به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، فلج اطفال برای جلوگیری از یک عفونت خاص ویروسی به نام پولیو ویروس (فلج اطفال) استفاده می شود. پولیو ویروس عمدتاً کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد و معمولاً توسط تماس فرد به فرد و همچنین با مصرف غذا یا آب آلوده گسترش می یابد. اکثر افراد مبتلا به فلج اطفال علائم خفیف یا بدون علائم هستند. با این حال، برخی از عفونت ها می تواند بسیار جدی باشد و باعث فلج بخشی از بدن مانند بازوها، پاها یا عضلات تنفسی می شود. هیچ درمانی برای عفونت فلج اطفال وجود ندارد، اما می توان از طریق واکسیناسیون آن را پیشگیری کرد. فلج اطفال با افزایش ایمنی بدن در برابر ویروس فلج اطفال کار می کند.
معمولاً پولیو یا فلج اطفال یک برنامه واکسیناسیون روتین برای نوزادان و کودکان است؛ همچنین ممکن است این برای بزرگسالانی که واکسینه نشده اند و در معرض خطر ابتلا به عفونت فلج اطفال قرار می گیرند (مثلاً برای افرادی که به کشورهایی با شیوع بیماری فلج اطفال مسافرت می کنند)، تجویز می شود.
نحوه استفاده از واکسن فلج اطفال
تا قبل از سال 2000 در بیشتر نقاط جهان واکسن فلج اطفال به صورت خوراکی به کودک داده می شد. شکل خوراکی این واکسن که OPV نام دارد، در واقع شکل ضعیف شده ویروس پولیو است که وارد شدن مقدار اندکی از آن به بدن می تواند سیستم ایمنی را برای مقابله با آن تقویت کرده و در ادامه از ابتلا به این ویروس پیشگیری نماید. از سال 2000 به بعد بیشتر کشورها استفاده از شکل تزریقی این دارو را در دستور کار خود قرار دادند. واکسن های تزریقی فلج اطفال که IPV نام گرفته اند شامل فرم غیر فعال ویروس پولیو هستند که معمولاً در بازو یا پای کودک تزریق می شوند. در ایران هردو شکل خوراکی و تزریقی این واکسن وجود دارد و طبق برنامه های بهداشتی کشور همه کودکان باید قطره فلج اطفال و شکل تزریقی آن را در بازه های زمانی خاص دریافت کنند.
بهترین زمان برای دریافت واکسن فلج اطفال
متخصصان بهداشتی معتقدند که واکسن پولیو باید در دوران کودکی دریافت شود. در کشورهایی نظیر آمریکا پروتکل های بهداشتی به این صورت است که واکسن در دوزها و مراحل مختلف به کودک تزریق می شود. اولین تزریق در 2 ماهگی و سایر آن ها در سنین 4 ماهگی، 6 تا 18 ماهگی و نهایتاً در 4 الی 6 سالگی انجام می شود. در کشور ما شکل تزریقی این واکسن در 4 ماهگی برای کودک تجویز می شود و در کنار آن والدین باید شکل خوراکی این دارو را نیز در بدو تولد، دو ماهگی، 4 ماهگی و 6 ماهگی به کودک بدهند.
عوارض جانبی
همانند همه داروها واکسن ها نیز ممکن است با عوارض جانبی همراه باشند. این عوارض معمولاً خفیف یا متوسط هستند و بدون نیاز به مداخله حرفه ای به طور خود به خود از بین می روند. مشاهدات بالینی نشان می دهد برخی از کودکانی که IPV دریافت می کنند در ناحیه تزریق این واکسن دچار درد می شوند. به غیر از این مسئله مشکلات جدی خاصی در پی مصرف این دارو دیده نشده است.
واکسن فلج اطفال و موارد منع مصرف
در برخی شرایط استفاده از واکسن فلج اطفال مجاز نمی باشد و در واقع برای فرد منع مصرف دارد. از جمله مهم ترین شرایطی که در این باره به پزشکان هشدار می دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- اگر کودک هنگام مصرف یک دوز از دارو دچار واکنش های آلرژیک شود مصرف ادامه دوزها باید قطع شود.
- در صورتی که کودک به آنتی بیتویک هایی نظیر استرپتومایسین و پلی میکسین بی، حساسیت دارد نباید این واکسن را دریافت کند.
- در شرایطی که کودک در حال حاضر با بیماری نظیر سرماخوردگی دست و پنجه نرم می کند باید تزریق و مصرف این دارو تا بهبود یافتن کامل او به تعویق افتد.