسته اید، افعالی مثل خریدن و فروختن و ساختن و خراب کردن، لغاتی نظیر در و دیوار و داربست و حتی چیزهایی مانند نشستن و خوابیدن (کارهایی که در خانه انجام می دهیم) می تواند به نیت شما مربوط باشد. بعد از پیدا کردن این قسمت های مرتبط، به مثبت یا منفی بودن فعل مربوطه توجه کنید.جواب معلوم می شود. مثلا با همان نیت اگر غزل «بتی دارم که گرد گل ز سنبل سایه بان دارد» آمد، در غزل بگردید، می توانیداین بیت را پیدا کنید:«ز سرو قد دلجویت مکن محروم چشمم را / بدین سرچشمه اش بنشان که خوش آبی روان دارد» در مصرع دوم خواهید فهمید که محله مورد نظر، چشم خواجه را گرفته است .